Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Искам това мое държание да спре


Recommended Posts

Здравейте! Туко-що съвсем случайно попаднах на този сайт. Аз съм тийнейджърка и мисля че имам психичен проблем тъй като знам че тийнейджърите не са със здрава психика именно заради незрелия си разум, но като гледам приятелите си виждам че съм различна от тях, по-чувствителна и по-избухлива. Имам си приятел,страхоно момче, той е мил, обичлив, прави всичко за мен и за връзката ни, но аз като не съм на кеф ( което се случва много често ) винаги се държа гадно с него и изливам цялата негативна енергия отгоре му. Карам го да се чувства ужасно и после му се извинявам. Много добре знам какво правя, но не знам защо. Не искам да го правя и се опитвам да се успокоявам, но уви не успявям. Не знам дали си търся внимание от него по този начин, но не искам да му го причинявам повече. Не искам да се разделяме, но ако продължавам мисля, че ще се случи. Благодаря предварително за отговорите!

Edited by depression
Link to comment
Share on other sites

Здравей depression, направи ми впечатление ника ти. Как го избра? Какво казваш през него?

Това което правиш с приятеля ти показва голям страх и несигурност. Имаш ги в себе си, не можеш да ги разбереш, не знаеш какво да правиш с тях и ги изнасяш навън през него. Обърни се навътре и помисли, от какво се страхуваш?

Link to comment
Share on other sites

Здравей, мило момиче! Съжалявам, че не знам името ти. Не искам да те наричам с избрания от теб ник – защо да даваме храна на това, от което трябва да се освободиш?

Поздравявам те за това, че искаш да бъдеш хармонична и блага, че признаваш слабостите си и се стремиш да ги превъзмогнеш. Можеш! Рано или късно ще успееш!

Може би си склонна към самосъжаление. Знаеш ли, много добре ще е вместо да се вживяваш в емоциите си и да страдаш, „че си такава“, да ги наблюдаваш спокойно, да ги изследваш като страничен наблюдател. Ти всъщност не си такава – тези бурни емоции не са твоята същност, те са само вълни по повърхността на дълбокото езеро на твоето съзнание. Влез по-надълбоко. Ти не си вълните – те са променливи състояния, които отминават. Не се вкопчвай в тях, а ги гледай спокойно и безпристрастно. Негативните емоции се причиняват главно от страховете на его-съзнанието. Когато не се отъждествяваш с егото и с неговите игрички, вредните емоции няма да получават храна и ще си отидат.

Може да използваш някакъв метод за самонаблюдение, например Випассана. Ако искаш, погледни например тук: https://www.dhamma.org/bg/.

И още нещо: любовта не е привързаност. Тя не се вкопчва в своя обект и не се опитва да го манипулира според капризите на его-съзнанието.

Успех! Бог да бъде с теб и ти с Него!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...