Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паниката се завърна!Моля за съвет.


Recommended Posts

Здравейте,казвам се Диана и съм на 39 години.Имам огромна нужда от съвет и помощ,понеже чувствам,че отново затъвам в кошмара.

Ще ви разкажа какво ми се случва и много се надявам за мнение и съвети как да си помогна.

От 2006 г.съм диагностицирана с паническо разстройство.Всичко започна,когато майка ми почина внезапно от инсулт на 60 години.За мен нейната загуба беше огромен шок.Тогава се започна с паник атаките.В началото не знаех,че са паник атаки,постоянно ми беше лошо,главоболие,световъртеж,сърцебиене и замаяност,всичко това съчетано с огромен страх,че всеки момент ще получа инфаркт или инсулт и ще умра.През ден бях по лекари,основно кардиолози и всички ме уверяваха,че съм здрава и симптомите ми са от нерви.Започнах да пия антидепресанти,изписани от психиатър.Пих ги доста време и ги спрях по схема преди около 3 години.Опитвах да се справям сама с различни техники,много четене за това състояние,за да го опозная още по-добре.Чувствах се сравнително добре,но остана тревожноста и прескачането на сърцето,което ужасно много ме плаши все още.

Преди 7 месеца родих прекрасната ми дъщеричка.По време на бременноста започнаха едни лоши мисли за смърта и страх,че може всеки един момент да умра.След като родих продължиха,продължават и до днес.Започнах и да вдигам кръвно,за което кардиолог ми назначи лекарство.Няма проблем със сърцето според него,било неврогенно и от преумора.От известно време се чувствам доста зле.Пак се започна със световъртежа,екстрасистолите и сърцебиенето.Отмаляват ми и ми изтръпват крайниците.Това е почти постоянно.Един ден съм добре,три дни съм зле.Страх ме е да не ми пролошее,докато държа малката и да я изтърва.Страх ме е като излизаме навън да не ми стане лошо.Мъжът ми ще работи извън страната за 3 месеца и изпадам в ужас как ще се оправям сама(ако ми стане лошо и съм сама с бебето).Не искам да пия пак антидепресанти,но и нямам възможност да посещавам психотерапевт.Знам,че трябва да работя върху себе си,да намеря някакъв начин да успокоя нервите,но в момента съм много уплашена и объркана от физическите симптоми.Постоянно за това мисля и съм вторачена в тялото си.Знам,че така ги предизвиквам и трябва да си отклонявам мислите,но не успявам.

Моля за съвет как да се справя,какво да направя ,за да си помогна,да изляза от това състояние.

Благодаря ви предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

Пила си антидепресанти 10 години? Поне така си го описала. В този случай, нямаш никакъв избор / щом не може да посещаваш психотерапевт/ , трябва да ги започнеш отново и едва, след като проведеш психотерапия да ги спреш.Без провеждане на психотерапия не ги спирай .

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей и от мен, подкрепяйки д-р Първанов, ще се справиш  с психотерапия, четене, техники и задачи, и разбира се помощта на терапевта ти по време на пътя на промяна. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за отговорите.Да,близо десет години пих АД.Нямам оправдание за това,че още в самото начало,а и понататък не потърсих помощ от психотерапевт и си разчитах само на хапчетата.Психиатрите и невролозите,които посещавах ми бяха казали,че това е до живот и да си пия лекарствата,за да не се мъча.Някак си се бях хванала за тази мисъл.Хапчетата успокояваха донякъде физическите симптоми,но мислите няма как да ги променят.

В нашия град няма психотерапевти.Има двама или трима психолога,които не съм посещавала и нямам наблюдения доколко са добри в работата си.Психиатрите тук единствено изписват лекарства.

 

Линк към коментар
Share on other sites

С години не съм писала тук.Просто бях решила, че един път завинаги съм се справила с проблема. За съжаление последните няколко месеца паниките и тревожността се завърнаха с пълна сила.Не мога да се позная, и въпреки, че знам алгоритъма на справянето - не ми се получава.Не знам до къде ще стигна така.Срамувам се от себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...