Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Айлантус


Recommended Posts

От известно време наблюдавам как един вид дърво окупира града, израства на невероятни места, каменисти, близо до сгради и огради, расте много бързо и пуска наоколо кълнове, от които израстват нови дървета. Има го и на групи, или все още индивидуално и извън града. Разрових из интернет и се оказа доста известен вид, от който американците са изпаднали в паника, и са го обявили за плевел първа катеогрия.

aial1.gif

латинско име - Аilanthus

полупярно име - Айлантус

вид - листопадно, подходящо за индустриални райони.

Дърво, чието основно качество е невероятната му устойчивост на дим и замърсен въздух. Листата приличат на листата на ясена и достигат до 90 см дължина. Скоростта на растеж - 20 метра за 20 години, и образуването на издънки могат да създадат проблеми в една средно голяма градина . На молукско наречие "айланто" означава небесно дърво.. Познати са четири вида, един расте в Австралия, а останалите три в Източна Азия. Айлантус е известен под името "китайски орех".

То е едно от най-разпространените дървета в света. За разлика от другите представители на рода си, този вид може да живее и при температури, различни от тези на тропиците. Обикновено дърветата достигат до 15-20 метра височина и рядко могат да живеят повече от 50 години. Естествено видът се среща в повечето провинции на Китай, а подвидове има в северната част на полуостров Корея и остров Тайван.

От 1751 г. е пренесен в Европа, където се използва за декоративно бързорастящо растение. В САЩ е пренесен към 1784 г. Обаче ентусиазмът около дървото секнал, когато то започва своята биологична офанзива. Започва да се проявява и способността му бързо да колонизира територии с нарушения на природната среда. Освен това видът налага силен натиск над другите видове, отделяйки алелопатични вещества – химически активни вещества, които възпрепятстват развитието на конкурентни видове. И така се разпространява почти повсеместно в умерените и тропичните ширини. Опитите за отстраняването му рядко завършват с успех. Той си намира място за живот и на най-чудатите места, дори в градовете. Очертава се като класически... вид.

Дали има някаква полза от този него ли? В Китай той има дълга и богата история. Източниците сочат, че се прилага в традиционната китайска медицина... . Смята се, че е намирал приложение в някои от способите за обработка на коприна. И разбира се – част е от традиционните китайски градини. Последното е и причината за световното му разпространение...

Дървото предпочита влажни и глинести почви, НО е лесно приспособимо към широк диапазон от почвени характеристики – различен механичен състав, ниво на pH, съдържание на химични елементи и т.н. Доказано е само, че при преовлажненост и плътна сянка не се развива добре. По отношение на климата границите също са относително понятие. В Щатите се среща от аридните зони на Великите равнини и влажните места по Южните Апалачи, до мразовитите места в Скалистите планини.

От 1784 видът е разпространен във Филаделфия и скоро става част от типичната гледка по улиците на градовете по Източното крайбрежие на Щатите, а дори и в Европа. Дървото е пренесено отделно и в Калифорния около 1890 от китайци участници в Калифорнийската златна треска. Навсякъде, където видът е поставен като декоративен, той излиза извън желаните места за разпространение и скоро става ясна сериозността на биологичната му агресивност. Най-тревожно се очертава положението в САЩ. Айлантът се среща навсякъде – в цяла Европа, по Средиземноморието, Южна и Северна Америка, Авсралия, Нова Зеландия, Близкия Изток, Южна Азия...В Америка то е обявено за плевел категория първа.

Всеки е виждал как симпатичният дървесен вид израства из основи на здания, около запустели постройки, дори по покриви на сгради. Размножаването му със семена чрез вятъра го прави изключително пробивен навсякъде. Биологичният му комфорт е ненарушим до този момент.

Някой ще каже - какво лошо има да се среща навсякъде някакво си дърво?. Резонен въпрос. Бих отговорил, изхождайки от личните си убеждения за същността на планетата ни. Споделям виждането, че за нея може да се говори като за единна система, изградена от взаимовръзки и взаимнообусловили се различия, съчетани в планетарното единство. Тя сама е достигнала някакво ниво на равновесие и еволюция. Изведнъж се явява нов момент –

дейността на човека.

Примерът с този дървесен вид няма все още мащабни последствия за природата на планетата ни, но сами разбирате, че той показва как в стремежа си човек да “надхитри” природата, я обърква. А обърквайки нея, обърква и средата, в която живее. Последиците се задействат по веригата.

още информация и снимки

и тук

уикипедия на английски

още информация ТУК и ТУК, за съжаление пак е на английски, на български има много малко

Та си мислех, нали Земята е жив организъм, дали това не е нейният отговор към хората, заради безконтролното изсичане на горите, и замърсяването на въздуха. Едно дърво, което излиза от Китай, оцелява навсякъде, особено в индустриални зони, расте бързо, размножава се безпроблемно и много много трудно се изкоренява. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

...и без него София сигурно би била 30% по-малко зелена, защото откакто четох тази тема, го разпознавам и поздравявам на най-невероятни места - разчупило бетона, в отвесни стени, къде ли не, по покриви на сгради... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Да, това е наистина плевелът сред дърветата. По нашия край го наричат още див орех. Наистина е страхотно устойчив. Аз чак се плаша - всеки привнесен вид растения и животни, които имат по-различни характеристики от тези на дългогодишната местна флора и фауна по принцип или бързо загиват, или правят сериозна експанзия и могат да застрашат тукашното равновесие.

Има логика това да е така да се каже "отговор на планетата".

Ще се радвам, ако се изкажат и лесовъди например.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...