Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Науката и Учените в Епохата на Водолея


Recommended Posts

Това е тема , която ме вълнува и ми се иска да поръзсъждаваме по нея! Подавам само няколко основни насоки за размисъл, разсъждение и споделяне на мнения. Нали всяко разсъждение е един духовен обяд/храна/тренировка...светлинка по пътя към благуването!

Пътят + Истината + Животът!

"Пътят - това са всички НАУКИ , събрани в едно цяло!

Истината - това са Целите, които науките преследват!

Животът - това е онова Начало, което използва Науките и техните Цели!"

Учителя Беинса Дуно, от томчето на МОК " Божествената мисъл"

Още мъдрост , което много ми помогна и харесвам, мисля, че е от Шлемър:

"...Тъй като науката и човечеството свикнаха да се страхуват да не изглеждат глупави!!! , науката взе Решението, че Вярата в Универсалната Любов , Съзнанието и Създателя Не е Реалистична!!! по този начин те загубиха връзката с действителността и човечеството свикна да позволява на разума си да го управлява.!!!"

Петър Дънов , "Разумния живот" МОК т.2 б.Млади и стари.- цитирам по мои записки :

"Каква е разликата между проучването на една идея Теоритически и нейното Приложение?

Под ТЕОРИЯ разбираме изучавяането на нещата в сгъстена форма, без да ги разбираме, а под ПРИЛОЖЕНИЕ или ПРАКТИКА разбираме изучаването на нещата в разредена форма.

За пример - Ако вие изучавате водата на целия океан - това е теория, а ако изпитвате само една водна капка на езика си - това е практика - разредяване на тази вода. И идеите по същия начин имат теория и приложение!"

"Път към живота" МОК

"Обикновените учени преповтарят онова, което истинските учени са създали!

Истински учен е онзи, който чрез идеите си внася светлина в умовете на хората! Учен, но да носиш благото за всички хора!"

"Доброто оръжие" ООК 1930г

" Положителна наука е тази, която открива на човека вътрешния смисъл н аявленията в живота и природата.'

"Свещен трепет" - Науката е една система на природата. Природата е крайно научна.

Благодаря на всички приятели, с които ще размишляваме заедно по темата.

Науката и учените - какви да са във времената на промяна , за да бъдат истински нужни и полезни !

Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 332
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Според Учителя официалната наука е встъпление към окултната.

Но методите на окултната наука са вътрешни. Истинското изследване - отвътре, същността на нещата(обекта), медитативно.

за това трябва да се развива способност за съсредоточаване на един обект. също така интуитивно и свърхсетивно изследване.

Но въпроса е и в мотивите и използването на знанията.

Според Учителя въпроса за вечния двигател има решение в Природата, но ако сега се осъществи(при сегашната степен на съзнание може би (коментара е мой)), то може да е опасно.

Първо пречистване, после знания:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Според мен във Вселената има две сили, като различните видове енергия са само техни проявления. Едната сила, това е силата, която се опитва да обедини, да създаде, да интегрира в едно цяло всички първични елементи. Другата сила, това е силата на делението, която се стреми да сведе всичко до първичните неща, каквито и да са те. Бихме могли най-общо да ги наречем Центростремителна и Центробежна, по аналогия с познатото от физиката. От тук нататък вече е лесно за онагледяване, тъй като основното е Равновесието. И какво следва - всяка проявяваща се по определен начин енергия е именно енергията на установяващото се Равновесие. Това са всички онези познати и непознати енергии, които ние ползваме. Следващ елемент, изхождайки от двете Сили, е Посоката на движение до установяването на равновесие. Или условно най-общо бихме ги нарекли Отрицателна и Положителна посоки, пак по аналогия с физиката. Извод: Енергия протича само при нарушено равновесие в едната или другата посока.

И вече интересното - може ли човек със силата на мисълта да предизвиква промени? Не, не бързайте с отговора. По принцип - да, но нарушеното равновесие ВИНАГИ предизвиква протичане на енергия. Е? И какво стана с Вечните Източници на Енергия? Никакви проблеми, но тайната е в Разума. Там е магията.

Стана длъжко, но все пак разбираемо.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Това за положителната и отрицателната посока....нещо не ми е ясно....знам за възходяща - низходяща(нагоре - надолу) посока, лява - дясна... , разни други - изток, запад, север,юг.

Иначе за Разума и магията...и за промените, предизвикани от мисълта...действително си прав/а - няма да бързам.

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

По повод на това, че човечеството наистина взе не знам доколко съзнателното решение да не вярва в нищо, което не може да се пипне, види или усети в материален план, не мислите ли, че може да сме участници в една голяма световна игра на манипулация и духовно унищожение?

Вчера гледах един от новите "месии", тип маг от телевизия 2001, който, колкото и да не ми е симпатичен, каза нещо, което ме замисли. Беше свързано с мисловните вируси, и с това, че взаимно се заразяваме с нихилизъм и отровна психична енергия.

Понякога не се ли чувстваме така сякаш няма как да изплуваме над ширещите се навсякъде безверие и духовна безотговорност. Според Юнг причината за най-голямото страдание на съвременното човечество се крие в липсата му на спонтанни религиозни ценности.

Всъщност ценността е винаги спонтанна реакция, свързана с дълбока лична потребност. Кой изтри потребността ни от духовен мир и психично здраве? И защо, въпреки предупрежденията на грандиозни личности като Юнг, въпреки виртуалните и реалните духовни общества, които искрено се вълнуват от тези неща, световната душа продължава да се замърсявава? Не остаря ли човечеството, не получи ли амнезия относно човешкото в себе си?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Гостенино ...!!!

Ще се хвана за ..." амнезията ".

Ми ... то... всички нас ни е хванала амнезията като сме почнали да се въплащаваме в коремите на майките си ... :dancing yes:

Обратния път на излизане от амнезия сигурно е много по труден и болезнен според мене .

Иначе човечеството винаги си е било същото ... като го хване "амнезията " и само простотии върши ... :dancing yes:

Осъзнаването е винаги лично и индивидуално според положения труд . Иначе си прав ...

Само лично мнение ... нищо повече .....

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Добри мнения, благодаря за което.

Значи така....мисловни вируси...ми те вирусите са навсякъде и винаги са си били част от пространството и материята.

Даже обичните ни компютърни вирусчета... нов вид хе хе ...олеле..., а медиа пси вирусите....седи си народонаселението пред телевизорите/компютрите...и превключва от канал на канал/от сайт на сайт...огромна веселба... - хипноза - вирусите от тоя вид се различават като усетиш че започваш да правиш нещата механично(безмозъчно)....и трябва веднага да реагираш....това е положението....сериозна ситуация...

Будността и самоконтрола и още някои неща са спасението в случая.

За всяко действие си има противодействие....значи приемаме вирусите като необходим филтър/сито + възможност за творческо и технологично развитие по пътя на развитие на човечеството.

"Спонтанните религиозни ценности" и "всъщност ценността е винаги спонтанна реакция" - това нещо не го схващам в момента, моля обяснете.

"Замърсяването" на световната душа...мисля си че е част от Божия Промисъл...аз съм се концентрирала върху моята си преди и най-вече....и на най - ближните си...

А иначе... ДУШАТА... си мисля, че винаги и всякога е чиста, много чиста, абсолютно чиста...но объркана, търсеща и т.н. - отворена ни е безкрайна работа по въпроса....нали иначе ще ни бъде много скучно тука на земята...нали трябва да събуждаме/пробуждаме +разцъфтяваме+ даваме плодове...това си е работа на душата....

Иване, здравей!

Осъзнаването наистина е индивидуален/личен процес...притчата за петте разумни и петте неразумни девици и маслото отчасти е по тая тема...никой не може да ти даде от неговото масло...сами трябва да си го вземеме и да се си се светнем....

Но пък отгоре цялата Йерархия на Светлината непрекъснато помага...стига да се сещаме да се молим/искаме помощ ясно и с Вяра и да медитираме също.

Казано е... Будни Бъдете и непрестанно се Молете!

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Под спонтанни ценности имах предвид усещането за Бог, за Красота и Доброта на вселената, което идва отвътре.

Ние имаме много информация и малко време да я преработим - вместо да почустваме своята си истина, ние трябва да решаваме дали сме християни, мохамедани, будисти, шинтуисти или нещо друго. Това е като да напъхаш лъжицата в устата на детето, преди то да е огладняло.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Здравеите радвам се че има такива хора като вас които се интересуват от тази страна на живота аз до скоро не се интересувах от темата докато един приятел ми даде да прочета една книга. Казва се -Силата на настоящето

от Екхарт Толе. Тази книшка ми направи голямо впечатление накара ме да се замисля и да не мисля. Та там е описан начин с които можеш да откриеш себе си тоест твоито божествено аз, да осети6 любовта в себесе и да осъзнаеш че тази любов си ти самия 4е тази любов е смисала на сегашната ни еволюция

прочетете я направете своите изводи. Тя е път начи, не е задължително тя да е пътя за вас може от другаде дастигнете до сащината " неведоми са патищата божии" но опитаите този все пак.

Чао от мен и нека Любовта победи ,защото тя ще спаси света.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

Какво мислите за новите науки в епохата на Водолея - кои са все пак от значение като по по най...:hmmmmm:

Аксиологията, Психологията - когнитивна , квантова, социална, религиозна...., Психотерапията и исие терапии - цветотерапия, музикотерапия,арттерапия, Биологията , Химията, Екологията,Физиологията, Астрономията, Социологията....или Тъъъпооологията/ сега май я изродих таз наука :1eye::1eye: или Космонавтиката, Физиката -квантовата и т.н., Информатиката, Архитектурата, Икономиката , Маркетинга , Мениджмънта, Медицината ...Уебономикса/Уебономиката... :1eye::1eye:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Не е тази актуалната, за съжаление.

Но пък някак и на Бла въпросът не ми е актуален. То естествено най-вероятно аз не съм актуален.

Ама замислям се малко... Любовта и разбирателството, най-елементарните любов и разбиратество изискват компромис. Изискват жертва. Най-после, изискват себеотричане...

А пък разните там науки... Те са плод на себеутвърждаването и себедоказването.

Наука... Религия... Не ми вършат работа нещо... Нещо ново не ни ли трябва?! Имам предвид НЕЩО НОВО, или старо, но забравено......

Линк към коментар
Share on other sites

Не е тази актуалната, за съжаление.

Но пък някак и на Бла въпросът не ми е актуален. То естествено най-вероятно аз не съм актуален.

Ама замислям се малко... Любовта и разбирателството, най-елементарните любов и разбиратество изискват компромис. Изискват жертва. Най-после, изискват себеотричане...

А пък разните там науки... Те са плод на себеутвърждаването и себедоказването.

Наука... Религия... Не ми вършат работа нещо... Нещо ново не ни ли трябва?! Имам предвид НЕЩО НОВО, или старо, но забравено......

Венци, аз те разбирам, щото сме говорили с тебе по тая тема.

А относно новото - добре забравено старо - може би имаш предвид от излизане от Кали Юга или т.нар. възлизане, въздигане на човечеството ...

Ако искаш, може да подскажеш за мислите и усещанията си малко повече. :ph34r::v:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте!

Никак няма да стане без НОВО отношение към Новите НАУКА + ИЗКУСТВО + ЗАНАЯТ :thumbsup2: тази троица мисля си, че ни е много нужна :)

Верно е , че понякога новото е добре забравено старо...кое ли е актуалното старо , обаче :hmmmmm: мисля си всеки един от нас е потенциално ...от новите учени...то си е част от Волята Божия!

НАУКА+ИЗКУСТВО+ЗАНАЯТ с много, много, много

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Само и винаги от НОВИТЕ :thumbsup2: ученици, които да са и много истински учени ( на-учени от Духа...)...иначе ...срам и позор :unsure::lol:

Най - най ...науката ....е може би синтез - за себепознанието ни като микро и макро :1eye:

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Линк към коментар
Share on other sites

Хей, Венци, Благодаря - Учени - Ученици - никога не бях правил връзката! Даа - новите Учени трябва да са Ученици!!!

За новата Психология - всички болести са на Психична основа - психоанализата на Фройд и Юнг са добро начало, сега те се допълват и развиват успешно от "Тоталната Биология" на Клод Саба - надявам се че някой е чувал за този уникален психоаналитичен метод. Но развитието е безкрайно. Това напипване на причината за проблема трябва да бъде не толкова слепешката и лутайки се като сега, но лечителят трябва да го вижда - да вижда живота на пациента си като на длан, да прониква в миналото му ! Но не само това - освен дълбаенето в корените на подсъзнанието, на несъзнаваното, миналите събития и травми, връзката с родителите през детството, Едиповият комплекс, родословното дърво, Психологът трябва да може да се свърже и с висшите структури на пациента, тоест с клоните и листата му, а за това трябва да е съзнателен ясновидец, който е развил собствените си висши тела - ето това е един истински Учен - Ученик - в случаят Психолог ...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Наскоро в един клас стана дума за съвременното генно инжинерство и за роботиката. Мислихме си как скоро може да се появят роботи по улиците, включително и такива, външно неразличими от човека. Как ще се комбинират компютър с човек в различни варианти. Как се правят експерименти за комбинирането между животни с хора - и както вече се е случвало - отново да се появят кръстоски като Кентаврите, Сфинксовете и Грифоните... Мислихме как е твърде вероятно естественото размножаване да бъде законово забранено, за да бъдат подбирани и съчетавани научно най-добрите хромозоми от родителите - през 2003 е завършена пълната топика на човешкият геном !!! А клонирането - какви морални проблеми се повдигат? А военната индустрия - кръстоски от горепосоченият тип за съвършеи бойци със специална селекция на хромозомите за разрушителност и агресия - спомням си "Властелинът на Пръстените" с тези същества - мисля че бяха орки... Да - става интересно на нашата планета. Освен това науката упорито търси хромозомите причиняващи остаряването и скоро ще има резултати. Не е ли фантастично всичко това? Вече става реалност! Единственият проблем са мотивите с които се постига всичко това и целите за които се използват постиженията! И, ако, както върви отново всичко служи на глупостта в нас, на тъмата - Агартяните за кой ли пореден път ще ни заличат и накарат да гоним мамутите(някоя нова мутация :) ) ! Аз не искам да се връщам обратно - искам безсмъртие на съзнанието си, познание, сливане с космическото единство и Любов!

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте!

Аз не искам да се връщам обратно - искам безсмъртие на съзнанието си, познание, сливане с космическото единство и Любов!

:v: Учен = У +чен / У-чена = У-чина :v:

Чина, Чиня = старобългарска дума, значеща ПРАВЯ :v:

И още нещо Чин - маса, у чина чиня, чиниш, чиним...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Гениално! Пример как калта може да бъде вкарана на работа!

Подсети ме за едно упражнение за размишление със символите от томчето Влияние на светлината и тъмнината.

Учителят дава да се размишлява на какво са символи :

копие, чук , чаша , светилник/свещ, чешма с чучур, плодно дърво , книгата.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: стига ти тая награда, че постна темата за Смеха :v: бебешорските бисерчета вече не са толкоз хит :P

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Ний сме на ненормиран работен ден! Не се вълнувай! Отиде , дойде - отиде, дойде, дойде, дойде...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...