Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Трудност от приключване на връзка


Recommended Posts

Здравейте, пиша ви относно ситуация, за която знам теоритично как да постъпя, но не намирам смелост в себе си да започна да го правя.

Ходя на психотерапия от две години, като забелязвам значителен прогрес, страшно доволна съм от процеса и постигнатото до момента. Имам още доста дълъг път да вървя и тук се обръщам към вас с текуща ситуация, за която бих се радвала да получа съвет/насока/нова гледна точка. 

Майка ми (наскоро осъзнах) е страшно манипулативна, взискателна и контролираща спрямо баща ми, но от друга страна е най-милия и любвеобилен родител. Въпреки, че тя доста умее да манипулира чрез грижа. Но винаги е била изключително мила, помагаща и мотивираща спрямо мен. Но е говорила пред мен винаги лоши неща за баща ми - глупав/неспособен/селянин и прочие, въпреки че, нали благодарение на този селянин цял живот хапваме домашни продукти от село и е научен на труд и се убиваше от физическа работа. Тя винаги е била жертва, недооценена, неразбрана, а баща ми лош, глупав, темерут. И аз с това и мнение израстнах, че имам супер контролиращ и деспотичен и строг баща. И вътрешно си казах, че няма да бъда слабата жена, а ще бъда силна, сама ще избирам мъжете си и ще ги контролирам (за да не контролират те мен). И общо взето станах мъж. Облеклото ми, работата ми, поведението ми - излъчваше мъжка енергия. Отне ми време да влезна в женската си енергия и да творя, да обичам, да съм добра, вместо да преработвам да изкарвам пари и да нямам време за себе си. 

Сами разбирате, че връзките ми, ами всъщност - нямам такива, то аз търся мъж и се държа като мъж - няма как да се случи. До мен са били винаги по-слаби мъже, да не кажа по-драматична дума.

Последното момче, с което излизах няколко месеца, отношенията ни бяха чисто сексуални, т.к. и двамата имаме силен страх от обвързване (и сега се старая да го преодолея). Та отново в нашите отношения, аз бях мъжа, а той жената - аз работих здраво, с той - на фризьорче през седмица, на козметик, чисти апартамента си по-добре от професионална чистачка. Просто за мен беше удоволствие да прекарвам време у тях - винаги чисто, ухаещо на хубаво, а вкъщи все няма време за чистене с тази работа, а готвенето - в кутийка от магазина. От него научих това да създам среда и място където някой ще иска да остане, ще му е чисто и приятно, ще има домашно сготвена храна. А не като мен да казва: “Аз да не съм чистачка, нали работя и уча постоянно и съм интелигентна жена”. Много държах да впечатлявам мъжете с интелект, не с типично женска енергия и вдъхновение. Все ги уча какво и как да правят, все нещо съм чела, все нещо знам. И така, идва лятото и аз вече осъзнавам, че искам да съм жена и за първи път изявявам желание да отидем заедно на море. 2-3 седмици преди отпуските ни, той ми казва, че си е намерил приятелка и ще отиде с нея. Макар и да го разбирам, това ме съсипа психически. Момичето е красиво и винаги с прическа, маникюр, да, не е много интелигентна, да не кажа хич, но изглежда като поддържана ЖЕНА. Нормално е да избере жена, с която да се чувства мъж, а не като с мен, която го подтиска постоянно (т.к. изкарвам 3 пъти повече пари от него) и постоянно го карах да се развива, да учи - чак аз се напрягам в момента от държанието си към него.

Разбирам ситуацията, обяснявам си я логически, но емоционално ми тежи. Толкова исках за първи път да усетя емоция да отида с него на море и се надявах и в последния момент.... Трудно ми е да се утърся от случилото се, и ми е адски трудно да сложа край, не мига да се откъсна. Постоянно мисля какво щеше да стане, проектирам бъдещи случки. А момчето си има приятелка и е щастлив. И сякаш и аз бих била щастлива ако знам, че нещо във връзката им не е ОК, но аз искам да го пусна с любов и добри чувства и не знам как. Изпитвам вина, угризения, жал. 

Бих се радвала да ми дадете съвет как по-лесно да се откъсна вместо да чакам да се разделят, вместо параноично да следя във ФБ къде е, дали е с нея и т.н.

 

Благодаря ви!

Link to comment
Share on other sites

Здравей! :)

Много жени имат проблем с женската си енергия - който всъщност е неразбирането, непознаването на собствената си природата. Няма универсална рецепта за женственост. За да не преразказвам и пиша километричен текст тук - ето блогпост, който вярвам, ще ти бъде от полза, прочети го докрай

Ходиш на терапия, което е супер, и е най-добре с терапевта си да обсъдиш всичко това, с него имате възможност за същинска, детайлна работа, познава те, изградили сте връзка и т.н.

В нагласата ти към майка си имаш да постигаш още напредък, по отношение на Смирение, Доверие, прошка, същинска благодарност, искреност, заявяване. 

Усещам една агресия към хората от теб, не само към Мъжа като фигура. Едно желание да бъдеш приета, но и болка, че не си съвсем.

Ти приемаш ли се?

Кое те кара да изпитваш удовлетворение?

 

преди 12 часа, natipapazova каза:

Много държах да впечатлявам мъжете с интелект

преди 12 часа, natipapazova каза:

аз бях мъжа, а той жената - аз работих здраво, с той - на фризьорче 

преди 12 часа, natipapazova каза:

не е много интелигентна, да не кажа хич

преди 12 часа, natipapazova каза:

изкарвам 3 пъти повече пари от него

преди 12 часа, natipapazova каза:

параноично да следя във ФБ къде е, дали е с нея и т.н.

Всичко това говори за човек, който се чувства малоценен, недоволен, автоагресивен.

Обичаш ли това момче, виждаш ли бъдеще с него? Изпитваш ревност определено, но това не е признак на Любов. 

Позволяваш ли си да говориш и правиш това, което НА ТЕБ ти се иска?

Увереността и стабилната, висока самооценка не идват отвън, всъщност. Каквито и успехи да постигаме, не могат да попълнят празнотата, издълбана от собственото ни безлюбие, вътре в душичката. 

Интелигентна жена си, много свои убеждения си съзнала!

Отговори си - лично за себе си, или тук, на въпросите, които ти зададох. 

Успех! 

Edited by Ines Raycheva
Link to comment
Share on other sites

Здравей!

Изградила си модел на мъжко поведение.Не ти харесва и искаш да го смениш с модела на ,,женско поведение,,.За съжаление, процеса е много труден.За да научиш даден модел, ти трябва учител, който да ти демонстрира този вид поведение.Освен терапевта ти, който в случая трябва да е жена, модели на женско поведение, може да взимаш от книги, филми и специализирани курсове, например Кобилкина прави такива.Но, ще ти е много  трудно, защото голяма част от нещата, които правят обикновените жени, ще ти се струват глупави, безсмислени и скучни. Голям вътрешен бунт ще е.

От друга страна, има много мъже е женски модел на поведение, ако избереш и направиш семейство с такъв  мъж, нямаш нужда от промяна.Но е уморително, ще ти се иска да  се опреш на неговата сила, но няма да можеш и това ще те плаши. Лоша работа, не казвам,че промяна е невъзможна, но ще е много , много трудна и ще отнеме много време.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Благодаря безкрайно за отговора и на двамата Ви. Определено беше като карфица в сърцето, уцелихте точно мястото, от което имах нужда. 

Да, като малка, винаги съм искала да се занимавам с мода и фотография, не се случи, заради едно изказване на баба ми от сорта на “музикант къща не храни”, сякаш аз съм мъжа в семейството, който трябва да го изхранва. Поех по друг път и защото имам брат, който е бизнесмен от много високо ниво и вътрешно винаги съм се състезавала с него и съм искала да покажа, че съм по-умна и способна от него. Разбирам колко грешно е това мислене, но .. няма нищо непоправимо. 

Д-р Първанов, благодаря Ви за отговорът, но ще си позволя да не се съглася с Вас за всичко. Използвате изрази като “много, много трудно” едва ли не, невъзможно, което провокира реакция на жертва - “горката аз, колко ще ми е трудно”. Ами не, не ми е. Аз вътрешно усещам кога ми е най-приятно - когато творя, когато рисувам и снимам и се старая да го правя максимално много - започнах да общувам с повече жени и макар в началото да ми беше скучно, да - започнах да взимам от тях, и да се уча - готвене, грижа за себе си, модни аксесоари и такива разговори, които преди наистина ме отблъскваха. Сега ми харесват. Чувствам се спокойно и слушам с интерес, старая се да попивам максимално много информация и да експериментирам и да се предизвиквам в тази насока. За мен, е лесно, защото го усещам като свое, а когато си там където си ти, промяната не е толкова трудна. Искам да извървя този процес с желание и лекота, а не да се настройвам колко ми е трудно.

Относно мъжете, смятам, че с това момче, за което споменах, достигнах дъното. Дъното на това да съм силна и да съм майка на мъжете, а не жена. Започнах с малки стъпки - да си позволявам да ме глезят - преди дори не бих дала на мъж да ми отвори вратата, сега това е навик. Не поемам аз инициатива за всичко, а заявявам с желание и любов какво ми харесва и те го правят за мен. Разпознавам женствените мъже вече от далеч и дори след един разговор с тях, ако усетя, че са такива, просто прекратявам отношенията си.

Работата ми е да ръководя мъже, но тя ми дава финансова свобода, което ми е нужно в момента, за да инвестирам в хобитата си, които след време мога да превърна в начин на живот. А и аз ръководя с любов, а не със сила - вярвам в тях и ги мотивирам да са най-добрата своя версия. 

Имам още път да извървя в това да бъда себе си като творец и да се доверявам на своя усет и преценка. Но процесът ми харесва. Толкова години да си крил нещо в себе си, сякаш сега се раждам и се открива нов свят пред мен, макар и на 30 години. 

Благодаря Ви отново, ще послушам съветите Ви, безкрайно ценни са за мен! 

Link to comment
Share on other sites

,,Д-р Първанов, благодаря Ви за отговорът, но ще си позволя да не се съглася с Вас за всичко. Използвате изрази като “много, много трудно” едва ли не, невъзможно, което провокира реакция на жертва - “горката аз, колко ще ми е трудно”. Ами не, не ми е. ,,

Да, типичната жена, наистина, най-вероятно, би  се съгласила с мен и би си казала ,,горката аз,,. Пиша го, само за пример, колко трудно е да разграничиш единия модел от другия.

Писах,че е трудно, защото  си мисля, че когато човек е предупреден, за пътя, по който иска да тръгне, върви по уверено и се справя по-добре.Много хора, очакват промените, които ще направят с помощта на психотерапевта, да станат лесно и бързо. Това не винаги е възможно и тогава те се разочароват. За това, когато ме питат ,, Кога ще се оправя?,, най-често  аз им отговарям ,, След сто години,,.Така , ако стане по-бързо, те се радват. 

ПП Това, че ръководиш  мъже също е малък капан - започваш да мислиш като тях.Работих във военно поделение, с 300 мъже и 30 жени.Всичките проблеми идваха от жените.Те се управляват с пъти по - трудно от мъжете.

Link to comment
Share on other sites

Имам чувството, че това ти е втори профил и втора подобна тема в сайта. :D През февруари разликата в заплатите беше 4 пъти. Явно човекът се е замогнал. :D 

 

 

Edited by Кон Сивобелев
Link to comment
Share on other sites

Благодаря Кон, прочетох препратката ти. Доста припокриване има, но какво от това, явно тогава не сме и помогнали със съветите и сега пробва отново.

Дано, този път сме по-добри.

Link to comment
Share on other sites

Да, това е мой стар пост. Не успях да влезна с това потребителско име и парола и си направих нови. Откровено казано, не се замислих за това, че мога да коментирам старата си тема вместо да правя нова, защото за мен това е съвсем нова ситуация/проблем/предизвикателство. Просто така го усетих и така го направих :) и съвсем изключих да го вържа към старата тема. 

Кон Сивобелев, харесва ми сарказмът ти. Замогна се, да. Причината да говоря за пари е, че според мен или мъжът трябва да изкарва повече или да са горе-долу наравно с жената. Затова вместо да говоря за мъжка и женска енергия, патриархат и т.н., за мен е по-лесно да обясня само с едно изречение че съм с по-слаб мъж. 

Д-р Първанов, явно тогава не сме и помогнали и пробва пак” звучи като човек има право един път в живота да потърси помощ и съвет и това е. Да, помогнали сте ми тогава, както и сега. Темата в момента е много по-различна и аз се радвам, че ме прекратихте към старата ми тема, за да я прочета пак. 

Д-р Първанов, написахте, че жените се управляват много по-трудно от мъже. Забелязала съм, че е така, но ще се радвам и ще ми бъде полезно да чуя Вашето мнение защо е така.

Благодаря

Link to comment
Share on other sites

Zdraveite! Sluchaino namerih tozi sait i si napravih registraciq.Pisha Vi vav vrazka s edin moi problem i imam nujda ot savet.Neznam kak da postapq.s maja mi sme zaesno 7 godini nqmame deca .toi  ne e balgarin samo utochnqvam.VQrvam che mejdu nas ima seriozen problem vsichki finansi sa 50 na 50 .reshih da pravq remont toi ne me podkrepi nito finansovo nito psihicheski.Kogato tragnah za balgaria imah nujda ot finansova podkrepa toi kaza che v momenta ne moje tui kato si e kupil kola.Predniq pat mi dade 500 evro s ugovorkata da mu gi varna.a otnosno psihicheski kogato izlezna na po bira sled rabota kasno toi postoqnno mi zvani sardi se che piivam po bira sles rab s priqteli,no toi samiq sabota i nedelq ne raboti i v petak i sabota chesto se sluchva da se pribira kasno i dosta piinal.Mnogo pati se opitah da mu kaja che shte go ostavq ako prodaljava taka ,no nikoga nishto ne se promenqshe.S vremeto se otdalechih ot nego i emocionalno i seksualno.minalata god sept.bqh v bg kato se varnah popadnah na dosta predizvikatelni sms-i ot jeni,koito nai-veroqtno bqha prostitutki.Pobesnqh beshe kasno sabudih go pokazah mu che sam snimala s moq tel i toi zapochna da otricha i da mi darpa telefona nakraq uspq da iztrie vsichko.iskah da se razdelq s nego vednaga i razvod,no toi zapochna da tvardi che e piinal i e dal telefona si na negov priqtel koito e izprashtal vaprosnite saobshteniq .mejduvremenno sled tova i az mu izneverih.

Kogato razbra che naistina imam namerenie da go napusna i sam seriozna ,toi zapochna da plache da mi se moli da mi obqsnqva kak ne moje da jivee bez men i t.n.Az postoqnno placheh dori hodeh nasalzena na rabota ne mojeh da se spravq psihicheski.Konsultirah se s advokat za da mi obqsni kak stoqt neshtata ,no kogato zaplakah pred nego toi mi dade savet da izchakam i kogato sam naqsno sas sebe si da mu se obadq,che ne sam gotova za razvod.V sledvashtite dni majat mi prodalji da mi se moli postarah se da mu prostq i se opitah da zabravq,no veche nqmah jelanie da spq s nego.6 meseca ne bqhme pravili seks.Togava toi reshi che tova e mn golqm problem vav vrazkata ni.PRedi nqkolko dena v sabota se pribrah kam 12 i 10 ot rabota ,a toi si doide mnogo piqn kam 1 i 20 vecherta.legnahme si i toi zapochna da me obvinqva che mejdu nas ne varvi ,che za vsichko az sam vinovma,che ne mu obrashtam vnimanie ,che ne pravim seks.i nakraq mi kaza ne sam shtastliv ostavi me.az otgovorih dobre ostavqm te badi shtastliv.togava toi kaza shtom shte me ostavish bqh ti dal 3000 evro iskam si gi obratno,a az kazah 1900 sa i az sashto iskam moite 7 god ot jivota si obratno.na drugiq den za nego vse edno che nishto ne se e sluchilo prosto sme se skarali,no az bqh tvardo reshena da go ostavq.Toi ot negova strana zapochna pak da mi se moli i da plache i da mi obqsnqva kak shte se promeni i vsichko shte e ok obejdavaiki me da ostana.toi ne mojel da jivee bez men.i stignah do nai-golemiq problem kogato toi mi govori taka i v ostanalata chast ot vremeto sam nesigurna v sebe si moje bi neznam dali go obicham oshte ili prosto me manipulira i mi vliqe psihicheski,no az placha pochti postoqnno.Imam chuvstvoto che nqmam tazi silq da si tragna kogato toi me ubejdava.molq vi daite mi savet imam chuvstvoto che shte ruhna psihicheski.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...