Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моля за съвет


Recommended Posts

Здравейте

Искам да разкажа за проблем свързан с майка ми . Тя е на 50 години преди доста години докото все още работеше започна да има някакви необосновани страхове

че някой и подслушва телефона че някой и прави магий че колегите и са в някакъв заговор против нея и общо взето някакъв страх от това че някой иска непремено да и направи нещо лошо . С баща ми сме и говорели че това не е реално че няма причина да мисли такива неща и тн. Мислехме че се дължи на стреса и извънредно натоварващата и отговорна работа която има и тъи като нямаше други симптоми и сме в малко населено място и нямаме достап до психотерапевт нещата продължиха така като в същото време това минаваше някак помежду другото забързани всеки по задачите си .Преди година по същото време на годината аавгуст месец нещата ескалираха трябваше да пише някакви доклади “много важни неща “ .Страхът ескалира започна  да мисли че не може да се справя с работата си че върши всичко погрешно .Дори че някои се опитва да направи нещо така че  да я вкара в затвора .Стигна се дотам че се наложи да напусне работа . Тъи като сме задружно и сплотено семейство заедно с бащами я подкрепихме изцяло .Започнахме да настояваме да се срещне с  специалист но тя твърдо отказваше  и това не се случи .Нещата се пооспокоиха  мислех че относително спокоиният живот на село чистят въздох добрата храна въпреки финансовите проблеми ще и се отразят добре и след като стресът намалее  и тревожноста и също ще спадне .Това до някаква степен се случи допреди 2   седмици когато започна да мисли че някой влиза в къщи докато спим , че има поставени мкрофони в различни предмети вкъщи че има някъкъв заговор и започна да говори някакви несвързани неща свързани с различни хора които искали да и навредят по някъкъв начин .С баща ми едвам я принудихме да отидем на психиатър .Исписаха и оланзапим 10 мг два пъти на ден . Но не иска да ги пие казва че ги е пила но всъщност изхвърля хапчето .Днес трудно я накарах да испие хапчето пред мен .Като дълго я увещавах че страничните ефекти от лекарството написани в листовката са просто презастаховане на фармацептичните компаний и че нищо няма да и стане .Съжалявам за натоварващото писание но имах нужда да споделя .Имам нужда също от съвет какво е редно да се направи в тази ситуация .

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Посъветвайте се с психиатъра - един възможен вариант е ежемесечна инжекция на депо. Друг - някои добавят медикамента в питието, който човека обича - но това е много по-слаб вариант. Когато веществото е в нея на депо, ще влезе в ремисия и дори има шанс сама да осъзнае нуждата от редовен прием на поддържаща доза. С медикамент ще бъде отново себе си, така че в тази посока е разковничето. Тодор Първанов, който пише тук, е психиатър - ще се радвам също да се включи. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за полезня отговор .Току що прочетох повече за тези инжекций в интернет това може би е най добрия вариянт ако не успеем да я убедим до пие хапчетата . Лекуващия психолог в момента е в отпоска и следващия час при него е чак след две седмици .Надявам се на добър развои на нещата

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Слави, какво се случва с майка ти? Как е? Освен това, което описваш като психологични проблеми има ли други заболявания. Правени ли са изследвания за остеопороза, белодробни, щитовидна жлеза? Не съм лекар, интересувам се заради подобен случай.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...