Jump to content
Порталът към съзнателен живот

01.04.2008 г. - Гневът на Бога дава живот!


Recommended Posts

Мисъл на деня - 1 Април 2008 г.

"Има два вида гняв: един гняв, който иде от Любовта, и един гняв, който иде от безлюбието. Ако се гневиш от Любов – на място е – Любовта е спасителка, благословение е. За Бога казват, че се е разгневил. Вие не сте опитали гнева на Бога. Гневът на Бога дава живот! Ако Господ не се гневеше... Гневът на Бога подразбира Неговата Любов към всички тия глупави деца, които не разбират Божията Любов."

Из Идете при чистите извори, 35-а НБ, 19.IX.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Гневът от безлюбие... страшно е, но той се е превърнал в емблема на настоящото ни общество.Бих го резделила на 2 варианта:

-"Ти ми пречиш да изявя себе си"- може да е към лошия шеф, към родителите, към брат или сестра, на пътното платно всеко ден...Позната картинка. Затваряме си очите , че и другите имат право на реализация, а ако ние притежаваме качествата си в пълна сила, те няма да останат непроявени, но за сметка на някои "удобства", от които ще трябва да се откажем.

-"Ти си гневен и зъл към мен, затова и за ще бъда гневен и зъл към теб." Типично тинейджърски, но не само. Породен от първия, той завихря една спирала надолу, от който измъкването става все по-трудно. И все пак в него има искрица надежда, защото е закодирано:"Аз имам чувство към теб, което при други условия може да прерасне дори и в Любов."

Гневът от Любов...сещам се за варианта, в който близките или самият човек се гневят на пасивността, неувереността и други качества, пречещи на изявата на пълния му потенциал. Но гневът сам по себе си е твърде силно чувство, за да предизвика положителна реакция у човека, към когото е насочен. Реакцията ще е страх, а страхът пак обърква нещата. Ако гневът е от Любов(наистина с главна буква), Любовта ще го смекчи до степен, в която няма да е гняв, а помощ.

И най-накрая - истинският Божи гняв = гневът на неоценените Благоприятни Обстоятелства. Когато сме имали добри възможности за развитие, а сме ги пропуснали, идват трудности. Ако развитието в тази насока е трябвало да се случи, то се случва въпреки трудностите, с много повече труд и сила от наша страна. Тогава гневът на Бога дава Живот=развитие, движение.

Така съм го изпитала аз.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...