Jump to content
Порталът към съзнателен живот

търся съвет от психолог


Recommended Posts

Здравейте,

Имам дете на 6год. Притеснява ме поведението и в някои ситуации. Вяроятно това е черта на характера, но много ми се иска да променя това, защото знам, че няма да е полезна на себе си. Вкъщи е в позиция да изисква всичко да става както тя иска, пред странични хора е отстъпчива и съвсем различна. Изключително е привързана към семейството. Може би до голяма степен грешката откривам в това, че съм и учител в детската градина. Съпоставям с другите деца и ме притеснява как се държи. Повечето деца са освободени и с желание се включват в песни, танци и тържества, които организирам с радост. Веселят се, а тя стои в някое ъгълче, не желае да пее, да танцува, да участва в каквото и да било. У дома и то сама в стаята си пресъздава всичко, което е видяла и чула, но не и пред някой от нас. Така се държи дори и на рождени дни на деца. Притиска се до близък, който е с нея и често дори плоче, ако я накарат да се включи в забавлението, а пред нас е може би най-приказливата . Чудя се как ще тръгне на училище, като при въпрос зададен пред групата казва - няма да отговарям. Причината не е в незнание, а в друго което ме притеснява.

Боготворя деца, които са освободени, изявяват се в различни области на изкуството, с радост доразвивам тези им желания, а към нея съм безсилна. Моля дайте съвет за отключване на това поведение.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте !

Извинявам се за закъснението в отговора, но то е защото исках да бъда максимално полезен.

За мен нещата са тревожни .Причината е , че съм виждал много младежи , 18 - 26 годишни, които на възрастта на детето Ви са имали такова поведение. Тъй като родителите им не бяха взели никакви мерки за решаване на проблема нещата с годините бяха стигнали до степен те да не могат да се адаптират към изискванията на живота .Не само това – почти всеки от тях имаше изявени в различна степен невротични оплаквания : натрапливости , фобии , анорексични прояви и т.н.

За съжаление характера им вече бе оформен и почти нищо не можеше да се направи.Чувал съм всякакви обяснения от родителите им - че са мислили, че с пубертета нещата ще се решат , че като се влюби ще се оправи или пък, че ние в казармата ще го оправим .За съжаление бе късно .

Забавих се , защото преди около месец за помощ към мен се обърнаха родители на дете , 11 – 12 годишно .Поведението му е било като на вашето, когато е било на 6 години .Родителите не бяха предприели нищо и то вече е с анорексични прояви – бе престанало да се храни почти напълно .Контакт с него не бе възможен/то говори само с майка си и баща си - в училище го изпитвали писмено / , а и гладът бе тревожното , то просто можеше да си умре от него , за това им препоръчах да отидат в детската психиатрична клиника в Княжево .Тези няколко дни търсих връзка с майката за да чуя нейните отзиви за лечението там .Снощи се свързах с нея и бях изумен - не бяха ходили в клиниката .Обясни ми , че детето не искало да отиде .Излиза , че те предпочитат , то да умре , но да не му строшат хатъра , както се казва.

Може би написаното малко да Ви стряска , но по- добре да е така отколкото след няколко години , когато нещата се влошат да се сетите и потърсите психологична помощ. Ще е късно и много малко би било възможно да се направи .

За това съвета ми е да отидете в детската психиатрична клиника в София .Консултирайте се с психолог там .Колегите имат много опит и трябва да им се доверите .Ако психотерапията се заплаща не се скъпете и дайте малко пари .Иначе после и да ги давате ще е късно .Много родители на младежи са ми казвали, че са готови да ми дадат колкото пари искам за да помогна на пораслото им дете да стане адаптивно и се отърве от невротичните си оплаквания.За съжаление бяха изпуснали годините .

Искам да Ви пожелая успех и не се отказвайте , трябва да намерите решение на проблема в близката година .

Поздрави ,Хип!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...