Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Азбуката като текст


Recommended Posts

Всички сме учили и учим азбуката като безсмислена поредица от букви, папагалски и ни е (било) скучновато.

От друга страна много се говори за цифровия еквивалент на буквите, разлика между кирилица и латиница и др.

И както често се случва, не забелязваме, че истината ни избожда очите, че някой велик е свършил огромна работа за нас, но взряни в детайла, не виждаме простaта гениалност на цялото.

Подредбата на азбуката не е случайна. Тя представлява цялостен смислен текст, който да послужи за основа на възпитанието и личността, а след това и на действията в живота на всеки. Същевременно пряката функция на текста е да улесни и осмисли заучаването на азбуката. Защо сме допуснали след толкова векове да паднем до папагалското ниво?

Време е според мен да върнем в основата на образованието и възпитанието този текст, който от една страна ще улесни децата, от друга - ще им даде така важната житейска мъдрост още в детството - стабилни основи, върху които да градят характер, житейска философия, поведение и цели в живота.

Проблемът е, че думите са остарели и безвъзвратно излезли от употреба. Повечето са корени на много различни думи , обазувани по-късно и се стига до различни тълкувания на текста. Ето едно от тях, с уважение към автора, но без да твърдя, че е точно. Ако ще се ползва в образованието, то определено има нужда от цялостно осъвременяване, без да се изменя общият смисъл:

Аз Истина Виждам И Правя (и говоря) Добро (Благо). Ако Живеете Знаещи На Земята, Които И Каквито Хора Да Сте, Мислете За Нашият И За Другият Покой. Казвайте Словото Твърдо. Запомни Нахалнико (Невернико). Христос, Отца и Червеите, Са, И Ще Бъдат. От Ера В Ера, И В Ерите. Чудо За Теб, И За Мен. И За Всички. За Цезара, И За Кучето. И Така. От Началото До Края.”

източник:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...p;mode=threaded

Нямам претенции да давам информация, а по-скоро да търсим заедно и да стигнем до реално полезен за днешното дете текст.

Смятам, че всяка начална учителка трябва да въведе заучаването на азбуката чрез текст, предварително прецизиран като превод от стария.

Смятам също, че тази простичка промяна в такава крехка възраст ще доведе до чудесни резултати в развитието на цялото общество.

А вие?

--------------------------------

Ето и някои други материали по темата, на които попаднах в търсенето:

http://bg.wikibooks.org/wiki/%D0%91%D0%BE%...%BD%D0%BE%D0%B2

http://www.protobulgarians.com/alem-belem.htm

http://www.gramma.ru/RUS/?id=1.5&PHPSE...14ff1bbec42b624

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

Я Бога ведаю, глаголю: добро есть [тому], живет [в древне-славянской грамматике Вин. пад. сходен с Им. и живет что, а не на чем] на земле кто и, как люди, мыслит; наш Он [т. е. Бог] покой рцу, Слово [т. е. имя Божие; перевод греческого логос] твержу, и пр. Мысль весьма приличная для того, кто познал истинного Бога и стал мыслить, подобно людям, т. е. посредством письма изображать свои мысли".(източник:

http://www.gramma.ru/RUS/?id=1.5&PHPSE...4ff1bbec42b624)

Аз, от Бога воден, говоря.....

Изглежда като игра, но на практика е къртовски труд.

Edited by късметче
Link to comment
Share on other sites

Прегледах някои от линковете.

По принцип азбуките наистина са давани като текст.

Чудя се дали да се опитаме да изведем някоя нова (наша си) текстова интерпретация на съвременната българска азбука или да се придържаме максимално до старото послание?

Ако е за деца, може би по-добре първото.

Вече дали ще успеем да сътворим достатъчно добър текст - не знам, но е интересно, бих опитала! А защо не и да се изкомбинира от няколко предложения.

Може би подготовката да бъде какви думи, носещи определен смисъл и заряд можем да предложим за всяка буква. За първата буква, като че ли няма други варианти, освен да бъде Аз, но след това ... Примерно:

Б - Благо, Бог ...

В - Виждам ,Водя, Воля ...

Г - Говоря, Господ, Глас, ...

Д - Добро, Давам, Днес, Дете ...

и т.н.

и после да ги свържем в изречения.

П.П. Ето едно предложение (малко недовършено):

Аз Бога Виждам и Говоря: Добър Е Живота! Знаещите Истината, Която е Любов, Мислете за Нашия и Отвъдния Покой! Разумното Слово Твори Успешно Формите. Хармония на Цялото от Частите Шарени ...

Edited by Диана Илиева
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...