Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Cveta5

Участници
 • Posts

  279
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Cveta5

 1. " http://triangle.bg/books/1942-09-27-10.1998/1942-11-01-10.html Това е беседа от Учителя Петър Дънов.Може би ще откриеш нещо,което да ти помогне. Виж,няма как света да се приспособи към теб,обикновено е обратното--ти се приспособяваш към света.
 2. И не е необходимо.ОИТ е за лично ползване и тълкуване.Разказана, ОИТ се рационализира,привежда се във физическия свят,по този път се губят съществени неща.
 3. Да,преноса го има навсякъде.Моето обяснение за преноса,така като съм го разбрала,което ми помогна да го избягвам. Когато човек приписва мисли и чувства на други хора,които може и да са налични у другите,но може и да не са, но при всички случаи са налични у този,който ги прехвърля на другите,а не иска да ги види в себе си.Обикновено става несъзнателно.Дълбоката психика обективизира това,което не искаме или не можем да видим в себе си. Преди време тук в портала,имаше тема "Да сътвориш врага".Преноса е един от начините да виждаш в отсрещния враг. Добре е да споделяме и пишем,но без практика няма резултат.Тя е лакмуса,която определя кой какво е научил и разбрал.В началото на практиката много често има съпротива,идваща от стария навик или стереотипа на мислене.Не е лесно,но е преодолима с повече търпение.
 4. Мисля,че ще се промени,дори вече се променя.И бавно,много бавно става това,защото старото е сигурно по силата на навика,а новото е като подвижни пясъци.Все повече хора търсят символите,стоящи зад религиозните ритуали. Да,архетипа е устойчив, със сигурност е на много повече от 2000 години.Под неговото давление ,съзнанието се разширява,а не по наше желание. Религията на следващите векове--надявам се,че няма да е догматична и категорична по всички въпроси.
 5. А какво е мъдрост? Индивидуалния отговор на въпросите на живота,или действия съобразно ситуацията? 1.Предназначена е най-вече за този,който философства. 2.Дейност,според Витгенщайн.разум според Платон. Умението да задаваш въпроси,правилни или грешни без значение,и куража да търсиш отговорите.Казвам "куража",тъй като някои въпроси изискват човек да застане не само срещу убежденията си,а дори и срещу вярата си.Колкото е по-малко влиянието на среда,авторитети,време,професия,толкова резултатите са по добри. 3.Ползата-пътуваш,откриваш нови неща за себе си и света,променяш мирогледа си,и нищо не ти гарантира,че си на правилен път,освен ти самия,ти си мярката "за съществуващите неща,че съществуват,и за несъществуващите,че не съществуват". 4.Няма правила,няма и цел,затова са я нарекли любов.
 6. Твоята психика,или- ако по ти харесва- душа,ти показва реалност,която твоето съзнание все още не познава,или не иска да допусне,че има такава ,паралелно с тази в която живееш.Случва ти се по необходимост.Това може само да те радва.
 7. Мисля,че не зависи от теб,т.е.тази част от теб,която познаваш , дали го допускаш или не.На вън е като влюбване, а по-надълбоко може да е преклонение пред авторитета.В крайна сметка психотерапевта ти е помогнал ,както бог помага.Ти навярно го идеализираш,защото е добър професионалист,но това не означава че е идеален човек. Всяко психично събитие,преживяване има цел.Когато откриеш тази цел,виждаш преживяното реално-такова каквото е.
 8. Споделянето е разказ за факт,събитие, и емоцията е уравновесена.То е донякъде рефлексия--при споделянето,човек си спомня и някои пропуснати детайли от събитието. Оплакването винаги е придружено с емоции до такава степен,че последните видоизменят фактите.Понякога е несъзнателно,а не с умисъл за навреждане на отсрещния.
 9. От друга страна,Аристотел казва; за да живееш в самота,трябва да си бог или животно, а Ницше добавя; има и трето- философ. За екстравертите,самотата е наказание;за интровертите ,тя е благословия.Живота води вторите до множество хора, а първите в самота. След като човек е в играта,т.е. живее, ще му се наложи да опознае и двете състояния,за да ги оцени по достойнство.
 10. Зад тези сънища се криеш ти самата.Мъжът в сънищата ти е тази част от теб,която не познаваш, и която много иска да те прегърне ,да се сприятелите.Иска да ти каже нещо и моли за съзнателно отношение.
 11. Миналото,не историята,поколенията живели в България ,преди мен.Те, с техните чувства,желания ,стремежи,определят националната ми принадлежност,независимо дали моето съзнание иска или не иска това. Аз може и да искам с друга нация да се идентифицирам,но това ще бъде решение само на съзнанието ми,не и на душата ми.Мащабите на съзнанието,широко или по-тясно, и доколко човек е надмогнал влиянието на миналото, определят идентификацията.Семейство,род,племе,нация,континент,човечество--стъпала,които се извървяват и изживяват. Така е при мен,първата ми година в чужбина, беше борба с носталгията,докато съзнанието ми се научи да разговаря с миналото.Дали съм се откъснала от нацията си, не, само носталгията затихна.
 12. Не ми се е случвало, но знам ,че в съня и актьора,и режисьора си ти самия.Всичко в съня е твоята психика,или различните аспекти на душата. Такива сънища помагат за опознаване на онази част от психиката,която съзнанието трудно приема.
 13. Да, "Живота е теория,а не догма" и ", Всичко тече", казали са го вече поколенията преди нас. А не е ли вярата, да живееш истината,която откриваш всеки ден?
 14. Да, там където има сигурност,няма свобода; а където е свободата ,няма сигурност.И няма реален път,има усещане за път,ако така може да се нарече начина на живот-,дълбок,личен,вътрешен. До него се стига,когато човек не се вглежда в живота на другите. И все пак,външните ситуации донякъде са критерии за "правилния път"
 15. Може би вече сте я намерили? Има я в електронен вариант в spiralata.com
 16. Ле-ле! Учудвам се ,че толкова години никой не е писал тук. Повлияна от Юнг и ученици,следя сънищата си,записвам ги и се опитвам да ги тълкувам.Сама най-често.Мисля, че символите в съня имат специфично-освен общото им - значение за този,който сънува. Никак не е лесно,Сега чета митология,надявам се да ме улесни. Ако някой върви по този път,моля,споделете.
 17. Погледа на много хора все още е насочен само навън,от тук и интереса към аурата. Ако знаеха,или поне опитали да погледнат какво се крие в тях самите, биха били приятно ,а може и неприятно,изненадани.Богатствата са вътре в човека,от вън са условията.
 18. Разочарованието го има,защото има представа,предварително изградена.Представата е субективна и ограничена.Разочаровам се от себе си,когато правя това,защото така ограничавам живота и спирам това,което е необходимо да ми се случи.А то е добро,урок е. Лесно е на теория,за приложението се иска постоянство и внимание.Не знам дали любовта е проникнала по-дълбоко в мен,разочарованието ми помага да опозная себе си. Има една друга тема тук,за работниците в човека--разочарованието е един от тях. Следващото ми разбиране е; без значение дали имам или нямам представа,това което ще се случи,се определя от фактори в мен и извън мен,които обаче все още не познавам.
 19. Вярата е първоначална и спонтанна.Психиката ни е наследница на религиозния опит на предшествениците ни.Тя не зависи от желанието ни и волята ни.Когато и ако човек осъзнае това,вярата се основава на религиозното чувство/а не на вероизповеданието/ и непосредствената,личната връзка с бог. Такава вяра е благодат,тя преобразява и променя.
 20. Да,прав сте.Страхът,кой какво мисли за нас,желанието непременно да ни харесат, ни прави фалшиви,дори лицемерни.Дали е бавен и труден процес,предполагам зависи от Аз-а? Смирението,искреността и чистотата помагат да се ускори този процес.
 21. Не съм специалист..Модератора ще прецени,дали е на място поста ми,за което благодаря. Специалистите казват,че всички видове страх са аспекти на един;страха от смъртта или от непознатото.От друга страна,корена на страха може да се намери и в инстинкта за самосъхранение,но преувеличен до невероятни размери. Аз също съм от страхливите/,но без паник атаки/,от високо,от животни,до скоро и от тъмно.Това ,което е писал по-горе д-р Първанов,помогна и на мен.С тази разлика,че не намерих един човек,а този сайт,където пишат много хора- специалисти и неспециалисти.Рубриките психология,философия,себепознание,книги,общуване,следя винаги,когато имам нет и комп.И четене на трудовете на Юнг и ученици.Чета вече 10 години. Помогнаха ми, не само срещу страха,но и срещу тревожност,тази ежедневната.Но не само четенето,а и прилагането в живота. Успех!
 22. "Всеки е грешен...",само защото така е писано преди 2000години,ли? Човек прави грешки и ги поправя,и това е част от опита.Грешките са "тясната врата" ,през която се минава,за да се опознаем,и поправим. Определено,не знаем кое е добро и зло.Живота учи чрез доброто и злото.Това,че не знаем,не отменя избора.Доколко е свободен той,зависи доколко сме независими от природа и случай.Дълга тема,опира до личност и индивидуален мироглед. Природата в нас,многообразните природни дадености ,с които се раждаме,знае кое е добро.Въпроса е познаваме ли природата,с която сме се родили,вслушваме ли се в нея или я елиминираме,заслушани в колективното съзнание? Имаме ли "дзен ум--ум на начинаещ",или сме задръстени от представи?
 23. "...и цялата проекция на материя, както и архетиповата идея модел в съзнанието на естествоизпитателите произхожда от майчиния ар-хетип. Платон, например, казва, че пространството е като кърмачка на целия космически ред. т. е. простран­ството се разглежда като женски контейнер, хранител-на функция на майката." Мари фон Франц "Алхимията--символика и психология"
 24. Архетип натоварен с много значения, особено преди християнството.Богородица," вечната женственост,която ни извисява"/Гьоте/, съда със светещата вода, пространството за инициация, основната материя, женския образ на бог. В днешните времена,все още не заела полагащото й се място в религията.
 25. Чудесно е,че завършваш поста с въпрос! Да, това е живота,но не борба, а пътуване.Някой беше казал,че това е единственото пътуване,незаменимо и пълно с чудеса. Пътуване към себе си, опознаване.Имаш ниска самооценка,защото не познаваш себе си,по-точно не познаваш другата,способната твоя част.Ти не си само страх,ти си и безстрашието--едното върви винаги с другото. Работата ти е да я откриеш тази част и да стъпиш на нея.Задавай си въпроси,колкото повече,толкова по- добре, и си отговаряй честно.Например;защо ме е страх? от какво ме е страх? а защо точно от това ,а не от друго? мога ли да променя това,от което имам страх? и много други. Самите отговори ще те заведат до следващия въпрос. Ако на някой въпрос не можеш веднага да си отговориш,наблюдавай внимателно какво се случва около теб,какво чуваш от песен,филм,или от някой познат,от книга,от сина си.Понякога отговорите идват и така. Опитай да търсиш,но не всеки ден с алкохол в ръка.Алкохола е бягство,не решение. Когато търсиш и искаш, и не жалиш усилия и време,живота откликва.
×
×
 • Create New...