Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Световния ден за молитва


Recommended Posts

България се присъединява към Световния ден за молитва

26.05.2009 12:18

На 31 май, 2009 г. от 18:30 ч. на площад “Александър Батенберг” в София ще се проведе обща молитва за България. На събитието са поканени общественици, народни представители, управляващите, трите клонове на християнството. Организатори на събитието e Инициативен комитет "Световен Молитвен Ден" в който участват Филип Рашев, главен координатор на Световния молитвен ден за Българи, проф. Димитър Киров от Богословския Факултет при СУ Св. Климент Охридски, п-р Виктор Вирчев, председател на съюза на Евангелските Петдесятни Църкви, проф. д-р Дечко Свиленов - дългогодишен учен от БАН, извел страната ни на първо място в света по разпространени детски Библии в държавните училища (2 800 000) и други обществени и духовни лица

Инициативата е част от най-мащабното молитвено движение в историята до сега, привлякло президенти, политици, бизнесмени и хора от всяка сфера на обществото от цялото земно кълбо, с цел да ги обедини за по-добро и по-морално бъдеще. Тази година всичките 220 страни ще участват.

В събитието ще участват известни български изпълнители като Ваня Костова и синът й Боян, музикална и танцова формация “Ново Поколение” и др.

Миналата година на този ден България за първи път участва в Световния ден за молитва. Над 82 населени места от цялата страна се отзоваха и повече от 26 000 дyши участваха в инициатиавата.

Статистиките показват, че много страни днес са засегнати от финансовата и икономическата криза. Нарастващата безработица подтиква хората към отчаяние и безизходица. Желанието на организаторите е ежегодното провеждане на световния молитвен ден да доведе хората до размисъл и преосмисляне на стойностните неща в живота и да вдъхне надежда в поколенията.

Тази година на 31 май 2009 г. хора от всяка нация отново ще издигнат единодушно глас, търсейки от Бог благополучието за страните си.

Призивът за обща молитва започва през март 2001 г. в Кейптаун, ЮАР, когато 45 000 християни се събират на един стадион и се молят за възстановяване и промяна на обществото. Четири години по-късно през май 2005 г., хора от всеки континент се обединяват на първия Световен ден за молитва. Тогава повече от 200 милиона души от цял свят отправят молитва към Бога.

Миналата година на 11 май, 214 държави, с около 500 милиона души, се включиха в молитвата за благоденствие на народите.

Само в Лондон през 2008 г. 11 000 души се събрират за обща молитва заедно на стадион в града, на която присъства кмета на града.

След събранието, премиерът Гордън Браун, извиква на специална среща екипа отговарящ за организиране на молитвения ден с искане да се молят и занапред за държавата и решенията на парламента.

За първи път историята е свидетел на толкова мащабно молитвено движение, обединяващо хора от цял свят за благословение на нациите.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

:3d_053: Благодаря ти, сестричке!

Предлагам утре вечер всички, които ще останат у дома да се съберем в 18:30 тук във форума и да се помолим заедно.

Имате ли информация дали ще има определена молитва или всеки я избира сам по сърце?

Линк към коментар
Share on other sites

Молитвено ръководство за Световния ден на молитвата - 31.05.2009

Доколкото разбирам от този сайт молитвата е с начален час 18:00

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Каним Вас, Вашите служители, партньори и приятели да участвате в това забележително събитие.

Молитвеното движение, което привлече президенти, политици, бизнес водачи и обикновени работници от цялото земно кълбо, е в България.

Страната ни отчаяно се нуждае от промяна и това е въпрос, който не можем да избягваме повече. Финансовата, икономическата и социалната криза всеки ден подтиква хората към незаконни действия. Безработицата съсипва човешкия дух. Имаме нужда от обновяване на силите и надежда за бъдещите поколения.

Най-важното в Световния ден на молитвата е самата обща молитва, затова мястото на осъществяването й няма такова значение и всеки народ е поканен да избере най-подходящи за него средища-стадиони, обществени зали, църкви, училищни зали и частни домове.

Призивът за обща молитва започва на 21 март 2001 г. в Кейптаун, Южна Африка, където 45 000 християни се събират на един стадион и се молят за възстановяване и промяна в обществото им, а на 15 май 2005 г. хора от всички континенти се обединиха на първия СВЕТОВЕН МОЛИТВЕН ДЕН. 156 страни по света взеха участие. С изгрева на слънцето от Изток чак до залеза на Запад повече от 200 милиона души отправяха молитва към Бога. И като резултат от тази покана на 11 май 2008 г. 214 държави се молиха заедно за благословение на народите.

През същия ден България за първи път участва в този СВЕТОВЕН МОЛИТВЕН ДЕН. Поканихме 10 големи града с надеждата да достигнем 10 000 души. Но отклика надмина и най-смелите ни планове. Над 82 населени места от цялата ни родина се отзовоха и повече от 26 000 души официално се молиха за страната ни.

Никога преди това светът не е бил свидетел на такава съживителна и обединяваща молитва, завладяла цялата земя!

И тази година на 31 май 2009 г. всички нации отново ще издигнат единодушно глас, търсейки от Бога, благополучието за страните си.

Молитвеният ден има за цел да обедини хората за по-добро, по-светло и по-морално бъдеще. Нека се съберем и заедно да се помолим на Бога за България.

Уверяваме Ви, че Вашето участие е особено важно и би допринесло за добруването на страната ни.

Моля, свържете се с нас, ако решите да участвате. Ако ви е нужна повече информация за мястото на събитието най-близо до Вас, не се притеснявайте да ни потърсите.

Оставаме с най-искрени благопожелания.

Филип Рашев

Координатор на световният молитвен ден в България.

Информация за Световния молитвен ден в родуината може да се намери тук:

Всяко едно от молитвените събрания е само отговорно за провеждане на събитието и всеки град е поканен да избере най-подходящите за себе си места.

С очакване стихът от Авакум 2:14 „Защото земята ще бъде пълна със знанието на славата Господна, Както водите покриват морето.” да бъде и в България, отправяме призив към всички вас за пост и молитва до 31 МАЙ 2009г. - за по-големите събрания, като вярваме Бог да благослови всички нас.

Вече знаем и сме благодарни и радостни за формиращите се молитвени вериги и пост и насърчаваме всички вас да се молят в това толкова съдбоносно време в навечерието на изборите за България.

Към днешна дата знаем за няколко от по-големите събрания с точно време и час:

СОФИЯ: Площад „Александър Батенберг” от 18:00ч.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Църква „Филаделфия” от 13:00-18:00ч.

РУСЕ: Църква „Божия църква на пророчеството ” от 16:00ч.

БУРГАС: „Залата на операта” от 18:00ч.

ЛОМ: Стадион „Младеново” от 18:00ч.

ВАРНА: Църква “Сион” от 18:00ч.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, мили братя и сестри българи и жители на вселената! Благодаря за информацията за Световния ден на молитвата! Снощи късно, точно преди да си изгася лап-топа видях съобщението и реших, че няма да пропусна възможността да се присъединя към вас. И понеже първоначално съобщението беше за 18,30, а по-късно нямах възможност да вляза в нета, точно в 18,30 българско време си казах Господнята молитва и Молитва за благословение на българския народ. Аз наистина вярвам, че искреното и осмислено включване на повече хора в този акт и други подобни може да вразуми безотговорните и нехаещите и да наклони везните към благородните прояви и към нова посока в развитието на България! :3d_015:

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

С голямо вълнение отидох вчера в операта в Бургас - за първи път щях да присъствам на такова голямо събитие. Оказа се, че това е активно мероприятие само на евангелските църкви. Нямаше никакви представители на "другите клонове на християнството", само десетина евангелски пастора. Присъстващите бяха също само евангелисти. Лошо няма - реших да остана. Но от сцената се завихриха такива децибели, крясъци и скандирания, екзалтирано вдигане на дясната ръка - точно като "хайл хитлер" (тяхното традиционно изпълнение на химни), че Господ Иисус Христос сигурно си е запушил деликатно ушите с тапи, а може и въобще да не ги е чул. След 2-3 химна костюмирани младежи плъзнаха из публиката с едни специално изработени за целта торбички, а водещият пастор обяви, че Господ на нас много ни дава, а сега всички ние трябва да дадем - Господ си е Господ, но за залата се плаща наем и т.н. (точно така го каза!). И продължиха с крясъците. Дадох пари и си тръгнах. Точно този вид "молитва" не може да излезе от сърцето ми. Прибрах се в къщи и си казах тихо и кротко Господнята молитва.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Аз също не обичам публичните молитви - а и Учителя ни е съветвал да се молим в "скришните си стаички".

Един прекрасен пример как хубава идея може да се опорочи и как да се облагороди.

И все пак вярвам, че в този ден много хора сме направили като Нели, като Моника 13 - тихо, но с цялото си сърце, с целия си ум, с цялата си душа, с цялата си сила са казали Господнята молитва и своята Тайна молитва... Но най-вече е важно какво сме излъчили отвътре - Любов, Мир и Радост за всичко живо, за цялата планета... А още по-важно как ще приложим това днес и утре и нататък в ежедневието си, в делата си, в отношенията си, според мен, защото ако си остане само формалният акт, тя би загубила смисъл.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

За мен също всички тези призиви и публични изяви са далеч от истинската молитва. Тя идва тихо от сърцето и после е подкрепена с действия - доброта и разбиране на ближния. Разбира се всеки има своя си избор и решава как и какво да прави. Споделям ви моя избор.

И нека има благословия както за българския народ, така и за всички хора, за цялата планета!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...