Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паралели - Учителят Дънов и Мастер Чоа Кок Суи


Recommended Posts

Отдавна се натъквам на поразителни прилики в наследството на двамата светли духовни водители.

Мастър Чоа Кок Суи - основател на прана-лечението - не е известен в България, затова ще дам линкове на бълг.,руски и английски език. Тази духовна практика е базирана на будизма и духовните прозрения на Изтока, някои африкански и северноиндиански опитности.

Тук смятам да записвам накратко начини на духовно усъвършенстване и съпътстващото го физическо лечение. Малко са хората в България, които биха се включили с подобни наблюдения. Може практикуващите Рейки също да направят подобен паралел.

Когато нещо се потвърди от два или повече източника, става по-достоверно за обикновените ни умове...

И най-вече - поклон пред тези, които са по-далеч в развитието си и с Любов ни подават ръка!

http://www.pranichealing.com

http://yoga.kulichki.net/Pranichealing/Pranichealing01.htm

http://pranicbulgaria.com/

Link to comment
Share on other sites

Много начини има за подмладяване. Стани рано сутрин, хвани долната, месестата част на ухото. После разтрий костта зад ухото си. Прави всяка сутрин това.

източник: "Kнига за здравето" Петър Дънов , глава Стареене

http://www.beinsadouno.com/board/index.php...ic=4835&hl=

Упражнение за активиране на мозъчната дейност, при което се хваща с пръсти месестата част на ухото:

http://www.pranichealing.com/video/superbr...t-improve-brain

(Видеото не дава достатъчно информация, за правилно прилагане са необходими подробни указания!)

Дали само да съжаляваме, че техниката по времето на Учителя е била толкова назад, или да помислим какво може да се направи днес...

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

Вие ставате сутрин и нищо не мислите за вашето тяло. Направете една молитва за него. Изпратете вашата мисъл към тялото си. Помислете за всички ваши клетки, които влизат в мозъка, в стомаха ви. Помислете за всички живи същества, които работят в него, и им изпратете, както прави един добър господар със слутите си, една мисъл, едно благословение. Насърчете ги, дайте им сили и те ще се зарадват. Говорете им, те всичко разбират. Има един Божествен закон, който ги управлява. Насърчете ги, те са съзнателни същества. Бъдете разумни, внимателни към тях, говорете им като един добър господар.

източник :

"Книга за здравето" Петър Дънов, глава. Клетки

http://www.beinsadouno.com/books.php?id=55

Медитация върху бялата светлина:

Този метод на общо изчистване и енергизиране обикновено се нарича медитация върху бялата светлина или медитация върху "средния стълб". Тази техника е била използвана от различни източни и западни езотерични школи. Тя се разделя на 2 части: първата се състои в общото изчистване и енергизиране, а втората - в раздвижването на праната....

...визуализирайте поток от светлина , слизащ надолу към коронната ви чакра - след това постепенно по-надолу към краката. Представете си как бялата светлина изчиства и енергизира...всички важни органи, гръбначния стълб и костите на тялото...

източник: "Чудеса на лечението с прана" Мастър Чоа Кок Суи - гл.5, стр.263

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

П.Дънов "Енциклопедичен речник" :

"Праната е силата в света, която изпълва пространството. И в потенциално отношение съществува, и в кинетическо съществува. Когато тя се преплете с материята, се образуват формите. ....

Според индусите акаша е нещо, което изпълва цялото пространство и вечно съществува. От нея се образуват всички форми. Тя е нещо неподвижно. Тя е голям аристократ, който не работи, а вечно си почива. Втората същина е праната, която вечно съществува. Това е силата, от която излизат електричеството и магнетизмът. Тя създава техните форми. ... За да се ползва от праната, човек трябва да изучава нейните закони, защото от неправилното разпределение на праната в човешкото тяло произлизат различни болести - ...

Науката за праната има за цел дда разпредели тази енергия равномерно между всички органи и клетки, за да не страдат. ...

... дишането не е нищо друго освен метод за акумулиране на праната.

Защо човек трябва да постъпва правилно? За да може да събере прана и да я употреби правилно.ко умът, сърцето и волята не работят както трябва, ти ще се лишиш от праната, която ти е необходима."

"Ако те боли известен орган, ти можеш част от събраната прана в мозъка да отправиш към болния орган, да го лекуваш ..."

"Целта на религията е да събере прана от Слънцето, която е тъй-необходима за цялото човечество. Религиозните хора събират тази прана чрез сърцето си, а учените я складират, за да може цялото човечество да се ползва от нея."

"Причината за известно заболяване е много проста - турена е преграда пред някой Божествен закон. За да се излекува човек, трябва да премахне тази преграда, ащом тя се махне, енергиите , които са свързани с тизу закон, моментално ще почнат да действат."

П.П. Паралели могат да се правят много, ще продължа по-късно.

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

"Целта на религията е да събере прана от Слънцето, която е тъй-необходима за цялото човечество. Религиозните хора събират тази прана чрез сърцето си, а учените я складират, за да може цялото човечество да се ползва от нея."

"В древната китайска медицина има 5 нива на лечителско умение. ... масаж с ръце..., ... билки..., ... акупунктура и топлинна терапия ..., ... акупунктура с насочване на енергия ..., ...изпращане на ци без физически контакт - "лечебен ци гун" ...

...

За да станеш добър лечител, трябва да притежаваш известно количество вътрешна сила, каквато за щастие повечето хора имат. Силата на вътрешната ци може да се развива посредством медитация. ... физически и дихателни упражнения от йога ... архатик йога или друга висша форма на медитация."

Източник:

"Чудеса на лечението с прана" от Чоа Кок Сюи

Link to comment
Share on other sites

....

"Праната е силата в света, която изпълва пространството. И в потенциално отношение съществува, и в кинетическо съществува. Когато тя се преплете с материята, се образуват формите. ....

... За да се ползва от праната, човек трябва да изучава нейните закони, защото от неправилното разпределение на праната в човешкото тяло произлизат различни болести - ...

............

"...Това невидимо сияйно енергийно поле, което следва очертанията на видимото физическо тяло, се нарича вътрешна аура. Когато енергийното тяло се раболее, това може да е причинено от общо или местно изчерпване на прана в енергийното тяло. ..... Болестта може да е причинена също и от излишък на прана в определена област или области за продължителен период от време. ... Това означава, че праната не може да протича свободно навътре и навън през засегнатата област..."

Източник: Чудеса на лечението с прана" от Чоа Кок Сюи

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Цитат

Сега идат блажени дни – на Възкресение и подмладяване. Всички ще бъдете

- млади, на тридесет и три години.

- Ще живеете на земята, колкото искате; ще си заминете, когато свършите работата си. Ще извикате близките и приятелите си, ще им кажете, че заминавате за онзи свят. Ще се сбогувате с тях и ще тръгнете за отечеството си.

- Като заминете, няма да плачат за вас, защото знаят къде отивате. За да заминавате за онзи свят по свобода и да се връщате по свобода, трябва

- да се откажете от омразата, от ревността, завистта, от всички дребнавости. Че някой ви обрал, това да не ви смущава.

Вашето е всякога ваше, никой не може да ви го вземе. И да го вземе, ще го получите назад.

Призваните

В контекста на познанията за праната това се разбира така;

- млади, защото зрелостта и пълният потенциал на силния и здрав човек могат да се поддържат много десетилетия нататък - до дълбока старост.

- по тази причина и човек може да работи и да е пълноценен до дълбока старост. Не е нужно вече да се свързва старостта с болести и немощ ( е, все пак в известни граници)

- познанията за структурата на човека като съвкупност от душа, Дух и тяло , допълнени с разширените познания за света променят мирогледа и си казваме само "довиждане". а не "сбогом". Преди края всеки, ползващ познанията за устройството на света от енергийна гледна точка, е живял по-съдържателно и удовлетворяващо и е градил по-духовни и истински връзки с хората около себе си.

- Лечителят с прана се ръководи от 5 основни принципа:

1. Любов и не мразене

2. Честност и нелъжене

3. Щедрост и некрадене

4. Трудолюбие и немързелуване

5. Умереност във всичко

- Никой не може да отнеме умения, които се ползват само с помощта на мисълта, Любовта и евентуално две ръце ( но напредналите могат и без да ползват ръцете). Някои примери:

изчистване на стреса и промяна на нехармоничните взаимоотношения, удължаване на физическата / психическата/ умствената работоспособност, подобряване ба храна, вода, екологично земеделие и увеличаване на добива ...

Цитат

Желая на всички да бъдете сиромаси, хроми, клосни, слепи, за да сте от призваните. Христос ще изпрати слугата си да ви покани на голямата вечеря.

Призваните

Сила и Живот, том III, Неделни Беседи

Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно)

ISBN 954- 739- 734-6 (т. III)

Последният цитат е наистина труден за разбиране. Преди десетилетия си мислех, че хората просто ще си страдат, страдат и изведнъж ще бъдат поставени на златни престоли или нещо подобно ... доста нелогична идея и не я приемах.

Сега знам следното - страдащият има два пътя - да се самосъжалява и да не предприема нищо или - да търси изход. А в търсенето на изхода намира познание, чрез което сам , но и винаги с напътствия от някъде ( Христовият слуга) достига до нов начин на живот и нови блага.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...