Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте, 

Религиозна е темата, към която си имам кукучки. Темата за бзусловната любов, приемането и предателството. Чух от странични източници, че майка ми била съжалявала, че не могла да ме приобщи към нейната религиозна църква/секта. Тя видя през какво преминах (аз самата бях жертва на секта) и въпреки всичко, тя смята, че аз ще бъда по-щастлива там където опропсатиха живота ми. Тази жена не желае моето лично щастие както всеки родител би трябвало за детето си, а проектира къде тя се чувства добре. Това за мен не е любов, а  предателство. И това ме кара да отричам цялата религия, църкви и въобще христянаската вяра,а  бях стиганала до някакъв компромис. Ти добре ми обясняваше какво е искал да каже Исус. И аз не искам да плюя върху всичко, но тази долна християнска манипулация е отвратителна. Тя спами хората с разни псалми и много й се дразнят и се оплакват на мен, защото не им е удобно да й кажат да спре, за да не я обидят. И едва ли не мотивационните послания, които и аз изпращам на много хора били същите като нейните. НЕ! Едното няма нищо общо с другото.

  • „Ако всички правехме нещата на които сме способни, щяхме да изумим самите себе си.“ -Томас Едисън
  • „Върви уверено в посоката на своите мечти. Живей живота, който си си представял.” – Хенри Дейвид Торо
  • „Повярвай, че можеш, и си изминал половината път до успеха.“ – Теодор Рузвелт

Тези цитати дават криле, те те карат да вяраш в себе си, в собствената си ценност. А нейните псалми, правят точно обратното, те те връщат  към изходна позиция, че отново нещо си сгрешил, пак ти напомнят НАЗИДАТЕЛНО, че трябва да слушаш и че истината не е там където ти си мислиш, че е,  че бог иска да си такъв и онакъв. Но видиш ли той ти го напомня с любов. И ето тази гнусна тънка манипулация, която дразни хората, без дори изобщо да се замислят какво ги дразни, но усещат, че това не е правилно и не е добро. Това е индиректно обвинение! Това е като чичото, който си позволява да опипва малкото момиченце и то му се доверява, защото уж чичо е добър и не може да осъзнае защо всъщност това, което прави чичо не й е приятно. (осъзнаването идва после, когато го осмисли). И най-накрая имат наглостта, когато реагираш на раздразненеито си да ти кажат, ето виждаш ли, ти си нарцис, ти си его маниак, ти нямаш мир и любов в себе си, ти си изгубен, след като са те подложили на гнусната си провокация. И как да са едни и същи цитатите, това нейното не е ЛЮБОВ. И затова искам да попитам пак през един по-нормален прочит, какво е казал Исус и как го е казал, защото този гняв и отвращение, което изпитвам към хората, които ползват тези манипулации, прикривайки се зад ‘любов’ и ‘мъдрости’, искам гневаът и омразата да си останат само към тях, да ги изпитвам когато ясно разгранича кога това се прилага, а не към самия Исус Христос, който е казвал мъдрости или поне някъде виждам такива примери от разни хора. Искам да разгранича любовта, която е проповядвал Исус, от това, за което те го използват да проповядват. И не, не защото ми е толкова важна тази любов, а за да не се лишавам от зрънцето истина там в нея.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Трудноста идва от това , че желаем да разберем истината но не можем да изключим предпоставеноста си .Очакваме от другите някакво поведение и сме разочаровани когато не е така .  Филтрите може да са в ума , но стоят върху емоциите . А работата с емоции се различава с всеобхватноста си . Вглеждането в собствените чувства и проследяването им си е тежка работа без която няма да се разминем :) 

Тръгва се с умствени нагласи за да се неутрализират или смекчат емоционалните реакции . Но ти правилно постъпваш като се отдръпваш за да дадеш време за балансиране . Едва в позиция на усещане на разумноста във всичко , може да работиш по интересуващи въпроси .

Хората се проявяват както разумно , така и неразумно .Да  виждаме неразумност у другите е част от реалното .Постижение е да виждаме разумното . Конкретно мога само да кажа следното . Родителя желае да насочи детето по печелившия път .Това е неговата проява на любов , независимо че може да вреди . А детето когато се е отърсило и станало самостоятелно може да стои на разстояние от тази ,,любов" , като пак обича родителя .Такива сме си хората , нямаме правилна връзка ум-емоции .Усещаме нещата но объркваме в разбирането и бием детето за негово добро :) .

За религиите ... В света на думите , като първо , е добре да поставим библията ,   Христос като Идея .Конкретна идея която търся и откривам с вебе си ...Преди час си мислех и пак не можах да намерия добър християнски отговор при ситуация да наранят близък човек , Но се чудех ако мен наранят ще бъда ли християнин , дори и тука не съм сигурен .Но за много други неща имам отговори :)  

Цитат

А нейните псалми, правят точно обратното, те те връщат  към изходна позиция, че отново нещо си сгрешил, пак ти напомнят НАЗИДАТЕЛНО, че трябва да слушаш и че истината не е там където ти си мислиш, че е,  че бог иска да си такъв и онакъв. Но видиш ли той ти го напомня с любов. И ето тази гнусна тънка манипулация, която дразни хората, без дори изобщо да се замислят

Всеизвестно е , че всеки вижда света по различен начин .Към тази опорна точка трябва да се връщаме винаги когато се сблъскват мнения .И единственото което можем да направим е вътре в себе си да разберем какво се случва .Каква е моята лична представа и каква е представата на другия .Не общо , а конкретно  насочваме вниманието от допирните точки към различията . Движещата идея е , че разумното се проявява във всичко .И всеки един , независимо колко отвратителен ни изглежда има и добра страна  :) Най лесно е да се заяви че хищника , вълка е лош .Но питаме ли го колко малки има да храни ? Ние не можем да разберем точно как и защо е създаден днещния свят .Това е работа на голями сили извън нас .Само се догаждаме за някои работи .Но можем да се поучим от природата и се синхронизираме с нея .В природата няма излишни същества , всички са в една обща биосвера .Всички са свързани един с друг .Общите благоприятни условия наричаме Божия Любов .Това е разбираемо .

А всеки има възможност да се приобщава към средата която му е приятна .Никои не може да те задължи да правиш нещо , независимо от усилията му . Самия човек дава достъп до себе си поради вътрешни причини .

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

А всеки има възможност да се приобщава към средата която му е приятна .Никои не може да те задължи да правиш нещо , независимо от усилията му . Самия човек дава достъп до себе си поради вътрешни причини .

Вътрешните причини са дисхармонията между света на думите и света на усещанията .Усещанията към които може да приобщим вярванията , интуицията ,обикновено не ги разбираме в контекста на ,,думите" , както ги разбират други хора . Проблема се появява от упорството да се наложи собственото личното на другите без съобразяване с тяхното лично .

Това е проблема които решаваме всички българи ,сега . Казвам българи , имайки в предвид етапа от духовното израстване . Етапа на излизане от личното и започване работа за общото .

 holyvalentine,    Може би , вярата която имаш в добросъвестноста на хората трябва да уравновесиш с вярата в глупоста им .Това което срещаме като агресия , негативност към нас и определяме за зло .Това е обикновена човешка глупост . Да налагаш лично виждане въобразявайки си че си най правоверния е същата глупост . Слепотата на режещия клона върху които седи .

Виждам как ме нараняват , крадат , обиждат . Но обичта която изпитвам ми показва не ощетяването , незачитането , злобата , а обикновенна глупост , липса на разумност .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...