Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Посещение на църква


gudybo
 Share

Recommended Posts

Привет! Имам въпроси, свързан с посещението на църква. Днес се случи така, че бях на кръшене. Влизане в църква при мен се случва рядко. За пореден път се сблъсках с няколко неща - кръстенето при влизане и излизане, запалването на свещ и нещо, което най ме притесява - пребиваването в църква винаги ме довежда до почти неконтролируем плач. След час вдигнах и температура. Надявам се с ваша помощ да науча причината за това и да науча полезни неща :-)

Благодаря ви :-)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте gudybo!

Мисля, че знам какво изпитвате, но не знам дали ще мога да го обесня. Но ще опитам и ако ми позволите ще го направя с един пример...:

Представете си, че сте били в чужбина на гурбет и след дълги години сте се върнали в родното си място и старите познати и близки хора са Ви посрещнали. При което е нармално да настъпи емоционално посрещане с неодържим плач.

Мисля , че нещо такова се ес лучило когато Душата Ви е усетила присъствието на стари, близки и сродни Души. Само , че Православното Християнство е дълбоко мистична религия и когато се ходи на църква е необходимо известен период на пост и настройка за концентрация, защото да се стъпи на осветено място е нужно човек да пости известно време.

Бих Ви препоръчал когато имате малко свободно време да отидите в някоя църква където ви е по-приятно и да поседнете отстрани , за да може Душата Ви да .... си припомни някои неща като се обгърне със пррисъстващите Души в църквата. Просто Ви е необходимо време да се огледате , ослушате и да усетите със сърцето си ставащото. Ако е необходимо и имате желание може да разговаряте за състоянието си със Свещенника който е в църквата.

Просто трябва да се върнете към малко позабравената си Вяра и да си спомни Душата Ви от къде е дошла и какво е преживяла в предишни прераждания .

Написах това което чувствах , че ще ви е от полза . Дано съм Ви помогнал с мъничко поне.... !!! ???

Link to comment
Share on other sites

Интересно, че говорим за връзка със стари души. Това ли е предназначението на църквата?! А на нас тази връзка ли ни е нужна?! И все пак, да не забравяме, че Истинския Храм е в Сърцата ни!

Link to comment
Share on other sites

Привет, Венци! Благодаря и на теб за коментара ти :-)) Моето вътрешно усещане ще изразя с твоите думи, 4е: "Истинският Храм е в Сърцата ни". Но понякога (както и в слу4ая с моето посещение в Божия храм, бях поканена на кръщене на детенцето на близки приятели) се озоваваме в църква и там се слу4ват разли4ни преживявания, едно от които е моето. Имаш ли идея защо ми случва все така?

Да не ставам адвокат на Иван, но го разбрах по следния на4ин - отидете в храма, за да се върнете към корените си и като знаете кой сте, ще намерите покой.

живи и здрави :-))

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Познато ми е усещането на gudybo :( . То ме спохождаше винаги, когато влизах в църква до миналата година. Сега изпитвам само радост, благодарност и спокойствие.

Мисля, че причината за сълзите и температурата е дисхармонията в душата. Ние успяваме да я скрием дори от себе си, докато сме в своя привичен материален свят. Обстановката и енергията на храма "оголват" истината за състоянието ни. Сълзите в пряк смисъл почистват и успокояват окото, по същия механизъм действат и на полето ни, очевидно. Температурата е признак на борба на имунната ни система с чужди микроорганизми, опасни за равновесието на нашия организъм.

Когато осъзнах какво се опитва да направи душата ми, се опитах да преразгледам и промених изцяло представата си за света около мен и моето място в него. Помогнаха ми беседите на Учителя и много от материалите на този и други подобни сайтове.

Сега душата ми е освободена от човешката любов и щастлива с Божествената. :angel:

Link to comment
Share on other sites

gudybo,

първото, което ми мина през ума, като ти прочетох първия постинг беше, дали си кръстен/-а. Защото знам например, че некръстените не /могат да/ палят свещи в църква.

Link to comment
Share on other sites

:dancing yes:

Благодаря много gudybo ....!!!!!! :dancing yes::dancing yes::dancing yes:

Значи добре съм се изразил, щом съм бил разбран толкова точно . Значи не е необходимо да пиша с големи "Мир и Любов! " за да буда разбран човешки ???

Между другото трудно казвам "Обичам те" и "Мир и Любов" . Предпочитам да ги покажа на дело..... тези думи според лично виждане само, ... се казват тихо и... се доказват силно цял живот ......

Лично виждане само .....според характера ми .

"По делата ще ги познаете" ................

Link to comment
Share on other sites

Привет на вси4ки, които сте намерили време да напи6ете няколко реда :-))

Не съм кръстена. Нямам усещането, 4е това е нещото което искам за себе си към този момент. Мисля, 4е човек, ако носи в себе си добро, обич, състрадание, милосърдие, слънце, ще изрази себе си чрез тези ка4ества. Общуването със Създателя, мисля за възможно и резултатно и извън Божия храм. Хармония вътрешна и външна, също може да се постигне и поддържа по разли4ни на4ини. Казвам вси4ко това, не защото не съм съгласна с изказаните мнения. Няма как да изразя несъгласие, защото нямам опитности, свързани с църквата и с кръщаването. Възможно е това да отговора за моето състояние. Ще попитам отново вътрешното си аз и духовния си вода4 дали ми е време за кръщаване, или не е това моята пътека.

Благодаря ви, радвам се, 4е ви има :-))

п.п. и мен ме интересуват правилата и важните неща при влизане в църква

Link to comment
Share on other sites

Това, което виждате отдолу, е пожелание за всички отворени за него! Разбира се, бих искал да се отнася за Цялата Вселена и колкото зависи от мен го правя, но самото пожелание е за който го приема! След като на някой не му харесва, нека просто не му обръща внимание! Съжалявам, че правя подобни изказвания, в тази тема, но в нея именно други обръщат на това внимание.

Link to comment
Share on other sites

Хей, човеци, няма нужда от конфронтации :-)) Всеки е една вселена, знаете, и всеки по тази при4ина е интересен и неповторим :-))

Поздравявам Бог във вас

Link to comment
Share on other sites

Привет! smile.gif

Има ли някакви правила или важни неща които да знаем когато влизаме в църква ? Благодаря.

Църквата е храм Божи ... :angel:

Точно такъв храм каквито са били храмовете на езическите богове.

По мое мнение и правилата са същите. :feel happy:

Разликата е ,че ЦЪРКВАТА е претърпяла еволюция ( например и Католическата и Еврейската и Гръцката православна църква -към която принадлежи и българската-

имат сайтове в Интернет)! :D

Това ,че някой ходи на църква съвсем не значи, че е почтен човек!

Всякви ходят там и причините са най-различни :hypocrite:

И да каже някой ,че има правила те за повечето хора са без значение

Не виждам какво общо има тази тема с учението на Петър Дънов. :hmmmmm:

Неговите ученици и последователи не са се събирали в църквите ,а в САЛОНИТЕ на БРАТСТВОТО.

Може пак да ме изтриете ,но това е истината. :smarty:

Link to comment
Share on other sites

gudybo, здравей?

Сподели, моля те за връзката ти с духовния ти водач. Как контактуваш с него, за какви неща се съветваш с него, случвало ли ти се е той да се шегува с теб?

За църквата, поне това си е лично мое мнение, почерпано от тук -там, единствено паленето на свещичка има смисъл и отражение в живота ни. Всичко останало не се знае от кой точно е дадено. За кръщаването-по-скоро пречистващата сила на водата, отколкото да придобиеш някакви "изключителни" права. За състоянието ти като влезеш в църква имам някакво предположение, но не за сега не мога да ти кажа какъв е изхода, но би трябвало, ако съм те разбрала правилно, твоя духовен водач да те насочи към верния отговор. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Интересно, че говорим за връзка със стари души. Това ли е предназначението на църквата?! А на нас тази връзка ли ни е нужна?! И все пак, да не забравяме, че Истинския Храм е в Сърцата ни!

някак си стремежа ... е да ... се ... отрече външния Храм - каменната Църква (направена по образ и подобие на Небесния Храм сътворен от Бога), където Душите се събират заедно да хвалят Бога като се учат във църквата как да се спасят. Точно това е предзнаначението на църквата вече 2000г. . Външната Църква е направена по подобие на Вътрешната та като я посещаваме(външната) да се учим какво представлява Вътрешната и така постигнем Възскресението Христово за Нов Живот в Новата Епоха.

Ясно е, че Сърцето е Истинския Храм на Живия Бог. Но във Външния Храм се събират сродните Души тук на Физическият свят заедно да хвалят Бога и се учат- мисля вече го казах.

ВенциСлаве... ако искаше Мир И Любов нямаше да търсиш противоречие където го няма и да пречиш на хората да потърсят този Мир заедно като си помагат и се учат като се срещат в църквата .

Ми да съборим тогава и салоните в които се срещат братята от Бялото Братство , по тази логика, че да му е по лесно на Антихриста. Да ни мачка поотделно един по един...

Link to comment
Share on other sites

Не мога да се съглася, че християнското тайнство кръщение не е нищо повече от миене с вода. Преживяла съм го и зная, че не е така. Това се отнася и за другите християнски тайнства.Не се чувствам силна обаче с думи да покажа значението му. Бих била благодарна, ако някой може да направи това по-добре от мене. Моля да ми простят от Бялото братство, ако кръщението не е признато при тях. Всъщност, духовно аз се чувствам част от Всемирното Бяло Братство, към което причислявам всички, които служат /или поне се стремят към това/ на Любовта и Истината, на Доброто, независимо от техните индивидуални вярвания.

Не зная дали кръщението е задължително, но зная, че не е за изпускане.

:):angel::hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

Темата е добра, добре е да сме наясно с нещата и във външния храм и във вътрешния.

А и навсякъде си има тънкости в ритуалите и преживяванията ! Пък ние няма силно да се ритуализираме, просто истински преживяваме винаги и НАВСЯКЪДЕ Силата Божия! Християнските тайнства са с дълбок символизъм и сила!!!

Посещението на манастирите за мен още от детските години беше необяснимо силно преживяване...по екскурзии и екскурзионни - навремето винаги имаше посещение на някой и друг манастир - с влизането вътре ...започваха да ми" текат" сълзи от очите - криех се, не обаждах на никого , то нямаше и как по онези времена.Температура никога , но сълзи винаги...и то само отначало при влизането като тайничко бършех сълзите си, но до последно се задържах се вътре , обикалях навсякъде, а и иконите ми "говореха"...Така че бързо започнах да наблюдавам, разсъждавам , сравнявам , различавам...а и питах монасите/монахините/клисарките и свещенниците...Казват, че от лявата страна в храмовете от страната на храмовата икона е една зона, вдясно друга и изобщо... силни, чисти и интересни места са храмовете. Два метра преди храма е т.н. ничия зона, кръстенето на влизане в храма и на излизане - отваря и затваря енергиите в нас. Кръстенето уравновесява вертикалната и хоризонтална енергии.

Има си и молитвички - Господи Отче, дай ми РАЗУМ! (горе)- Дай ми ЗДРАВЕ!(долу) - Дай ми СИЛА(вдясно) - и дай ми БЛАГОРОДНО СЪРЦЕ(ляво)! Никак не е случайно как се кръстим ние православните и как католиците....А иконите...загледайте се... има много живи икони...:angel:

Относно вътрешния - външния храм...каквото горе , такова и долу...винаги има какво да развиваме в себе си.

Иначе, които се "карат" - се обичат...!!! или за-обичват се все някога( доброволно или принудително), добре е че сме заедно , добре е че отчасти знаем, отчасти тълкуваме! и че заедно растем по ум, сърце и воля! Амин :angel:

:hypocrite: МИР + ЛЮБОВ ! :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Привет на вси4ки :-))

за Иван - темата бе поставена от мен, защото си помислих, че сте подходящи хора за разговори, извори на опитност и знания, хора активни и стремящи се към добро :-))

за Лена - моля духовния си водач за разговори и дискусии в състояние на медитация. И не бих казала, 4е се шегува, а по-скоро цялата му нагласа е добронамерена и тънко преплепетена с чувство за хумор. Като че ли всеки път ми обръща внимание натова, 4е на живота не бива да се гледа като на някаква борба и че нещата не са толкова сложни, колкото ми изглеждат. Определено се чувствам много спокойна след това и с нов поглед към нещата.

за Латина - разкажи ми, моля те, когато намериш подходящите думи, за това как си се чувствала преди и след кръщенето си, и какво се е променило, благодаря :-))

за Венци - вероятно си умен и добър, но се изразяваш по начин, който не израрява най-то4но и разбираемо това ;-)

за Stranger - истината, според мен, не е една и окон4ателна :-) Дали сме в храм или в салон е важен стремежа към 4исто сърце и добра мисъл и дело :-)

Добър да е денят ви :-))

Link to comment
Share on other sites

Здравей Латина ! :D

Разбира се, че християнското тайнство "Кръщене" е повече от миене с вода. Иначе няма да се нарича тайнство. И аз не съм много силен в тези терминологии, но ще се опитам да разсъждавам така както го чувствам и разбирам.

Водата в купела за кръщене се освещава първо от Свещенника който извършва кръщенето. И така се предполага, че тази осветена вода има паранормална сила да измие последиците от натрупаните грехове на човека който се кръщава.

Ако разсъждаваме окултно.......:

"Водата" от Йордан река ( реката на забравата или Млечния път) "измива" лошата Карма на кръщаващия се човек и го прави чист да се докосне до Духовните области на Мирозданието. И то така , че да не пострада от силните енергийни влияния на Духовните светове. Но нека не забравяме , че външното "измиване с вода" от Свещенника има силата и на препоръка в Духовните светове за приемственост от Свещенника към кръщаващият се. Във езотеричен план "измиването с вода" е и измиване,...очистване.,..пречистване на Душата от небесната жива вода почерпена от извора на живота , за да освободи...развърже от натрупаната в процеса на земните въплъщения Карма. И така освободи Душата от дърпащите я назад сили в еволюцията. Но според мене това е само начало на процеса на изчистване на Душата. След външното и вътрешно измиване струва ми се, че трябва и да се освободим от натрупаните лоши навици и привички от отделните прераждания като променим изцяло неточните си разбирания и представи за живота. Защото Живота няма земен произход. Ние сме тук на Земята, според мене, да почерпим опит и жизнени сокове и развием Духа си , като го направим достатъчно силен и опитен за живот в Духовните светове.

Само лични разсъждения бяха това Латина.

Link to comment
Share on other sites

Много благодаря за споделеното, Иване! :D

Съгласна съм по същество с нещата, които казваш. Аз бих използвала по-други думи, понеже напоследък съм чела повече християнска литература, отколкото окултна. Помогна ми отчасти да започна да оформям своето изказване, но преди това бих искала да видя и други мнения, ако има.

Лена, ще ти отговоря на въпроса, но ми е нужно още време. Разбира се, ще изложа личното си мнение и опит, без претенции за академичност и изчерпателност.

Желая благословен ден на всички!

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

:) Здравейте! Благодаря на всички за постингите!

Доколкото разбирам - кръщаването май е най - важното!

Чувал съм обаче за случаи когато свещениците не изпълняват ритуала както трябва :sleeping: има ли това значение ( нямам идея с подробности за този ритуал - не съм кръщаван :o:o:o ) и нещо не ме влече към църквите особено :unsure: . Което няма нищо общо с Вярата или съм заблуден ? :unsure:

Любов+Светлина+Мир+Радост :thumbsup2::feel happy::angel:

Link to comment
Share on other sites

Според мен кръстенето просто символизира преминаването през противоречията - пътя на Ученика! Светената вода - вътрешното очистване! Църквите са минало - няма нужда от тях - Учителят Беинса Дуно е водел учениците си в Природата, както и Исус, между другото - никой от тях не е искал сгради с малки прозорци, платени чиновници и каквито и да е ритуали - точно църквите и ритуалите отдалечават от същината на Вибрацията и посланията на Учителите. Това е един вид идолопоклонничество - икони, образи, раса, ритуали - един вид духовно ментални вибратори - играчки за тесни съзнания и малки души! Просто мнение! Бъдете здрави! :1eye:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Привет! Попадна ми интересен текст по темата:

"По-рано не разбирах защо в църквата на мнозина им прило шава. После разбрах. В храма се извършва унизяване на човешките ценности, в подсъзнанието се вкарва информация за тяхната вторичност. И колкото по-силно е вкопчена душата в тях, толкова по-болезнено проти ча проиесът на нормализаиия. А ако на всичко отгоре, когато влиза в храма. Човек не е настроен за максимално добродушие, пламвашата при такова пречупване аг ресивност веднага се развърта назад и създава на човека големи проблеми.

Тъй като най-голям проблем поражда вкопчването в духовните ценности. Колкото по-непоклатимо е ориентиран един човек към способностите, интелекта и кариерата, толкова по-силно се осакатява при това душата му и толкова по-зле може да се чувства той в храма."

С. Н. Лазарев

Диагностика на кармата

Четвърта книга:

Докосване до бъдещето

1998 г.

Какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

Виждам, че голям проблем създават антихристиянските настроения във Форума. Чудех се как да отговоря на вечно недоволните антихристияни. Не само от книгите, но и от личен опит знам, че антихристиянски настроенияи изказвания се правят от хора с много гузни съвести и очернени дребни души. За да отговоря на ...gudybo ще цитирам Христос ...:

....Хванали един ден фарисеите една жена която прелюбодействала и я завели при Христос и Го попитали :

- В нашия закон пише, че прелюбодейците се убиват с камъни, ти прочие какво ще кажиш за тази жена?

Христос отвърнал..:

- Който е без грях нека първи хвърли камъка.

Да отговоря сега на gubybo и другите злостни антихристияни. Макар , че всички признавате голямата вибрация на християнството , ама продължавате да хвърляте хули. Но все още не съм прочел никъде някой християнин тук във Форума да каже лошо нещо срещу другите вероизповедания .

Нека от тези хулищите християнството които имат деца да им кажа мнението си:...

-Ми като ви се изцапа детето ви ... ми не го водете на чешмата да се измие ми направо в кофата за боклук го хвърлете бе . Пък друго дете ще си направите после. Пък и то ако се изцапа , пак на буклука. Така може и да отгледате някое дете примерно след... 1 000 000 години като ви поумнеят главите . Ха ма ха ... ми така де . И който от вас е без грях първи да напише лошата дума срущу Църквата и Християнството . :whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...