Jump to content
Порталът към съзнателен живот

паническо разстройство


Recommended Posts

Тук в тази рубрика има теми за ПР - прочетете ги. Макар и общи, са в подходяща посока. Можете да се уговорите с терапевт, който да ви посещава у дома ви! ПР е едно от най-често разпространените неврози, лекува се успешно и наистина няма смисъл така да ограничава живота ви, при това така дълго! Повярвайте в промяната си и я постигнете! Какви стъпки по започване на терапия можете да направите? С какви средства? Кой терапевт бихе избрали? Бихте ли работили да речем по интернет? Колко време и средства сте готова да вложите в терапията си - а съзнавате ли колко радостен и свободен живот ще ви дадат тези няколко месеца терапия? Мислите ли вече за терапия? Конкретизирате ли тази мисъл в реални конкретни стъпки по случването и? Може би бихте могли да ходите на терапевт ако някой ви придружава - а кой би бил този придружител? Имате ли достатъчно мотивация, за да бъдете здрава след три месеца терапия - защото ако я започнете, след три месеца ще имате огромно придвижеане към щастието си вече! Аз знам,че това е реалност - вие вярвате ли на тази реалност и искате ли я? Искате ли да бъдете щастлива? Ако да, постигнете щастието си! Трябва ви просто приятелска ръка - намерете я! Ако се съмнявате, запитайте се какво задоволява сегашното ви положение? Цялото ви същество ли иска промяната или част от вас си е свикнало и някакси си му е добре така - осъзнайте тази част, осветлете я и поискайте да промените положението! Вие можете! Животът ви иска да сте щастлива - позволете му това да се случи! Свършете се с когнитивен терапевт или хипнотерапевт! Или с такъв, владеещ и двата метода - те, заедно с известни медитативни и дихателни техники работят истински при ПР! Има такива специалисти не един и не двама! Намерете терапевта си и започнете работа! Искате ли го? Намирате ли си извинения? Част може да са реални - но са разрешими, при положение че имате мотивацията за това!

Най-доброто решение би било да се обърнете към сертифициран когнитивно поведенчески терапевт. Хипнотерапията също е много успешна при паническо разстройство и е добре терапевтът, който изберете, да владее и двете!

Ключът при паник атаките е:

1) Осъзнаването - на връзката между стимулите от околната реалност или субективната ви реалност и задействаните във вас преживявания. Например получавате сърцебиене, потене и задух, замайвате се и краката ви се подкосяват. Това са неутрални телесни стимули, причинени от адреналина и плиткото гръдно дишане. Те обаче задействат във вас мислите (вероятно): полудявам, умирам, нещо ужасно се случва, провалям се, излагам се. Това ви кара да се напрегнете и направите опит да спрете симптомите чрез битка, неприемане, емоционално и телесно стягане и отхвърлянето им - за да се защитите от горните мисли. Напрягането и контролирането обаче само усилват и задействат истински паник атаки!

2) Разбиране - никой никога не е умрял или полудял от ПА. Това е просто неутрална телесна реакция и въобще не е задължително да бъде приемана за лоша и болезнена и да се бори човек с нея. Дори йогите съзнателно си причиняват подобни телесни преживявания, които обаче те свързват с ... блаженство и мъдрост! Сърцето ви може да бие далеч по-бързо и по-дълго време и да си е перфектно здраво. А чувството ви за 'излагане" идва само да ви каже, че е нужно да поработите върху приемането на себе си, другите и ситуациите, каквито са - толерантно!

3) Оптимизъм - обикнете симптомите на паник атаките си! Приемете ги за нещо добро и чудесно! Вижте паниката си като ваша добра приятелка, която е вътре във вас. Колкото повече се борите против нея или бягате от нея, тя толкова повече се вкопчва във вас и толкова повече тя самата страда и расте паниката и - а тя е и ваша паника. Прегърнете тази приятелка! Обикнете я - истински, безусловно и тотално, от сърце! Когато идва, нежно я успокойте - чрез новото си отношение на приемане, обич и приемане - нужно е то да проникне от разума до емоциите и до едно дълбоко преживелищно приемане, състоящо се в телесна релаксация и отношение от типа "да става каквото ще", "да бъде волята божия", "приемам", "обичам страха си!" ! Помогнете си с малко дишане - в хартиена кесия или пълно дишане: първо диафрагмата, второ гърдите, без задържане на въздуха с пълни дробове, продължително бавно изпускане на въздуха и задържане без въздух в комфортно време. Има го описано в сайта ми дишането.

Най-важното: спрете битката, спрете контролирането! Работете върху характера си: станете по-мек и благ човек, по-толерантна към вас самата, по-вярваща в доброто в себе си, другите и живота! Приемете, че имате право да грешите - само така ще успявате истински!

Успех: Орлин

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...