Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Музика по време на бремеността. Музикотерапия


Recommended Posts

Ако сте бременна или майка, споделете каква музика слушахте по време на бремеността си?

Как я избирахте? По какви критерии?

А мислите ли, че има значение каква музика слуша майката по време на бременността? Ако да, защо?

Каква музика бихте препоръчали?

Имате ли някакво наблюдение за това как музиката по време на бремеността се отразява върху детето?

Дайте линкове към музика или дискове, които бихте препоръчали.

Link to comment
Share on other sites

Една от най-близките ми приятелки имаше проблеми по задържането на плода и контракции още в ранната си бременност. Наложи се да излезе в майчинство при 4-тия месец, а лекарите я затрупаха с една камара съвети и лекарства.

Тя имаше предубеждения към тези методи и започна да търси алтернативно решение. По една от руските телевизии "случайно" попадна на филм, в който представяха една съвременна московска клиника, в която бъдещите родилки прекарваха ежедневно по няколко часа в басейн с делфини. Беше нещо впечатляващо и изумително - цялостното общуване на плода с делфините на техен си магически език, състоянието му на радост, спокойствие и блаженство, което се предаваше от него и на майката!

Разбира се, нямаше как да ни пуснат тук в местния делфинариум да поплуваме :D Затова Дени си взе музика с делфини. Каза, че усещането е наистина прекрасно.. И така изкара остатъка от бременността си безпроблемно и роди леко по нормален начин.

Не мога да посоча точен линк, но диска се казва "Dance of the Dolphins".

Link to comment
Share on other sites

Личният ми вкус и знания като класически музикант безспорно се прекланят пред Моцарт- несравним в близостта си с детската душевност и "простота".Мисля,че струнните му квартети са наи-подходящи- топлия звук на цигулки,виола,чело; експресивната интонация,която при пианото не е възможна а по неповторим начин дава живот на изпълнението и въздеиства на слушателя..(които от 4 месец става експерт! :D )Звученето на 4 инструмента е меко,семпло- хармонията е пълна :thumbsup: .Когато бях бременна слушах предимно това, често изпълнявах-радвах се на прекрасна бременност,тои беше много спокоен,спрях да работя 5 дни преди края на 9 месец.Освен това обичах да слушам Еня,Нора Джоунс,Реи Чарлс,Стинг...Вярвам,че музиката възпитава родени и неродени-тя е част от трептенията на Вселената.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Зависи и от хомеопатичната и картина. Например бременни които имат малко или повече от картината на Туберкулиновия Миазъм , ще се успокоят и отпуснат при клавирните произведения на Шопен или цигулката на Паганини.

Шопен

Edited by Alexandar
Link to comment
Share on other sites

Според мен има 2 вида музика:

* за балансиране на майката;

* за удоволствие на детето.

Аз лично имах много динамична първа бременност и предпочитах амбиент музика, или нещо лирично, успокояващо.

Но ако прекалявах с това ми ставаше дискомфортно и бебето риташе като футболист ( да, той такъв си стана после).

И така заради него слушах по-бързи ритми - латино и салса (танцували сме и двамата с баща му), и най-вече цигулка на Б.Дуно.

И после за шок на всички на 4 години поиска да свири на цигулка. Сега само с тази музика мога да го успокоя - сам се заслушва, сяда и се захласва по звуците.

Link to comment
Share on other sites

Значи освен препоръките, по-важното е да се доверяваме и на интуицията си, как се чувстваме докато слушаме дадена музика и как ни въздейства тя в този момент, и как се чувства разбира се бебчето. Именно тя освен опитностите и препоръките може да ни насочи към най-подходящите мелодии.

Link to comment
Share on other sites

Guest devashaktika

И така заради него слушах по-бързи ритми - латино и салса (танцували сме и двамата с баща му), и най-вече цигулка на Б.Дуно.

И после за шок на всички на 4 години поиска да свири на цигулка. Сега само с тази музика мога да го успокоя - сам се заслушва, сяда и се захласва по звуците.

:thumbsup: и аз съм чувала, че музиката, която жената най-често слуша, докато е бременна, после се отразява най-успокояващо на детето или му влияе. Хубаво е, че някой го споделя от опит :) Аз лично съм пускала музика от паневритмия на едно бебче на шест месеца. Виждаше ме за втори път и в началото ме гледаше недоверчиво :blink:, но след като му пуснах музика на Учителя (с цигулка и пиано) започна да се смее и ритка с крачка, дори да пее. Изглеждаше, че най си харесва "Колко сме доволни" и "Слънчеви лъчи" :D От тогава майка му също му ги пуска да слуша от време на време.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...