Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Почивката. Важна ли е тя?


Аделаида

Recommended Posts

Работа, стрес, напрежение, проблеми, неразискани въпроси, недискутирани теми, търсене, учене, оцеляване...всичко това е ежедневно за всеки един от нас и навярно има място и тук.

Освен всичко това обаче за напрегнатия живот, който живеем и за да имаме сили да се справяме с него, най - добре е да обръщаме и внимание на здравето си. И понеже не по-малко актуални са темите за здравословния начин на живот - хранене, дишане и пр. отварям и една друга врата - Почивката.

Важна ли е тя за да сме пълноценни и заредени със сили и енегрия?

Има ли тя почва у нас?

Умеем ли ние самите да си почиваме пълноценно и как?

Къде обичате да почивате през свободните дни? Споделете своето любимо местенце.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Ами доколкото можем да я различим от мързела, почивката си е нещо много основно. Но ние често я подценяваме, а и почти никой не я препоръчва... освен когато се инвалидизираме, тогава ни казват, да, не можеш да се претоварваш... :) Истината според мен е, че обществото се бои да препоръча почивка, тъй като много хора ще я изтълкуват като мързел и няма да допринасят достатъчно за същото това общество. Да, ама мързеливците и без това няма да ги стимулират с призиви за ударен труд, докато онези, които се престарават и често се преуморяват, след като преждевременно рухнат, ще бъдат много по-малко полезни не само за себе си, но и за другите... :(

Всеки вид почивка - пасивна (с нея се започва при голяма умора), активна (физическа за умствените работници и обратното) и свързана с обща смяна на обстановката - си е важна както за здравето, така и за работоспособността. Само че и начинът, по който почиваме, си е цяло изкуство, не мога да се похваля, че съм го усвоил... Особено тревожно е, че и децата все повече "почиват" изтощаващо. Компютърни игри, подрагащи нервите на високо напрежение... Оглушителни и наркотизиращи дискотеки... Безозонно облъчване по 10 часа на плажа... :ph34r:

Но може би пък Природата е решила да си направи експеримент, колкото време ще издържи Хомо сапиенс на бавните си самоубийства? :angel: Така де, защо да праща астероид, който да трепе ведно с него и невинните животинчета?! :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

Къде обичате да почивате през свободните дни? Споделете своето любимо местенце.

Аз имам малко такива "местенца" и те ми се случват наистина рядко. Има зад нос Галата до Варна една местност, наречена Фичоза. Красив плаж под прекрасна гора, рядко съчетание - някога нудистите ходеха там. Непосещавано, самотно място, недокоснато (все още) от "хотелиерско-туристическата" мания, добила популярност напоследък у нас. Преди 4 години заведох една своя позната на разходка до там, беше през март. Докато карах колата, пуснах една кубинска песен (Ибрахим Ферер). Въздухът се наелектризира от тишината, която чувахме. Буквално онемяхме и двамата. Бях "прогизнал" от умора като сюнгер с вода - и нещо я изсмука тази умора от мен.

Някои места, песни, моменти, хора притежават тази сила.

Преди доста години сънувах как питам един свой приятел: "Има ли по-силно място за медитация в България от Мадарския Конник?" И той ми каза: "Да, има и то е най-силното - благодарността"

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

Важна е почивката.Направете си вашата стая защитена зона и храм.Там ще можете да се възтановявате напълно,само от един дълбок сън.

Линк към коментар
Share on other sites

Почивката е преди всичко състояние на духа. Много често ми се случва да работя и да се чувствам отпочинала и обратно - да почивам и да се чувствам уморена. От голямо значение е енергетиката на мястото. След 1 месец работа в Италия, при нормален работен ден, се чувствах като след ваканция. И обратно, след три дни, прекарани в една особена къща на морето, се чувствах като изцедена.

Аз имам две много любими места в Бългярия - Бяла и Боженци.

Линк към коментар
Share on other sites

ми аз почивам само когато спя, защото през другото време обстановката около мене е доста наелектризирана

и дори и нищо да не правя...пак се уморявам

Линк към коментар
Share on other sites

Почивката е изключително важна, но за съжаление хората и обръщат все по-малко от необходимото внимание. Докато леката умора е по-скоро полезна, свръхумората на организма и психиката е изключително вредна и дори опасна, и не бива да се допуска, освен в много крайни и наложителни случаи. Границата на умора варира при различните хора и в зависимост от типа на тяхната дейност. Последното го споменавам, защото въпреки че е очевидно, постоянно се пренебрегва. Целта на почивката е възстановяване и обновяване на силите в човека. Всеки човек си има определен запас (резервоар) от сили, чрез които обезпечава абсолютно всички дейности на телата си (дори и животоподържащите). Прекаленият разход на енергия за една дейност (физическа, умствена или емоционална) се отразява в крайна сметка на другите, а оттам и на здравето и нормалното функциониране на организма. Освен това качеството на извършваната работа в състояние на умора задължително пада. Наистина, източника от който става попълването на запаса от енергии е неизчерпаем, но това попълване изисква време (продължителността на което също е индивидуална).

Като изключим съня, почивката не трябва да се разбира като бездействие. То и сънят не е бездействие, но той е просто от друга категория. Почивката може да се изрази в смяна на ритъма, в намаляне на интензивността на извършваната работа, насочване към друг тип дейност неизискваща голям разход на енергия и натоварваща други част от човешкия организъм (разбирайте организъм не само от физическа гледна точка). Примерно една силна отрицателна емоция, също в определен момент ще доведе до свръхразход на енергия и умора, и ако човек си позволи да я задържи продължително време, това ще става за сметка на енергиите заделени за поддържането на други дейности на човешкия организъм, ще се появи вътрешен дисбаланс и болест. Силната физическа или ментална умора могат да имат същите последствия.

В Природата цикличността е нещо нормално. Приливите и отливите се сменят навсякъде и във всичко. Човекът не прави изключение и не може да не се съобразява с този закон.

Линк към коментар
Share on other sites

Гледам на почивката като на пълно отдаване на мързела. Стремя се да имам ден в седмицата, в който не правя нищо, просто мързелувам, за да може през работните дни "мързелът" да не се опитва да ме събори. Просто организмът се научава кога може да си позволи да лешперства, без това да пречи на работоспособността или другите дейности. Ако не му отдам време на мързелуването, започва да се проявява в неподходящи моменти... :rolleyes:

Иначе за по-дълги почивки планината ми действа най-добре. Вълшебни места за зареждане са Кръстова гора и някой месности в Странджа :)

Поздрави :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Дългата почивка от 1ви до 6ти май - как я оползотворихте? Починахте ли си?

Смятате ли за подходящо подобно осигуряване на почивни дни, ако след това няколко от тях ще удължат други работни седмици? И когато част от хората работят, част - не?

Колко дни, според вас, е оптималната продължителност на почивните дни (нямам предвид планирания годишен отпуск)?

Линк към коментар
Share on other sites

Като човек работещ в частния бизнес и НЕпочиващ през нито един празник, мисля че това са страшно много почивни дни от гледна точка на работещия.

Хубаво е работодателите да се замислят за националните празници и да започнат да се съобразяват с тях, защото пребиваването ни на работа на фона на празните улици е не само депресиращо.

А почивката е много важна за мен.Предпочитам почивен ден пред извънредни пари.

А за почивките през празниците - денят на празника и деня след него е напълно достатъчно, особено ако се ползва от всички.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Почивката е важен момент в напрегнатия ни живот.Тя освобождава от негативните емоции, които натрупваме несъзнателно.Важно е да усетим кое ни разтоварва и ни дава позитивна нагласа.Може да е арт занимание, смяната на възприятията за период от време.Може да е активна почивка във вид на спорт.Разходка сред природата, среща с интересни хора.Почивката може да бъде във вид на автогенен тренинг, даваща възможност за релаксация на съзнанието.В това отношение автогенния тренинг може да се приложи за минути, а да се равни по стойност на въздействието на няколко часов сън.Всички имаме някакъв биоритъм.Най- работоспособни се чувстваме преди обяд до 11 часа, след това има лек спад на работоспособността, пак фаза на подем на съзнанието и т.н.Малко или много всяко еднообразие изморява съзнанието, почивката в различни форми е начин да се спасим от стреса.:3d_147::3d_090:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Според учените има две най-подходящи места за почивка:

Канарските острови: през цялата година там времето е слънчево, няма силни ветрове и неприятни изненади. Минималната температура през зимата е 17 градуса, а максималната през лятото 23 градуса. Няма сняг, а дъждовете са рядкост.

Кения: учените смята, че именно някъде там са е появил хомо сапиенс и това никак не е случайно. Температурата в страната, известна още като “мястото на вечната пролет”, варира между 14 и 27 градуса

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Горещините пречат ли на почивката ви? Или по някакъв начин помагат? 

Как се почива в горещо време? Споделете опита си.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...