Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Защо хората все по-рядко четат книги?


Recommended Posts

Според вас,защо хората все по-рядко четат книги???????

Аз лично вярвам,че НИЩО не е в състояние са замени КНИГАТА, защото ТЯ е ЗНАНИЕ, ПРОГРЕС и всичко хубаво свързано с това........

Линк към коментар
Share on other sites

Не мога да ти отговоря защо,но ще ти кажа реакцията на един мой ученик на въпроса,колко книги е прочел!

С гордост отговори....."НИТО ЕДНА В ЖИВОТА СИ ДО СЕГА"

Имам странното усещане,че образованието няма ЦЕНЗ сред сегашното поколение!

Собствения ми син казва...."като си учил колко печелиш?За какво ми е да уча!"

Надявам се някога това да се промени,но надеждата ми е слаба!Имам странното усещане,че на Европа не и трябват умни Българи,а добри работници. Евтина работна ръка,послушна работкническа класа!

И някой работи доста сериозно по въпроса!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,Изгрев

Всичко,което говориш по повод на ЕС действително е така.

Ние ще бъдем почти безплатна работна ръка.

По повод на книгите ще ти кажа,че не само в България полужението е трагично.

Другото,което обаче аз си мисля,че с "падането" на комунизма се срути и нещо друго.А именно мита за това колко българина е интелигентен.Българина,като цяло,може да е находчив,хитър,тарикат.И всичко това е народопсихология,която по разбираеми причини е свързана с немотията.

Но за жалост е много далеч от интелекта и културата.

Само си помисли колко народ слуша чалга???????Това не ти ли говори нещо??

Чалгата също е държавна политика.Но,повярвай ми-никой не може да накара насила някой да слуша/прави нещо,ако той няма потребност от това.Освен ако не става въпрос за диктатура.Диктатура в тая държава има,само че не явна/директна.

А следващият път когато синати или който не е спечелил един лев,а ти дава акъл,само му кажи:"Като спечелиш един лев-пак ше си говорим"

Гордей се ,че колкото и малко да печелиш-ти ги печелиш честно и почтено.А това ми се струва е най-ВАЖНОТО. :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля,че е излишно да казвам с каква под на челото се печелят чесните пари.

а твоята професия е достойна за уважение.

А и не е казано,че всички трябва да са образовани,в истинския смисъл на тази дума.Нали знаеш,че висшето образование нищо не значи,особенно когато ти е натресено от мама и тате,а тук това явление е повсеместно.

Така,че работи с високо вдигната глава.

А и нали знаеш-хората не обичат да им дават акъл/знание.Това си е тежък кръст..................................

Линк към коментар
Share on other sites

А на мен ми се струва,че не трябва да се правят обобщения. Освен това защо винаги се казва "не се четат книги"! Това ми звучи като "не се ядат вафли". От книга до книга разликата е мноооооого голяма.

Друга разлика: едно е когато четем книги за отмора, друго е да научим нещо мъдро, трето -да ни минава времето, четвърто-да избягаме в измислен свят. Има хора,които цял живот четат книги "на конвейр" и какво от това? Има други,които четат отбрани книги; трети, които не четат. Последните,нечетящите, определено не са една категория хора. Има тинейджъри, за които това е загуба на време, те живеят активно и имат въпроси,на които "книгите" не могат да отговорят. Други са зрели хора, които вече са намерили доста отговори и на практика няма защо да ги търсят в книгите.... Списъкът може да бъде продължен още, но няма смисъл, мисля че разбрахте какво имам предвид.

Между другото-срещала съм много просветени хора,които през живота си не са прочели повече от 4-5 книги по различни причини.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Благодаря на Зара и на Венци - това което сте написали е и мое мнение!

То си е майсторлък ...да даваш учтиво ...правилен отговор на неправилно зададен въпрос!

А да задаваш правилно въпроси...е изкуство, което малко човеци успяват да овладеят!

Мозата, моля не го приемай лично, още като видях въпроса ти...ми стана ясно че не си наясно по темата...никога не обобщавай нещата...много - малко

( голямо - малко и т.н....) не съществуват.....20 лв. за някого са малко ..за другиго..много.... всичко е относително..и слава Богу ...човек не може да е наясно с всичко...значи има какво да усъвършенстваме винаги .....

Статистиката( не стъкмистиката) показва, че никога досега( през последните т.н. демократични години) пазарът на книги не е бил толкова разнообразен , динамичен и успешен! още факти - най - издавания и най - четения/търсен ...е познайте кой ...мъдрецът и философът Петър Дънов,Учителя Беинса Дуно...хората вече са се удавили/объркали от толкова много негови беседи и книги.но това е част от популяризирането на стойностни Слова... иначе на специализирания книжен пазар.....толкова много книги, списания, вестници....( четени и непрочетени), стремежът към издаването на книги( и т.н.)/ отпечатване на всякаква информация.....е...израз и на его - то на човеците......и всъщност ..замислете се....това са ...толкова много...отсечени дръвчета....

Любов +Светлина+Мир+Радост!

Линк към коментар
Share on other sites

Принципно,всеки има право на мнение.

Истина е,че доста от нещата в живота са относителни.......

Ноооооооо,КНИГАТА определено не е сред тях.

Смятам,че сте интелигентни хора и няма нужда да обяснявам за какви книги точно говоря.

Може би вие говорите за "Арликинчетата"?? или..........

А по повод на езотеричната литература-не само Дънов е на пазара..........има и доста други добри автори ВСЕ ПАК....... :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Мозата и Христос Возскресе! Всеки от Форума има право на мнение и всяко мнение е винаги добро !

Светът е шарен + хора разни + книги разнообразни....! И добре е , "че не само Дънов е на пазара" и че има и доста още автори......ние тук сме от любознателните и четящите...като "бубите" и черничевите листа/книгите, информацията.......кога как и какво и колко...и защо...всеки си знае...обаче всички сме по Пътя....! По горе само отбелязах като факт , че мъдрецът и философът Петър Дънов е действително най - издавания.... / с най голям тираж + най - много книги + от най - различни/много издателства през последните години.

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Линк към коментар
Share on other sites

Благост,Воистина Воскресе!Коментара по повод на Дънов го направих,защото ми се струва(може и да греша),че като че ли хората в този форум са почти вманиечени на тема Дънов.

А по повод на това,че хората тук са любознателни и опитващи се да разбират "различното"-за това спор НЯМА.

Аз и за това съм тук-защото и аз се опитвам да разбирам "различното"..... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте, добри хора,

Книгата е най-добрият приятел на човека, нали така? Прозорец на душата! Какво е книгата? предаване на словесният език чрез графични символи върху дървесна тъкан-хартия. Все едно някои ни разказва темата, но разказът е "записан", тоест звуците са предадени чрез графични символи, или образни символи (китайско-японската азбука, йероглифите...). Чудесно! Добре, но преди около един век някои умнии хора измислили по-добър начин за предаване на информация от този на книгата, наречен КИНО. Първо то било лукс, но после се появила телевизията, после и кабелната телевизия със стотиците си канали, филми и въобще всякаква информация. После се появило цифровото предаване на информация, о чрез 0 и 1 се предавала информация от най-различен вид! И предаването на информация върху части от отсечени дървета наречени хартиени страници започнало да отживява!!! Появило се поколение което не искало да използва този муден метод, защото въздействието на новите методи било многократно по-мощно и запечатването на информацията в мозъка много по-силно и лесно, дори неизтриваемо (например някой хубав любим филм помним в детайли цял живот). В близко бъдеще образите ще станат триизмерни (масово), въздействието им ще се подсилва от симулационни системи, каращи те да съпреживяващ действието като на ниво, така че старият метод на информ. обмен с книгите няма голямо бъдеще. Както се казва, всичко се развива, всичко тече - нормално е и така трябва! С книгите проблема е освен в убиването на невинни дръвчета за направата им, но и много са тежки, обемни - ако човек е мобилен, пътува често не може да носи със себе си библиотеката си от еди колко си стотин или хиляди книги, но може да носи notebook с електронни книги и филми! Може би от енергията на компютъра, кой знае, но в електронен вид аз лично чета много по-бързо от хартиен вид - буквално изяждам една книга за 3-4 часа, докато с обикновената книга върви много по-бавно... Но, класиката си е класика - хартиени книги ще има още много дълго време!

Светлина на четящите!

Линк към коментар
Share on other sites

Другото,което обаче аз си мисля,че с "падането" на комунизма се срути и нещо друго. А именно мита за това колко българина е интелигентен. Българина, като цяло, може да е находчив, хитър, тарикат. И всичко това е народопсихология, която по разбираеми причини е свързана с немотията.

Но за жалост е много далеч от интелекта и културата.

Само си помисли колко народ слуша чалга???????Това не ти ли говори нещо??

Чалгата също е държавна политика.Но,повярвай ми-никой не може да накара насила някой да слуша/прави нещо,ако той няма потребност от това.Освен ако не става въпрос за диктатура.Диктатура в тая държава има,само че не явна/директна.

Точно казано.О-Б-А-Ч-Е...

Точно опита натрупан през тази тази епоха -КОМУНИСТИЧЕСКАТА- ни прави -нас- БЪЛГАРИТЕ - SURVIVORS.

Кой каквото ще да казва, на запад се отнасяха към нас-( към хората "зад желязната завеса")- с много по- голямо уважение преди падането на комунизма.В техните очи хората от бившият комунистически свят са 'losers" .

В западния начин на живот повече важи правилото за естествения подбор.

ПО -СИЛНИЯТ оцелява!!!

Само .че това важи и за ВСИЧКИ сфери на живота.

Мисля ,че дългите постинги са досадни ,затова спирам до тук!!!agapanthus99_1.jpg

П.П.Слушам "Хитовете на Планета Пайнер"- и мисля ,техните екипи и техните звезди,заслужават голямо уважение.Може би не като нещо,което да слушаш постоянно, но си имат и време и място-МНОГО КРАСИВИ ЧУСТВА СА вложени в тях.

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

Не обобщавай Мозата,някои просто не знаят буквите, а други четат една и съща книга :D

А през август който чете, нека се похвали, аз ще проявя скромност. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, всички!

Аз чета когато мога и през август , и се пека , и се потя и изобщо, ми е отлично настроението.Не се преуморявам обаче. За книгите , който иска и може чете, и ще чете. Иначе все едно да зададем въпроса , защо хората вече не ползват калем за писане. Здрави и добри.

Линк към коментар
Share on other sites

Брей, много динамика тук изведнъж!

:hmmmmm: Чудя се, можем ли да филмираме Словото - да го направим триизмерно казвам.

Щом сме тук имаме Светлината, а храна си набавяме главно чрез книгите. Познание от първа, такова и от втора ръка са нужни за да вървим напред. Разбира се и през август, няма да мрем от глад, нали?! Но филмите нещо не ми засищат този глад...

Линк към коментар
Share on other sites

Ami zashto da ne mojem da filmirame slovoto? Kakvo e slovo? Nima bukvi takiva kakvito gi znaem? Slovoto e vibracia - misal, energia,cifri - da, cifri, stara kabalistichna istina e che zad vsichki proiavi vav vselenata na vsichki niva na sashtestvuvane stoiat cifri - a zad vsichki cifri - nula i edinica - LIngam i Yoni, horizontalnata i vertikalnata linia na krasta(tova e druga tema) - i dvuizmernoto izraziavane na tazi vibracia chrez chertichki mnogo go osakatiava i zabavia. Kolko vreme se iska za da se opishe edno chuvstvo na hartia - edin jest i nuans na pogleda - a vav filma cialoto bogatstvo na slovoto se predava direktno bez posrednichestvopto na dvuizmerni simvoli, koito mozakat triabva da si prevejda - direktno. Tova koeto se opisva v edna kniga na 500 stranici se predava v edin film za chas i trideset minhuti! Vsashtnost filmite silno se doblijavat do nachina na predavane na informacia - na slovo - vav visshite svetove - direktno mislovno chuvstvena energiina pratka ot saznanie v saznanie! Knigata dava predimstvo s tova che imenno poradi mudnostta si i nesavarshenstvoto na predavane na informacia kara kakto avtora, taka i chitateliat da napriagat vaobrajenieto i intuiciata si i da gi razvivat! No pri filmite tova razvitie stava direktno, po mnogo priak estestven nachin - ne s usilie, a prosto s INTERES, toest s estestvena koncentracia! Knigite i pismoto v segashniat mu vid shte si ostanat dalgo vreme, no ne sa absoluten nachin i vaobshte ne sa samoto SLOVO! Hari Om!

:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Не че сме консервативни, но успешно филмиране се правят на книгите, които не впрегват особено съзнанието ни. Малко ми е чудно как ще възприема за час и половина един том на Блаватска например. Освен това при филмите се преумножават субективните въздействия на пресъздаваната информация. Интересно - задължително пресъздавана, малко липсва реално творчество. Оригиналните сценарии се пишат на хартия първо...

Числата... и те служат за образ на нещо различно... Който иска да си го обяснява с числа, който иска - другояче. Определено не са първопричина, както звучи от превъздигането на кабалисти, питагорейци и т. н. Поправка, те не ги превъздигат, но тълкувателите им... Всичко е цифри, съгласен съм, но също и с това, че цифрите са нищо.

Линк към коментар
Share on other sites

Съвременните филми са такива каквита са очакванията на зрителите им. А защо да не може да се филмира книга на Блаватска: например "Из пещерите и дебрите на Индустан", или "магьосници от сините планини". Както и другите - в по-документален вид. Въздействието върху съзнанието от новият тип израз на словото като филмите е по-мощен и кмплексен и включва писмото и го надхвърля. Аз с върховно удоволствие бих гледал филмиран Кастанеда например - отказвам да стоя в прахта на бумажките - макар че чета с удоволствие . Всичко се развива, всичко тече! Желая здраве!!!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

И все пак - заровяйки се в "прахта на бумажките", открих две поразителни книги от двамата поразителни автора: Станислав Гроф и Кен Уилбър. Книгите са в spiralata.net , свободно безплатни!!! Тази на Уилбър се казва:"Без граници", а тази на Гроф, не знам - просто кликате Гроф в полето за търсене и излиза. Ееееееееехххх, велико е да си жив. Животът е нещо като духовен фитнес!!! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Не мога да си представя живота си без книги. За мен четенето на книги е свещенодействие. Това, което ми дават книгите не мога да го получа от другаде - нито от филмите, нито от интернет. За съжаление все повече хората не четат, не се интересуват, зубрят сухи учебници и толкова. Да не говорим колко е страшно положението при младите хора. Наскоро имах аналогичен случай - едно момче ми се похвали, че единствената книга, която бил чел това било закона за движение по пътищата за да си вземе изпита. Много хора пък са страшно уморени и ангажирани за да четат.

Линк към коментар
Share on other sites

За да човек чете творчески, трябва да има достатъчно енергия. Същото важи и за сърфирането в интернет, и за разговорите и за всичко. Голяма част от хората нямат въобще силите да се опитат да стигнат до свои мисли, защото от съвсем мънички губят своето разбиране, но това е друга тема. Това може да стане с и без четене. Има много дървени философи, прочели хиляди книги, има и хора с природен усет, прочели една.

Така или иначе, ако се подхожда творчески, с мисъл към четенето, може да е полезно. Но за да се осъществява тази или която и да е друга дейност по този начин, човек трябва да освободи място в себе си. А това пък е една друга дълга тема. :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

Все по-рядко....

Не мисля, че преди са чели повече. Винаги е имало хора, които са чели повече и други - по-малко. И през 15-ти век, и през 18-ти, и сега. Май не трябва да се обобщава. Все едно да кажем: Защо хората все по-рядко се обичат. Звучи ми като присъда.

Линк към коментар
Share on other sites

Все по-рядко....

Не мисля, че преди са чели повече. Винаги е имало хора, които са чели повече и други - по-малко. И през 15-ти век, и през 18-ти, и сега. Май не трябва да се обобщава. Все едно да кажем: Защо хората все по-рядко се обичат. Звучи ми като присъда.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Това е така наистина хората четат по-малко книги, а книгата не може да ти даде товау което ти дава интернета, телевизията и прочее, книгата развива въображението, представите, въвлича те в един чуден свят, който може да ти даде само книгата. Аз харесвам четенето на книги и определено дори да не чета ежедневно, все още не съм го заменила напълно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Опитах се да потърся факти. Обаче не съм добра в намирането из интернет. На пръв поглед това, което намерих, е: среден тираж на книги и брошури- у нас- за2000г.- 1,9 хиляди; за 2005-1,2 хиляди. Книги и брошури на лице от населението- за 2000 г.-1,2 ; за 2005 г.- 0,5. Ако си мислите, че се увеличава четенето на вестници- не. И то намалява.

Ето източника: http://www.nsi.bg/SocialActivities/Culture.htm

Защо? 1. Не се покачва покупателната способност. 2. Има други източници на информация, по- лесни и достъпни, или по- привлекателни, поне на пръв поглед. Нищо не може да замени книгата, но нали трябва и читателят да го научи. А докато го разбере- книгите намяляли... 3. Хората оглупяват. Книгата иска по- интелектуален подход към информацията. Също си са преуморени. Все по-бясно въртящата се потребителска мелничка иска все повече парички и хората трябва да ги изработят. Наистина не остават сили... 4. Много злоупотреби преживя печатното слово. Хората може да са се изморили, писаната дума да е девалвирала. И т.н.

А можем вместо да търсим отговор на този въпрос, просто да кажем, че такова явление няма. Също- и че който го поставя е черноглед. Ами- избори...

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...