Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За подкупите


mvm

Recommended Posts

Трябва ви нещо спешно. Разбирате, че може да стане само срещу подкуп. Как ще го дадете? В плик, вързан с панделка, под масата, усмихнато, притеснено...Всеки ли може да даде подкуп или и за това се иска талант?

И още. Ще дадете ли изобщо подкупа или ще се откажете и ще търсите други начини? Какво мислите по този въпрос?

Аз за себе си мога да кажа, че не давам и не приемам подкупи. Презирам и единия вид хора и другия. Това е долен начин да се постигнат някакви цели. Долен както за предлагащия подкуп, така и за приемащия. Долен и отвратителен. Недостатъчните заплати не са оправдание. Човек трябва да има гордост. В подкупите няма такава. Напротив , има потъпкване на гордостта на единия и на другия. Потъпкване от самите тях, доброволно. Това са постъпки на елементарни и много низши същества..

Не разбирам особено докторите, които често искат пари. Мисля, че на такива трябва да им се забрани да практикуват професията. За съжаление в тази държава май само аз мисля така, защото имам чувството, че всичко тук се урежда с подкупи.

Мога само да благодаря на съдбата (засега поне), че рядко ме поставя в ситуации, които се уреждат с подкупи. Дори не се сещам да ми е възниквала такава ситуация в близкото ми минало. Или понеже съм крайно негативно настроена против този начин на уреждане на отношения, може и да съм попадала, но просто да не ми е идвало на ума, че мога да си уредя въпроса с подкуп. Знам ли.

Вие как виждате нещата?

Линк към коментар
Share on other sites

Аз за себе си мога да кажа, че не давам и не приемам подкупи. Презирам и единия вид хора и другия. Това е долен начин да се постигнат някакви цели. Долен както за предлагащия подкуп, така и за приемащия. Долен и отвратителен. Недостатъчните заплати не са оправдание. Човек трябва да има гордост.

:thumbsup2:

Абсолютно съм съгласна. Но за съжаление гордостта не е характерно качество за българина. :( Когато става дума за отношението ни с Бога, то тогава сме много горди. Няма Бог, ние сме силни, само слабите вярват в тези бабини девитини и т.н. Това съм го чувала от много близки, познати и колеги.

Същите тези хора забравят мигновено своята гордост, когато се изправят пред корумпирания държавен чиновник. Започва едно лазене по корем, подмазване, готовност да дадат всичко само и само да им се уреди работата.

Мисля, че човек дава подкуп просто защото не желае да се бори за правата си. Да хвърлиш известна сума пари и да забравиш е по-леко отколкото да тръгнеш по разните инстанции и да разобличиш корумпираните чиновници. Но за това се иска изградено гражданско общество и все пак някаква защита от държавата. А в момента такава защита у нас почти липсва. :angry:

Не разбирам особено докторите, които често искат пари. Мисля, че на такива трябва да им се забрани да практикуват професията. За съжаление в тази държава май само аз мисля така, защото имам чувството, че всичко тук се урежда с подкупи.

Корупция има не само сред лекарите. Има я и сред учителите, а най вече сред държавните чиновници от които зависят доста неща. Но понякога се раздухват в пресата дребни случаи на такава корупция, като взети 200лв. например от някой лекар или учител за да се замажат очите на хората и да не видят огромните поразии, което се вършат. Продажбата на човешки органи например или търговията с дипломи за средно и висше образование. :angry:

Изходът от всичко това е създаването на гражданско общество и колкото и неприятно да ми е да го кажа - смяна на "чипа" на българина. Може би трябва да вземем пример от онази онкоболна жена, която въпреки страданията си, тръгна да съди корумпираната система. Просто трябва да се научим, че ако не се борим, ако сме пасивни, буренът на корупцията в България ще задуши всичко останало.

Линк към коментар
Share on other sites

Ох, тя търговията с дипломи е направо нещо скромно и невинно спрямо перманентните безобразия в нашата родина.

Снощи случайно хванах част от Господари на ефира - поредния случай със злоупотреба с обществените поръчки. Има поръчка за изработване декори за оформяне на българските щандове за шест изложения май беше в сферата на туризма от страна на Външно министерство. Печелят някакви наши хора, които си оставят ръцете в тези декори, възмутени граждани в чужбина сигнализират Външно и то уж прекратява договорът с тази фирма, обаче все пак й изплаща малко повече от колкото е необходимо за първите две изложения. После сключва договор с нова фирма за оставащите 4 изложения, но една бърза справка показа, че собствениците на новата фирма са пак същите наши хора (дори не си бяха направили труда да впишат не себе си, ами майка си или баба си като Вальо топлото например). Дават им дори още повече пари, отколкото предварително са зададени в общ. поръчка, с "благородната" цел декорите да станат още по-хубави :rolleyes: - ставаше въпрос за много прилична сума: общо около 1 400 000лв.

Сега се замислете колко пари струва реално изработването на тези декори (ставаше въпрос за не повече от 20-30кв.м.) - ами те холивудските филмови продукции ряпа да ядат, направо са като бедни роднини, спрямо нашите декори. :D

Разбира се, има достатъчно печалба за нашите хора, но съм сигурна, че повече от половината от тази сума се е върнала пак във Външно, само че вече не като държавни пари, ами като лични в джобовете на няколко човека, от които е зависело усвояването им. :angry:

Често ми се налага да пътуваме служебно и ако ни спрат КАТ-аджии за нещо и питат "Ще пишем ли?", моят съпруг винаги отговаря "Ще пишем". Защо, казва, да му дам 20 лева на този, той си върши работата, за нея му се плаща заплата (и то пак от моите данъци), по-добре да дам 50 лв на държавата, не че и от там няма да изтекат пари в нечии джобове, ама все има някаква надежда да се закърпи някоя дупка на пътя с тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Всички еднакво са склонни да дадат и да поискат подкуп. Това, че някои не дават, или не искат, не е показател за никаква гордост- просто егото им не е поставено в застрашена и зависеща от подкуп ситуация. А подкупите съвсем не са само парични и изобщо материални....Няма човек, който да не е дал и да не е получил подкуп- въпрос на осъзнаване...

Линк към коментар
Share on other sites

Лошото е когато подкупите се превърнат в необходимост, когато единствения шанс да реализираш дадено свое намерение е чрез подкуп. Не защото искаш да спечелиш някакво нечестно предимство пред останалите, а защото другите задължително ще го получат. Иначе подкупите свързвам винаги с нарушаване на закона. Ако платиш на някой за нещо, което не е в нарушение на закона, туй не е подкуп. Строго погледнато, подкупът си е престъпление - както за даващия, така и за получаващия. Както вече казах, донякъде мога да оправдая само някои случаи, когато човек може да е притиснат от обстоятелствата (но и в този случай само ако не причинява пряка вреда с подкупа си на други лица).

А иначе съм съгласен с Кристиян, че повечето хора (поне в България) са склонни да дават и да получават подкупи, но не в еднаква степен и не всички. Вярно е също, че не е задължително подкупът да е свързан с пари. В действителност, в повечето случаи става въпрос просто за връзки, за "услуги" между познати или роднини. Както се казва, да ти спестят чакането на една опашка, когато другите са задължени да чакат, също влиза в тази категория. За съжаление тези случаи са станали толкова чести, че дори не ги забелязваме, а и ни се струват някак си незначителни. Предпочитаме да гледаме към фрапиращите случаи, а не осъзнаваме, че те се развиват от малките при подходящите за това условия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...