Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Възстановяване на лактацията


Recommended Posts

здравейте,

кърмя сина си от 1 месец, а кърмата ми намаля до степен, че педиатърката ме кара да захранвам детето с адаптирано мляко. много ми се иска да възстановя отново голямото количество кърма, което имах в началото! ако някой може да ми даде ценни съвети, моля пишете!

Линк към коментар
Share on other sites

Привет!

Подобно внезапно спиране или драстично намаляване на кърмата вероятно се дължи на психогенни причини - стрес или поне неспокойствие. За да си осигурите добра лактация, отпуснете се, мислете си само за детето и околния свят нека не ви интересува никак. Поне до 6-я месец е добре да се кърми детето. Освен това си осигурете подходящо хранене - много пълнозърнести варива, плодове, зеленчуци и малко белтъчини с много течности. Чела съм за ябълковия сок и сока от грейпфрут, че увеличават кърмата. От билките: жаблек - прави се запарка от 1 ч.л. сухи листа, залети с чаша вряща вода, чака се 10 мин., пие се 2х дневно. Тази билка увеличава с около 50% млякото на кърмачката. Също - корен от глухарче - 1 ч.л. на чаша вода се вари на слаб огън 10 минути, пие се 3х дневно.

От хомеопатичните - Agnus castus - 6 с., може да се взема 4 пъти дневно до 3 дни, но не съм специалист хомеопат все още.

Ето един линк към организация, която може да Ви бъде полезна и там да потърсите още инфо:

http://www.lalechebg.com/

Успех! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Бебчето на около 1 месец ли е? Ако е така, имайте предвид, че на кърмата и е нужно известно време да се регулира според нуждите на бебето. Гърдите само в началото са огромни и твърди, после поомекват, но това не означава, че нямат мляко, а само, че имат точно толкова, колкото е необходимо на вашето бебе! Защо смятате, че кърмата не му стига? Това, че лекарката го е казала не означава абсолютно нищо. Педиатрите не са специалисти по лактация! Това че примерно са изтеглили бебето веднъж или два пъти също не е критерий! Може току що да се е изпишкало или да са го теглили веднъж с по-пълно стомахче, следващия път с по-празно... Да не говорим, че по различно време през денонощието бебето суче различно количество кърма, веднъж може да изсуче 10 мл, другия път 50 мл. Ако го теглят като е сукало по-малко няма да отчетат наддаване. Освен това е много важно, ако изобщо мислите да го теглите да е винаги на един и същ кантар и да гелдате не колко тежи, а колко е наддало, защото разлика от един кантар до друг при дъщеря ми даваше 500гр! Което за новородено си е ужасно много! Аз кърмех изключително на поискване, когато е гладна тогава. Не съм чакала 3 часа и не съм правела нощни паузи. Понякога е сучела на час и половина, понякога на 4 часа, когато тя си реши! Бебетата си знаят добре работата. Не съм давала нищо друго освен кърма, никакви водички, чайчета и т.н. Всяка допълнителна течност, която се дава на бебето запълва стомахчето и намалява обема за кърмата, която може да се поеме. Всяко по-малко приемане на кърма, води до намаляване на стимулирането и съответно до намаляване на лактацията. Лактацията е на принципа на търсенето и предлагането. Колкото повече се стимулира, толкова повече се произвежда. Изцеждането и сученето не стимулират еднакво, защото бебето винаги изсуква много повече, отколкото майката може да изцеди. Ако се предлага АМ - адаптирано мляко, това ще е предлагане на нещо различно от кърма, гърдите ще са по-малко стимулирани и плавно кърмата ще намалее. По принцип, ако не се тревожите за мекотата на гърдите и за грамчетата на бебето, а се вслушвате в самото бебе и сте спокойна, пиете повечко течности, хапвате (защото при мен от липса на апетит беше намаляла за кратко) всичко ще се нормализира и скоро ще се радвате на кърменето вместо да се тревожите от него. Рицинус Комунис бих добавила от хомеопатията 5 потенция по 3 или 5 гранули когато има нужда, 30 е за спиране на лактацията, внимавайте да не объркате. Има обикновен лактогонен български чай по аптеките чувала съм че помага, не съм го опитвала. Имаше и други неща, които исках да кажа, но бременния ми мозък вече спи... Линка към ЛаЛечеЛига може да ви е от голяма полза! Също можете да прочетете библиотеката в кърмаческия форум на Бг-мама, въпреки че се съмнявам, че ще имате време. Правени са все от компетентни хора, обучени специално от специалисти по лактация и част от тях вече са такива. Ако искате питайте каквото съм препатила или знам ще ти отговоря. Стискам палци :thumbsup:

ПС: Сетих се...предната кърма е по-редичка и служи за засищане жаждата на бебето, а задната кърма, служи за засищане на глада на бебето. Когато започне от едната гърда го оставете да се донахрани хубаво от нея. Първо потича редичката кърма, а накрая става даже като кремче гъста съм я виждала. Последната ще помогне на малкия човек да наддава и повече. Следващия път от другата. Ако изсуче всичко от първата му предложете и втората, то си знае кога да спре. Ако суче и от двете започвайте с тази, с която сте спрели предишния път. Понякога след гъстата кърмичка искат да сучат от предното мляко на другата гърда, защото може да са ожаднели. Интелигента работа е това природата... а малките си знаят всичко още докато се родят :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Вера!

Да ти е живо и здраво детенцето!

Въобще не се притеснявай! Всичко ще се оправи. Само ти трябва да си спокойна, защото бебчетата усещат кога си притеснена. Иви ти да е дала много полезни съвети и инфо.

Когато родих ми казаха, че нямам кърма и въобще няма да имам, та да си търсим Хумана (тогава това имаше само). Но една приятелка, занимаваща се с китайска медицина ми изпрати от пелиновите пури и много точно описание на точките за нагряване. След 12 часа имах кърма и даже имаше опастност да направя мастит, така течеше. Помисли и за тази възможност.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Когато детето ни беше кърмаче, педиатрите се опитваха да го изкарат хипотрофиче- и причината поради която не успяха е тази, че в крайна сметка съм лекар, и успях да им докажа, че таблиците които използват не са актуални- нито като разбирания, нито отговарят на спецификата на българското население. И така, детето си остана на естествено хранене, имало е период на намаляване на кърмата, но от всички начини за стимулиране на образуването и отделянето на кърмата, най-силен стимул е самото бебе. Храненето не може да повиши образуването на кърма само по себе си. Най-мощния стимул си остава този, бебето да се поставя на гърдите + търпение и спокойствие- останалото природата се погрижила да се случва- рефлексът н адразнене на ареолата и зърното на гърдата пряко влияе върху хипофизата, от която се отделя хормона пролактин, който се отделя според "предизвикателството", т.е. според това колко редовно, продължително и упорито се стимулира отделянето му - и това е процес, който се адаптира според нуждите н абебето- всяко бебе си има апетит- някои сучат повече, с повече апетит, други са направо "лакомници", трети пък имат нужда от повече време, сучат но на почивки...така че, регулацията на този процес е на първо място от бебето, а на второ място- от психиката на майката. Недопустимо е в наши дни педиатър или който и да е лекар, да се "произнася" по отношение на процес, който често дори и не познава (има и такива педиатри, които поставят п реградата- те са лекарите, а другите са просто пациенти, разгрлеждат човека като патология, а не като човек..ако и този човек да е все още кърмаче- според педиатрите бебетата нямат съзнание, но вече е факт това, че съзнанието е нещо, което съществува още преди бебето да се роди....(, а педиатрите най-често се отнасят към бебетата и децата като ветеринари...при това, храненето, растежа и развитието са както много фини и сложни процеси, които са физиологични, т.е. те са нещо нормално и заложено индивидуално във всеки защо и как да се сручва, така представляват и патология- границите обаче са фини, и тук интерпретирането на тези процеси може да е подвеждащо- особено ако масово у нас бебетата са на смесено хранене, или дори направо на изкуствено хранене, и съэвсем малка част от бебетата са изцяло на естествено хранене така, както пиродата е заложила да бъде. Трябва да се спомене, че педиатрията, както и много други аспекти на медицината са съвсем нови "науки"- има-няма 150-200 години откакто съществуват, и голяма част от тяхвото съдзържание като предмет, задачи, и методи представлява де йност на ръба на глупостта, или дори изцяло в периферията на безумието- не е необходима да изреждам примери в това отношение, а при все това човечеството съществува милиони години, а покрай това и лечението на болестите се е равивало хиляди години преди да се пръкне т.нар. "съэвременна" медицина, в която цели дисциплини се градят на предположения и вторични следствия, първопричините и причинно-следствените връзки обаче липсват...

Ето защо, въпреки че съм лекар, съм на мнение, че бедзпощадно трябва да се поставя под съмнение всякаква диагноза, или "произнасдяне" на каквмото и да е "научно мнение" от стран ана лекарли4те, и да се изисква аргументация- така всъщност самите хора ще са критерий за това, дали някой е добър лекар или не...а не разни дипломи от този или онзи университет, защото няма значение университета- В който човек е вложено лечителството като потенциал, развитието на този потенциал зависи от човека, не от университета, нито от дипломата за специалности и прочие...е, това е извън темата, но просто за пореден път съм провокиран да напиша, че лекарите по ксвета ежедневно затриват повече човмешки животи, отколкото спасяват...криейки се зад "статистика", "странични ефекти", "очаквани усложнения", или "до тук сме, не можем да направим нищо", а да не говорим за профилактиката- тя засега е нещо, което ако приложим, ще трябва да се откажем от "благинки" като нефт и газ например...

И вероятно едно от най-важните неща е това, че майката и кърмачето си общуват, имат си взаимно усещане един за друг- всяка майка знае кога бебето й има проблем, и всяко бебе знае кога майката има проблем...Мнението на трети лица- да, дори и това на бащата, да не говорим пък за лекарското следва да е само насочващо и да се приема виаги много мнимателно и без излишни емоции. Ако майката е стресирана, ако има проблеми у дома- с по-голямо дете, със съпруг, да не говорим с баби и дядовци (ако лекарите се имат за специалисти, бабите и дядовците по подразбиране се приемат дза професори..), понякога е по-добре за майката да се изолира от семейната среда, отколкото да се подлага на стресиращите фактори- това вече си зависи от разбирането..всеки както и колкото...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и от мен!

Трудно може да се добави нещо към казаното до тук. Май само ще се присъединя:

1. Наистина психичната нагласа на майката е решаващ фактор за запазването на кърмата. Ако можете- всичко, което се опитва да Ви отклони от идеята да кърмите детето си, го отстранете- отношение, мисъл, мнение, уви, и домашна работа, по възможност и т.н.

Откърмих двете си деца с помощта на билка, която изобщо не е известна като лактогонна, но е известна като действаща на нервната система.- маточина. Три пъти на ден, половин час преди ядене- по една чаша (250 g) чай от запарена маточина. Било важно да се бере преди цъфтежа. Ама ако няма друга- от аптеката- пък когато е брана.

Ако имате проблеми с ранички, или с бучки- обадете ми се, ще Ви кажа как маточината ще ви спаси и от бучкиге.

2. Важно е да се цедите след всяко кърмене. Даже и да Ви казват друго- при намалена кърма това наистина е много важно. Изглежда кърмата не е едно количество, което се изсуква от детето, има връзка между "консумацията" и "производството" и (не е в обратната посока!) . Изцедената кърма си я добавяте към някое вечерно хранене.

3. Майката кърмачка не е здравословно да робува на детското кантарче. И пробните кърмения никак не са меродавни. Така просто може да се изпадне в паника. Ако Ви интересува, ще ви кажа как да следите нормалното наддаване на детето без да изпадате в стрес.

4. Хранете се пълноценно, с достатъчно богати на витамини храни. Но не прекалявайте с храненето, с цел да имате кърма. Като не се внимава с психическата настройка на майката, тя хем трупва килограми, хем кърмата и намалява. Възможно е някоя от изброените до тук билки да се окаже особено подходяща за Вас. Доверете и се.

5. Радвайте се на детето си, когато го кърмите, това е вълшебно време за вас!

6. Според мен и на часовника много не бива да се робува. Ненасилваното дете с не много усилия от страна на майката само си подбира оптимален режим на хранене и почивка- просто трябва малко наблюдателност и търпение. Някои деца са бавнички, имат нужда от повечко време за кърмене. Отклонения от часовете за хранене от са напълно в реда на нещата, стига да не са правило. По- важно е спокойствието на детето и на майката.

Пожелавам Ви търпение и кураж! Имате подкрепата на всички ни, защото е много хубаво детето да е кърмено!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Зехтин за кърмещи майки

"Природолечение със зехтин" Бригит Фрон

В средиземноморските страни съветват кърмачките да приемат много повече зехтин от обичайното.Защото това от една страна,стимулира образуването на мляко,

а от друга,е добре за качеството на първата храна на детето.

В Италия все още се практикува в първите кашички на бебетата след отбиване да се добавят по няколко капки зехтин.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...