Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бог е Любов


Иво
 Share

Recommended Posts

"За да можете да попитате, що е Бог, вие трябва да сте учили не една, а много вечности. И след като сте свършили всичките си науки на Небето и на Земята, само тогава ще имате право да зададете този въпрос. И знаете ли, що ще ви отговорят? Ясно и просто: "Бог е Любов, която трябва да опитате вътре в себе си."

Пропътувайте цялото Небе, цялата Вселена, обиколете всички светове, всички ще ви кажат, че Бог е Любов."

<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>източник</span>

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Само че тая любов, дето е Бог въобще не ви е ясна! Не че на мен ми е, ама да сме на ясно че абстракциите много бъркат - казвам го за да не вземе някой да си милси, че познава Бога. Да не вземе и някой да си мисли, че познава любовта. Ако има нещо такова, значи сме извървели пътя си до края, ама не е така... Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Има една такава молитва, която лично на мен ми е помагала в трудни моменти. Ползвам я от достатачно дълъг период от време( повече от 10 години), за да мога смело да твърдя, че действа. Тя е много семпла, но в нея се крие смисълът на цялото ни съществувание. Тя звучи по следния начи.

"Бог е Любов. Любовта е Бог"

Поздрави,

Данаил Станев

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с Иво.Тази любов не може да се обясни! Нея просто я има, а човек трудно намира думи да я опише на тези, които не са я почувствали!Това е като да кажеш, виждал ли си море. Да ти отговорят не, а ти да отвърнеш-добре, тогава си го представи. Аз съм я чувствала, цялата бях озарена от любов- от кутрето до главата, Бог ми даде знак! Има го и той е наистина любов и светлина! :angel:

Link to comment
Share on other sites

Guest Християнин

....:P

На времето като ученик имахме една крилата фраза .." Повторението е майка на познанието и баща на простотията " .

Никого не искам да обиждам , но да повтаряш една фраза безброй пъти няма да ти отпуши запушените мозъчни канали . Само ще вкочени и без това вкочинялото мислене.

Защото ... Любовта е Живот , а Живота е Движение.

Когато виждате един Мъдрец в обездвижена форма на тялото си, тогава неговата Мисъл лети като реактивен самолет по цялата Вселена. За това той няма нужда да движи сетивните си органи "окачени" на физическото тяло за да види , чуе , разговаря с приятели. Защото вече е "откачил" сетивните си органи - Духовните сетива и с тях извършва необходимите му сетивни възприятия .

Според мене точно това е Божията Любов. Потрудил си се да "откачиш " (развиеш) посредствам целенасочени самолишения духовните възприятия от грубите низши измерения , за да дадеш път на божественото в тебе . Защото няма как да използваш грубите земни сетива за придобиване на познание за света и да развиеш финните, Божественни сетива . За да развиеш Божествените сетива трябва да ограничиш по определен начин земните сетива от грубата материя .

..В християнството се нарича ... " Да разпънеш земните си страсти на кръста " . Онзи кръст в основата на гръбначния стълб в който "спи" Кундалини или Светият Дух на Истината . Зашото ако работиш с тази фина и силна енергия с грубите земни сетива ще си точно като "слон в стъкларски магазин ".... :P Едва когато овладееш в пълнота силата на Светия Дух според духовния ти сан , можеш да "слезеш" от кръста Христов и да вкусиш от Божията Любов според усърдието си . А това е дълъг процес на себепознание . За това не е никак приятен , защото се налага по силата на небесните закони самоограничение . Самоограничение не самоцелно , а градивно , целящо овладяване поривите на чувственната Душа и Ум, до ниво безопасно за околния свят и най-вече за самия себе си .

Християнин

Link to comment
Share on other sites

Да, но точно тези самоограничения са често криворазбрани и се прилагат като ненужен аскетизъм. Основните моменти трябва да бъдат ежедневното умиране на апостол Павел и новораждането от вода и дух. Както и Йоановите: " Той трябва да расте, а аз да намалявам ". Само дето и те остават неразбрани. Основното е преодоляването на егоцентризма, което логично ти дава първото вкусване от космическата обич. Само, че дори тя е нищо в сравнение с потенциалните и върхове, а това е само една нищожна част от Бог, която ние все пак бихме могли да усетим, ако станем съвършени, ако станем отново Божествени човеци... Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Да Венци,

добре си се опътил към Йоан Кръстител и св. ап. Павел, но погрешно цитираш и разсъждаваш според мене. Това са двамата най-големи вестители на два различни закона. Йоан Кръстител е на Мойсеевия закон, а ап. Павел на Христовия закон на Любовта.

Новораждането от вода и Дух е еднократен процес при християните, при езичниците е това за което говориш.

Зощото кръщаването с вода символизира "умиването" от греховете временно, а кръщаването със Светия Дух символизира, че по силата на небесните закони вече не се нуждаеш от "умиване", защото не можеш да сбъркаш когато си кръстен с Духа на Истината. Тъй като Духа на Истината ще те поправи незабавно и на място още преди да си сбъркал. пак по силата на Вечния Духовен Закон.

Самоограниченията всеки си ги прави сам и ти не си този , който ще се бърка там. Всеки пълнолетен е господар сам самичък на себе си . Не е зле да помислиш в индивидуален план преди да пишеш за егоцентризма . Не забравяй , че си плътски човек и намесата ти в Божиите закони , меко казано е неприемлива . Да не попаднеш случайно на индивид имащ власта да те "осъди" пак по-силата на Божиите закони за самоуправство в Духовното Общество . Ако си кръстен със Светия Дух ... поклон и моите извинения. Духовни Ясновидецо !!!!!!!!!! :yinyang:

Но ако не си .... :hmmmmm: ... покаянието е пътя за опрощаване на греховете породени от егоцентризма и плътските мераци за контрол над духовните .

Внимателен наблюдател :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Благодаря! Прав си!

Прав съм и аз! ...

И пак благодаря!

Понеже вече не веднъж и дваж се случи да се вижда критика в думите без да има помисъл за това, ще съм благодарен да получа съвети относно начина ми на изказване. Изказвам винаги лично мнение и имам желания да съветвам. Това ми е вероятно недостатък, или най-малкото слабост. Но не съдя. Още обработвам този недостатък, но за портала гарантирам, че никога не осъждам или критикувам. Не е приятно обаче, когато точно това се види отсреща. Особено ако се види безпристрастно... Да не многословя!

Link to comment
Share on other sites

Guest Гост

Попаднах съвсем случайно на този форум, търся нещо определено, но реших да се зачета от нямане какво да се прави.

Бог е любов
Това ми звучи ... :hmmmmm: ... доста недообмислено. Дайте да разбием изречението на части и да им видим дефиницийте.

Бог: Великата Първопричина, Създателят, Всеможещия, Всевиждащия и.т.н Той е всичко и нищо.

Първият и последният, началото и края, алфа и омега. Той е в недостъпна силна светлина. Малко теми за размисъл: Когато той е всичко защо е създал материята ? За свое забавление ли? Ако е имало "раздорици" в духовния свят, то тогава там могат да бъдът разрешени без дори и да се стига до материята. Тука идва и момента на другите въпроси: До каква степен ти сам всимаш решения, правото ти на избор дали не е просто някакви си думички щом като наограничения във времето и пространството е сложил всички фигури на масата преду 12 милярда години и е казал СТАРТ!. Интересно... Все пак кой е познал акъла Господен.

Само да вметна че Библиите: Евангелска и Православна съвсем леко се различават помежду си, за разлика от католическата и книгата на мормона, който доста фрапиращо се различават с всяка една поотделно и между тях си. За еврейската "свещенна книга" да не говорим, тя пък тотално се различава, за съжаление обаче за да се запознаете добре с нея, ще трябва да научите еврит, тъй като цялата на чужд език не е преведена, поради някой изказвания в нея от рода на: "Само нашата раса е истинската, останалите са свине" и т.н.

Е: буква която служи за свръска между думите, неозначава нищо, но може да се използва в удивителна или въпросителна форма.

любов: тъпа думичка която изразява състоянието ти на забоначеност. Емоционално състояние в което си превързан към друго същество. Тука има едно НО!, тя идва и си отива ...

Всеки сам да се помъчи да свържи изречението и да види какво ще се получи.

Само да вметна: Думи от рода на: добро, зло, емоция, любов и т.н. за Бог или както искате го наречете там несъществуват. Ами ако днеска има кофти ден и е отегчен ?!? с тази сила която притежава ще затрие вселената само с едно "щракване на пръсти". .. Някой ще каже ама неможе ... Що, кой ще го спре ?

.. Е все пак неможе ... защо? ... еми няма емоций или не ги изразява по същия начин т.е. не са едни и същи като нашите т.е. не са равни, следователно неможе да се използват същите думи.

Лично мнение заради което най-вероятно и поста ще бъде изтрит: Незнам кой е този "учител" ама внимавайте каква литература четете, не се оставяйте да ви промиват мозъците и никога не приемайте едно нещо за чиста монета от никой, проверките са "виша форма на доверие".

П.С. О сори, чак сега отворих основната страница и видях за какво става въпрос, явно никой няма да се замисли над думите ми, а просто ще ги отрече ... само един единствен въпрос преди това да си зададе на себе си: Това в което вярвам аз, моята истина ли е или съм взел на готово истината на някой си там и съм изживял живота си без да съм достигнал до моята истина.

Със здраве,

P.

Link to comment
Share on other sites

Това го определяме обаче ние самите. А кои сме ние?

Значенията на думите ни се натрапват от образование и възпитание.

Какво значи любов, всички знаем, обаче диалектичната любов. Това си е нашата клетка и ние послушно си стоим в нея. То, не зависи и толкова само от нас. Да, ама любовта може да има и други измерения и това, че не сме чули от някого това не означава, че не е така. Обаче, това автоматично ще означава, че ние не можем всъщност да знаем какво е тази любов.

Как бихме могли да разберем нещо неограничени, когато ние сме нищожни.

Да, Бог е Любов. Какво означава това? Може би, че любовта е Бог? Да, точно това означава, обаче да не си мисли някой, че познава тази любов, тя няма нищо общо с нашият свят. Това казах и по-горе, но не се прие особено добре, обаче пак го казвам, защото го вярвам. А точно тя пък - вярата е първата стъпка от единственият път, който може да доведе до бегло познаване на тази любов. Пътят на спасението. " Аз съм в света, но не съм от света ", както Иисус го казва, така трябва и всеки търсещ да се стреми към него. Пред намерилите го се прекланям, макар, че имат още много да вървят, а на останалите го желая искрено и се надявам и аз да бъда някъде там някога...

Това е... Моля, личните критики да ми ги пращата на лични съобщения, но ако не искате - бъдете здрави!!! Критиката все пак изгражда, но да премахнем ако можем агресията, защото ме уморява вече... Аз не съм и толкова важен, всъщност, но като не уважавате мен и всички хора, уважете поне принципа...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

любов: тъпа думичка която изразява състоянието ти на забоначеност. Емоционално състояние в което си превързан към друго същество. Тука има едно НО!, тя идва и си отива ...

Всеки сам да се помъчи да свържи изречението и да види какво ще се получи.

Само да вметна: Думи от рода на: добро, зло, емоция, любов и т.н. за Бог или както искате го наречете там несъществуват. Ами ако днеска има кофти ден и е отегчен ?!? с тази сила която притежава ще затрие вселената само с едно "щракване на пръсти". .. Някой ще каже ама неможе ... Що, кой ще го спре ?

.. Е все пак неможе ... защо? ... еми няма емоций или не ги изразява по същия начин т.е. не са едни и същи като нашите т.е. не са равни, следователно неможе да се използват същите думи.

Лично мнение заради което най-вероятно и поста ще бъде изтрит: Незнам кой е този "учител" ама внимавайте каква литература четете, не се оставяйте да ви промиват мозъците и никога не приемайте едно нещо за чиста монета от никой, проверките са "виша форма на доверие".

П.С. О сори, чак сега отворих основната страница и видях за какво става въпрос, явно никой няма да се замисли над думите ми, а просто ще ги отрече ... само един единствен въпрос преди това да си зададе на себе си: Това в което вярвам аз, моята истина ли е или съм взел на готово истината на някой си там и съм изживял живота си без да съм достигнал до моята истина.

Със здраве,P.

Здравей, Р.

Знаеш отлично, че няма кофти ден и че Господ никога ама никогаж не е отегчен....веселбата е пълна , интензивна и всепространствена...

Досещаш ли кой е най - дисциплинирания , всеотдаен, верен, любящ.....работник/служител.... в Космоса/Вселената..? как мислиш ...кажи ако се досещаш...

И аз като тебе някога търсех нещо и попаднах на друго ..че и сега стигнах до темата Бог е Любов! ......изобщо струва ми се че няма случайни неща, а Библията не е строго научна книга ...и който както иска да си мисли и умува ..въпрос на избор нали ..само че миролюбиво - не знам кое от блаженствата беше - блажени миролюбците........Бог е Любов !

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Да предположим, че Великият Неизвестен, Пребиваващият в самота, Абсолютът, в своето вътрешно развитие и трансформация през периода на покой или пралайя поражда импулс за мултиплициране на своето Блаженство, в резултат на което излъчва (еманира) монадите, като частици от себе си и, следователно, подобно на капките от Океана, съдържащи всички Негови качества в съответния мащаб. Около тези искри от Живия Огън започват да гравитират по-нисшите форми на материята и енергията и така се сформират атомите на проявената материя. От атомите в хода на еволюцията възникват кристалите, от кристалите – органичните молекули, от органичните молекули – клетките и т.н. до човека. Всяка отделна монада, като частица (искра) от Божествения Огън, притежава потенциала за развитие и усъвършенстване, на нивото на човешката Индивидуалност, до стадия на пълно отричане от себе си или на чистата Любов, от която самата тя произлиза и е част от нея. Защото е казано на много места, че Бог е Любов. Следователно Любовта е първата движеща сила, както и най-висшата форма на Енергия, от която всички останали по-нисши произлизат. Който е усетил върху себе си полъха на Божествената Любов и е предизвикал такава подобна у себе си към Върховното, той вече е стъпил върху Пътя, водещ към Единение с Космическия Отец и към Висшето Блаженство. Такава е същността на истинската духовност и това е целта на всяка духовна практика във всички времена и народи.

Link to comment
Share on other sites

.." Повторението е майка на познанието и баща на простотията " .

Механичното/безмозъчното ...повторение ......води до затъпяване.....А когато повтаряш осъзнато (чужди думи, мантри...или верни, мъдри, силни, прави неща....нещото е чисто, светло ,свято....то е все едно да пиеш постоянно от чист извор...Всъщност това е въпрос на гледна точка...всеки от нас реагира на изказ/поведение и т.н. индивидуално...и всеки пропуска през собствената си мисловна схема...различни неща в зависимост от това колко качествено е радиото/компютъра в главата му...и каква степен на задръстеност/обърканост/невежество има по дадената тема/област....т.н.

Бог е Любов! Бог е Любов! Бог е Любов!

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Link to comment
Share on other sites

Попаднах съвсем случайно на този форум, търся нещо определено, но реших да се зачета от нямане какво да се прави.  Това ми звучи ...  :hmmmmm: ... доста недообмислено. Дайте да разбием изречението на части и да им видим дефиницийте.

Бог: Великата Първопричина, Създателят, Всеможещия, Всевиждащия и.т.н Той е всичко и нищо.

Първият и последният, началото и края, алфа и омега. Той е в недостъпна силна светлина. Малко теми за размисъл: Когато той е всичко защо е създал материята ? За свое забавление ли? Ако е имало "раздорици" в духовния свят, то тогава там могат да бъдът разрешени без дори и да се стига до материята. Тука идва и момента на другите въпроси: До каква степен ти сам всимаш решения, правото ти на избор дали не е просто някакви си думички щом като наограничения във времето и пространството е сложил всички фигури на масата преду 12 милярда години и е казал СТАРТ!. Интересно... Все пак кой е познал акъла Господен.

Само да вметна че Библиите: Евангелска и Православна съвсем леко се различават помежду си, за разлика от католическата и книгата на мормона, който доста фрапиращо се различават с всяка една поотделно и между тях си. За еврейската "свещенна книга" да не говорим, тя пък тотално се различава, за съжаление обаче за да се запознаете добре с нея, ще трябва да научите еврит, тъй като цялата на чужд език не е преведена, поради някой изказвания в нея от рода на: "Само нашата раса е истинската, останалите са свине" и т.н.

Е: буква която служи за свръска между думите, неозначава нищо, но може да се използва в удивителна или въпросителна форма.

любов: тъпа думичка която изразява състоянието ти на забоначеност. Емоционално състояние в което си превързан към друго същество. Тука има едно НО!, тя идва и си отива ...

Всеки сам да се помъчи да свържи изречението и да види какво ще се получи.

Само да вметна: Думи от рода на: добро, зло, емоция, любов и т.н. за Бог или както искате го наречете там несъществуват. Ами ако днеска има кофти ден и е отегчен ?!? с тази сила която притежава ще затрие вселената само с едно "щракване на пръсти". .. Някой ще каже ама неможе ... Що, кой ще го спре ?

.. Е все пак неможе ... защо? ... еми няма емоций или не ги изразява по същия начин т.е. не са едни и същи като нашите т.е. не са равни, следователно неможе да се използват същите думи.

Лично мнение заради което най-вероятно и поста ще бъде изтрит: Незнам кой е този "учител" ама внимавайте каква литература четете, не се оставяйте да ви промиват мозъците и никога не приемайте едно нещо за чиста монета от никой, проверките са "виша форма на доверие".

П.С. О сори, чак сега отворих основната страница и видях за какво става въпрос, явно никой няма да се замисли над думите ми, а просто ще ги отрече ... само един единствен въпрос преди това да си зададе на себе си: Това в което вярвам аз, моята истина ли е или съм взел на готово истината на някой си там и съм изживял живота си без да съм достигнал до моята истина.

Със здраве,

P.

здравей непознати!

явно искаш да покажеш на всички колко много знаеш!

но нека ти кажа нещо - явно ти не си познал истината и затова говориш.

този който знае "истината"- мълчи в тишина, а този който не знае говори.

може да си изчела цялата литература по въпроса за бога, но....какво от тогав?

и от къде идва това силно чувство у теб да даваш отговор на венци?

този венци явно е наясно с доста неща - и това личи от кратките му отговори, докато при теб всичко е по цели страници пълни с обяснения за бога, светци и т.н. и т.н.

аз мисля, че нямаш нужда от това - ако темите те влекат - добре!

значи нещо в теб иска да тръгне по пътя на истината.

но да знаеш, че този път изисква дисциплина, вътрешна прошка към себе си, и най-важното - да умееш да бъдеш в тишина.....

само тогава ще се появи разбирането - защото разбирането е най-висшето което може да ти дари собственият ти ум - запомни това!

не говори а разбирай!

и не се опитвай да съдиш или да обясняваш нещата, защото точно това говори за егото от което ти явно все още страдаш! хората трябва да са такива каквито са! - ако съдиш значи съдиш онзи от горе...защото в крайна сметка всички сме създадени по негов образ и подобие!

и моля те - не чети библията и всичките други такива писания - те са за просветлените а не за теб. това само ще ти натрупа знаене, а не знание - защото казвам ти - разликата е голяма -

Link to comment
Share on other sites

Здравей ...jiso !

Най- напред искам да ти кажа, че навремето когато се регистрирах ми "отрязаха" псевдонима под който исках да съм във форума, защото било на латиница. Ми написах го на латиница по инерция - навсякъде регистрациите са на латиница . Тук си превилигирован/а , не че е уморително да превключа на латиница., ама ......

Другото което искам да ти кажа е, че според мене изобщо не си схванал/а вътрешния разговор между няколко човека. Според мене трябва да направиш няколко усилени медитации върху вътрешната си интуитивна сетивност . Защото изходните точки и философии в поредица от няколко мнения са диаметрално противоположни. За съжаление дори и Благост не е сханала "разговора" от няколкото поредни мнения .

За това мисля , че е добре не само да се чете един пишещ във форума , но да се "следи" и воденият диалог за да не се накъсва смисъла.

Само за сведение - не съм аз този анонимен с инициал Р. макар , че много силно подозирам човека кой е . Просто стилът и духът на постинга го предаде. .... :))))) Вярно е , че Венци има познание , но бъркаш - Р. има също познание , пък те и аз може би се познаваме и за това може би съм така уверен . Просто и аз наблюдавам какъв разговор се води ....:))) Направете го и вие драги .. jiso .

Ивам

Link to comment
Share on other sites

Здравете, Благост!

Знаеш отлично, че няма кофти ден и че Господ никога ама никогаж не е отегчен....веселбата е пълна , интензивна и всепространствена...

Досещаш ли кой е най - дисциплинирания , всеотдаен, верен, любящ.....работник/служител.... в Космоса/Вселената..? как мислиш ...кажи ако се досещаш...

Още една крилата фраза от теб днеска...да наистина няма кофти ден и аз също не съм отегчен ...и за веселбата...благодарско.

Не се досещам обаче за този най най най...работник във Вселената.Уловка ли имаш предвид или е сериозен въпроса?Поздрав.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Телемах!

Никога не се вземам много на сериозно иначе рискувам да си стана досадна... сама на себе си! Пък аз си се обичам...нали сме създадени по образ и подобие Божие! И тук форума ни вдъхновява... !

Въпросът си е съвсем сериозен...под най - точния...и т.н. работник ( работници във Вселената) във времето и пространството конкретно е Слънцето - изгреви ...залези..няма отклонения и своенравие...абсолютна точност от Вечността и за вечността .., но иначе всички светила с които сме свързани са във вселенска хармония....Това е!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Понеже вече няколко пъти се спомена, че сме създадени по образ и подобие Божие, искам да припомня: да, бяхме така създадени, но поради собственото ни несъвършенство дойде грехопадението и предстои завръщането в новото сторо жизнено поле...

Link to comment
Share on other sites

Не всички са създадени по образ и подобие Божие! И темата за грехопадението...е силно манипулирана и изстискана...така ми се струва.

И за предишното ни съвършенство...и сегашното ни несъвършенство...а за новото старо жизнено поле... отлично си го казал.

Любов+Светлина+Мир+Радост!

Link to comment
Share on other sites

БОГ Е ИЗВОР НА ЛЮБОВТА, НО Е ОТВЪД ЛЮБОВТА!

БОГ Е ИЗВОР НА МЪДРОСТТА, НО Е ОТВЪД МЪДРОСТТА!

ЖИВОТЪТ, ВЯРАТА, ВОЛЯТА...

" Никой не дохожда при отца, овен чрез мен", повече от наложително е да се обърне внимание на това. Христовата сила е постижима за нас, но друго... Пътят е път защото се върви стъпка по стъпка. То си е проявление на Бог, но нищожно в сравниение с Неговата необятност, особено за нашата ограниченост. Не ще е да е добре, опитите да го обхванем със съзнанието си, сякаш ние нищожните го ограничаваме. Спасителя е, който ни спасява! Сякъш има смисъл, а?

Link to comment
Share on other sites

Бог живее в нас и ние живеем в Бога! Ние и Отец ни - ЕДНО сме! Не ние , а ХРИСТОС в нас и спасението на Земята! Амин

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Бих казал - всичко е Любов! За Бог не знам - не е от нашата махала !

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели! Здравей, Орлин!

За Бог не знам - не е от нашата махала !

Да, Всичко е Любов + Справедливост! Но това с махалата не го схващам засега!

Светни ме , братко обични, иначе чувството ти за хумор много ми харесва , но коя е "нашата махала"/твоята? :1eye:

:hypocrite: Любов+Светлина+Мир+Радост!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...