Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Източно и Западно мислене


Recommended Posts

Говорим за източна и западна Европа, източен мироглед и западен мироглед, източна философя и западна философия, източни учения и западни ученя, дясна и лява мозъчна сфера и т.н. Какви са отличителните черти на източното мислене, а на западното? Какви са разликите? Къде е синтеза?

Link to comment
Share on other sites

Здрасти !

:huh: Хм..... Добър въпрос ! Добре е , че се замисляш . Само , че така зададен въпроса поражда много разклонения в отговорите .... .

За кой Изток и Запад става въпрос ? За бившия соц . лагер или Средния и Далечния Изток , или и двете ?

За кой Запад става въпрос - нашия европейския или американския Запад ? ( Питам напълно сериозно , не се шегувам - твоите питания разбирам , че са философски , моите също ).

Също така много е важно .... Кой пита ? ( не името - знам го , а сан и принадлежност ) .

Следващото по значение : От кое ниво задаваш въпроса ? ( от гледна точка на редовия гражданин , от душевно или духовно ниво )

При мене ....( в мене ) има много ясна граница между различните нива и посоки .

Всичко това е важно , за да се знае дълбочината на въпроса ти . И съответно да се прецени на коя октава да се качи отговора . ( не се шегувам и заяждам ) .

Ако пита ученик на "Бялото братство " - отговора ще го откриеш в лекциите на П. Дънов . Но понеже знам , че сигурно си ги чел -- най -вероятно ти липсват подробности в ... " разклоненията " . За тях е нужен авторитет ( аз не съм такъв, разполагам само със разсъждения ) , на който да се повярва евентуално . За някои въпроси и отговори е необходим един известен период на " зреене " в главата на човек , за да могат идеите да предобият ясни очертания . Иначе може да му " гръмнат бушоните " на човек .

-----

А за мозъчните сфери е лесно ...

Както всичко при човек е разделено на две - в дъното са ..." Ин " и ... "Ян " и при синтеза , взаимно се допълват за да се получи "цялото " .

Link to comment
Share on other sites

Привет,

Запад - логика, анализ, обектовен, материален, технически,мъжки, електричен, външен

Изток - интуиция, мистика, субективен, духовен, женски, магнетичен, вътрешен

Т.е две противоположности, два полюса.

Но къде е единството, синтеза?

Как и къде се съчетават двете?

Има разлика между западните и източните школи и тя се базира на горепосочените термини?

Има ли Универсална школа съчетаваща и развиваща двете компоненти заедно, в единство?

Има.

В България.

Това е Българският път.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Мисля , че има философия обединяваща отделните елементи находящи се в различните точки по този свят .

..... :rolleyes: ))))

Мисля , че е в България школата - на не е българска . Защото тя школата е универсална и не разделя хората на българи и ... небългари , а на можещи и знаещи от една страна ( достигнали себепознание ) , и отдруга страна на развиващи се по пътя на себепознанието . Защото в един момент на еволюцията етносите и нациите ще отпаднат , защото са изкуственно създадени по необходимост . И когато необходимоста отмре , ще отмрат и нациите .

Бъркам ли в разсъжденията си или съм прав ? И защо ?

Link to comment
Share on other sites

Иване отговарям ти на расъзжденията/въпросите един по един...

Само , че така зададен въпроса поражда много разклонения в отговорите .... 

Точно това е интересното за обсъждане - гледните точки към един и същи въпрос. Ако уточня ще получа отговор, който просто искам да чуя, вместо да се получи разговор по темата.

За кой Изток и Запад става въпрос ?

Живея в България, част от Европа. От тази гледна точка мисля, че добре разбираш въпроса ми.

Също така много е важно .... Кой пита ? ( не името - знам го, а сан и принадлежност ).

Сан - не знам да имам такъв. "По делата им ще ги познаете" е казано. Принадлежност - не мога да кажа, че принадлежа на дадена организация или група въпреки, че има такива, към които имам симпатии. Основната принадлежност, която чувствам е към човешкия род, част от Всемирния организъм. Чувствам се и българин, но в духовния смисъл на думата, и не толкова силно в националния.

От кое ниво задаваш въпроса?

От нивото на вървящ по Път... Път със сърце

Ако пита ученик на "Бялото братство "

Не съм рапознавал такива досега... въпреки че съм се срещал с много стремящи се да бъдат Ученици.

  в лекциите на П. Дънов

П. Дънов не го знам кой е.... но знам за Учителя и това е което ме интересува.

Но понеже знам , че сигурно си ги чел -- най -вероятно ти липсват подробности в ... " разклоненията ". 

Да точно това ми е интересното, всеки да сподели неговото виждане. Синтез на гледни точки, разширяване на съзнанието и мирогледа...

За тях е нужен авторитет.

Не търся авторитети. За мен авторитета или вътрешното мерило е Онзи, който живее във всички. Не се интересувам толкова от това кого хората смятат за авторитет.. въпреки че съм склонен да проучвам.

За някои въпроси и отговори е необходим един известен период на " зреене " в главата на човек , за да могат идеите да предобият ясни очертания . Иначе може да му " гръмнат бушоните " на човек .

-----

А за мозъчните сфери е лесно ...

Както всичко при човек е разделено на две - в дъното са ..." Ин " и ... "Ян " и при синтеза , взаимно се допълват за да се получи "цялото " .

Напълно съм съгласен с теб.

Мисля , че има философия обединяваща отделните елементи находящи се в различните точки по този свят .

В тази посока би ми било интересно да обсъждаме :) Дай пример. Мислиш ли че Школата на Беинса Дуно обединява в себе си тези елементи? Ако да - защо?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ще си позволя да попитам събеседниците в тази може би изоставена вече тема:Познавате ли една от най-любопитните книги на нашето време

"Даото на физиката" на Фритьоф Капра?Тя хвърля мост между изтока и запада.

Открива,че западната рационалност потвърждава истините на мистичния и интуитивен изток.

Ако не сте срещали книгата,мога да ви я изпратя по интернет.

Link to comment
Share on other sites

Здравей Веронез,

Не сме изоставили темата. Просто чакаме да се включат нови хора със свежи идеи.

Не съм чел книгата, но съм чувал добри отзиви за нея. Би ли ни споделила накратко какво си разбрала от нея?

До колкото ми е известно една от задачите на Епохата на Водолея е синтеза на източното и запaднотo мислене. И нищо чудно че има все повече такива мистици, психолози, учени, които имат такива разработки и визии. Просто времето е такова. :)

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

:) Вярно е , че е хубаво и други да се включат в разсъжденията . Поне на мене би ми било интересно . Защото сега знам какво ще ми отговори Иво - абсолютно предсказуемо е . Затова изчаквам и аз ... :harhar: Но нека се включат като разсъждения в Духа на идеите , а не по буквата . Иначе ще има безкраен анализ ... без синтез .

Радвам се , че и други се вълнуват по тези въпроси ... :D

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

синтеза на Източното и Западното мислене се извършва в самите нас и това е хармонията между дясното и лявото полукълбо на мозъка,между Ин и Ян :)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте ....!!!!!!!

:thumbsup2: ... :thumbsup2: ...Бравоооооо !

Един да се престраши до го каже !!! ... :harhar:

Ще има бъдеще форума .....

Но методиката е много важно ... , не .. изключително важно нещо .Важно е света да не влиза в нас и ние да го съдим . По- добре е ние да сме в света , отколкото той в нас . :dancing yes:

Поздрави !!!

Иван

Link to comment
Share on other sites

Ще си позволя да попитам събеседниците в тази може би изоставена вече тема:Познавате ли една от най-любопитните книги на нашето време

"Даото на физиката" на Фритьоф Капра?Тя хвърля мост между изтока и запада.

Открива,че западната рационалност потвърждава истините на мистичния и интуитивен изток.

Ако не сте срещали книгата,мога да ви я изпратя по интернет.

Това е отговорът на Веронез относно моето запитване за повече инфо за книгата "Даото на физиката". Поради технически причина тя ми е пратила отговорът по имейл вместо да публикува директно в сайта. Ето го и него:

"Здравейте!

Със съжаление видях,че темата за изтока и запада вече е затворена. Ето отговора на въпроса ,който имах намерение да изпратя тези дни,а не успях.

Иво,който добре подбира думите си,вероятно пита дали въобще нещо съм разбрала от книгата на Капра,защото аргументацията в нея се основава на математиката и съвременната физика.Аз наистина съм даличе от тези области.Доверих се на авторитета на физик,работещ в областта на елементарните частици и на неговото мнение,че в научните среди по света книгата е популярна и се смята за добре аргументирана.Остана ми да се запозная с хуманитарната част,разкриваща представата за света според източните мистични учения – даоидъм,дзен,будизъм.”Дао на физиката” е изключително четивна и е истинско удоволствие докъдето и да стигнеш в нея.Ще спомена някои от идеите,които ме привличат .

В западната култура и в западния човек,от древна Гърция насам,е нарушен баланса между рационалното и емоционалното.Ако се изразим с категориите на китайската философия,доминира ЯН,а се пренебрегва , остава на втори план ИН.Можем да кажем също – Аристотел и Платон разделят ЕДНОТО в ДВЕ.Ако сред нас беше Питагор,той отново би обединил Две в Едно.Поради нарушения баланс,през вековете човекът не е станал нито по-щастлив,нито –по-мъдър.

Изтокът запазва синтеза между рационалното и мистичното,интуитивното.Към неговите духовни учения на запад има огромен интерес.Това е опит човекът да възвърне своята цялостност

Книгата разкрива,че рационалния път на познание е еграничен.Ограничено е мисленето в понятия.Харесвам находчивата мисъл:”Картата не е месността”.Тя означава,че думите отразяват сщността на нещата,колкото картата – месността т.е. отчасти,непълно.Неспосоността на словото да изрази същността,на изток,при Дзен например,води до отказ от думите.Източнити мистици се стремят към непосредсвено възприемане на действителността и вярват,че то превъзхожда чувственото и рационалното познание.Открива се връзка между мистичните учения на изтока /в тях рационалното не отсъства непременно –дао/ и учунието на Дон Хуан – на другия край на света.Авторът явно не знае нищо за Бяло братство.

Ето една от най-ценните идеи:Има различни пътища към истината.

Аз се отнасям с толерантност към избора на всеки и – снескрита ирония към този,който смята своя път за единствено правилен.

Най- интересно в книгата е това,че съвременната физика на елементарните частици доказва експериментално и математически основните внушения и истини на мистичнте учения.Така тези два противоположни пътя на познание се обединяват и слагат началото на синтез.Само един пример – вече е преодоляно традиционното в науката противопоставяне на обект и субект.Светът се оказва и за учените единен и неделим.Наблюдателят на ксперимента не може да изключи влиянието си /физическо и морално/ върху обекта на изследване.Съвременната физика стига до въпроса за първоначалния взрив,т.е. до сътворението.Физиците,посветени на науката,често са религиозни хора.

Е,всъщност това е много дълъг разговор...Не се притеснявайте,ако сте отекчени.Почти не познавам хора,които се интересуват от Капра и проблемите там.Трудна задача е за един любознателен лаик да я представил

Веронез"

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Безпорно Веронез е права . В основата на всичко е Ян и Ин . Но ако беше погледнала нещата под друг ъгъл - от дистанцията на изминалата епоха , анализа й щеше да бъде друг .

В дохристиянското развитие на човека хората са злоупотребили с Ян и Ин посредством различните ритуали на черната магия .... :

... Използване на Божествените сили за користни цели - дълга тема за обсъждане , употреба на недостойни методи ( човешки и животински жертвоприношения , наркотици , билки и др. ) за придобиване на паранормални сили с цел овластяване . С течение на времето различните народи са достигали по различен начин до надмощие над съседните народи . С времето методите за НЕбожествено и неправомерно въздействие върху прераждащия се Дух са ставали чудовищно зли и коварни . Това е езичеството . Като пример мога да дам :

Митичния Кентавър - насилствено вкаран еволюирал Човешки дух в животинско тяло .

Русалките - подобно на Кентавъра с тази разлика , че е ИН--варианта .

Има и още по коварни измами . Използване на окултното познание за "заобикаляне " на кармичния закон . "Прераждане в ново тяло" не през женската утроба . Така някои "просветени" шамани не си получават заплатата за изработената лоша карма . По този начин се омерзява всичко Чисто , Свято и Божествено . Пък казвам това е езичеството .

За да се прекратят тези злоупотреби с Божествените сили " Бялото братство "са измислели Християнството . Като първа стъпка в дългосрочен план е да се накара поне част от човечеството да забрави за ...... Ян и Ин .За да може да се забравят ритуалите на черната магия . И като втора стъпка - употребата им с Божи страх на ИН и Ян .

Както пее православният свещеник по време на литургия -- "... Да престъпим със страх Божий към живототворящите и страшни Христови тайни ..." С други думи да има контрол кой и как ги използва .

Трета стъпка - създаване на общество от хора със ... "Страх Божий " .

За всичко това съм се интерисувал и аз . Прочел съм доста литература по въпроса , задавал съм си много въпроси и съм достигнал до по- горе изложените изводи . Може на някои да не им допаднат . Това е нормално . Нека обсъдим възникналите неясноти -при желание и възможност разбира се . Моите разсъждения да не се считат като абсолютно верни , защото не претендирам за това. Просто са разсъждения по темата - взели друг обрат след написаното от Веронез . Написаното от нея е вярно - безусловно . Само съм се опитал да наредя част от мозайката в общата картина според вижданията ми .

Според мене, мислите се определят от Битието . Всички народи имаме различно Битие и от там различно мислене , различна философия държаща конструкцията на мисленето ни . Ако някой иска да мисли по ... индийски например - да си ходи в Индия , там Битието хем ще му е в хармония с мислите ." Да се целува със свещенните крави "- там Битието е такава . Но да не ме кара да пренасям в Християнската цивилизация ... методи от старите ми отминали прераждания - извлякъл съм си изводите от тях .Предпочитам Еволюцията на Духа в ново тяло , в нова Цивилизация От Индия мога да взема само най- хубавото - точната класификация на определени понятия . И още 2-3 неща , те са лични .

Ще се радвам ако съм успял да заинтригавам някои интерисуващи се по засегнатите въпроси . За мене дискутираните въпроси са голямо предизвикателство . ..... , а за вас ???

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Привет!

Благодаря на Иво за възможността да бъда чута.

Благодаря на Иван за реакцията!Тя е доста емоционална,което подчертава важността на темата за него.Трябва ми време да помисля.Струва ми се,че не разбирам всичко или не разбирам добре езика ,на който говори Иван.

Ще продължим ли разговора? :)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :rolleyes:

Темата наистина ме развълнува, макар че не съм се задълбочавала в особеностите на източното мислене. Опитвала съм няколко пъти. Все ми се струваше, че всичко звучи много красиво и мъдро, но не мога да го трансформирам в конкретните измерения и изисквания на ежедневието си. Знам, че подобно изречение предизвиква снизходителна усмивка, но животът сблъска моето поколение /на 45 г. съм/ с тежки и сложни проблеми, за които ние бяхме тотално неподготвени. Трябваше да оцелеем, да спасим по-малките от нас и да се опитаме да разчистим "оборите" на мисленето и стереотипите си.

/Не съм сигурна дали успяхме./

Не исках да деля духовното от материалното си битие и трябваше трескаво /нямах много време/ да намеря синтеза. И както става обикновено, разковничето се оказа много по-близо отколкото предполагах отначало. Всъщност, моите родители и прародители го бяха пренесли през трудните атеистични години. Досещате се, че това бе християнството. Отначало ми беше трудно да разбера и приема някои образи и идеи, но чувствах че ми помага...

После се докоснах до книгите на Учителя...

Благодаря и на Лазарев /Диагностика на кармата/, на "Живот в холограма" - ние материалистите все имаме нужда да ни доказват абстрактното с нещо конкретно и опит... ;)

Извинете за дългата "изповед". Исках да обясня защо съм убедена, че Иван и Ради са прави.

Сега се опитвам простичко и тихо да живея, като се вслушвам в интуицията си и после с разума си търся най-добрия начин да "изработя" любовта. Вече повече от 20 год. работя с малки ученици и без това умение......

Благодаря ви за вниманието и търпението и простете, ако ви беше досадно. :sleeping:

Link to comment
Share on other sites

Guest Guest_Венцислав

Моето мнение е, че засега няма съчетание на двете философии. Ние дори не говорим за философии, а за стремежи. Сблъсък между материалното и духовното. Този сблъсък обаче, трябва да се трансформира в заимодопълване. И това смятам - ще стане, но още е раничко. Основата ще бъде положена от изтока, тъй като е налице неговото духовно наследство, а стремежите в нашето сиво безвремие са материални. Тук ще са хората които ще хармонизират противоположностите - и това ще бъде най голямата крачка, демонстрираща оттърсването ни от характеристиките на ерата на Рибите. Предстои ни навлизането в нов живот, в който ежедневието ни няма да противостои на духовните ни стремежи. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

, но животът сблъска моето поколение /на 45 г. съм/ с тежки и сложни проблеми, за които ние бяхме тотално неподготвени. Трябваше да оцелеем, да спасим по-малките от нас и да се опитаме да разчистим "оборите" на мисленето и стереотипите си.

/Не съм сигурна дали успяхме./

..... Донка ,

... Защо ми взе тези думи от устата ???? Не знам какво повече да добавя към тях . !!!!

Простичко !!! .... Точно !!!! .... и Ясно !!!!

За какво друго да живеем ако не опазим по- малките от нас - ДЕЦАТА НИ !!!???

Просто не знаеш колко си права . Атиестичните ни "бащи" искаха тотално да забравим небесния си произход . Иначе как щяха да ни лъжат и ограбват . Всъщност не те , ръководителите на системата се опитаха да го направят .

И аз като тебе съм около твоята възраст . Но имах щастието или ... нещастието да мога да направя паралела - разполагам с необходимия инструментариум за това по стечение на обстоятелствата . Това е доста скъпо струваща " инвестиция " , която не всички могат да си позволят . И ще се опитам да направя така , че децата ни никога повече да не останат без база за сравниние . Там е истината . Останалото е заложено в човешкия дух от Бога . Ако не опазим децата си - напразно сме живели .

Не искам да раздухвам спор, но мнението ми е , че сега Исляма е най- голямото зло . Той също идва от изток. По думи -благ . По действия - само и единственно агресия . " Който не е с нас - е против нас " . Това е мотото му . " Победа чрез демографски взрив " . Това едругото му мото . Мога и съм религиозно търпим към всички религии , но към него - НЕ !!!!!!

Вижте географската карта на света . Там където се е "докоснал " с други вероизповедания сее само война и смърт . Трябва човек да е много сляп , за да не го види .... Хайде отидете в ислямския свят и проповядвайте християнството де ! Само се опитайте и ще видите дали съм прав .Тук от България е лесно да се говори . Пробвайте в ... Мюсюлмания и ще видите , колко са благи .

А нашето Православие , както казваш Донка - никому не се натрапва , не досажда . Проповядва само мир ....

Нека Христовия мир бъде с вас и ... бъдете будни !!!!!!!!

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за добрите думи, Иване. :rolleyes:

Радвам се, че макар напълно непознати, ние мислим, вълнуваме се и се трудим с една върховна ценност в сърцата и разума си - Любовта.

Колкото до Исляма - ще дръзна да не се съглася с теб напълно. Нали не сме забравили инквизицията и кръстоносните походи, избиването на богомилите....

Всяка религия става агресивна, когато попадне в ръцете на властта и група хора я използват за користни цели. Може би точно затова безкрайно уважавам Учителя - неговото учение е изключително за отделната личност - душа и не позволява образуването на групи с йерархични структури, както и "овластяване".

Замислям се дали то има сигурна защита и какво бихме могли да направим ако някой все пак се опита....???

С искрено уважение към всички добри хора от този сайт! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Ще се опитам да отговоря на Иван.Ин и Ян са популярни образи символи,чрез които изразяваме два принципа,две същности,но можем да ги заменим също с Уран и Гея,с ъс Слънце и Вода...

Казват,че за да вървиш напред трябва да избереш един път и да го следваш – като Иван.Хубаво е ,когато човек е постигнал душевен конфорт като върви по избрания път.Не е беда,ако не се интересуваш от други духовни традициии,но само по себе си не и добродетел.Добротата,дълбоката връзка с естествения,природен свят,самоусъвършенстването са ценности,присъщи на много духовни учения.Би трябвало това да обединява хората по света с духовни търсения,да споделят опита си, но често не е така.Поражда се ревност,претенция за избраност.

Аз не бих противопоставяла християнството на целия останал свят.Не бих се отнесла пренебрежително към индуизма – единствената духовна и културна традиция,съхранила се три хиляди години,жива и днес.Всяка съхранена във времето духовна традиция заслужава да се изучава и аз лично бих се радвала на такава възможност.Хората се обединяват от ценности,не от ритуали.

Черна магия?Не знам по-ужасна черна магия от атомните бомби над Хирошима и Нагазаки./80% от американците декларират,че вярват в бога/

Човешко жертвоприношение?Християнството никога не се е отказвало от него

/ако го разбираме в широк смисъл на думата/.Когато конквистадорите завладяват Америка в името на Христа,едно от основанията им ,че индианците

са непълноценни хора е,че правят жертвоприношения.Християните унищожават 80мил. коренно население като го избиват,откарват в робство и като пренасят инфекциозни болести ,смъртоносни за тях.

Известна е и жестокостта на японците през втората световна война.Насилието и агресията не са истинското лице на цивилизацията.Човешката природа е несъвършена навсякъде по света.

Езичеството не е непременно лошо.То е тап в развитието.Нали не смятаме детството за непълноценен период в живота,напротив.

Вижда се ,че съм привлечена от идеите за синтез и приемственост.Накрая –

Нещопроучително.Мъдростта не е географски определена:

“Понякога приемаш едно или друго за истина.Но ако след това се првържем твърде силно към нея,дори самата истина да почука на вратата ни,няма да и отворим.”Буда

С поздрав! :)

Link to comment
Share on other sites

Здравей Веронез !

... :rolleyes:

Виждам , че и ти на свой ред си се развълнувала . Значи по- мъничко тук започваме да сме и с емоционално присъствие . Според мене това е добре - ако емоцията продължава да е контролирана . И тя е в човешката природа и ни принадлежи , нали ? А и аз съм емоционален - ми човек съм .

Обаче , Веронез , искам да ти възразя :

Не съм защитник или обвинител на нито една от засегнатите нации и народности . Нито ще бъда в бъдеще на някои . Определено си смесила земното с небесното(духовното ). Нали няма да се засягаш !?

Отдавна съм престанал да се занимавам с ... обществено-политическите проблеми на обществата по Земята . Включително и на нашето . За мене това е есотеризъм . Откакто Свят светува , това за което говориш в еСотеричен план винаги е било , така е и ще бъде така . С други думи - нито аз , нито ти , нито някой ще може да го промени света. В него хората винаги ще се трепят поради ... завист , алчност , користолюбие , властолюбие ... и всичко друго каквото се сетиш и влиза в термина ... страсти .

Съвсем по друг начин стои обаче въпроса , погледнат от гледна точка на ... езотеризма . Различните обществено-политически формации дават различна възможност на отделния човек тръгнал по пътя на Духовноста - решил да живее изработвайки си ...:

" Възкресение от мъртвите духом и прекратяване на преражданията , като влезе в по- висш стадий на еволюционо развитие - нямащ нищо общо вече със страстите земни - плътски и човешки . "

Получи се нещо доста дългичко , но по друг начин не можех да го обясня .

Та .... от гледна точка на така виждания от мене езотеризъм - различните общества дават много ... много различна правно-законова база за развитие на отделния човек тръгнал по пътя на духовното . От тук съм изхождал винаги при писането ми тук във Форума и.... много преди влизането ми във Форума . За мене това е обмислен стил и начин на живот , не е моментно увлечение .

Казано по- простичко .... определено търся синтеза между Ян и Ин вътре в единния човек , чрез изучаване и овладяване на Вътрешната Вселена . До къде успявам - Бог знае .

От тази гледна точка за мене най- доброто са Обществата с доминиране на Източното Православие - като окултно-мистична религия владееща най-добрите необходими защитни механизми срещу различни особи описани в предишните ми писания по темата и философията на която положи основите Пътър Дънов . Чрез синтеза на Канона от Православието и Философията на Бялото братство според мене човек може да обедини или синтезира Ян и Ин като остане в обществото и води пълноценен живот вътре в него . Така виждам синтеза м/у Духовния Изток и Духовния Запад . Без да ходя в кв." Изгрева " за да посрещна "Изгряващото Слънце " .

"Изгрева " за мене е .... Вътрешен , Езотеричен , Христов , Духовен и не го търся по географски признак .

Права си : ... Не бива да се смесват различните системи - ще се получи " Сто баби - хилаво дете ".

Поздрави !

Иван

Link to comment
Share on other sites

Здрасти! Предлагам на вниманието ви една книга " Диагностика на кармата" на Лазарев - класика в жанра. Там освен всичко друго има интересно обяснение на източното и западно мислене.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

:yinyang: В този отговор ще говори повече ИН... може би, защото ръцете са ми винаги студени и съм доста зиморничава ;) Това, което ще напиша е информация с неизвестен за мен произход... синтезирала се е в мен и дори самата аз не й се доверявам напълно... вие решете за себе си:

Ин - Изток - от там Изгрява слънцето... то е началото на деня, началото на един цикъл... а начало има ли? Ако не се лъжа цикълът бе кръг?

ИН-туиция, ИН-ициатива, ИН-ициация, ИН-ерция, ИН-дианец, ИН-дукция ИН-квизиция, ИН-ституция, ИН-дустрия, ИН-овация, ИН-спирация, дори ИН-касация, ИН-ициал, Ин-струкция, ИН-тензивност и други са едни от думите, които биха могли да ни съпътстват (както Луната го прави) в търсенето на разбиране спрямо тази енергия. Тя е и началото на българския път, който в момента е достигнал (поне аз така възприемам географското местоположение на днешна България) своя географски баланс или е близо до него. За българите Ин е бяло - то е Пенда, за други ... то е друго.

Ян - Запад - там ЗАлязва слънцето - то за българите е червено... помислете върху това... аз няма да ви преча (да ви обременявам с повече интуитивна информация, която дори не знам дали е вярна)

Балансът - малко ни дели от баланса - той ни следва сам, а ние вместо да му се подчиняваме, кръшкаме (посоки много - север, изток, лято, ляво, зигзагообразно, вълнисто, каменисто ) Помислете следващият път като тръгвате на път - къде отивате - на дали е към центъра? На дали ще видите Изгрев, ако Слънцето не е залязло (стои на небосвода). Както казах българите идват от Изток и са се спрели някъде по средата по пътя си на запад... Аз лично съм плод на Източна майка и Български баща и мисля, че това ме е центровало в посока Ин-Ин-Ян. Всеки има различен път на гени и енергия - материален и духовен. Човек приема материалния и доизгражда духовния, а някои приемат духовния и доизграждат материалния - разбира се има и други посоки!!!

Изток и Запад - Ин и Ян не са единствените посоки! Нито балансът между тях е единственият баланс, който ни оказва влияние... Но най-вероятно е от най-важните и може да се приеме за символично олицетворение.

Пожелавам на всички най-хубави неща - да стане добро :)

Link to comment
Share on other sites

Мога само да кажа какво съм видял от лични наблюдения. От 5 години съм по света и у нас, общувах с нации от цял свят. Много ми допаднаха Индонезийците - изключително меки и приятелски настроени хора. Индийците - понякога има много точни момчета, много спокойни вътрешно, ведри, духовни - като цяло са много по-безстрастни от всички други нации - както източни, така и западни - затова и Учителите често избират индийски тела! Лоши черти им са лицемерието, двуличието, сервилността в лошият смисъл. Китайците и Филипинците имат много лоши качества, но не искам да се спирам на тях - много са работливи, като мравки са, и са много дисциплинирани, изключително!

А истински се запознах със западняците през последните две години от живота си - общувах с французи - за мен е поразително и невероятно и слабо казано странно, дори болезнено - как тези хора могат да са толкова центрирани в главите си. Същите са повечето западняци, включително американците (поне преселниците от зап. европа). Като казвам центрирани в главата нямам впредвид че са много умни - не са - но че им липсва този неизразим елемент, който най-ясно може да се изрази така: "широта на душата". Просто живеят като роботи, осигуряват се, правят си кариерите, женят се за подходящият човек, по решение на сухия си интелект. Не че нямат чувства и страсти - и още как - но тази душевност на изтока просто им липсва и мен лично това ме отвращава - ако искате да разберете психологията на типичният западняк - наблюдавайте компютъра си - той може да изпише думата радост или любов, може да изобрази някакви подскачащи изображения, но може ли действително да преживее тези чувства?! Е, разбира се, малко е пресилено това! А славяните са синтез между изтока и запада - мост - явно че не всичко е Ин и Ян, но има и трети елемент :D

Link to comment
Share on other sites

Има една книга от Освалд Шпенглер - "Залезът на Запада", писана е преди 70 години.

Когато преди 11 г. реших да уча Славянска филология, моята съветничка, с която споделих, каза нещо от рода- славянството е бъдещето, идва ред на славянството.

Опознах донякъде славянската душа в разните й народностни измерения. Колкото по към Западна Европа, толкова по далечни..., за жалост. Е, нормално е, там омесването е по-силно изразено, като Западът влияе на Изтока, а не обратното. Защо Изтокът е материално беден, а Западът материално богат - заради ценностните системи. Всъщност, в печалния донякъде факт на емиграцията виждам емисарите на славянството, които лека-полека променят енергийния фон там, в другата т.нар. половина.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...