Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11.06.2008 г. - Тя е грамадна, велика е Земята в духовно отношение&#33


Recommended Posts

Мисъл на деня - 11 Юни 2008 г.

„Вие, като умрете, трябва да идете при праведните хора, и те са на Земята, и тогава ще се преродите. Праведните като умрат, ще идат при светиите. Светиите като умрат, ще идат при ангелите и т.н. Всичките са тук, на Земята. Ама аз като говоря за Земята, още две Земи има. Вие една микроскопическа част виждате от физическата Земя, а пък за другите земи имате някой път такива прозрения вътрешни... Тя е грамадна, велика е Земята в духовно отношение!”

Из Бяга в Тарсис, 26-а НБ, 6.VI.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво означава "като умрете"? Според мен едва ли се има предвид физическата смърт. След като всяко умиране води до преминаване в ново "ниво", то вероятно то се свързва с изчерпването на предишната форма по еволюционен път.

Кое е това, което умира и се преражда?

Какво се трансформира в прераждащата се единица така, че от обикновена човешка тя се превръща в праведен - светия - ангел?

Може би е свързано със структурата и състоянието на телата?

Линк към коментар
Share on other sites

Преди около 2 месеца в ръцете ми умираше човек. Държах го за ръката и по едно време ми се искаше да съм Христос и да го съживя. А той тогава трепна и сякаш събираше сила да се изправи. Започнах да изричам молитвата "Отче наш". Предадох го на Волята на Бог. И той умря...

Линк към коментар
Share on other sites

Вие, като умрете, трябва да идете при праведните хора, и те са на Земята, и тогава ще се преродите.

Думата "трябва" тук стои много странно. Изглежда не е така безусловно това отиване при праведните хора... А "Трябва" да стане. Изглежда най- често не става, щом като се налага да се каже "трябва"...

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Той го е обяснил много добре според мене в беседата си:

Въпросът седи малко по-другояче. Не можем ние да разглеждаме живота само от едно гледище. Имаме 3 гледища и за да бъде вярно, трябва да ги вземем предвид. Имаме физическия свят, едно физическо поле. Физическият свят, то е външната страна на физическия свят, а физическото поле е вътрешната страна на физическия свят. Имаме едно духовно поле и един свят на духа. Имаме едно духовно поле, имаме умствен свят и умствено поле. Умственото поле, това е външната страна на умствения свят.

Ама аз като говоря за Земята, още две Земи има. Вие една микроскопическа част виждате от физическата Земя, а пък за другите Земи имате такива някой път прозрения вътрешни. Земята какво нещо е в умствено отношение или какво нещо е Земята в духовно отношение? Тя е грамадна, велика е Земята в духовно отношение. Когато Христос се възнасяше, накъде отиде? Той отиде нагоре, в духовната Земя да живее. Тук беше долу, на физическото поле, излезе от физическото поле и отиде над облаците.

Та ви казвам една истина: Решете се в себе си да бъдете верни на Онова Начало, на Онзи, Който ви е дал живота. Задайте си един въпрос. След като напуснете земният живот, къде ще бъдете? Ще бъдете при праведните. От съвременните хора при праведните ще дойдат, от праведните – при светиите. От светиите – при ангелите и от ангелите – при Бога. Туй е един път, по който постепенно ще минеш. От стъпка в стъпка. И като идеш до Бога, тогава ще се върнеш да слугуваш на Земята. Който не е ходил при Бога, той не може да слугува. Веднъж човек ще слезе да се учи на Земята и след като завърши науката, ще иде при Бога. Втори път като завърши, ще дойде пак.

Просто човек трябва да живее така, че след всяко следващо идване на земята да се издига с по-едно стъпало нагоре. Аз поне така го разбрах

Ето как го обяснява :

Казвам: На първо място във вас трябва да се събуди съзнанието. Всички хора имат желание да се освободят от вътрешните ограничения на живота. И могат да се освободят. Как ще се освободят? Знание трябва.

Та казвам: При сегашните условия, както сме ограничени всичките хора, има вярване, че като дойде Христос, ще оправи света. Това подразбира: Христос трябва да влезе в сърцата на хората, в техния духовен свят и да се научат тия хора да живея по любов. После Христос ще влезе в техния умствен свят, ще хвърли светлина и хората ще се научат да мислят.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...