Jump to content
Порталът към съзнателен живот

05.07.2008 г. - Животът има висок смисъл


Recommended Posts

Мисъл на деня - 5 Юли 2008 г.

"Сега ние живеем миналия си живот. В бъдеще ще живеем сегашния си живот. Каквото сееш, това ще никне, това и ще жънеш. Ние сме християни. Що е християнство? – То е освобождение от миналия ни живот. Следователно сега трябва да сеем само добри семена в мисли, желания и дела – сърце, ум и воля. Животът има висок смисъл – всеки трябва да намери тоя смисъл на живота. Най-добрият учител в живота са опитностите. Не трябва, обаче, да изпускаме да се ползваме от опитностите на другите души."

Из Три закона, 28.X.1920 г.

Линк към коментар
Share on other sites

“Каквото посееш, това ще пожънеш.” – всеки е чувал тази поговорка. Така е, всяко наше действие генерира енергийна сила, която се връща при нас. Ако искаме в този живот да откъснем цветето на щастието, то в миналия си трябва да засадим семенцето на това щастие. Как разбирам това? Ами имаме право на съзнателен избор. Всеки един миг трябва да избираме между няколко възможности. И колкото трудно е да го осъзнаем, всичко което става в момента е резултат от избор, който сме направили в миналото. Понякога казваме – нямаме избор. Избор винаги има. Но този, който ще донесе щастието за нас и хората около нас е само един.

(Когато някой е говорил обидно за друг човек Учителя често е казвал на учениците си да не се обиждат, защото този, който обижда на практика обижда себе си.)

„Животът има висок смисъл – всеки трябва да намери тоя смисъл на живота” – така е, ние сами трябва да го намерим. Няма общовалиден. Всъщност това е красивото – че смисълът на всеки един живот е уникален и ние сами трябва да го създадем. Това е един постоянен, много дълъг процес, води до задаване на много въпроси, понякога намираме отговорите, друг път – не. Важно е да намерим верните отговори, а те някой път водят до големи промени в живота ни.

Кой е най-големият смисъл на живота за мен? Да давам любов. Независимо колко и на кого - може да е само на един човек, но да давам.

И да не забравям, че Бог е създал Небето и Земята.

Линк към коментар
Share on other sites

След първия и втория закон идва третият, който на всички нас се случва да забравяме по разни причини:

"За благото на ближния си – това е тялото ти. То трябва да бъде здраво. То е волът ти, добичето ти и пр., с които работиш. Трябва да гледаш и неговите интереси. Ближният е тялото. Бог, това са всички блага, с тях не трябва да се злоупотребява, иначе ще се затворят всички каси. Не трябва да искаме онова, което не ни трябва."

Да се радваме с мярка на този свят и всичко, съществуващо за наше благо - и това е един вид прослава на Бог и Вселената, благодарност.

Аз лично често се улисвам в работата и задълженията си и все отлагам другото.

Забелязала съм обаче и друго, което често се случва - хората са толкова нахъсани да гонят постигането на разни материални придобивки, че накрая не им остават време и сили да им се порадват. Животът се е превърнал в надпревара, оттам има само стъпчица до:

"Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле."

Пожелавам на всички засмяно настроение в днешния слънчев ден. Да го изживеем пълноценно - да направим нещо добро, да не направим нищо лошо и да се радваме на света - колко лесно!

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

“Каквото посееш, това ще пожънеш.” – всеки е чувал тази поговорка. Така е, всяко наше действие генерира енергийна сила, която се връща при нас. Ако искаме в този живот да откъснем цветето на щастието, то в миналия си трябва да засадим семенцето на това щастие.

Ако човек има сериозни проблеми в настоящия живот, той в крайна сметка ще започне да търси причините, твърде вероятно е да ги намери, да разбере грешките си, да ги поправи и да посее семенцата на един добър следващ живот. Но в следващия живот, в който ще има относително малко проблеми, няма да има поводи да търси причини и да се променя и съществува риска отново да се отклони. При което отново следва един недобър живот и така нататък - не е ли това порочен кръг?

Линк към коментар
Share on other sites

maggee,

Не знам дали е порочен кръгът. Колкото и да си мислим, че знаем нещо, май накрая се оказва, че нищо не знаем за това чудо, наречено Живот. Всъщност, точно когато са ти дадени по-добрите условия ти имаш възможност за избор - дали да се възползваш от тях, неправейки нищо. Или да продължиш нагоре и напред - именно това е осъзнаването, че винаги трябва да се стремим към доброто, независимо от условията.

Има една мисъл (мисля на Майка Тереза), която възприемам така: вчера е минало и да искам, и да не искам - не мога да го променя. Утре още не е дошло, така че няма какво да го мисля - не знам какви изненади ми е подготвил живота. Имам само днес, но ако искам да свърша нещо добро, по-добре е да го започна днес, а не да чакам утре. Човек трябва да се старае да помага и да дава най-доброто от себе си. Независимо как изглежда понякога в очите на другите.

(май малко се изместих :( от темата)

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...