Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тетралектиката - идеи и размисли


kipenzov

Recommended Posts

В 18.02.2019 г. at 16:20, Орлин Баев каза:

Стана ми интересно - разкажи ако искаш накратко!

Принципно още не съм осмислил концепцията за тетралектиката, но ми отваря доста мисловни хоризонти. Самата идея като конструкция - диалектичните полярности, които се удвояват с антиполярностите им в четворична система. 

Ето един интересен пост на потребител kotaraka в един форум, който си прави негови изводи, но по мое мнение, доста му влияят идеите на трансхуманистите /h+/

А, ако интересът е по отношение на гробокопача на системата, която го ражда, като пример бих посочил ентропията и негентропията. Малко по-подробно съм си пописал в темата за Ентропията.

Редактирано от kipenzov
линк
Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво - а Лао Дзъ не е стигнал до тетралектиката? И как без количествени натрупвания, качествени изменения? А не е ли диалектиката всъщност трилектика, когато борбата и натрупванията ѝ преминат в третата позиция на синтеза? И защо диалектически или тетралектически или трилектически материализъм, а не холистицизъм? А не е ли именно опростяването от повече в по-малко, по-близо до гениалността на природните закономерности на ядрено/ ключово за познанието ниво? Tя и трилектиката, погледната в развитие, сформира нови две противоположности на по-високо условно ниво, които също биват надраснати в шеста - та, можем да наречем дотук процеса шестлектика или познаване на шесторността, но и това е част от по-голяма и постоянна спирала и отново стигаме до основата, заложена в природата - ян и ин, плюс и минус. Антиматерията - как извън философското разсъждение антиматериалните атоми са тетралектично свързани с материалните? Вероятно са, защото всичко е, но сами по себе си в същата диа/ три лектична спирала...

 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

В 20.02.2019 г. at 1:07, Орлин Баев каза:

... Антиматерията - как извън философското разсъждение антиматериалните атоми са тетралектично свързани с материалните?

Д-ре, нали сложната противоречива система в електричния заряд ,,протон-неутрон-електон'' има анти такава триада - ,,антипротон-антинеутрон-антиелектрон''. Даже, ако не се лъжа на антиелектрона, май , му казват позитрон. 

Тука имаме и трилектика и хексалектика. Не знам дали са синтезирали антиатом, но поне електрон-позитронната реакция е анихилация, с отделяне на фотони, което простичко казано си е, че като се ,,сблъскат''  две противосъщности се оказва, че няма две, а едно, което е светлина. :)  

Холистичното си е цялостност, но трудно се научаваме как ,,се прегръща'' тъмнината. На мен поне ми е трудно за момента.

 

А иначе споделената ти образна представа за спиралата ме изкефи!

Линк към коментар
Share on other sites

Оф, далеч съм от физиката, не разбирам... А философията - ако е приложна, хубаво. Западната обаче, с мисленето си за мисленето, откъснато в огромна степен и от духа и от прагматичността, не е моето нещо... Но. това съм си аз, а на вкус и цвят няма приятели, а собствени предпочитания.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 4 часа, Орлин Баев каза:

Оф, далеч съм от физиката, не разбирам... А философията - ако е приложна, хубаво. Западната обаче, с мисленето си за мисленето, откъснато в огромна степен и от духа и от прагматичността, не е моето нещо... Но. това съм си аз, а на вкус и цвят няма приятели, а собствени предпочитания.

Д-ре, какво мислиш за думите на Лао Дзъ - "Всички са прозрачни, аз съм мъгла", щото ям малко шамари, вероятно заради погрешната ми интерпретация.

А иначе хич и не си далече от физиката, щото освободената енергия от анихилация на противосъщности си е в основата на терапиите, с които, докато ти чета блога, си перфектно запознат. Верно,  правили са ми бележка, че психичната енергия няма нищо общо физичната, но идентичните принципи, които долавям постоянно ми стимулират въображението :3d_142:.

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

преди 4 часа, kipenzov каза:

"Всички са прозрачни, аз съм мъгла"

Прозрачни за виждането на мистика (мист-мъгла). А мистикът е "мъгла" за сивата актуална мъгла в ума на маймуночовека, идентифициран със социалното си его и тяло.

Линк към коментар
Share on other sites

Прав ли ще съм ако допусна, че имаш определена неприязън към масата хора, определена мизантропия (дори и да не са преобладаващи в психиката ти). Понеже от години пишеш за маймуночовеци и голи маймуни визирайки все пак най - могъщото, умно и одухотворено същество на планетата - човека. Сещам се за една дама, която дори много по - често роптае срещу вида човешки. Не се заяждам (не липсват основания за такива ти коментари), питам просто от любопитство (проверявам дали правилно допускам и как възприемаш тези ти изказвания за вида ни).

Редактирано от Кон Круз
Линк към коментар
Share on other sites

Човека обичам. А психопатията в примата - приемам я, уча се и нея да обичам, въпреки. Благодаря за интереса към малката ми личност. 

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, Орлин Баев каза:

Човека обичам. А психопатията в примата - приемам я, уча се и нея да обичам, въпреки. Благодаря за интереса към малката ми личност. 

Аз мисля, че хората, които имат нужда да им помогнеш като психолог те приемат кат враг и заплаха, и именно тези, които се свързват с теб имат най-голяма нужда от помощ. Разбира се, така го разкоспирирам Кон Круз, но наистина психолозите имате такава гледна тока, която наистина е полезна.

Редактирано от mecholari
Линк към коментар
Share on other sites

Коне, определено водещата идея да се отдели дискусията се съдържа в заглавието на самата тема. Надявам се това да не го приемеш като рязко напомняне. Ни най-малко искам да обидя, просто призовавам да се придържаме към темата.

А, за да не е толкова рязко, ще си позволя да коментирам думите ти 

преди 50 минути, Кон Круз каза:

Прав ли ще съм ако допусна, че имаш определена неприязън към масата хора, определена мизантропия (дори и да не са преобладаващи в психиката ти). ...

Според мен малко си объркал източника на метакомуникацията. Това, което съвсем правилно си доловил идва като послание от мен. Аз имам проблем с интерпретацията на думите на Лао Дзъ, защото ,,прозрачността'' на другите при моята интерпретация, е подсъзнателен фактор, на чието основание без да се усетя често ,,навлизам'' в чуждото пространство и не ,,признавам'' граници, а това определено има негативно въздействие в комуникацията ми с околните. Особено, ако не са надраснали голяма част от вътрешните си страхове, най-вече усещат поведението ми като ,,човъркане'' в главите им.

 

Не защитавам Орлин! Той няма нужда от адвокат.

Просто предната ми констатация, според мен, дава прекрасен мост към описание на тетралектично взаимодействие при комуникация.

Аз и моята сянка осъществяваме вербална връзка с друга диалектична система аз-сянка. Дори може да се ,,вкара'' и сложна система от противоположности, в която има и междинно звено - синтеза.

Като пример -

сизигия Дух/Душа .... АЗ .... Сянка

А терапевтичният ефект, който Д-ра обяснява перфектно при обосновката на методите му и резултатността им се дължи именно на ,,по-късата'' му сянка. Така тетралектично той служи ,,за буксир'', спомагайки за интегриране на сянката на  събеседника му и подпомага консолидирането на дисоциираната личност на човека, с който заедно ,,работят''. Мое мнение! Без претенции.

Линк към коментар
Share on other sites

Хихихи, даже сега като си прочетох поста ,,прозира'' опит да ,,се сложа'' на д-ра, който изобщо не осъзнавах докато пиша...:3d_040:

 

Извинявам се Кон Крузе! Вероятно си прав и по отношение на Орлин, но потенциалът на дискусията за социалното его и дисоциацията на личността, а от тук и различните индивидуални мирогледи и философия за живота, съответно една от производните им - личната оценка и отношение към другите и природата, според мен е достоен за отделна тема. Защото същият този потенциал на дискусията, според мен, би имал и голям индивидуален ефект, за всеки включил се, да изследва собствената си позиция.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...