Jump to content
Порталът към съзнателен живот

екзистенциална криза


Recommended Posts

Здравейте! Харесвам начина, по който изказвате мнението си и съветвате хората. Екзистенциалният въпрос е нещо, което ме е вълнувало от ранното ми детство. Помня, че бях на 4 години първият път когато се замислих какво е имало преди да бъде създадена Вселената - нищо? Ами ако е нищо, какво въобще е нищо, пак е нещо. Мозъкът ми до ден днешен не успява да си отговори на тези въпроси, затова и се примирих с тях. Но екзистенциалните въпроси, квантовата физика, езотериката, науката и всички области, които по някакъв начин обясняват какво сме ние и защо сме тук, са неща които живо ме интересуват. В най-тъмните ми часове съзнанието ми винаги ме отвежда в Космоса и колкото и да ме отблъсква и плаши неяснотата на битието, толкова и ме влече. Вярвам в прераждането и в това, че сме тук, част от едно Цяло, за да се поучим и да станем по-съвършени. Често обаче чета всякакви теории за произхода - за виртуалната матрица и компютърната симулация, за контрола от извънземни, солипсизъм и подобни. Понеже нямам силно изразено критично мислене, се вглъбявам в тези въпроси и теории и изпадам в кризи, търся себе си и същността си. Какво мислите, дали тези теории са създадени от системата за втълпяване на обществото, че свободна воля няма и пораждане на чувство за страх? Ще успея ли в даден етап от живота си да имам ясна и точна представа за това какво сме ние без това да предизвиква в мен тих ужас, последван от депресия? Защо тези въпроси са толкова трудоемки и така плашещи? Ще се радвам да чуя мнението ви! 

Поздрави и благодаря!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Веднъж по пътя към къщи Хинг Ши срещнал човек, който толкова бързал, че разминавайки се с мъдреца го блъснал. Хинг Ши спокойно и вежливо се обърнал към пътника с въпрос:
-Кажи, уважаеми, за къде толкова бързаш, че не забелязваш нищо по пътя си?
-Моля за извинение, - отговорил странникът без да забавя ход - бързам, защото съм зает с търсенето на смисъла на живота и нямам право да се бавя, докато не достигна своята цел.
-Е, какво пък, - промълвил Хинг Ши - чувал съм за един човек, който търсил цял живот този смисъл.
-Надявам се, че истината му се е открила? - полюбопитствал нетърпеливият пътник.
-Да, той умрял, достигайки просветление и успял да прошепне на тези, които били край него, какво е проумял, едва когато вече умирал.
-И какво казал той?
-Казал, че смисълът е в избора...
-Благодаря ти за беседата! - казал човекът, поклонил се на мъдреца и продължил пътя си почти бегом.
- ... избора или да живееш, или да загубиш целия си живот в търсене на същия този смисъл- завършил Хинг Ши, но гласът му прозвучал в пустота.
Пътникът бил вече далеч. Той бързал.

  • ПП стискам палци, да си разбрал съвета на мъдреца и да го последваш.
Линк към коментар
Share on other sites

Именно. Отговорите идват, когато си разрешиш да нямаш отговори от позицията на ума. Изборът да живееш винаги е от сърце и душа, нежели от его обусловен ум. Хубаво е да почетем тази или онази философия и автор, без да отдаваме кой знае какво значение на това четене обаче. Защото е водено от страха от незнаене и неконтролиране, слабост и липса... Отговорите идват през смисъла, протичащ през притихналия ум, превърнал се в съсъд за мъдрото сърце! Когато се осмелиш да не знаеш, започваш истински да знаеш. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря и на двама ви! Потвърдихте нещо, което аз самата смятах че е нужно да направя - да започна да живея - не със мисъл, а със смисъл. Просто доста често мотивацията в мен липсва, а депресията ме сковава вкъщи.

 

Редактирано от Илив
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...