Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Случайно ми попадна един цитат от Учителя постнат в Нета. Мисля, че отговаря на твоя въпрос:

"Ще кажете, че се разговаряте с духовете. И аз се разговарям с тях, при това, аз не се нуждая от медиум. Направо си разговарям с духовете. Мнозина мислят, че като се разговарят с духовете, всичко казано от тях е повече от чиста монета. Те не подозират, че в другия свят има толкова нечистота, колкото и на земята. И там има лъжи и заблуди, както и тук. Там може да се оплетеш много повече. За да се справите с тези лъжи и примки, трябва да имате схватлив и прозорлив ум. Като влезеш в духовния свят, между лъжливите духове, те ще те хранят и напоят, ще те заведат на разходка, в техните ливади, между безброй цветя, които ще те приспят. Като се събудиш, ще се чудиш къде си. Те започват добре, завършват зле. Знаете ли, че духовете са като вас, но с по-ефирни тела. Те разполагат с по-големи възможности, от тези, с които разполагате вие. Като се отегчат от нещо, те започват да се занимават с хората на земята, шегуват се с тях, разказват им различни измислици, подиграват се с тях. Ако искате да влезете в връзка с духовете, трябва да събудите духовните си качества и да се пробуди ВИСШЕТО ВИ СЪЗНАНИЕ."

източник: тук

Също бих препоръчал беседата "Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството" от тома "Великата Майка" (мога да пратя по имейл на интересуващите се).

Ето няколко извадки от там:

"Спиритизмът показва движение на Духа. Той е ембрионът на нещата, нещо неоформено. За да разберете спиритизма, трябва да създадете на този зародиш условия, за да мине той през всички фази на развитие и оформяване. Следователно спиритизмът е неоформено учение."

"...областта на Духа в широк смисъл, в нейните разклонения, това вече е спиритизъм"

Личното ми мнение е, че спиритизмът е една опасна област и трябва да се внимава много с него. От друга страна, всеки човек е малко или много спиритист. Разни влияния минават през главата на човека, разни сили ни въздействат всекидневно - и товрчески и деструктивни. На кои ще даде ход в себе си и извън себе си зависи от свободната човешка воля и еволюционното ниво. Единствения известен ми метод за чистене и предпазване от негативни влияния е молитвата, директната връзка с Върховното Начало.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

На кои ще даде ход в себе си и извън себе си зависи от свободната човешка воля и еволюционното ниво
Тук съм съгласен . Само не си доуточнил , че еволюционното ниво не се измерва с .. 2-3 прераждания . Според мене важен момент . Защото ...едно прераждане - 2 или 3 урока . А "учебника " е доста дебел .

Единствения известен ми метод за чистене и предпазване от негативни влияния е молитвата, директната връзка с Върховното Начало.

Тук не е много точно - пак според мене .Защото ...цитирам - "... всяко живо същество , което има дихание в ноздрете си - да слави Бога ..." - сиреч всяко дишащо същество се моли , защото има вътре в себе си вътреживеещ дух . Само Молитвата - това е много недостатъчно . Трябва и ... Пост . Когато човек пости , тогава молитвата е осъзната . Това ( Поста ) е " жертвения агнец " пред олтаря на Бога .

В един момент Бог може да поиска едно нещо чрез поста , в друг - друго . За да изпита молещият се човек какво е готов да даде от себе си .

Защото Иво , палавите духове за които правилно говориш също се молят на Бога - но с цел подигравка , която Бог не би разрешил , но те се молят нали ? Тогава каква е разликата мужду праведния и грешника - нали и двамата се молят ...? .. -- В Поста !!!

Пак цитираш Твоя Учител полувинчато . Един Дух , който безкрайно почитам за неговото познание , вяра и доброта , но и той като нас е роден по плът .Постигнал съвършенство за което можем само да мечтаем . Но Истинският Учител е ... Безплътен Ако беше Учителя ти -Христос (безплътния - постигнал пълното съвършенство, защото гроба му е празен още от третия ден след смърта ), щеше да знаеш , че има и пост , не хранителна диета . Ами ако Духа въплатен в П.Дънов е отново въплатен и го разбереш къде е .... :) , кого ще наричеш - Учителю ??? Ами ако знеш , че Духа на Апостол Павел е същия Дух като в П.Дънов или в Леонардо да Винчи , ... достатъчно ли ти е ??? Като , че ли забрави закона за преражданията ? Или го използваш само за определени теми - когато ти изнася на тебе и другите около тебе ?

Нека се разберем първо кого наричаме Учител :

Духът в П.Дънов или Телесният П.Дънов ??? Ако е Духът - съгласен съм .

Не се заяждам -- поправям грешните ти отговори ,т.е. - полувинчатите .

За да станем чисти и усърдни духове , трябва да приучим съзнанието си да иска само това което ни е нужно . Било то храна , дреха , пари или някоя друга земна потребност . А без да разпънеш страстите си човешки - никога няма да разбереш до къде да разпростреш желанията си като насъщна потребност . Е, .... те това хората хич не го обичат ( нехристияните ) . А Христос е единствения Учител който учи как се преборват " палавите духове " и ... разбира се как се командват после като ги пребориш по време на спиритичен сеанс .

Вярно , че спиритизма е опасна област . Тук съм сигласен .

Нали тук сме да си кажем мнението , без да се засягаме и така да се учим един - други ? ..... Като братя !!! Защото всички ние сме въплатени и имаме едни и същи страсти човешки и за това сме братя по дух . Но , на едни страстите са безконтролни в ламтежа за още и още ... . А на други страстите са разпънати на христовия кръст - и искат само необходимото за земния живот . И когато страстите станат напълно контролируеми - тогава и само тогава ще можем да заповядваме на палавите Духове - посредством техните страсти ... :)

Бях ли достатъчно ... доказателствен в разсъжденията си ???

Иван

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Иване, сам знаеш, че от Учител до Учител има голяма разлика.

Но за истинския ученик - Учителят му не е нещо външно за него.

И това не зависи от факта дали Учителят е бил в тяло, или дали в момент е в тяло.

Но съзнавайки нашето еволюционно развитие, е по-добре да се въздържаме от категорични оценки и класификации на тези висши Същества, а да се опитаме поне малко да следваме техния пример.

И именно за това е важно слизането им в тяло - за да дадат Жив Пример на нас, смъртните.

Да ни покажат как се живее.

Не случайно най-висшите сред тях - Христос и Учителя, бяха в тяло на земята.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравей Ради !

Ей това исках да прочета . Но от Иво .

Защото непрекъснато ми натяква разни работи . Все премълчавах , изчаквах . Стига толкова аванси !!! Заемате място което не ви позволява фриволни тълкования . Кой е прав ? Аз или вие ? Вие и аз няма да решим , защото сме обвързани с темата . Нека форумците имат алтернатива при разсъжденията си .Ако сте прави -- :D няма от какво да се плашиш . :D Да ви видя сега толерантноста с която се хвалите !!! Приемам П.Дънов и учението му безрезервно , но тълкованията Ви - НЕ .

Не съм дал категорични оценки на тези Висши Същества .

Виж за класификацията ...няма да се разберем . Много е важно човек да знае от къде идва и на къде отива . Класификацията е от други по - висши от тебе и мене ...смъртните . За посочените факти от мене съм проверил . И заставам смело зад тях . Много ще ти е трудно ако не признаеш класификацията на ...Beinsa Duono . Не омаловажавай факта , че е християнин , той и плътския му баща и то Православни . Това , че е бил Буда в едно прераждане , не го прави по-малко християнин , а напротив . За разлика от другите форумци - мога ти отговоря на темата . И бъди много предпазлив когато цитираш .

Словесните еквилибристики няма да ви са от полза пред мене .

Темата е.... " Спиритизъм " , сиреч " Познание за Духовете " . Внимавайте с.... автоголовете . Ще ти припомня само нещо написано от Христо Маджаров през месец Август миналата година и то от Иво публикувано . С какво ще се занимавам аз - не е твоя работа ако достоверно поднасям фактите .

Прав си за живия пример . Защо не го следвате и ти и Иво ? И тогава да ми казваш какво да правя . Ще говориш само за твоето еволюционно развитие . Ти не си за мене еталон , аз за тебе също . Еталона е Христос .

Венцислав добра тема постави .

Поздрави

Иван

Link to comment
Share on other sites

Здравей Иване :) ,

Не си спомням да съм ти казал какво да правиш. Не мисля, че разполагаш с информация да казваш кой, кого и как следва :) .

Аз не бих искал да приемаш никакви мои тълкувания, за това че приемаш Учителя - мога само да се зарадвам дълбоко и да те поздравя.

Относно плашенето и страха - малко си сбъркал адреса :) .

Прав си - еталона е Христос, и е немислимо да живеем и еволюираме без да приемем живия Христос в себе си.

Това бих искал да пожелая на всички.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравей Ради и наистина приятелски поздрав !

Ето това вече е приказка за приказване .

Имам реторичен въпрос .:

Кой поправя грешките на ближния си ?

Опазил ме Бог да плаша когото и да е било . Това са измислици .

При спиретичен сеанс ... Духовете няма да са толкова благосклонни като мене сега , особено несветлите . :unsure: Там нямаш много време за мислене . Ако не си категоричен и сигурен в познанието си .... не ми се мисли !!!!

ПРеценката да е на всички ви .

Поздрави на всички

Най-сърдечни поздрави :

Иван

Link to comment
Share on other sites

Иване, мисля че няколко пъти обсъждахме с теб разликата между изказване на мнения и налагане на мнение. Тук всеки си казва мнението по повдигнатите въпроси, а не търсим кой е най-прав. Ако ти не си сългасен с моите виждания и опит за мен е 100% ок. Надявам се, че и за теб е 100% ок, ако аз изказвам мнения различни от твоето виждане. Нали ти сам каза: "Нали тук сме да си кажем мнението, без да се засягаме и така да се учим един - други ?." Точно така, но също е вярно, че част от правилата за писане във форумите включват уважение, толерантност, запазване на хармонична атмосфера за размисъл и разсъждения и т.н. В тази връзка бих ти бил благодарен ако не използваш изрази като: "бъди много предпазлив", "внимавайте с.... автоголовете", "достатъчно ли ти е?", "поправям грешните ти отговори", "когато ти изнася на тебе и другите около тебе", "стига толкова аванси!" и т.н. На повечето места, където например аз съм изказвал мнение, съм казвал думички от сорта: "според мен", "аз мисля", "на базата на прочетеното смятам че" и т.н. Ако всички правим така няма да имаме проблеми в комуникацията и общуването. Благодаря ти предварително.

Приемам някои от разсъжденията ти и мисля, че до голяма степен са истинни. Например точно като теб, смятам че има сериозна разлика между Петър Дънов и Беинса Дуно, както и между Исус и Христос. Съгласен съм с теб също, че човек трябва да стане господар на себе си, за да може да бъде господар и на духовете, които се опитват по един или друг начин да му повлиаят. Естествено има неща и с, които не съм съгласен. Например може ли едно същество от ранга на Учителя да кажеш, че е православен? Дънов, дъновист ли е (не харесвам тези определения)? Можеш ли да кажеш, че Христос е бил християнин? Според мен това са човешки и религиозни понятия, които са израз на нашите виждания за тези велики същества. Ние даже не можем да си представим какво в действителност представлят тези същества. Можем да четем за тях, да мислим за тях и да ги познаваме по плодовете им. Това са Същества толкова напред в развитието си спрямо нас, че всяко квалифициране спорем мен би било просто една теория, и още по-безмислено ми се вижда да спорим върху тази теория. Както ти и Ради казахте, важното е всеки от нас да прилага това, което е разбрал от техния живот, слово и дело. Ето, че имало единомослие :).

Понеже темата е за спиритизъм и Иван подхвърли размисли върху празния гроб на Христос бих искал да ви споделя едни думички на Беинса Дуно, които силно са ме впечетлили и съм запомнил. Цитирам по памет - "Ако аз като вляза в гроба и след това го отворите и ме намерите там, аз не съм никакъв Учител. Но и вие като влезете в гроба и ако аз го отворя и ви намеря там вие не сте никакви Ученици." Впечетляващо нали?

Венци какво е твоето виждане за спиритизма? Какво те накара да отвориш темата?

С приятелски поздрав,

Иво

Link to comment
Share on other sites

:D Малко се поотнесохте.

Спиритизма си е обширна тема. Както спомена Иво, всеки малко или много е спиритист. Донякъде. Духовете са постоянно около нас - някои ни напътстват, други се стремят да ни омърсят. Обаче ние влияем на това влияние - колкото по-чист е човек, толкова по-малко лоши духове има около него. Относно контактьорите - не е чак толкова опасна връзката със съществата от отвъдното. Според споменатото горе - спиритистът, който е чист попада на добрите духове. Така или иначе от лошите няма какво да научиш - те са на най-ниското стъпало от тяхната йерархия. Това са духовете които още не са започнели развитието си. Дори да попаднеш на такъв - здавият разум го разпознава.

Както знаем - всички винаги са заобиколени от духове. Повечето от тях са такива, които имат връзка със съответната материализирана душа ( в минали, или бъдещи животи, или просто симпатизиращи си духове ). Тяхното влияние над нас е почти непрекъснато, но ние не го улавяме - поне не съзнателно, въпреки че те много ни помагат. Една от задачите на духовете е именно това влияние, тъй като тяхната цел не е само усъвършенстване на тях самите, а и напътствие на останалите. Ние в материалните си животи се нуждаем повече от това, поради прекъсване на същинското ни съзнание ( в което целта на духовния живот ни е малко или много ясна ). Въпросът е да се научим да го усещаме, но това идва с времето си. Всяка крачка напред ни помага в това отношение. С всяко справяне със земен порок - тялото ни се дематериализира по малко. Това засилва връзката ни с ефирния свят. Дори думата " връзка " не е правилна, понеже връзката е постоянна, но осезанията ни са твърде ограничени. Духът няма органи които да ограничават и пореди това целият представлява нещо като осезателен орган, който прилича повече на мисъл.

Общо взето - за полезните хора - връзката е полезна. За лошите ( в най-общ смисъл ) - не дотам. Това е поради факта, че техните симпатизиращи духове са такива като самия обект. Те също го съветват, но правете си извода как. Тези духове са зли, но главно от завистта която изпитват при щастието на друг.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

:v: Здравейте! Малко да я по по по...загреем тази тема, че нещо съвсем е замръзнала... :harhar:

Тяхното влияние над нас е почти непрекъснато, но ние не го улавяме - поне не съзнателно, въпреки че те много ни помагат. Една от задачите на духовете е именно това влияние, тъй като тяхната цел не е само усъвършенстване на тях самите, а и напътствие на останалите. Ние в материалните си животи се нуждаем повече от това, поради прекъсване на същинското ни съзнание ( в което целта на духовния живот ни е малко или много ясна ). Въпросът е да се научим да го усещаме, но това идва с времето си. Всяка крачка напред ни помага в това отношение. С всяко справяне със земен порок - тялото ни се дематериализира по малко. Това засилва връзката ни с ефирния свят. Дори думата " връзка " не е правилна, понеже връзката е постоянна, но осезанията ни са твърде ограничени. Духът няма органи които да ограничават и пореди това целият представлява нещо като осезателен орган, който прилича повече на мисъл.

Общо взето - за полезните хора - връзката е полезна. За лошите ( в най-общ смисъл ) - не дотам. Това е поради факта, че техните симпатизиращи духове са такива като самия обект. Те също го съветват, но правете си извода как. Тези духове са зли, но главно от завистта която изпитват при щастието на друг.

Духовете :1eye: шегаджии от низшия астрал и другите :ph34r: дето никак не се шегуват... :huh:

Някой да е чел - чувал - общувал с майстори спиритисти напоследък...аз не съм :unsure:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Напоследък не, беше само веднъж, преди няколко години. Пазя листа, на който са записани "разговорите". За проверка :D нищо лошо не ми бе казано, все положителни неща. Какво пък, това ми поддържа оптимизма :) Но дълбоко се съмнявам, че това са били истинските духове. Те стигат до мен чрез сънищата ми в образа, в който съм ги познавала в този живот, затова няма нужда някой медиум да ми ги вика :D И са ми помагали, о-ооо какви примери само имам, но не ми се пише за тях...

А с лоши духове съм се срещала пак насън. И те си бяха точно духове - без образ, само някаква сила, която иска да ме унищожи. Все съм сама в стаята и политам към тавана /тази безтегловност е прекрасна.../, защото трябва да се боря. Обикновено се събуждам, слава богу - то това си е победата :)

Link to comment
Share on other sites

Ами някои хора явно владеят осъзнатото сънуване! То е есенцията на магическата практика - така че, явно си имаме мягесници и чародейки във Форума... :D

Link to comment
Share on other sites

Когато се овладеят тези сили невидими, тогава ставаш чародеец, иначе си обикновен човек, тръгнал по пътя...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте. :feel happy:

Във връзка с казаното от Венцислав

Духовете са постоянно около нас - някои ни напътстват, други се стремят да ни омърсят. Обаче ние влияем на това влияние - колкото по-чист е човек, толкова по-малко лоши духове има около него.
искам да добавя следният цитат от Учителя, към който обаче подхождам с малко съмнение/става дума за цитата :) / :

...Вие имате един ангел вътре и един отвън; имате един дявол отвътре и един отвън – и Небето, и земята едновременно живеят във вашата душа. У вас има добри и лоши духове, които се спогаждат. Някои хора, които мразят лошите духове, казват, че има спор между тях и ангелите, и мислят, че те се карат. Спорът е само когато ние се намесим, а иначе между тях има равновесие. Щом се ние намесим, има борба. Когато има спор между два духа, вие ги само слушайте. Спорът е разговор между тях. На учениците не е позволено да се месят в работите на учителя. А лошите и добрите духове са велики учители. Нямате право да съдите, вие трябва само да слушате. Законът е такъв. Ако се намесите в тая работа, ще ви бият; ще ви кажат: „Слушай, ти си едно бебе, не трябва да се месиш, а да слушаш!“ Често някои се оплакват, че ги нападнали лоши духове; но аз им казвам: Тези лоши духове не искат да знаят нищо за вас, те не искат да знаят за вашето съществуване; те под сянката на вашето дърво само са се спрели да разговарят, а вие сте ги подслушали. Вие сте бебета, още не сте се родили. „Казват ми лошите духове това и онова да правя.“ Те не го казват на тебе, а на себе си, и ти си казваш: „Чакай да го направя“. Затова апостол Павел казва: „Растете в благодатта Христова, за да познавате духовете“. Досега светът все заклинания отправя към злите духове, църквата с Василиевите молитви все заклинания изпраща към тях, а те все пак си съществуват. Затова казва Христос: „Не противи се злому“. Лошите духове си имат своя работа; когато си я вършат, оставете ги – нека си я вършат...... /из беседата-“Растете в благодат”,

7 януари 1917 г./

тук

Съмнявам се,че тези духове,които в теософията наричат елементали,не се интересуват от нас. :hmmmmm::unsure:

Вие как мислите?

Link to comment
Share on other sites

Елементалите не са точно лошите духове, те могат да са си лоши или добри също, обаче са си глупавички - като нас общо взето, нямат усещане за Реда... А това което П. Дънов иска да каже е, че въздействие върху човека без негово съгласие не би могло да се осъществи, особено от донякъде ограничените по възможности и познания "лоши" духове...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

:v: Здравейте, приятели!

Още малко по темата за духовете от беседата "Растете в благодат" (Неделни Беседи - 07.04.1917):

Сега, в това растене ние трябва да обичаме всички хора в себе си, живи и умрели, които имат отражение и живеят вътре в нас.

Вие имате един Иван вътре и един вън; имате един ангел вътре и един отвън; имате един дявол отвътре и един отвън – и Небето, и земята едновременно живеят във вашата душа. У вас има ДОБРИ и ЛОШИ духове, които се спогаждат.

Някои хора, които мразят лошите духове, казват, че има спор между тях и ангелите, и мислят, че те се карат.

Спорът е само когато ние се намесим, а иначе между тях има равновесие.

Щом се ние намесим, има борба. Когато има спор между два духа, вие ги само слушайте. Спорът е разговор между тях.

На учениците не е позволено да се месят в работите на учителя. А лошите и добрите ДУХОВЕ са велики учители.

Нямате право да съдите, вие трябва само да слушате. Законът е такъв.

Ако се намесите в тая работа, ще ви бият; ще ви кажат: „Слушай, ти си едно бебе, не трябва да се месиш, а да слушаш!“ Често някои се оплакват, че ги нападнали лоши духове; но аз им казвам: Тези лоши духове не искат да знаят нищо за вас, те не искат да знаят за вашето съществуване; те под сянката на вашето дърво само са се спрели да разговарят, а вие сте ги подслушали. Вие сте бебета, още не сте се родили. „Казват ми лошите духове това и онова да правя.“ Те не го казват на тебе, а на себе си, и ти си казваш: „Чакай да го направя“.

Затова апостол Павел казва: „Растете в благодатта Христова, за да познавате духовете“. Досега светът все заклинания отправя към злите духове, църквата с Василиевите молитви все заклинания изпраща към тях, а те все пак си съществуват.

Затова казва Христос: „Не противи се злому“. Лошите духове си имат своя работа; когато си я вършат, оставете ги – нека си я вършат.

Слушал съм някои християни да се карат често помежду си: „Ти си невежа, аз зная всичко, аз съм свършил университет“. Ако си свършил университет и си научил нещо, ти ще мълчиш, защото в мълчанието има разговор, то е сила, растене. Който не знае да мълчи, той няма никакво знание – знае само да яде бой.

Мълчанието наистина е растеж: така растат и растенията; те мълчат, само вечер се чува някакво слабо пукане – те си тихо шепнат. А не като хората – направят някакво добро, цял свят ще ги чуе. Тъй е и с кокошката: снесе едно яйце, закудкудяка – всички я чуят. Какво от това, че е снесла яйце? То ѝ е дълг. И въпрос е още, дали тя го снесе, или ѝ го снесоха. Когато един осел го натоварят с драгоценности, той пренася товара и казва: „Аз ги пренесох“. Ние трябва да знаем, че в света сме служители на Бога. Някой казва: „Човек има свободна воля“. Само който живее в този съществен, неизменен свят, дето Бог живее; който служи на Бога и разбира Неговите закони и повеления, само той е свободен, само той може да има свободна воля.

и още ...само че форумски бисер :

Елементалите не са точно лошите духове, те могат да са си лоши или добри също, обаче са си глупавички - като нас общо взето, нямат усещане за Реда... А това което П. Дънов иска да каже е, че въздействие върху човека без негово съгласие не би могло да се осъществи, особено от донякъде ограничените по възможности и познания "лоши" духове...

:v: Мнооого си прав за въздействието - и съгласието...да добавим и ...набутването ни в "разговорката" на духовете...нали сме любознателни+спонтанно емоционални+егото ни бута към изява+ все още отработваме...разумното мълчание..хехе :smarty:

И туй за РЕДА и усещането си е абсолютно точно... :thumbsup: големи елементалчета сме ...отвреме на време... :sleeping: като ми се случи... вече страдам, щото то си е глупост/слабост..., пък като го имам усещането за Реда...нещо ме мързи :( понякога...да се подреждам...вътрешно и външно...

Та питам се аз :dancing yes: пък и вас...туй шегаджийче - мързелче :P духче ли е или не :1eye:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир+ Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:1eye:С времето за мързелчето съм си изготвила няколко оправдателни словца.

:PПонякога е от лошо възпитанийце, понякога от болестчица, понякога от тъгичка, понякога си е чиста уморчица от много работичка. ;) Да е духче, не ми се вярва, понеже щеше да го мързи да ни кара да ни мързи. :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Преди време сбърках духче наставниче с мързелче.

Търсех си работа в София. Имах уговорена среща за интервю в "Пирогов". Когато дойде спирката и трябваше да сляза, усетих, че не ми се става, още ми се вози и просто не се помръднах от седалката. Може да се каже, че ме домързя да стана. Подобни несериозни изпълнения не са характерни за мене, но се оправдах пред себе си, че има още време и ще сляза на връщане. Продължих така няколко спирки, видях Първа обединена районна болница, където ме шиха и ми правиха ваксини против бяс след ухапване от улично куче и без да се замислям, изхвърчах навън. Отидох там и веднага ме взеха на работа. Работата ми вървеше, бяха доволни от мене. Сякаш имах очи навсякъде по стаите, понеже усещах кога къде трябва да вляза, за да сменя примерно банката. Най-ценното, което получих там, беше една информация, по-точно православна брошура за гибелните култове, с помощта на която стана революционна промяна в мене. Освободих се от влиянието на една християнска секта от протестантски тип, която посещавах тогава. Животът ми започна отново.

Що се отнася до "злото" улично куче, което ме ухапа, "лошите" и "мързеливи" колеги от кварталната поликлиника, които не ми зашиха раната, а ме пратиха кървяща да пътувам повече от час другаде, след време разбрах, че всичко е било за мое добро, част от разумен план. Да бъда спасена "насила", понеже не успях да сторя това сама, макар да виждах и усещах много неща, които ме смущаваха. Всички тези болезнени за тялото и душата ми преживявания са били, за да бъда заведена при един човек, продаващ православна литература в една градска болница, раздаващ безплатно и спасителни брошури.

"Мързелът", дори да го усещаме като такъв, не винаги е лошо нещо. Понякога е средство за отклоняване от грешния път и насочване в правия. Понякога не бива да сме твърде дейни и да разбутваме неща, които се нареждат от самосебе си, които просто трябва да отлежат и узреят. При всичко това обаче е нужно правилно вътрешно ръководство, да се вслушваме във вътрешния си наставник, който знае много повече от това, което е в ума ни. Колко пъти ми се е случвало просто да не ми се излиза по някаква работа, да речем за изпит, но нали не е логично, отивам до там и нищо не става, примерно човекът отсъства. Е, не искам да кажа, че вътрешният глас ни кара само да мързелуваме. Колко излишни мъки и борби обаче биха ми били спестени, ако го слушах! Жалко, че обикновено е твърде тих и не винаги му обръщам внимание. След време си давам сметка за грижата и предупрежденията, но е късно, плащам си за непослушанието. Благодарна съм, че го има.

Ако човек умее да се вслушва в това вътрешно ръководство, няма нужда от спиритисти.

Link to comment
Share on other sites

Контактът с духчетата наистина може да е много интересен. Ето какво ще ви разкажа аз. Случило се е на една добра моя познайница. До преди няколко месеца беше студентка. И ето какво й се случило една събота вечерта. Била поканена от свой приятел на вечеря, на другия ден щяла да си заминава и вероятно никога повече нямало да се видят. Знаела добре какво предстои да се случи между двамата, защото между тях нямало сексуална връзка, а само огромна симпатия и романтика. но била решила, че дори да няма бъдеще стози човек, трябва да бъдат заедно в последната нощ. Но какво започнало да става?Един техен приятел започнал да им звъни - ту на единия, ту на другия, за да се съберат заедно и да празнуват завършването и раздялата. В същото време, малко преди гостито, се появява друго момиче, което настройва домакина срещу неговата очаквана гостенка. Нито един от двамата приятели на нашите герои не знае какво става между тях, дори не подозират. Просто са водени от...нещо....което да попречи на срещата между двамата. В крайна сметка моята приятелка отива при момчето, с което ще вечерят заедно. Само че по незнайни причини, когато яденето е готово и те тръгват към стаята, се оказва, че вратата към стаята не се отваря!!! А тя никога дори не е заяждала! Разбира се момчето разбило с удар вратата - оказало се, че езичето не е послушало бравата и останало в касата, а при удара се счупило. Още тогава тя прозряла в трите безуспешни опита да бъдат спрени някаква намеса "отгоре" - както се изрази тя. Още повече, че не било редно да прави това, защото у дома я чакал приятелят й. На другия ден получила от него съобщение: "Защо го направи?". той бил разбрал по неведом начин. И това довело до тяхната раздяла.

Това бе споделено с мен, защото момичето не можеше да си отговори на въпроса - зли или добри духове са се пречкали тогава. Тя не желаеше раздялата с приятеля си, нито да има връзка с друг. Не можах да й отговоря. По принцип аз съм на мнение, че дори злото се случва за добро. Вие какво мислите по този случай?

Link to comment
Share on other sites

Добрите са били! Правилно ли е да се изневерява, да се осъществяват мимолетни връзки без бъдеще, освен може би с нежелани последствия? Трябва да сме благодарни, когато ни пречат понякога, особено ако сме наясно, че искаме да сторим нещо нередно, с което може да нараним някой друг. В случая не бих се изразила, че се е случило нещо зло за добро. Въпросната дама просто си е получила заслуженото. Не е разбрала от намек, не е искала да види знаците. Изглежда приятелят й е изпитвал силна любов към нея, усещал я е телепатично, борил се е за любовта им, молил се е да не сгреши и добрите са му помагали в това. Зная какво е да усещаш и виждаш някого, който не е пред очите ти, да чуваш мислите му, да усещаш чувствата му, да виждаш ясно какво прави в момента. Явно са имали силна връзка помежду си, която не си е струвало да бъде разрушена и предадена по такъв начин. Ако е така, възможно е след време той да й прости и знае ли човек, дори да се съберат отново. Тя дано си е взела урок, защото иначе дали ще заслужи някога истинска любов или ще бъде предавана на свой ред? Може да страда, ако го види щастлив с друга жена.

Грешим, ако си мислим, че нещо дори в мислите ни може да остане скрито. Всичко е на показ, но не всеки и не всякога го вижда.

Link to comment
Share on other sites

В течение съм на тяхната история. Той я ревнуваше до полуда, защото тя беше далече, побъркваше я с неприятни и неверни упреци и затова тя се е решила на онази стъпка.Разделиха се за седмица, събраха се. Но после тя замина - не при някого, просто замина далеч за известно време, сама. Затова отново се разделиха. Няма да описвам подробности от дългата им връзка, стига да кажа само това, че бяха изключително свързани и се обичаха много. И е най-тежко да отблъснеш някого от себе си, когато знаеш, че се обичате. Както и да е - животът е все още пред тях и дано срещне всеки подходяща половинка, с която да не повтарят грешките от миналите години и миналите връзки. И да чуват гласовете "отгоре", за да са щастливи.

Link to comment
Share on other sites

Изглежда доста прибързано и емоционално се изказах. Коя съм аз, че да съдя някого?! Все пак мога да кажа, че не бих постъпила така. Изневярата наистина може да боли жестоко, дори физически. "Лекарство" за ревността според някои може да е изневярата, но въпросната дама не е имала за цел приятелят й да се осъзнае, а се е стремила тайно да получи реванш за мъките, на които е била подложена. Донякъде разбирам подобен начин на мислене, понеже и аз съм правила напук, но за по-дребни неща. Ако някой ме обижда, че съм еди каква си въпреки доброто ми отношение и старанието ми, все някога се демотивирам и започвам да се отнасям според очакванията му. Мисля, че и двамата ако пораснат, може да имат прекрасна и пълнокръвна връзка за цял живот. Пък може да им е писано да живеят разделени, но защо си мисля, че никога няма да се забравят и никога няма да са напълно сигурни в избора си и доволни с някой друг. По-скоро биха се примирили.

Поотклонихме се от основната тема, но нали няма да ни пишат оценки...

Link to comment
Share on other sites

Да, ако пораснат, наистина може да имат пълнокръвна връзка - но с някой друг. Поне в настоящия си живот. Така ги виждам тях двамата - всеки по собствения си път с раница, тежка от опитности, радости и разочарования. Пътищата, които водат Нагоре, са стръмни...

Link to comment
Share on other sites

:harhar:

latina - 3.50

Милкана - 4.00

:harhar:

Това е по настоящата тема, а иначе - весело.

Обаче и самите потенциални духчета не са много по темата. Но да подчертая тук - потенциалността. Мисля, че няма място в анализа на тази история за непоклатимост. Може дори и да не е имало духчета... Не казвам намеса, но духчета. Е, Милкана вероятно знае по-добре, защото ми се струва, че е била доста, доста и по-доста близо до развръзката...

3.00 за настоящото - не е по темата!

Спиритизма не е препоръчителен за уважаващ Пътя си Търсещ! Определено е шарлатанство, но чакайте, ей. Не от страна на медиума, а от страна на привиканите... неща. Те духове едва ли са, ама някакви там души, или... Е има и изключения, ама толкова, че да не знаем дали има. И въпреки, че е въпрос на личен избор, дано Господ има пътища да пази тези Медиуми и участници в сеанси. От объркване и обвързаности главно, не че е толкова животоопасно, ама животоизкривяващо е определено. Е, лично мнение, ще призная - никога не съм участвал в спиритичен сеанс, не и в опит за такъв и абсолютно никакво намерение имам. Така че може да се счета, че нямам опит, но съм доволен от липсата на такъв опит.

Link to comment
Share on other sites

Венциславе,

само не разбрах защо оценките ни са толкова ниски - защото сме се отклонили от темата или защото трактовката на онази ситуация ни куца? Аз наистина не знам какво да мисля, но май по-скоро става дума за намеса на собствената психична енергия, която е заключила вратата. Момичето се е намирало в твърде неприсъща за принципите и поведението й ситуация, така че другата част от нея е задействала такива механизми на защита. Беше ми споменала, че двамата приятели, които са се опитали да попречат на развръзката са били силни енергийно и са били май влюбени в нея. Така че изглежда става дума за духове, ама въплътени в истински хора :), само дето не работят на ниво съзнание и затова всичко изглежда толкова.....спиритично :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...