Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хълцане. Оригване.


Recommended Posts

здравейте!имам сериозен проблем.по време на първата ми бременност ми се появи хълцане, което премина в уригване.отдадох го на хормоналните промени и реших, че след раждането ими след кърменето ще изчезне. е не изчезна.изчаках няколко месеца след отбиването на детето да отмине, но уви остана си.отново забременях..............последва спонтанен аборт. и така вече два месеца след това и година и половина след раждането положението е сериозно и крайно неприятно./между отбиването на детето и спонтаният аборт ходих на лекар, който така и не разбра от какво е/.

уригването е болезнено и продължително.понякога трае по 1-3 часа.задължително сутрин се събуждам с него с вечер също го имам.влияе се от преумора, недоспиване, газирани напитки и някой видове храни-зеле, пържени храни, тежки храни, подправки,зелени зеленчуци и др.предполагам,че може да се късае за злъчка

Линк към коментар
Share on other sites

Незнам дали ще помогне, но аз имам гастрит и спрях пържените и тежките храни, както и подправките. Готвим предимно задушено и печено. Когато ми се обостри гастрита спирам бобените и зелето, докато се поуспокои, като отшумят нещата ги включвам отново. Ако можеш избягвай храните, които предизвикват проблема, докато той утихне :rolleyes:

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Възможно е да е от жлъчката. Аз съм правила неколкократно ефикасно очистване на жлъчката, двата пъти с изхвърляне на камъни, най-големият с размери 1.5/2 см. Общо бяха една шепа... Нямам вече нито един камък - ехографски доказано, нямам оплаквания както преди от пържени, мазни и яйчени храни. И трябва да се спазва диета, за да се възстановят лигавиците на стомаха и червата. Не трябва да се преяжда, да не се претоварват ензимните системи, храната да се усвоява по-добре. Трябва да се дъвче достатъчно.

Чаша студено пресован зехтин и чаша лимонов сок се изпиват сутринта на гладно. Приготвя се грейка /може пласмасово шише/ с топла вода, която се слага в областта на дясното подребрие и се ляга на лявата страна за час, може и повече. До половин час след изпиване на зехтина и лимоновия сок час се изпива силен чай от мента /например две пликчета, но може да се направи и с джоджен/, който намалява гаденето и има допълнителен жлъчегонен ефект. Следобяд започва рахлабването. този ден човек трябва да е вкъщи. Допълнително има значение кой сезон е, каква фаза на луната, но тези подробности ми се губят. Прави се не по-често от веднъж месечно. Има достатъчно литература по въпроса, аз съм се водила най-вече по Малахов. Успех!

Редактирано от latina
Линк към коментар
Share on other sites

Само тези оплаквания по принцип са най-често срещани при гастро-езофагеален рефлукс-ГЕР- хранопроводът завършва в областта от стомаха, наречена кардия, като за нормалната функция имат значение както тонуса на мускулатурата, вегетативната инервация (вагусова и симпатикова), но също така и ъгълът, който се образува между хранопровода и кардията на стомаха- нопрамлно този ъгъл е 45 градуса. При новородени е по-голям, и поради това рефлуксът при тях се счита за физиологичен средно до месец и половина- 40-45 дни след раждането, след което изчезва. По време на бременност коремните органи претърпяват компресия и се избутват от бременната матка, така че до голяма степен в по-напреднала бременност дискомфортът след хранене, както и при различни физиологични нужди, е следствие на притискането. Следе раждане възстановяването не става веднага, но освен това по време на бременност и след раждане, организмът на жената претърпява множесво промени както чисто анатомични, така и физиологични- дължащи се на хормонални въздействия, на вегетативната инервация.

Така че, вероятно състоянието при Вас ioana 77 е гастро-езофагеален рефлукс.

Както сте забелязали, определени храни са по-дразнещи от други, поради което и официалната и алтернативната медицина препоръчват да се консумира храна, която да не малтретира храносмилателната система, най-често се препоръчва увеличаване на кратността на храненията на ден, но в малки количества.

Ако употребявате медикаменти- Coordinax таблетки - има от 5мг и от 10мг, е подходящ препарат, който стимулира вагусовата активност, но не централно, на нивото на мозъка, а периферно, на нивото на парасимпатиковите плексуси, които са в непосредствена близост до органите, и по този начин се усилва вагусовата активност, която в крайна сметка "прави" перисталтиката, регулира сфинктери, така че храната да следва само една посока- от устата, към другия край на храносмилателната система, без възможност за "връщане".

Най-добре е да си купите Coordinax 10mg таблетки, и да започнете да приемате по половин таблетка (5 мг) около 30 минути преди хранене- най-често дневния прием е трикратен, но ако се храните повече от три пъти, приема остава трикратен, а ако се храните примерно два пъти дневно, добра схема е сутрин/обед по половин таблетка от 10мг, т.е. 5 мг, а вечер 1 таблетка- 10мг, или ако предпочитате таблетките от 5мг- по една таблетка сутрин/обед, и две таблетки вечер.

Ефектът би трябвало да е още след първите 1-2 приема. Докато се адаптира организма спрямо повишената вагусова активност, може да има краткотраен период на по-чести позиви по голяма нужда и/или разстройство, но може и да няма- преди 10-на години употребявах този медикамент по повод на дуодено-гарстрален рефлукс и язвена болест както на дуоденума (12-пръстник), така и на стомаха в пилоро-антралната му зона.

Освен тонуса и перисталтиката на хранопровод/стомах/тънко черво, препаратът повлиява и функцията, перисталтиката и тонуса на жлъчния мехур и жлъчните пътища, и при дискинезия на жлъчния мехур, и по-точно хипотонично-хипокинетична дискинезия (това е втората възможност, но по това, което описвате като оплаквания- вероятността за нея е доста по-малка)- подобрява както тонуса, така и функцията на жлъчния мехур и жлъчните пътища, като целта е да се синхронизира контрактилитета и перисталтиката на жл. мехур и пътища спрямо стомашно-чревната перисталтика.

Доколкото имам спомен, препаратът не повлиява кърменето, в случай, че още кърмите.

За Ваше спокойствие най-точно състоянието при Вас би се утонило с две изследвания- първото е ехография, при която се отчита функцията на жл. мехур- не само размери и форма. Започва се с това естествено, на гладно, но след ехографското скениране на жл.мехур на гладно, пациентът изяжда един голям шоколад, пийва си едно двойно кафенце с повечко захар и сметана, и се запомчват серия от ехографски скенирания през определено време- на 15-та минута, на 30-та минута, 45-та и т.н. колкото е нужно, за да се направи впоследствие анализ на данните и да се установи има ли смущение във функцзията на жл. мехур, т.е. дискинезия, и от какъв тип е тя- дискинезиите са 4 типа, и устаяновяването на типа определя какъв режим, диета, и какви медикаменти биха били уместни.

Вероятно жлъчния Ви мехур си е наред- това е мое мнение естествено, изградено от това, което сте представили като информация.

А състоянието на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника се установява с гастроскопия....В крайна сметка личния лекар би трябвало да е някой, който да разграничава оплакванията, да изгражда работни хипотези, и с провеждането на преглед и подбор на изследвания от които има смисъл- например напълно безсмислено би било при подобни оплаквания да Ви назначат изледване на кръв и урина, или пък да се назначава рентгенова снимка...е, рентгеноскопия с контрастна материя- бариева каша има резон, но защо да се назначава при положение че гастроскопията е вече масово достъпен и лбесно приложим метод, а ехографското изследване е достатъчно информативно, и освен това нито едно от двете не е лъчево- рентгеноскопията си има своето място, но не и в подобни случаи. Та, джи пи-то би трябвяло да е лекаря, който да "изнесе" подобна "лекция" на лекарите с по-тясна специалност, а не обратното...

Освен това, режима на труд/почивка, бодърстване/сън, натоварване и разтоварване е добре да се съобразят с възможностите на тялото ни, както и спецификата на характера и т.н., а ако няма такава възможност- да потърси методи и средства, чрез които да може да наваксва и компенсира според възможностит еси- имам предвид да се научи да диша правилно, да избере подходящ метод за двигателен режим, физически упражнения, както и за работа на по-фино ниво- релаксация, медитация, и т.н. следства за психо-емоционален и ментален баланс.

Пожелавам Ви успех, и ако решите да опитате таблетките, пишете какъв е резултата от тях :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...