Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синдром на Москович


Recommended Posts

Моля ако някой знае нещо за това заболяване да ми помогне. Търся всякаква имформация. Благодаря предварителна на всички които ще си отзоват. Зная, че е много рядко срещано заболяване, но нямам никаква имфо за това. БЛАГОДАРЯ.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Що се късае за Синдрома аз съм допуснала малка грешка името и Москович.

Получех имфо от лекар приятел на Портала и го споделям с Вас.

Този синдром е много рядка форма на коагулопатия. Причислява се към групата на автоимунните заболявания. Нарича се още тромботична тромбопенична пурпорна или тромботична микроангиопатия. Наблюдава се по-равно между мъжете и жените и се среща предимно в млада възраст. Причината за болестта са автоимунни-следствие автоимунната реакция на организма, собствените му антитела се насочват не към някакви патогенни микроби-вируси и бактерии, а към неговите нормални клетки и то предимно към тромбоцитите-кръв-

ните плочици, които са отговорни за кръвосъсирването, еритроцитите-червените кръвни клетки и също и към клетките изграждащи стените на капилярите. В последствие се наблюдават изменения под формата на фибринови налепи и там се образуват така наречените фибриноидни тромби. Промените могат да бъдат дисеминирани - тоест разпръснати навсякъде из тялото, но най-често са засегнати мозъкът и бъбреците. Проявите на болестта са многообразни и зависят от локализацията и от степеннта на увреждане в кръвоностните съдове.При някои се наблюдава повишена температура, тежко общо състояние, повръщане, болки в корема, главоболие, световъртеж, наруиения в съзнанието и гърчове. Може да протече под форма на глумерулонефрит, остра корова нефроза или чист нефротичен синдром, когато са засегнати бъбрещите. Може да се отсрабне на тегло значетелно, може да има смущение в зрението и съзнанието. Най-характерни са повтарящите се кръвотечения от тробмопеничен тип. Появяват се едни точкови кръвоизливи на различни места по кожата на тялото и кръвотечение на лигавиците, но може да има и по-сериозни кръвоизливи и във вътрешнити органи. Почти винаги е налице идна прогресираща анемия, която при някои болни може да е твэрде изявена-хемоглобинат пада до 10%. Болните са със сламено блед цвят на лицето и се напипват уголемени черен дроб и далак - органи имащи кръвотворна и кръвообразуваща функция. Лабораторните изследвания показват анемия ат хемолитичен тип с понижена резистентност и изменения в еритроцитите, левкоцитоза нерядко и силно намален брой на тромбоцитите.

Това заболяване е лечимо и има случаи на пълно и трайно излекуване.

Лечението е продължително приемане на кортикостероидни хормони - преднизолин, кортизон, метилпреднизолон. Предлагат се и имунопресори.

Побликувам го за да могат да го прочетат и други потребители

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...