Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Силата на внушението. Внушение и самовнушение.


Recommended Posts

Внушение и самовнушение

В началото на 20 век става популярен метода на самовнушението. Емил Куе, френски терапевт (1857 - 1926), доказва по научен път, че ако всеки ден човек си повтаря поне по няколко пъти положителна фраза, това ще доведе до промени в характера и цялостното отношение на човека към живота. Куе се смята за бащата на положителната мисъл в научния свят, както и човек допринесъл за развитието на автогенния тренинг, визуализацията, НЛП (Невро Лингвистично Програмиране), плацебо ефекта, сугестологията и други. Известен като метода Куе, неговата прословута фраза е: "Всеки ден, по всякакъв начин, ставам все по-добре!". Между другото на червения площад в Русия, има статуя на г-н Куе.

Естествено силата на внушението не е ново откритие за света на езотериката. В езотеричните Школи тези методи се практикуват от незапомнени времена. И независимо как ще наречете фразата, която се повтаря - мантра (в източните Школи), зикър (в мистичното мюсюлманство), утвърждение (в някои клонове на психологията), формула (в Школата на Беинса Дуно), явно силата им е огромна. Тази сила се използва и в медицината - като например плацебо ефекта. Петър Димков, известния български народен лечител, използва силата на формулите в народната медицина и т.н.

Вие пробвали ли сте да си повтаряте определена фраза няколко дена и да видите какъв резултат ще имате? Може да се ползва фраза или дума, желателно е глагол. Може да се съчетае и астрологически и цветово примерно в понеделник да си повтаряте по три пъти на ден по 100 пъти "ще чистя" и да си представяте зелен цвят. Във вторник: "ще побеждавам", червено. В сряда: "ще мисля", жълто и т.н. (за справка вижте например МОК4, лекция 11). Друг пример формула (повтаря се три пъти): Аз ще бъда здрав, както Бог иска. Аз ще бъда добър, както Бог иска. Аз ще бъда силен, както Бог иска.

Но освен силата на внушението във вид на формули, може би е добре да се замислим и за внушението в един друг негов аспект. Има мисли, които идват в главите ни по силата на внушението от медиите, от нашите баби и дядовци или майки и бащи и даже от по-ранни поколения. Даже се твърди, че ако по-чувствителен човек мине по улица или дадено място може да възприеме мислите на хората, които са преминали скоро от там. Затова е хубаво човек от време на време да посещава места, където не ходят много хора - като планините например. На внушенията или мислите, които ни пречат да осъществим идеалите си, като: "Не ми се става за изгрев"... "защо да работя" и т.н., може да противопоставим в ума си фразите: "обичам слънцето", "работата с любов е най-голямото благословение" и т.н.

Знаете ли повече за внушението?

Случвало ли ви се е да пробвате съзнателно или несъзнателно неговата сила?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Аз лично съм усещала силата на самовнушението спрямо някои храни. Прочитам в някоя книга за не до там полезните качества на някой продукт и после ми става лошо, като го ям.

Link to comment
Share on other sites

Внушение и самовнушение...

Можем да разнищваме въпросите от гледна точка на куп физични, метафизични, психологични, парапсихологични въздействия и реакции. Физиология в миниатюри, или не знам си каква ендокринология...

Да, определено е сложен проблема. Обаче аз се сещам една дума, която обезсмисля всички тези термини и в същото време отговаря на абсолютно всички въпроси недвусмислено... ВЯРА!!!

Аз поне така виждам нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

смятам да опитам този метод със самовнушението мисля че трябва да има ефект ако съдя по това,че много често си внушавам гадни неща и все пак си мисля,че е доста по трудно да си внушиш нещо хубаво,докато лошото идва някак си изведнаж и после далго време не можеш да си го избиеш от главата :(

Link to comment
Share on other sites

Внушението е реално съществуващ фактор в ежедневното общуване и взаимовлияние между хората. Като определение на внушението може да се каже, че е средство за психично въздействие. В повечето случаи внушението протича като несъзнаван процес в обекта на въздействие. (Пр.). Или да внушаваш означава да налагаш волята си без да си служиш с убеждаване.

Има няколко вида внушение. Един от тях е подражателното внушение, т.е. човек подражава на действията, мислите и т.н. на друг човек. Това внушение действа особено много при децата, но също работи и при възрастните. Пр.: “Почти всеки е наблюдавал колко заразителна може да бъде една прозявка, или близки и приятели може да са усвоили учудваща еднаквост по отношение на дадена поза или определен жест”.Друг вид внушение е убедителното внушение. Това е един вид пряко внушение, което роботи с логически аргументи. Най-мощния вид внушение, с което в най-голяма степен може да се моделира човешкото поведение е медицинското или хипнотично внушение - с една дума, хипноза

Основен вид внушение е словесното внушение словесните внушения, те могат да се разделят на три групи: преки, косвени и открити.

Пряко внушение (Пр.: “Ти си лош”; “Когато се прибереш в къщи, първото нещо, което ще направиш е да изхвърлиш кофата”)

За разлика от прякото внушение, косвеното е далеч по-разнообразно. Косвеното внушение трябва да се използва внимателно, тъй като то се приближава до манипулацията. Един вид косвено внушение е:

1. създаването на положителна нагласа

2. импликацията, Пр.: “Майката казва на детето: Недей да си лягаш преди да си се нахранил!”

3. негативно парадоксално внушение - то се заключава в това, да накараш някой да направи нещо, като едновременно му кажеш и да не го прави

4. двойна връзка, Пр.: “Чудя се дали ще измиеш чиниите преди да излезеш или като се върнеш”, коментар: Това е възможност за избор, макар и илюзорен. Предлагаме два варианта на едно и също решение.

5. Троизъм - говорене на очевидни истини и баналности. Пр.: в хипнозата - често по време на отпускане хората изпитват потребност да затворят очи. Когато ти е удобно можеш да се отпуснеш. Човек просто не може да не се съгласи.

6. Внушение с изпускане на елемент. Ако при изреждане на важни елементи, някой се пропусне, това позволява той да изпъкне.

1. Открито внушение

Този тип внушение предлага голям набор от възможности, голям избор.

“Можете да се учите по различни начини”

“Има различни варианти за работа”

2. Внушение, обхващащо всички възможности.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Внушението е голяма сила, но в него има малко насилие. Когато например си внушаваме да направим нещо и постоянно си го повтаряме, то най-веорятно ще стане. Примерно: искам да уча, искам да уча... И в един момент наистина искаме.

Другия метод е методът на вдъхновението. При него няма нужда да си внушававаме, да се "самонавиваме". Вдъхновения човек е така окрилен, с толкова много любов изпълнен, че учи бързо, лесно, неусетно. (справка МОК4, лекция 24)

:angel:

Link to comment
Share on other sites

... :dancing yes:

Вдъхновение....вдъхновение....вдъхновение... :hypocrite:

Преди известно време се бях изказъл някъде по въпроса за вдъхновението, но не се доисказах. :feel happy:

Негово Височество Вдъхновението е следствие на проявена Любов според мене. Вдъхновеният човек е влюбен. Но не го разбирайте само като влюбване между мъж и жена. Защото Любовта е многолика и безкрайна. Там където е "пипала" божествената ръка винаги има Любов и човек като я забележи винаги е вдъхновен за да я разкрие докрай...Любовта и рови...рови...рови.. все по-дълбоко. А как ли се разкрива безкрайното.... ?????

:hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

А как се справяте, когато чуете песен и тя остава да звучи в главата ви? Когато си мислите, че не можете да се отървете от нея, непрекъснато я чувате, тананикате си я. Особено пък, когато знаете, че не я харесвате?

Link to comment
Share on other sites

Аз замествам. Замествам неприятната мелодия с българския химн. Не знам как ми хрумна. Просто се ядосвах на песен, която не излизаше от главата ми. Тогава си запях химна. Негласно. И подейства. Пробвах следващ път. Отново успешно. Надявам се винаги да е така успешно. Пожелавам и вие да намерите своите формули. Моята действа.

Link to comment
Share on other sites

А как се справяте, когато чуете песен и тя остава да звучи в главата ви? Когато си мислите, че не можете да се отървете от нея, непрекъснато я чувате, тананикате си я. Особено пък, когато знаете, че не я харесвате?

Не случайно ти е останала в главата. Нещо иска да ти каже. Чуй го.

Link to comment
Share on other sites

Има един филм - казва се The secret и е много въздействащ. Целият филм се върти около това колко силно въздействие имат както положителните така и отрицателните ни мисли и колко е важно да мислим положително, защото всъщност във Вселената действа само един закон - Привличането. Каквото мислиш ти го привличаш към себе си. Препоръчвам го - има го в www.zamunda.net

Link to comment
Share on other sites

Хубав е, ама представя хубавите неща като подразбиращи се, а те не са такива за повечето хора. Сега самовнушенията не действат така както по-рано и малцината, които могат да постигнат хармония между съзнание и подсъзнаие, те и успяват - говорим за светския живот, защото в духовния нещата са още по-сложни... Останалите често се опитват да си внушат нещо позитивно, но подсъзнанието им е негативно и побеждава в тая вътрешна "гражданска война"... Трябва да се тръгне от осъзнаването и катарзиса и също така да се внимава много с целите, защото западната цивилицация в 99,99% от случаите под "успех" разбира да ти се изпълнят желанията, а при 99,99% от автентичните духовни системи и най-големите самостоятелни мъдреци май че нещата не стоят точно по този начин... Много хора само си мислят, че знаят кое е добро за тях.

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Какво ще кажете за това, как да кажа, построение:

"Следете за мислите си, защото стават ваши думи,

следете за думите си, защото те стават ваши действия,

следете за действията си, защото те стават ваши навици,

следете за навиците си, защото те формират вашата същност (характер, личност),

следете същността си, защото тя става ваша съдба.

Следователно вашата съдба зависи от вашите мисли."

Несръчен превод от френски, автор неизвестен (поне за мен). :)

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм, :thumbsup: но само бих добавила чувствата, защото чувството определя мисълта ми и от там останалото....

Ценна мисъл за деня:

Човек е дошъл на земята, като във велико училище, да се учи. Вие седите, мислите и не знаете, какво да учите. Много просто - ще учите прилагането на любовта. Това ви се вижда чудно, защото мислите, че имате любов и я прилагате. Имате любов, но не тази, която повдига и възкресява човека. Който има любов в себе си, чудеса може да прави. Той може да докара дъжд на земята, но може и суша да доведе. Той знае Божиите закони и ги прилага. Каквото пожелае, става. Той познава живота като изкуство. Ако му потрябвят пари, лесно може да си достави. За него сиромашия, болести не съществуват. Любещият човек знае да пее. Достатъчно е да се спре на улицата и да запее, за да събере всички минувачи около себе си. Не знае ли да пее, а излезе сред публиката, всички ще му се смеят. Стражарят ще го хване за дрехата и ще му каже: Не вдигай шум, иди у дома си. За истинския певец всеки отваря кесията си, а за неграмотния - нищо не дава. (Беинса Дуно)

Link to comment
Share on other sites

Какво ще кажете за това, как да кажа, построение:

"Следете за мислите си, защото стават ваши думи,

следете за думите си, защото те стават ваши действия,

следете за действията си, защото те стават ваши навици,

следете за навиците си, защото те формират вашата същност (характер, личност),

следете същността си, защото тя става ваша съдба.

Следователно вашата съдба зависи от вашите мисли."

Несръчен превод от френски, автор неизвестен (поне за мен).  :)

Да, ние не сме тези неща а безмъртният неограничен Дух :)

Затова е нужно наблюдение и ръководство с мъдрост и любов, както големият помага на по-малкия си брат. Големият съветва, малкият да е мъдър да слуша :)

Link to comment
Share on other sites

За силата на мисълта има още много да учим. :)

Има един филм - казва се The secret и е много въздействащ.
Гледах го и много неща, които не разбирах дотогава, ми се изясниха.

но само бих добавила чувствата, защото чувството определя мисълта ми и от там останалото....
:thumbsup:

Според създателите на филма Тайната чувствата са много добър личен индикатор по отношение на това което мислиш и правиш. В случая на закона за привличането чувството, което съпътствува дадена мисъл е това, което привлича подобното (желаното) а не толкова самата мисъл.

Edited by Теодора Андреева
Link to comment
Share on other sites

Вътрешно винаги съм усещала, че живота на човек включително и моят собствен живот е отражение на това, което мисля и чувствам. Просто като гледах Тайната ми се изясниха страшно много неща за мен самата, защо в дадени моменти не съм успявала да постигна определени неща. Мисля, че страхът пречи много на човек да се развива. Когато ни се случи нещо, което не сме желали се чудим защо ни се случва, а като се замислим сме се притеснявали за това нещо, изпитвали сме страх, несигурност. Всички тези чувства карат нещата, които желаем още по трудно да се случват в живота ни.

Link to comment
Share on other sites

Така както Луната за двама влюбени поражда романтика,то в филм на ужасите ще предвещава поява на върколак.За друг Луната може да извика в съзнанието спомен за среща край бреговете на Дунав и едно ново начало. :v:

Edited by Вендор
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Мисля, че ако човек по принцип си е песимист - силата на самовнушението ще му навлича точно това, от което се бои и което песимистично съзнателно или несъзнателно очаква!

По-добре да си оптимист!!! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...