Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Подигравки


zanusima

Recommended Posts

От доста време си мисля защо хората ми се подиграват. Понякога им е смешно какво правя или какво казвам, понякога как изглеждам. Какво ги кара да се подиграват? Един път чух обяснение, че смешното се получава когато ситуацията не отговаря на общоприетите норми, т.е. нещо не е свършено или казано както трябва. Но това е твърде общо обяснение.
Второто нещо, което ми прави впечатление във всички ситуации е, че когато направя забележка как трябва да се направят нещата, за да се получат, започва отношение на "къв си ти, че да ми казваш" и започват да се намират проблеми в мен. Например когато се оплача от някаква стока или услуга започва да се търси някакъв мой психически или физически проблем или направо се обижда и то незаслужено и техния повече от очевиден проблем остава. Дори понякога идва човек да ги защитава и казва че има същия проблем и "какво ще им направя като съм отворен".
Напр. ако някъде е мръсно и се оплача, освен че оставят да е мръсно, сипват още боклук. Наскоро ходих на шофьорски курс и казах че не съм доволен от някои неща и писмено изброих какво не ми харесва. Отидох във втора школа, те се свързаха с първата и се държаха по същия начин напълно умишлено, както и в първата.
Не разбирам подобно поведение, наистина. Ако можете да ми помогнете? И съвети от вида "не им обръщай внимание", "гледай себе си" не вървят, защото все пак трябва да се справям със ситуациите, а не да бягам от тях.

Линк към коментар
Share on other sites

http://triangle.bg/books/1942-09-27-10.1998/1942-11-01-10.html

Това е беседа от Учителя Петър Дънов.Може би ще откриеш нещо,което да ти помогне.

Виж,няма как света да се приспособи към теб,обикновено е обратното--ти се приспособяваш към света.

Линк към коментар
Share on other sites

Повторил си темата ... Чете ли беседата , която Цвета показа .Когато не разбирам всичко , чета всеки ден , същото . Може и месец , има ефект .

     

В подигравката не виждам нищо смешно .Подигравката независимо от възраста на участващите , Винаги прилича на тази на първолаците , когато единия се хвали със силата на баща си .И описва как другия ще е бит ...Любовта и вярата в себе си просто изключват възможноста , нечий думи да повлияят на вътрешния баланс , Основан и на разумното претегляне на отношенията .Подигравката е добър повод , да се преразгледа поведението спрямо вътрешните ценности и тези в обществото .Повод за ново , по съвършенно поведение .

     

А иначе Подигравката е защитна реакция , нищо повече .Има разлика когато личноста е незряла . Тогава това е копиране на видяното , което си е учене . И за подигравания си е учене , Независимо че го усещаш като насилие .То е много полезно и дава начален тласък за духовно повдигане . Тъй като направо те хвърля в търсене  смисъла , на самия живот .Подигравката е чудесен повод за опознаване и последващо , по-добро свързване със света .

Моето куче само , се е научило да се справя с подигравките като спокойно отминава , лаещите .А , ако пристъпват напред и с настървение лаят--размахва странично опашка , и продължава без да обръща глава ......И не е срамно да заобикаляш и избягваш тези които не обичат себе си .Безумие , е да спориш с камикадзета .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Това си е типично поведение на хората като цяло - подигравателно отношение към всичко което не разбират. Дълбоко вкоренено биологично, чак доставя удоволствие на примата. Каква по-точно помощ очакваш? Някой да им налее изведнъж няколко милиона години еволюция в главите ли? Защото на теб лично ти е неприятно... Примитивният човек разбира само от едно нещо - сопата. Като искаш да те слушат и уважават, трябва ти да я държиш. В днешно време, "сопата" са парите. Но в България, дори това не действа, както самият ти даваш пример. На българинът му е по-приятно да седи и да се оплаква, че няма пари, вместо да си свърши работата както трябва. Народо-психология, единственото решение е смяна на държавата ако не можеш да живееш с нея.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

нещо, което ми прави впечатление във всички ситуации е, че когато направя забележка как трябва да се направят нещата, за да се получат,

А откъде си сигурен, че нещата ще се получат по твоя начин? Има само един начин да разбереш - като ги направиш сам по твоя начин. Ако не можеш по каквито и да е причини, то хората, които са ги направили (все пак) по своя си начин са свободни да ги правят така, както те могат и смятат за добре. Ако на теб не ти харесва, просто не ходиш при тях. Ако ли нямаш избор и имаш нужда, то се съобразяваш с тяхното решение. Ако има начин да им помогнеш, но не със съвет, а с практически действия (например да се чисти боклука редовно) - просто правиш без да искаш от другите да правят или не правят нещо. 

Това по-горе НЕ  беше съвет към теб - това си е моят принцип в живота. Никой не ми се подиграва, а дори и да го правят, аз ги разбирам. Реакцията на другите за нещо мое не характеризира това, което аз съм направила, а тях самите и тяхното отношение към мен и направеното от мен. Не променям начина си под влияние на тяхното мнение, а само по наблюденията над процеса и резултатите - реалните. 

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...