Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дианетика


maggee

Recommended Posts

Много противоречиви мнения съм чувала относно дианетиката. Предполагам, че, както и всяка друга психическа намеса, резултатите могат да варират в широки граници.

Бих била благодарна да споделите личен опит с дианетиката, ако имате такъв, като се абстрахираме от личността на нейния "създател".

Линк към коментар
Share on other sites

.... като се абстрахираме от личността на нейния "създател".

Звучи интригуващо.

Бърза справка с гугъл ме доведе тук:

http://bulgarian.dianetics.or.ro/index.htm

където рекламните текстове ме оставят с убеждението, че някой западняк пак прекроява парче от източната мъдрост по нова мода, за да се хареса на купувачите. Има доста такива книги на пазара. Които сигурно имат своята полза и последователи.

Но защо, Маги, не подадеш първо твоята информация, а който може , да надгражда.

Линк към коментар
Share on other sites

Нямам практически опит с тази система.

Основната идея е, че човек, връщайки се отново и отново към една ситуация и преживявайки я, може да стигне до корените й в миналото, да ги осъзнае и да промени поведенческите си модели. Имам позната, която практикува системата известно време, в група, и е доволна от резултатите - казва, че работи. За това, че работи, нямам съмнения, но в каква посока работи и какви са късните последствия - това ми е интересно. Самата аз попаднах на тази книга в началото на 90-те години, когато на пазара плъзна всякаква литература. Стори ми се много интересно, имаше дълги списъци с въпроси от типа на "Кога за последен път направихте еди какво си", но не продължих да се занимавам сериозно, беше много уморително. Днес пък се отнасям много по-сериозно към всякакъв вид вмешателства в психиката и не бих се занимавала с това без да имам сериозни причини. Освен това системата не може да бъде практикувана самостоятелно, което води до необходимост от доверен и адекватен партньор.

Други автори също препоръчват многократното преживяване на проблемна ситуация, но с вариации - по "правилен" начин или по различен начин. Но в никакъв случай "превъртане" на проблемната ситуация, което води до хронифицирането й. Самият Хъбард предупреждава за този риск при самостоятелно практикуване на системата. Къде е разликата обаче, ако това "превъртане" става в присъствието на друг човек?

И накрая, където има въпрос, отговор винаги се намира. Ако човек има намерение да открие корените на свой проблем, вероятно има много начини да го постигне. Дали може чрез тази система - това е въпросът, защото мненията са доста противоречиви. И общо взето всяка информация за резултатите от използването на дианетиката е обвързана с личността на Хъбард, с истории за секти и т.н. Такава реклама би обезкуражила всеки, затова и моля за споделяне на личен опит, ако някой има такъв.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Наистина е странно как един световен бестселър като „Дианетика – Модерната наука за душевно здраве” е толкова непопулярен в България. Толкова е странно, че чак ме заинтригува. Всичко, което намирам в нета за дианетиката са някакви злобни коментари във вестници от хора, които нямат много понятие за какво говорят. Наскоро ми попадна тази книга и определено много ме заинтригува, а дали е истина това, което пише, не зная, единствения начин да разбера е като го изпробвам. Не виждам нищо притеснително в метода, който е описан. Има къде по-опасни методи за връщане в пренаталния период и момента на раждането, които вече дори и психотерапевтите приемат и практикуват. При всички тези методи се наблюдават доста добри резултати от терапията . След като премине през травмиращите моменти от живота си (включително и преди раждането) човек се освобождава от натрупаните през годините кармични блокажи, които са причина за нерационалното деструктивно мислене и всички соматични болести. Ефектът се изразява в катарзис, който има оздравителен и благотворен ефект. Човек се чувства хармонично, пълноценно и е в състояние да реализира пълния си потенциал.

Това не говоря от опит, но четох доста и вярвам, че е възможно. Ако някой знае повече за дианетиката и иска да я приложи - аз съм насереща.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще се опитам да предам накратко това, което зная. Основател на т.н. Дианетика (от грицкото dia - чрез, през и nous - ум, разум, разсъдък, интелект) е Рон Хърбард, който e чел лекции през 50-те години на миналия век, написал много книги и имал доста последователи. Интересни неща е написал, но е трудно да се категоризира какво точно е това – философия, психология, религия или бизнес. В карайна сметка Хърбърд регистрирал църква (Сциентология) с много стройна бизнес организация. Той казал, че да си регистрираш църква е най-лесния начин да станеш милионер и го доказал като станал не само милионер, а милиардер. В основата на организацията обаче не лежат религиозни убеждения, а по-скоро бизнес ориентирана психология, което е явно от апела на Хъбард: „Правете пари, правете повече пари, карайте и другите хора да работят така, че да правят пари.” Сциентологията внесла бизнес в религията и религия в бизнеса, като си създала проблем и с двете. Църквата я отхвърлила като я обявила за „секта”, а в много държави водят дела срещу нея за неплащане на данъци. Това е горедолу, което зная като факти.

А що се отнася до самото учение, не го познавам като цяло, само откъслечна информация, но това което прочетох доста ме заинтригува. Зная, че провеждат лекции основно в областта на бизнеса и развитието на човешкия потенциал. Аз нямам лично наблюдение, но мой познат ходи на една такива лекция и остана много доволен. Каза ми, че е било нещо като обученията в сферата на мрежовия маркетинг и бизнес продажбите, но с акцент върху човешката психика и начин на мислене.

Аз специално прочетох „Дианетика – модерна наука за душевно здраве” . Интересно четиво в областта на психологията. Говори се за кармичните блокажи, натрупани през живота и преди раждането ни, които Хъбърт нарича „енграми”. В нея подробно е обяснен произхода на тези блокажи и метод как да се освободим от тях. Дадени са и много примери от практиката, които ми звучат много убедително, особено като ги съпоставя с онова, което прочетох за холотропното дишане и трансперсоналната психология (който се интересува – има такава тема във форума). Общо взето крайния ефект е еднакъв, само методите са различни. Но дали наистина работи – не знам. Ще опитам и ще пиша. Ако някой има вече опит, моля да сподели.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...