Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психопат или шизофрения?


Recommended Posts

Здравейте! Бих искала да се консултирам в един случай, с който се сблъсквам. Става въпрос за сина на моя мъж. Синът е на 28-30 годишна възраст. Познавам го от 10 години и мога да твърдя, че има промяна в отрицателна, уви, посока. Отговорът ме интересува, за да знам, как да се отнасям с него. Ако е просто мързелив и психопат, според една беседа от Учителя (за талантите),на мързелив човек, който иска само да взема, а не да гради, не бива да се дава. А ако е шизофрения, значи, човекът се нуждае от професионална помощ и не бива да се изисква от него.

По същина. Този младеж живее сам и няма нужда от общуване. Дори и мобилен телефон не ползва. Не споделя ежедневни простички нещица в разговор. Не общува с никого. Обича да се разхожда сам. От друга страна, не може да живее сам, защото му е много трудно да се грижи сам за бита си. Миналата зима мъжът ми го взе при нас, защото го намерил да лежи в леглото и дори да не иска да отиде да си купи нещо от магазина, за да се нахрани. Тази зима го взехме при нас за около 5-6 месеца, така че имам пресни впечатления. На работа не иска да ходи, от време на време, обаче, отива с баща си във фирмата, но не може да му се възлагат дейности, които да върши сам. Когато го кара да свърши нещо конкретно и го следи, го свършва. Отговаря често възмутено: "Вие какво искате от мене?".  А в много от случаите, когато баща му кара да свърши нещо, синът му просто безшумно изчезва, отдалечава се като призрак. Отношенията му към нас (защото той общува единствено с нас вкъщи) са винаги с претенции, недоволство.  Но когато остане сам в стаята, започва веднага да си говори, да отговаря на някого, да се смее почти през цялото време много силно. Има тикове  с главата към дясното си рамо и барабани с пръстите на ръцете си нервно.  Много често се взира в някого от нас с напрегнато изражение на лицето. Трудно е да го накараме да се къпе, особено, главата, защото казва, че шампоаните са вредни. Косата му е много мазна, лъщи и пада. На морето през миналото лято не искаше да си потопи главата във водата, а си спомням, че той много добре плуваше чак до шамандурите на своята 19-годишна възраст. 

От лошата лична хигиена тялото му издава неприятна миризма. Същевременно, когато остава сам вкъщи, рови по всички шкафове и изразходва де, що види дезодорант, балсам за след бръснене, дори и дезодоранта във WC свърши много бързо, а и боята за обувки в аерозолна опаковка. Много обича да изразходва без мярка, да разхищава. Например по отношение на храната. Сипе си в чинията огромна порция, разбърка я хубаво и после изяде половината от нея.

Вкъщи сяда или дори ляга на пода в най-отдалеченото кътче на стаята, независимо, че там не е застлано с килим. Много обича да обира фасове от улицата и да ги доизпушва, както и да се взира в контейнерите с отпадъци.

Не проявява почти никаква емпатия, отзивчивост към близките си, дори и към баща си.  Например, през миналото лято, когато живееше с над 80-годишната си баба, тя ходеше да му купува закуски, а той трудно можеше да бъде накаран да й пазарува на нея. От друга страна, се оплакваше постоянно, че сиренето и кашкавалът не му харесват.

Лежал е в психодиспансера с диагноза депресия преди около 5 години. През миналата година му правиха някакъв тест, но психиатърът не излезе със становище. Каза, че много трудно е успял да изкопчи нещо от пациента.

 

 

Редактирано от radhika
Линк към коментар
Share on other sites

Така казано - психопатия или шизофрения, в случая е нерелевантно. Защо? Защото колебанието в случая е между шизоидна/ шизотипна личност (като личностово р-во) и шизофрения. Обаче шизоидната личност проявява черти силно припокриващи се с негативните шизофренни симптоми, а в случай на стрес често изпада във временна психотична загуба на реалността. При шизоидията имаме силно бягство във вътрешната фантазна реалност, понякога до степен откъсване от социалната. Тоест, имаме силно припокриване - един психиатър би диагностицирал едното, а друг другото състояние. 

Пробвайте да разговаряте с него за разговорите му във ваше отсъствие. Ако съзнава, че са фантазни образи, клони към шизоидия. Ако е уверен в реалността на обектите, с които разговаря, клони към шизофрения. Но, нека д-р Първанов като психиатър си каже тук тежката дума!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Да, веднъж му зададох въпроса с кого разговаря и какви са тези способности, които другите нямаме. Това някакви негови приятели ли са? Той се смути, сви се срамежливо в началото и нищо не ми каза по въпроса. След няколко минути, в които аз продължавах разговора на тази тема, ми отвърна с обвинения, отправени към мене, че аз съм знаела отговора, но нарочно не съм искала да му го кажа.

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест, по-скоро шизофрения. Има нужда от добър психиатър, редовно приемани качествени медикаменти в точните за него дози, вероятно периодични хоспитализации. Това е. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...