Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Правило: Не изпитвай любовта на приятеля си с вино.


Донка

Recommended Posts

Цитат

 

Ще ви приведа един пример, който вие сами ще изтълкувате. Една княжеска дъщеря, с нови възгледи, се влюбила в един млад момък, от средната класа. Един ден тя се облякла с бяла рокля, сложила си всичките украшения и излязла в града, с желание да го срещне, да му се усмихне, да му покаже, че го обича. Обаче, предишната вечер нейният възлюбен бил заведен от приятеля си в една кръчма. Приятелят му казал: Ако ме обичаш, ще изпиеш едно кило вино за мое здраве. – Аз никога не съм пил, и сега не мога да пия. – Не, ще пиеш и с това ще ми докажеш, че ме обичаш. Така, той се принудил да изпие едно кило вино. По този случай, той изпуснал срещата със своята любима. Рано сутринта, като излизал от кръчмата, той срещнал любимата си. Хвърлил се в прегръдките й, доволен, че я вижда, но от безсънието и от виното, той повърнал и, без да иска, оцапал бялата рокля на своята любима. Тя била принудена да се върне вкъщи, обляна в сълзи. Ето едно противоречие за нея. Кажете ми, от какво произтичат противоречията в живота? Не сме ли ние, които цапаме бялата дреха на любовта? Този момък не се ли оцапа за любовта? И младата мома не се ли оцапа за любовта?

Питам: Кой роди греха? Приятелят на младия момък искаше само да повярва, че го обича, без да мисли за последствията. Но и младият момък не искаше да изцапа роклята на своята любима. И той не е мислил за последствията. Той не се въздържал, не стоял далеч от своята възлюбена, да не я оцапа. Той считал, че е в реда на нещата, като срещне любимата си, да я прегърне. Сега, какви отношения ще има тя към него? Този факт показва, докъде са достигнали хората на съвременната цивилизация и култура. Какво разрешение ще дадете сега на въпросите? Аз давам следното правило: Не изпитвай любовта на приятеля си с вино. Не обличай белите си дрехи, да посрещаш пияния. От тези правила вие можете да извадите своите научни преводи. По-нататък сами ще разсъждавате. Първо ще сдъвчете тази храна. Само така ще стане един вътрешен процес. 

 

Двама или трима

Какво разбирате под "изпитване на любовта на приятеля с вино"? Според вас Учителя ни съветва да не изпитваме любовта на приятелите си по принцип или да не използваме вино, когато я изпитваме? 

Изкушението да проверим (по-маскирано име на изпитване) дали някой ни обича е много силно - често изобщо не го осъзнаваме или го осъзнаваме пост-факта на проверката. Ако ние проверяваме някого сякаш ни изглежда справедливо, но ако усетим, че някой проверява нас, става неприятно. Имали ли сте усещането, че някой проверява вашата любов с нещо? 

Линк към коментар
Share on other sites

,,Не изпитвай любовта на приятеля си с вино. "------------Виното е слизане в материята . Но и без това уточнение е ясно , да изпитваш е проява на критическо мислене .То отдалечава от любовта . Не от любов се проверява дали те обичат . Някаква нужда е . Да , човек има нужда да проявява любовта си , Но нали ако не я приемат както той желае може да я насочи в друга посока .

,,Не изпитвай любовта на приятеля си с вино."-------------не насилвай приятеля . Може да пресушиш любовта у него , Да го отблъснеш .

Линк към коментар
Share on other sites

Ако нямаме доверие в Любовта и искаме доказателства, значи вече сме допуснали съмнението да ни гложди...

Любов и вино са различни понятия и са далече едни от други... Защото виното размътва съзнанието, излизат наяве низки страсти...

Виното, алкохола, винаги носят горчилка. Лично не харесвам това, в което се превръщат хората след употреба на алкохол... 3-4 пъти в живота си съм пила по 1-2 чаши вино и съм се чудела на себе си, защо си причиняваме това?...

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, приятели :)

Миналия ден си мислех, че няма значение с какво се проверява любовта на приятеля - самият замисъл и факт на проверката вече е нарушение на свободата на проверявания. 

Днес си мисля, че добавянето на виното никак не е случайно и не е просто словесна фигура за привличане на вниманието. Да се изпитва с вино означава да проверим дали близкият ни човек е готов по наше настояване да пожертва своята стабилност и яснота на преценка.

Линк към коментар
Share on other sites

Донче, благодаря ти за темата и разсъжденията - точни и в подходящото време! Освен всичко останало, което сте изказали във връзка с Любовта, Свободата и изпитването ( съмнението ), си мисля, че е и заразно. Т.е. - когато го проявиш към някой, без значение кой, то се прехвърля и към най-близките ти и те вкарва в депресии и черногледство.  Да не говорим, че този, в когото се съмняваш, също започва да се съмнява в теб. 

Редактирано от Надеждна
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте !

Много ми харесва темата и това, че се появява в навечерието на тези светли празници :) 

Любовта винаги е била сложен комплекс от чувства, трудни за разбиране и осъзнаване. Освен това любовта може да бъде многопластова - на различните нива да има различно проявление.

Виното в този случай е символ на всички физически опиати. Как въздейства виното( опиата) върху хората? Едно и също вино(опиат) действа на всеки човек различно, т.е. виното разкрива други същности на индивида, който са част от него, но са скрити и не се проявяват при нормални условия.

Ето защо, ако любовта между двама  души е истинска, те ще се обичат в добро и зло, тага и радост, богатство и бедност, и ще продължат да се обичат във вечността.

От друга страна любовта и виното си приличат по това, че виното е опият с физическо проявление , а любовта е опият за душата

Весели празници :) 

Линк към коментар
Share on other sites

Когато съм разколебана по подобен на този въпрос, си прилагам правилото на Христос да не причиняваме на ближния си това, което не искаме на нас самите да причинят. Та опитвам се да си представя как човек, когото обичам и когото смятам за близък умишлено ми предлага "опиат" и ако откажа тълкува това като недостатъчност или липса на любов от моя страна. Грешка 1 ще бъде ако изобщо се съглася да доказвам любовта си като изпълнявам неговите изисквания и се опитвам да покрия неговите критерии за сила и истинност на любовта. Правила съм го доста години - винаги не е достатъчно доказателството, все изникват нови и нови критерии и изисквания... 

Никак не се чувствам добре дори при мисълта, че този мой близък и любим човек прави всичко това, за да разкрие някакви мои сенчести страни, които дори аз не осъзнавам, и така да си изгради мнение за мен и за моята любов. Сенчестите ми страни са си мои и когато им назрее времето, аз сама ще си ги осъзная. Още повече че преценката на качествата винаги е субективна. 

Така че не бих желала да причинявам на ближния си такива преживявания. За мен вече не е съществено какво е неговото истинско отношение към мен, а какво е моето истинско отношение към него... Мисля, чв ще продължа да го обичам и след като се опита да провери любовта ми, но ще внимавам да не го изкушавам повече... 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...