Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Объркана съм


Recommended Posts

Здравейте,

Искам да споделя живота си от една година насам. Имах 15 годишна връзка с бащата на детето ми, което е на 7. В началото на връзката ни разбрах, че ми е изневерявал няколко пъти. Около 2 години след това ме напусна за около месец, като сега разбирам, че е било заради жена. След това имаше някакви флиртове и пак си тръгна за малко. После се роди детето ни и всичко беше прекрасно. Аз се върнах на работа и след година имах около 1 година авантюра с мой колега, като мъжът ми разбра. Аз приключих с този човек, но след 2 години отново имах друга авантюра с негов приятел. Той разбра и се разделихме. Но се оказа, че докато аз съм го лъгала той през цялото време е имал връзка с жената, заради която ме напусна първия път. От октомври месец миналата година до сега той e ту с нея, когато тя се прибира от Щатите( тя има съпруг и дете), ту с мен. Март месец тя се прибра завинаги в България заради него. Той ме напусна пак и след 6 дни се прибра вкъщи. Аз забременях и той в 4 месец осъзна, че не иска бебето. Оказа се, че през цялото време е общувал с нея. Направих аборт разделихме се. Той живя с нея два месеца и се видяхме той за пореден път каза, че иска да е с мен. Това трая 2 седмици. Тя в момента е бременна от него, но ще махне детето, като това е трети аборт, който прави от него за година и половина. В момента те не са заедно, защото тя не му вярва и иска той да й докаже любовта си. През цялото това време докато той е с нея и с мен се вижда и с други жени, но те са различни и са мимолетни връзки.

И това нака нея да не му вярва. Всичките пъти, когато ме напускаше ми казваше, че това е края и не ме обича, обича нея, след това се връща и ме омайва, че се е объркал. Сега той страда и се бори за нея. Каза ми, че я обича и че иска да прекара живота си с нея и иска да се промени за нея, защото е осъзнал, че може да я изгуби. Променят ли се хората на 38 години. Аз съм виновна за много неща и направих много грешки, но бях готова да му простя всичко. Чуствах се виновна за това, което направих и му позволявах да си тръгва и да се връща. Възможно ли е той да се промени и да е различен с другата?  Възможно ли е да си влюбен и да обичаш една жена и в същото време да търсиш мимолетни флиртове и връзки? Дали наистина си е дал сметка или е възможно това да продължи до безкрай докато му позволяваме? Аз изгубих себе си през последната година и сякаш нямам предел и никакво самоуважение. Моля дайте съвет, помогнете ми? 

Благодаря Ви

Редактирано от evgenieva
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Отговор на въпросите си може да намериш в тези две лекции/ ако не се пуснат субтитрите, долу в дясно има копче/ .https://www.ted.com/talks/helen_fisher_tells_us_why_we_love_cheat#t-849728

ПП втората лекция не ми излиза, намери я сама.но обяснението е в тази.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

преди 7 часа, evgenieva каза:

Възможно ли е той да се промени

Запитай се възможно ли е ти да се промениш? Прочети сама написаното от теб отново. Към себе си имай изисквания, търси мотивация, гради себелюбов, не рови в чуждата паница, не са там отговорите.  

преди 7 часа, evgenieva каза:

Каза ми, че я обича и че иска да прекара живота си с нея и иска да се промени за нея, защото е осъзнал, че може да я изгуби.

Време е да започнеш да уважаваш себе си. Има живот и без този мъж, който очевидно вече не иска да е част от твоя. 

Не към него, към себе си какво изпитваш? Сериозен е въпросът. 

Линк към коментар
Share on other sites

 Смятам, че в тези отношения които описахте стои един повтарящ се механизъм на преследвач-беглец. За да се пресече този механизъм на отношение, който за вас е деструктивен, имате нужда от психотерапия.

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Самоуважение" (или липса на такова) е само дума, която описва как вашата ситуация изглежда в очите на наблюдателите. В психиката обаче (или поне в онази нейна част, за която не си даваме сметка, но която много мощно ръководи живота ни) понятието самоуважение не съществува.

Вие сте привлечена от този мъж по неподвластни на здравия ви разум причини, също както и другата жена. Той разиграва тази игра с жените около себе си, защото не може по друг начин (наречете го, че бягство, защита или каквото искате). Той никога няма да спре да го прави, освен ако нещо драматично не го извади от строя - например тежко заболяване, което да го накара да прозре нуждата си от истински близък човек и огромния си дефицит да изгражда близост. Това прозрение, с много късмет, би могло да го закара в кабинета на психотерапевт, който да има експертизата и търпението за 5-6 години да пробие нарцистичната му броня и да го преобрази в чувстващ и загрижен за другите човек. 

Ако се надявате на нещо по-оптимистично от това, гоните вятъра. Този мъж обаче ще продължи да има върху вас това неустоимо очарование, което ще ви кара да му вярвате отново и отново. Защото и вие не можете по друг начин. Но има начин да разберете защо това е така, кое ви тегли като магнит към такива мъже, а не към други, които могат да бъдат верни партньори. Този начин отново е психотерапия. И когато откриете истината за себе си, изведнъж принцът ще стане обикновен жабок. Ще си поплачете месец-два за пропилените младини, но после сърцето ви ще литне свободно към някой, с който животът наистина си струва... 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...