Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Нужда от съвет


Recommended Posts

Здравейте, пиша ви с молба за професионален съвет / помощ. Най-общо въпросът ми е дали имам психически проблем, трябва ли да се насоча към психотерапия и при кого, или да продължавам да търся физиологичен проблем? 

Излагам проблема в максимално сбит вариант:

Всичко започна преди малко повече от година и половина, когато ми се зави свят / прилоша на улицата и почти изгубих съзнание.

Оттогава започнах да чувствам постоянна замаяност, придружена със проблеми с равновесието, и множество други симптоми: затруднена концентрация, обща отпадналост/умора, шум в ушите, стягане в главата, сърцебиене, проблеми със съня, изтръпване на крайници.

Започнах да търся физиологичен проблем, консултирайки се с различни невролози и отоневролози, които най-общо откриваха отклонения от теста на Ромберг, пращаха ме на различни изследвания и ми изписваха различни медикаменти, които приемах без особен резултат. На ЯМР на шия откриха дискова херния, която прецениха, че не е достатъчно изразена за да предизвиква гореизброените симптоми. Нищо друго не се откри. Пращаха ме допълнително на офталмолог, кардиолог, психиатър. Цитирам, "за проба", един невролог ми изписа Деанксит, а пък психиатъра - Ципралекс, които реших да не приемам, поради страх от възможните сериозни странични ефекти свързани с тях.

С течение на времето състоянието ми прогресира, и се стигна до момент, в който стана невъзможно да изпълнявам ежедневните си задачи. Напуснах работа. Откакто не работя (вече няколко месеца) подобрение има - спрях да се будя нощем, шумът в ушите изчезна, сутрин не се събуждам изморен. Проблемите със стягането в главата и най-вече с равновесието обаче продължават, и забелязах че най-често се провокират от определени ситуации - най-общо казано да отида на ресторант, да чакам на опашка в магазина, да съм на интервю за работа, да вървя по много оживена улица, или да имам среща с хора, които не познавам добре е кошмар за мен. В такива ситуации главата ме стяга силно и започвам да губя равновесие (залитам). Ако ситуацията се проточи - започвам да чувствам, че ще припадна всеки момент. Това започна да ме навежда на мисълта, че може да се касае за проблем на психическа основа.

Много бих искал да разреша проблема си и отново да бъда пълноценен човек, затова ще съм много щастлив да чуя вашето мнение / съвет.

Мъж съм от София, на 28 години.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 4 часа, mvb каза:

Това започна да ме навежда на мисълта, че може да се касае за проблем на психическа основа.

Е разгеле... 

Влязъл си в натрапливо хипохондрично състояние, което явно се обосря в социални ситуации, тоест има и социофобичен елемент. Всичко това обаче е психика и единствено през работа с нея можеш да промениш нещата. Тоест - психотерапия! 

Линк към коментар
Share on other sites

Ако, прочетете поста си, сам ще се убедите,че сте напълно здрав-няма такова заболяван, което, ту да дава оплаквания, ту да се подобрява от само себе си.Проблема си е чисто психологичен.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм с вас. Аз реално нямам някакви силни притеснения, че съм болен от нещо сериозно, което е останало недиагностицирано - струва ми се сте останали с такова впечатление. Напротив, давам си сметка, че щом всички изследвания са наред съм физически здрав. Проблема е, че не мога да упражнявам контрол над състоянието си, и изпадна ли в горепосочените ситуации, то просто се случва и не мога да го овладея, а това влияе негативно върху качеството ми на живот и ме прави непълноценен.

Мотивиран съм да реша проблема. Не съм допускал, че той би могъл да е психологичен, тъй като това състояние за мен дойде внезапно - заради това и на първо място изключвах други възможни здравословни проблеми.

Благодаря ви за отделеното време. Ще потърся психотерапевт. Ако можете да ме насочите към конкретен специалист, също бих бил благодарен.

 

Редактирано от mvb
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...