Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зависимостите


Recommended Posts

Защо според вас хората прибягват до тези неща?

Кой според вас е по-виновен наркомана или пласьора?

Средство за манипулация и контрол или нещо друго?

Какво мислите за 3та световна война с какви средства ще се води тя или вече е в разгара си?

Администраторска бележка: Темата е затворена, защото е достигнала лимита от 15 страници. Моля вижте темата: Зависимостите - част 2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 287
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Изкуствено и по вреден начин освобождават душата (Луната казано Астрологически :P ) и карат човек да се чувства лек, без задръжки, свободен...

Уви чувството е временно а ефекта върху човека - страшен и много често фатален...

Те са не просто средство за манипулация, а способ за директно унищожение на хората.

Война няма да има.

Link to comment
Share on other sites

Дрогата е като лавина от сняг, когато я гледаш от далеч изглежда шеметно очарователна, облизо заплашителна, а когато мине през теб, вече не желаеш да гледаш към нея, понеже вече може да виждаш....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Според индианският мироглед опиатите са средство за извисяване на духа, но е свързано с много подготовка и ритуали. Освен това не всички имат достъп до тях, а само предварително определените. На никой не препоръчвам употребата им - независимо от целта!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

от известно време (особенно от както въведоха по-строги забрани за тютюнопушенето на обществени места) започна да се говори много за проблема на цигарите.

Предполагам не само аз, но и други подвласни на тази ужасен навик (може би и зависимост). Някои би ли споделил как - освен воля - могат да се спрат цигароте, но тук идва въпроса за нежеланото напълняване (особенно при жените), намиране (поне на даден етап) някакъв заместител, който да "залъгва" навика....

Администраторска бележка: В тази тема ще се обсъждат всякакви видове зависимости

Link to comment
Share on other sites

Guest Канеста

Аз мисля, че ако човек е пристрастен много към цигарите,по-добре да не ги отказва,защото повече ще му вреди мисълта,че трябва да не пуши.

Ако все пак сте твърдо убедени,че трябва да ги откажете и това да не остане само на думи,а нямате достатъчно силна воля за това-по-добре да посетите лекар,който да помогне-има дъвки и лепенки и хапчета...По-трудно е според мен да не започнете после пак да пушите-затова си намерете занимание,което да замести пушенето.Късмет и успех!

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Болярка. И аз имам този проблем, за жалост.При това от доста години.На 2-3 пъти спирах за по година и после от много ум-хайде пак.Иначе бих те посъветвала да опиташ с Табекс-наистина е ефективен-казвам го от личен опит. Хапчетата "засищат" никотиновият глад, но според мен по-сложно е преодоляването на психическата зависимост-т.е. навика да се пали цигара по най-различни поводи-с кафето, през почивката, от нерви и т.н.-знаеш за какво иде реч.Тъй че ако наистина имаш мотивация да откажеш тютюна пробвай Табекс и стискай зъби :thumbsup: .Успех!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest Анана

Здравейте и от мен :dancing yes: ,

Първо честит празник, Българи сме и трябва да уважаваме историята си,

а сега по темата - и аз доста време пушех, доста пъти съм спирала и пак почвах, след време. Това за хапчетата малко ме съмнява, имам познати които пиеха и дъвчеха какви ли не "заместители", утоляващи никотиновия глад, но в момента пак пушат.

Ако всеки лично за себе си, с воля и упоритост не реши СТОП, няма медикамент, който да му помогне. От началото на 2004 не пуша. Трудно беше в началото, но бях стигнала до над кутия на ден. Дразнеше ме и продължавах. Но реших че понеже духът е по силен от тялото, този път вече наистина ще успея да СПРА.

Получи се, но никога не съм си давала строга забрана, от рода на "Никога повече", дори имах цигари в чантата. Не се наложи да ги използвам. Вече над година не пуша активно. Запалвам цигара веднъж на два - три месеца, но защото аз така искам, а не защото отварям очи и първото към което посягам е цигарата.

Това е моят скромен опит, дано всеки намери начина за себе си.

Успех! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Честит 3 март на всички !

Анана, чудесна опитност, мисля че това е най - правилния път/начин, защото и аз вървя/пълзя/летя по него.Аз не съм се опитвала да ги спирам категорично, даже пушех като контра - реакция на взискателните, осъдителни,поучителните, съжалителните ,грижовни ...всякакви отношения /мнения на приятели по духовната орбита.Не съм била никога от крайните пушачи, кутия и за седмица -две ми стигаше, имаше обаче моменти/интервали, когато "чипът на самоунищожението" сработваше много активно - припушва ти се и това е...силата която те движи е сериозна...Аз обаче си я наблюдавах, експериментирах, изчислявах - алтернативните разходи( колго "книги" съм изпушила - неправилно употребени средства...)хе,хе, даже имаше "напук" като доказателство че можеш да бъдеш напред с материала и като пушиш..., че не това, което влиза замърсява, а това което излиза...Поддържам и сега принципа , че не това , което влиза - замърсява, а това което излиза..., после има пушачи които казват, че пушат заради неродените...те да не пушат, ...За пушачите е важно да открият причината за пушенето, честотата му, интензивността и т.н....не е трудно.

При мен причината е , че не съм била кърмена достатъчно на майчината гръд и съответно "наваксвам" всмукването....Така, че вече отдавна съм на принципа " искам - не искам"/ струва ли си - не си ли струва...?

Сега една гатанка за всички :

Аз съм постоянният ти спътник.

Аз съм най – големият ти помощник или най – тежкият ти товар.

Тласкам те напред или те влека към провал.

Аз съм напълно в твоята власт.

Половината от нещата,които правиш, можеш да оставиш на мен

и аз ще ги извърша бързо и правилно.

Аз съм лесно управляем;просто трябва да бъдеш твърд с мен.

Покажи ми как точно искаш нещо да бъде извършено

И след няколко урока аз ще го правя автоматично.

Аз съм слуга на всички велики хора.

И ей богу – на всички провали.

Аз съм направил великите велики.

Аз съм направил неудачниците неудачници.

Не съм машина,макар и да работя с точността на машина.

И с интелигентността на човек.

Можеш да ме използваш,за да спечелиш или за да се разориш.

За мен е без значение.

Вземи ме,обучи ме,бъди твърд с мен и аз ще поставя света в краката ти.

Бъди мек с мен и аз ще те унищожа.

Кой съм аз? ....

Любов+Свтлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Guest Любознателен гост

Супер сте , дами! отговора на гатанката - животът

Link to comment
Share on other sites

Guest АЦА

Навикът ли е това?

По отношение на цигарите- Табекс помага,но трябва внимателно да се подходи.Може да се наложи да промените препоръчителната схема,защото ви се променя кръвното.Има хора на които е била достатъчна една кутия Табекс.Важно е да си дадете сметка за евентуалните проблеми с изработените вече навици -да се държи нещо в ръката/устата.Да си изработите стратегия с какво да заместите цигарите на първо време,как да пиете кафето без да се изкушавате да запалите-например си повторете колко чаровен е колегата -непушач и му правете компания .А ако не е чаровен ,пак си пийте кафето с него като упражнение за търпимост и излъчване на любов.Щом сте в този сайт нямате нужда от съвети как да се самомотивирате за да избегнете компанията на пушачите по време на пиене на кафе.

Аз пък така и не успях да пропуша въпреки желанието си.Даже в много стресови ситуации е започвало да ми се пуши ужасно/без да съм пушач/,отивам,купувам цигари и паля,но ми става лошо.Последния път се наложи да се мокря с вода за да ми стане по-добре и децата ми се изплашиха.

При мен стои проблема с кафето.Но няма таблетки за отказване от кафе.Може би не е лошо да опитате първо да спрете кафето,а чак след това -цигарите.И не забравяйте ,ако успеете с пъвото да ми кажете какъв е начина/сериозно/.Успех! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

А защо не пробваш вместо кафе, мляко с какао, капучино или нещо подобно? Просто да заместиш кафето с нещо друго.

Link to comment
Share on other sites

здравейте всички вие,

много ви благодаря за прекрасните съвети, които давате. Надявам се те да помогнат и на други любители на горящата пръчица (беберона за възрастни).

В първия момент направо се шашнах колко много хора имат подобен проблем. Може би всички тук, сме направили първата крачка - желанието да се откажат цигарите, втората крачка също е извървяна - признаването пред себе си и пред другите, че това е вреден навик, които вреди не само на нас, но и тези, които са около нас и най-вече на тези, които най-много обичаме.

Link to comment
Share on other sites

ДА.Навикът е отговора на гатанката.

Докато имаме лоши навици - светът не може да се оправи!!!Откажем ли се от лошите си навици - условията на живота ни се подобряват ...Ако човек доброволно не се откаже от старите си навици и желания - Бог никога няма насила да го застави да направи това,защото важи Закона за свободата. И тук има интересен според мен момент - като отговор на въпроса п- защо съществува злото в света? - поради наличието на свобода... свободния човек може да избира - добро или зло /полза или вреда...значи Свободен + Разумен...казват че както постъпваме спрямо себе си - така ще постъпваме и спрямо другите... отговорен/безотговорен...воля/безволие ...Ти все още ли пушиш...?

Link to comment
Share on other sites

Guest Guest

Много интересна тема е проблема с пушенето. Съзнавам , че е един много вреден навик , но не знам как да се справя с него. Страхувам се от напълняване. Всеки който ги е отказал от моите познати е качил поне 6-7 кгр.

Ако знаете решението на този проблем ,моля пишете. :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

На 26 март е денят за борба с наркоманията ...знаем " не противи се на злото" и че който е тръгнал да се бори със злото винаги е бил побеждаван/ Учителя казва - ще се окаляш.../ разумно и спокойнои прагматично отношение е нужно , не драматизиране на ситуациите

Защо според вас хората прибягват до тези неща?Кой според вас е по-виновен наркомана или пласьора?
Наркоманията е болест на душата! когато и дадем нужната храна...нуждата от заместители ще отпадне...

Няма по - виновен ....- има причина и следствие !

Според индианският мироглед опиатите са средство за извисяване на духа, но е свързано с много подготовка и ритуали. Освен това не всички имат достъп до тях, а само предварително определените.

Това си е хомеопатия в действие!

Ако целта е ясна.....средствата подходящите винаги се дават ( хе хе дозировката е важна!!!) - опитвам се да позитивирам.

Можем да заформим една обща молитва на всеки кръгъл час по тоя повод на 26 март! Който има време и желание!

Любов + Светлина + Мир + РРадост

Link to comment
Share on other sites

Спред мен напълняването се дължи на това,че се опитва да се замести необходимстта да "държиш" нещо,да"имаш нещо в устата",ако мога така да се изразя.И в такива моменти повечето хора наблягат на хапването,и то безразборно,най-вече сладки неща,съдържащи много рафинирана захар.

Ако си вътрешно убедена,ако самата ти усетиш,че повече нямаш потребност от този вреден навик,то просто един ден ще спреш цигарите и всичко ще си продължи постарому.Няма да изпитваш нужда от разни заместители и т.н.,просто ще си щастлива,че не вредиш на тялото си по този начин,ще почувстваш лекота.И следователно няма да наддадеш килограми.

Успех!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Според Учителя пушенето и употребата на алкохол се дължат на някакъв недостатък или вътрешна слабост.

От окултна гледна точка пушенето пречи за правилното дишане (а от там за правилното мислене чувстване, кръвообращение)

Според Рудолф Щайнер пушенето внася подсъзнателен страх в човека

(във връзка с разсинхронизирането на сърдечния и дихателния ритъм)

(отделно разбира се е токсикацията на организма).

оттук според мен по-интензивни духателни упражнения: За дишането

също така да се работи с положително самовнушение и работа с мантри и формули(често мислено произнасяне)

"Ще оздравея", "АУМ"

и

"Сърцето ми е топло, душата ми е свежа, умът ми е светъл, духът ми е крепък.

Защо - защото живея в закона на Любовта, в която няма никаква измяна"

(формулите са от Учителя)

Link to comment
Share on other sites

"Аз казвам тази формула: Сърцето ми трябва да е топло, душата – свежа, умът – светъл, а духът крепък. Светлината, която иде, дава свобода; духът като е крепък, може всичко да твори и да работи. Кажете: «Сърцето ми е топло, душата ми е свежа, умът ми е светъл, духът ми е крепък. Защо? – Защото живея в закона на любовта, в която няма никаква измяна.» Кажете това и задачата е решена. Аз ще живея по това ново правило. Сега, знаете ли колко струва това ново правило, което ви дадох? То струва 25 милиарда. Има хора, които в миналото са са прекарвали по 20-25 съществувания, докато научат тази формула. Вие ще кажете: «Много просто нещо е, ние знаем тези неща.» Никога не сте ги знаяли тези неща по този начин, както вървят – топло, свежа, светъл, крепък.

Сега, като се върнете дома си, искам да приложите това правило. Жените, Като го приложат, да стане по-леко на мъжете и мъжете като го приложат, да стане по-леко на жените. Майките, като го приложат, да стане по-леко на децата, и децата, като го приложат, да стане по-леко на майките. Учителите, като го приложат, да стане по-леко на учениците, и учениците, Като го приложат, да стане по-леко на учителите. Да настане една лекота, и всички да разберем, чес те приложили това правило. Аз ще питам след това много мъже и жени: «Като приложихте това правило, стана ли ви по-леко?» «Не.» - не сте го приложили. Който не приложи правилото, ще плати 1% процент лихва върху тези 25 милиарда. Хайде, ще намаля. Едно на хиляда. Или още по-малко? Едно на един миллион, но ще има глоба.

Тъй че правилото научихме, но и глобата ще дойде."

«Изтълкувай ни тази притча», Беседа от Учителя, държана 15 май 1921 г., НБ «Новият човек»

Link to comment
Share on other sites

незнам, но просто не ви разбирам, казвате няма повече да пуша и тва е ... мжете да си помогнете с даден спорт така че да ви накара да не мислите .. ако сте решили да се тровите троветесе . ако сте решили да спрете спрете . ако сте решили да тарсите помощ това просто говори колко слаба и зависима личност сте . аз примерно не сам започвал да пуша но ако бях започнал колкото и години да бях пушил пак щях да ги спра на момента в които реша, просто никога няма да позвля да завися от нещо ... наи вече сам да си вредя на здравето ..

Link to comment
Share on other sites

незнам, но просто не ви разбирам, казвате няма повече да пуша и тва е ... мжете да си помогнете с даден спорт така че да ви накара да не мислите .. ако сте решили да се тровите троветесе . ако сте решили да спрете спрете . ако сте решили да тарсите помощ това просто говори колко слаба и зависима личност сте . аз примерно не сам започвал да пуша но ако бях започнал колкото и години да бях пушил пак щях да ги спра на момента в които реша, просто никога няма да позвля да завися от нещо ... наи вече сам да си вредя на здравето ..

за мен не ми е представлявало особен проблем, но при различните хора може да е различно, въпроса е че това касае и вещества в кръвта(вид наркологична зависимост), но може да се работи за освобождаване от нея.

Link to comment
Share on other sites

знам само едно, с желание почти всичко се постига :) казвам почти всичко поради такива желания "иска ми се да стъпя на луната" :) е например ако е космонавт и за в бъдеще има шанс :) или пак ако техниката се усъвършенства и до луната не земат да направят асансьор :) но спирането на цигарите е едно от мн неща, които се постигат само с помощта на желанието, независимо лекар ли,специалист ли ти препоръчва лекарства, те са само да те накарат психически че ще ги спреш и малко да намалят самоо пристрастяване :)

:angel: вярвай и ще разбереш, че чудеса съществуват

Link to comment
Share on other sites

Ние не сме против огъня, но поддържаме идеята, че огънят трябва да е без дим, без пушек. - Възможно ли е това? - Ако днес не е възможно в бъдеще ще е възможно. Това значи да дойдем до електрическата енергия. Само електрическата енергия може да даде огън без дим. Тъй щото, когато искате да забраните на някого да не пуши, дайте му една по-висока идея от обикновената. Кажете му, че той може да пуши, но нека намери такъв тютюн, който да не дава дим и да не съдържа в себе си никакво наркотично вещество. Като кажете така, в този човек ще се събуди нова мисъл и той ще започне да мисли. На всеки трябва да се даде свобода, да се прояви според съзнанието си. Не упражнявайте никакво насилие върху съзнанието на човека. Всеки трябва доброволно да прави това, или онова.

Две естества

(Беседа от Учителя, държана на 11 август 1935 г., 5 ч. сутрин.)

И всеки един ученик, който се съмнява в тия неща, аз не зная какъв ученик може да бъде. Един ден аз вървя по пътя и срещам един ученик, за пример ви го давам, върви си той, запалил цигарата си, не ме вижда. Щом ме видя, веднага си свали ръката и скри цигарата. "Отгде този Учител сега?" Аз казвам: Не е научил урока си. Казвам: Не, не, Царството Божие с този дим няма да го намериш. На окултния ученик не се позволява да пуши! Може, но в редки случаи, само когато иска да се дегизира. Учителят може да пуши, но ученикът - никога! Тръгвате ли, няма пушене. Кой е този ученик, аз няма да кажа, не искам и той да си каже името, но е факт. Той отива към изток, аз отивам към запад. Към Бога отива той, но наместо свещ, тютюн запалил. Те са малки работи. Да запушиш една цигара, аз не го считам за голям грях, защото в Писанието няма закон за него. За винопийците има - вино не пий, но за тютюнопушачите няма закон, свободни са, за тях няма нищо казано. Тъй че няма закон за тях, с който може да се съдят, но правият закон е следният: коминът е направен за дим, а човешкият нос не е направен за комин. Някой път някой, като пуши, изкарва дима през носа навън и казват, че е майстор пушач той. Пушенето на тютюн, пиенето на вино психологически всякога са свързани с известни недъзи на човешката психология. И тютюнът сега в Европа се употребява като едно наркотично средство против усилената деятелност на нервната система. Тя се намира в едно болезнено състояние, което искат да лекуват чрез тютюна.

Сега ще се върнем към целта - към волята. Вие имате един недостатък - ето един случай да калите вашата воля. У нас имаше двама приятели, като стълбове хора, тъй здрави, и двамата бяха пушачи на тютюн. Хващат се на бас. Единият казва: "Аз ти купувам едни дрехи, ако в продължение на един месец не пушиш." И другият обещава нещо, но и двамата не можаха да издържат. Единият се крие на едно място - пуши; и другият пуши - крие се на друго място. И двамата минават за хора с много силна воля, а при това не можаха да победят тютюна. Е, питам: Къде е тогава волята?

Запитват пушенето на тютюн позволено ли е на един окултен ученик или не? Щом е ученик, не е позволено. Вредно е в този смисъл, че уврежда неговите способности за работа в Школата.

Запитват: Тия, които пушат тютюн, трябва ли временно, докато надделеят тази слабост, да напуснат Школата? Не, за тия ученици това ще бъде една задача да се справят сами с пушенето на тютюна. Ние ще им дадем най-първо една година срок да се справят с пушенето; след това ще им дадем още една година и ако пак не могат, още една година, 3 години срок, и ако пак не са се поправили, ще питам класа: Да продължават ли да стоят в Школата или не? Сега въпросът е принципиален, той е вътре в самото желание на човека. Недъзите, които съществуват, аз не считам за някакво нещастие, те са уроци, задачи, да видим каква воля имате вие. Защото вие сами сте създали тия недостатъци, вие сте техни творители, вие сами трябва да ги изправите. Следователно ще видим обратното действие на вашата воля, вие да се справите с тях. Така ще придобиете по-голяма енергия за работа. Тия недъзи няма да изкорените, но ще ги използвате за работа.

Сега, ако един ученик се изпъди вън от Школата, това е един метод, който няма никакъв педагогически смисъл. Не, ще се справяте с недъзите си. Недъгът, това е един придобит навик, може да се справите с този навик, като присадите на него нещо добро. Като продължавате Школата, ние ще ви дадем методи как да се борите с много ваши недъзи. Ще употребите един метод, втори, трети, и то не само да корените лошите навици, но и да ги присаждате с добри присадки. След туй ще ви дадем методи за развиване на онези възвишени ваши чувства, които не са се проявили още. Те трябва да се проявят, за да се предизвика у вас нещо възвишено, благородно.

Общ Окултен клас

Втора школна година

6 октомври 1922 - 12 юли 1923 година

Link to comment
Share on other sites

Бинго! Предлагам да приключиме с темата! IvoDWviO също го казва много точно и а ти Пришелец даваш преизобилно инфо! Благодарим!

Любов + Светлина + Мир +Радост!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...