Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Георги


Galin95

Recommended Posts

Здравейте.Въпроса ми психотерапията работи ли при депресия или трябва да пия антидепресанти цял живот.От години се лекувам от ОКР с медикаменти,като при спиране на лекарствата се влошава състоянието ми.Последното влошаване беше именно някакво депресивно състояние- загуба на удоволствие от обичайните дейности,пълна демотивация и липса на енергия.Писна ми да пия лекарства,знаете какви са т.н. странични ефекти няма да ги изброявам.Въпроса ми е има ли справяне с депресията и тревожноста извън медикаментите и кой определя дали даден човек може да се повлияе от психотерапия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравей! 

Има дава вида депресии. Едните се наричат ,,психогенни,, - причината за тях са психически преживявания : стрес, психотравми –загуба на работа, раздяла, смърт в семейството и много други. При този вид депресивни състояния  основното средство за повлияване е психотерапията. Има и друг вид депресия, нарича се ,,ендогенна,, или самовъзникваща.При нея няма външни причини за възникване, тя си възниква сама вероятно по генетични причини. Там , първи избор са медикаментите.

Ендогенна депресия: тихият мъчител (24chasa.bg)

Твоето състояние е от първият вид / ОКТ-то ти създава стрес/ така, че правилният избор е психотерапия или психотерапия и медикаменти. Само с лекарства няма как да се оправиш, нещо което сам виждаш.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...