Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хиромантия


Recommended Posts

Здравейте,

Преди малко отворих тема за френологията. Тъй като хиромантията/хирологията е също част от т.нар езотерични науки, реших да отворя тема и за нея. Същите въпроси за размисъл.

Наука ли е хиромантията?

Работи ли?

Вашите наблюдения?

Как се прави хиромантичен анализ? Какво се гледа първо?

Можем да направим примерен анализ на някоя ръка, кой доколкото разбира. Със скенер мисля, че ще стане. :P

Чел съм, че за да е вярно едно предсказание (или психогологичен профил) трябва да е написано едновременно на ръката (хирология), главата(френология) и лицето(физиогномика).

Иво. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Астрологични връзки и основни линии на ръката

palm1.jpg

Основни линии

Синя линия - на ума

Червена линия - на сърцето

Вилетова линия - на съдбата

Оранжева линия - на живота

Линиите мога да бъдат по различен начин оформени - с различна форма, големина, яснота и т.н. Всеки признак има значение.

Астрологични връзки

Малък пръст - Меркурий

Безименен - Слънце

Среден - Сатурн

Показалец - Юпитер

Палец - Венера

хълмове по ръката: меркуриев (под малкия пръст), аполонов/слънчев (под безименния пръст), сатурнов (под средния пръст), юпитреов (под показалеца), венерен (под палеца), лунен (долъ вляво на лява ръка), марсов(посредата на ръката).

Някой знае ли как се тълкуват? :D

Иво

картинка източник: тук

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте!

Ето нещо любопитно... :unsure:

Ако имате малко, фино но ясно разграничимо кръстче в основата на показалеца на лявата ръка означава, че ще имате щасктлив брак/или ще откриете своя спътник за цял живот...

;) напълно непотвърдени сведения от абсолютно недостоверен източник...

Една циганка...преди много години... :)

Link to comment
Share on other sites

Наде те циганите лъжат....

един път смаях една циганка като и гледах на ръка около 5 мин....

а това за кръстчетата ....ако са две значи ли че ще живея с две жени?:)

Link to comment
Share on other sites

Здрасти на всички:)

всъщност линиите за които говориш се намират в хълма на юпитер. А кръстчетата означават че обичаш да командваш и требва да внимаваш с това, както и да го превърнеш в креативно командване:)

Link to comment
Share on other sites

Привет!

Може към показаните на фигурата линии да се добави още една. Линията започва от основата на малкия пръст и продължава вертикално нодолу под лек наклон, пресичайки останалите линии към средата на дланта. Нарича се линия на Здравето.

Счита се, че е по-добре ако не пресича линията на живота и не се допира до нея. В противен случай е необходимо да обърнете повече внимание на здравето си и да се грижите за него!

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Тъй като споменахте кръстчетата на Юпитеровия хълм, а освен тях е възможно да имате и други знаци на всички хълмове, ето какво значат те според книгите, което съм чела:

Юпитеров хълм: без линии - спокоен живот без успехи; хоризонтални линии - малки успехи; вертикални - несъмнени успехи.

решетка- трудна еволюция; квадрат - знак за успехи; кръст - издигане в живота; звезда - бърз напредък; кръг - чест и слава.

Сатурнов хълм: решетка - много нещастия; кръст - дълбока скръб; триъгълник - интерес към тайните науки.

Аполонов/Слънчев хълм: звезда или кръст - бляскаво бъдеще; кръг - бързо издигане, придружено с борби; квадрат - покровителство в изкуството; триъгълник - практичност в изкуството; знака на Меркурий - големи търговски способности.

Меркуриев хълм: триъгълник - успехи в науката и търговията; квадрат положителност в характера; решетка - престъпни наклонности.

Марсов хълм: триъгълник - спокойствие, самообладание; квадрат - защита от врагове; кръст - свади, спорове; решетка - лоша съдба.

Хълм на луната: кръст - опасност от вода; квадрат - знак, предпазващ от нещастие; решетка - безпокойство, промени; триъгълник - любов към тайните науки.

Венерин хълм: решетка - чувственост; кръст - нещастна любов; звезда - фатална женитба; триъгълник - материализъм в любовта; квадрат - нещастие в любовта по собствена вина.

Що се отнася до линията на здравето, за която Надя спомена - доколкото знам не всички я имат и всъщност е по-добре да я нямаш отколкото да я имаш. Ще ми е интересно да чуя повече по въпроса ако някой знае :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Здравейте,

Аз не мога да гледам на ръка, но имам една книга в къщи казва се "Вечен календар" с подзаглавие "Семейно съкровище" Издадена е през 1992г. от издателство "Орбел". Та в нея има малко информация за гледането на ръка. На страница 78 има информация за формите на ръцете.

"фОРМИТЕ НА РЪЦЕТЕ"

В най-ранна децка възраст всички ръце са еднакви. Едва като стане на 7 години, когато човек започне да проявява открито умствени споспобности, се създава типът на ръката, който си остава почти непроменен през целия живот. Така ние намираме у един човек конични ръце и пръсти, а у друг съвършенно противоположен тип.Тук вече започват да се отбелязват типичните предразположения и класификацията по типове, от които се определят 6 главни.

ПЪРВИЧНА РЪКА

Формата на ръката е квадратна, пръстите сакъси, дебели и груби и палецът прав, дебел и неподвижен.Такива ръце са потребни, за работи ,за които днес няма машини. Притежателите на такива ръце нмат духовни интереси, но и никакви духовни способности, те са по характер прости, невзискателни, своеобразни,инати, суеверни и интересите им едва надхвърлят семейството, работата, яденето и жилището.

ЛОПАТОВИДНА РЪКА

Тя има по-скоро правоъгълна форма, което показва, че духът е вече значително по-развит, от колкото при първичната ръка, която прилича по-скоро на птичи нокти. Името на този вид иде от там, че краищата на пръстите са разширени така, че приличат на лопата. Носители на такива ръце са винаги практични хора, всестранно заинтересовани и деятелни. Те са с широк размах и щедри. Лесно си създават общ поглед върху нещата и положенията и знаяат да се справят с всички трудности. Такива са ръцете на практичните търговци, ръководители на големи предприятия,пионери на културата, водачи на народите, на безстрашнитеи на онезидобри художници, които боравят с пластичното изкуство. Стремежът към големи работи не позволява на такива личности да се отдадат продължително време а дребни неща, за да се задържат дълго време на едно място, защото стремежът към деятелност и подвижност е дълбоко вкоренен у тях. Стремят се главно заради възнаграждението. Те гонят успех и искат да се наложат. За това изискват от себе си много, но също и от другите. Благодарение на сигурния си инстинкт, те схващат много по-бързо сгодните и неизгодни положения и действат също така бързо, без особенни разсъждения. Към тях спадат и онези, които обичат да се занимават с технически игри и изобретяване. Срещат се често у финни механици. Те са енергични, издръжливи, неуморни, подвижни, прилежни, изобретателни, работят от все сърце и разчитат на себе си; реалисти те отдават малко значение на условностите, не са романтични. Те се стремят да извличат от всичко материални облаги,като използват всичко практически; когато е възможно, предприемат с удоволствие големи работи,колосални градежи, едро земеделие, пътувания по море, търговия, лов. В инструменталната музика, въз основа на склонностите им към техника, са сървокласни пианисти, въодушевяват се от масовото, голямото, колосалното, силното; по-малко от нежното и финното.

ЪГЛЕСТИ РЪЦЕ

Притежателите им са повече или по-малко чувствителни, издръжливи, своенравни и дребни в мисъл и дела, те са тихи, предприемчви, съвестни, верни на дълга. Последните качества са много ярко изразени с повече яснота, от колкото у други хора. Други качества на притежателите с ъглести ръце са: любов към реда до дребнавост, до методичност, система, симетрия, често тия хора са хора на ума, с известно самообладание и дипломатичност. Една особенна характеристика на този тип ръце представлява и сколнноста към запазване на стари нрави и възгледи. Зачитане на традиции и авторитети. Те самите обичат да заповядват, но се чувстват добре и като подчинени, стига да им се дава съзможност да се стремят към нещо и да очакват признателност. Привързани са повече към действителното, отколкото възможното, и ценят повече практическите таланти и способности, отколкото тези които са свързани със силно съображение. За тях доброто е по-ценно от хубавото а полезното - най0ценно. Те са винги точни и изискват същото и от другите. Малко дребнави са относно развоя на вътрешните качества. Много са чувствителни по отношение на реномето си и стават добри, но за съжаление педанточни чиновниции бюрократи; страдат много от вътрешни спънки, нерешителност. Добри приятели са, но не и добри любовници. Те са пестеливи и сметкаджии.

ВЪЗЛЕСТИ РЪЦЕ

Характеристичния изглед на тези ръце изключва всякакво заблуждение; те са средни или малки, по краищата на пръстите овални, а в продължението възлести. Средните възли на пръстите са ярко очертани. Хора с такава форма на ръцете обичат независимост в работата и мислите, те са аналитици, търсят основата на всичко, опитват се винаги да намерят причината и следствието на нещата, обичат справедливостта и идеалното. Предпочитт истината пред красотата, те са моралсти, философи и реигиозни. Религиозността произтича от сърцето и е истинската. Вероизповеданията не ги интересува. Преценяват всичко самостоятелно и се освобождават от наложените обстоятелства и чужди мнения. Взимат под внимаие всички възможности, последствия и целта. Изучават правилата така основно, , както и изключенията; интересът към единичното е еднакъв, както към общото, националното, расовото. Не се оставят да бъдат завладени само от вяратаот неуместната любов, или страдание, а се стремят повече към задълбочено знание, и разбиране, към божествената мъдрост, от там и склонността към нравственото и хубавото. Стремят се винаги да узнаят вътрешната стойност на нещата. За съжаление този тип се среща по-рядко от другите. ,затова пък виждаме, че притежателите на такива ръце са порядъчни хора. Начинът на мисленето им е повече космически, съзерцателен

КОНИЧНА РЪКА

Тази форма на ръката определя чувствения човек. Тя е противопооложна на практичната идеятелна ръка. Затова тези хора търсят практиците и се нуждаят от някого, който да им облекчи работата. Те обичат реда, но предпочитат друг да го постигне за тях. Те са склонни към застоял живот и към редовна работа или дребнава точност, която изисква вътрешно спокойствие. Нуждаят се от промяна, от нещо ново и са силно чувствителни. Затова вътрешния живот е по-силен и ги ръководи. Те са сантиментални, инстинктивни, импулсивни, възприемчиви, нервни, романтични, поетични, мечтателни, понякога и капризниВъодушевлението и жизнеността у тези хора са големи, но те са много чувствителни към подигравките и шегите. Поради тези причини те зависят повече от настроенията си, те са ту крайно весели, ту крайно тъжни, меланхолични и раздразнени, затова лесно ще се разбере, че на тези хора ограничения и редовен живот не приляга; те са почти винаги повърхностни и с леки наклоности. Така се обястява, че притежателите на такива ръце са често хора , на които не можем да се доверяваме.

ИДЕАЛНА РЪКА

Веднага бие на очи, тази ръка е тясна и дълга, също и пръститие. Този тип ръзце се вижда често по икони. Той представляваоблагордена и финна форма на коничната ръка. Така, както духовните взрения на тези хоране са от земния свят, така и ръцете им не са пригодени за физически труд, и са съвсем непохватни за каквито и да е материални неща. Тези хора са ръководени от сърцето и душата си. Имат изтънчени нрави; те са добри медиуми, склонни към великото, високото, хубавото, чистото, идеалното; имат богато въображение, често са мечтателни, повечето от тях са спиритуалисти и мистици. Този тип ръце е най-хубавият тип на човешка ръка, погледнато въз основа на закона за хармонията. Но тъй като носителите им са непрактичнии нематериалисти и не могат да устоят на трудностите в живота, те се нуждаят от опрата на един практичен човек, и такъв трябва да си изберат за брачен партньор. Притежателите на такива ръце се отвръщават от всичко недостойно, ниско, некрасиво, несправедливо, себелюбиво, материално и въпеки това често притежават здрава и издръжлива воля, която им дава сили да се застъпят за идеални цели и дори да жертват живота си. Най-силното у тях е стремежът към истина и мъдрост. Тъй като не са създадени за материалното и за ежедневието, те често биват използвани и измамвани.

При всички тези типове трябва много да се обръща вниманив и на това дли ръката е мека, средна или твърда.

При меките ръце тези качества отслабват, по силата на качесвата които характеризират меката ръка, а именнонедостатъчно телесно рзвитие, а от това и мързел и прекалена склонност към удобства, угодничесво, мекушавост. На такива хора не може да се разчита.

По- горе изброените качества важат за средната ръка, за това за меката ръка трябва да се отслабят, а за твърдатада се усилят.

Трява да е напълно ясно за читателя, че въз основата на формата на ръката и пръстите, която вече не се изменя през живота, може точно да се познае какви технически възможности и дарби са вложени във всеки отделен човек и така да се разбере за каква професия той е най-годен.

Малките ръце говорят винаги за усет и заинтересованост към големи неща и планове, а дебели и големи ръце показват, че носителите има са по-пригодни към работи, които изискват точност, като финна механика, бижутерсво и т.н.

След предшестващитеописанияна различни типове ръцетрябва вече да е ясно, че един човек с конични или остри пръсти е човек на настроенията. Всички ръце с четвъртити краища на пръстите или лопатовидни пръсти, показват че носителите им са склонни към технически занимания. Чувството за боравене с инструменти им е вродено у тях. Не е от значение дали се касае за малки, дребни ръчни работии моделирания или пък за големи неща - строителство, дърводелство, ковачесвто или други видове занаяти.

Забележете че се говори за дарби или наклоност, а не за интереси и предпочитания. Интереси към нещо не могат никога да се прочетат по ръцете, затова предварително да попитаме притежателя какви желания има, за да можем веднага с ясен отговор "да" или "не" да определим дали съществува съответния талант или предразположение. "

Надявам се че тази информация за вас ще е интересна. Преписах я от книгата дословно за това е сложена в кавички. Аз по принцип не разбирам от хиромантия, но ми е много интересно и ще следя вашия форум за повече информация.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте,

От няколко години се занимавам активно с тази наука и колкото повече я опознавам, толкова по-сложна и многопластова става тя.

Т.нар. гледане на ръка е доста сложен процес, протичащ най-често на два етапа, необходими за прецизна обработка на данните. Започва се с "гледане" на живо - от изключителна важност е лицето, на което се прави това изследване да е в добро, желателно е дори отлично психо-физично състояние, осветлението трябва да е много добро - дневната светлина е за предпочитане и лицето, което провежда изследването трябва да е т.нар. баланс на стихиите - т.е. четирите елемента (земя, вода, огън и въздух) трябва да са настроени оптимално за провеждане на изследването. При диагностиката земния елемент у наблюдателя дава възможност за прецизно наблюдение по отношение на типа кожа, цвета, тургора, еластичността, форма на дланта, форма на пръстите, съотношение м/у, пръсти и длан, приблизителна оценка на квадрантите на дланта по големина, площ и активност, брой линии на ръката, от какъв тип са те, обща характеристика на енергията, протичаща през тези линии; водния елемент у наблюдаващия му дава способност да "види невидимото", да усети и да прибави към наблюдението съответната емоция - това е навлизане в астралната част от изследването; огнения елемент превръща всички данни, всички линни, чертички и прочие в конкретни значения, а въздушния елемент "облича" всичко дотук в думи - в крайна сметка комуникацията е онази част от изследването, чрез която става предаване на разбираем език онова, което е кодирано в съэответната длан. Задължително се прави оглед и на двете длани. От изследването на живо се дава информация, отнасяща се до типология на личността - определя се типа личност първо по разпределение на елементите- даоли се отнася за земен тип, воден, въздушен или воден, следва определяне на доминиращото планетарно влияние ( тук са основните седем типа- меркуриев, марсов, венеров, лунен, юпитеронв, аполонов, сатурнов, смесен с предимно....влияние). Освен това следва да се обърне внимание на структурата на кожата и потоотделянето. Например при огнен тип длан и пръсти, при доминиращ юпитеров тип, топлата и влажна длан насочва към "разпалване" на този огнен тип от въздушен елемент - това се установява допълнително, по други белези, но дава бърза ориентация в обстановката - явно комуникацията в дадения случай ще е на доста високо ниво.

Следва втория етап от изследването. Той се осъществява най-често задочно, тъй като анализа на данните се прави от снетите отпечатъци на дланите. Добре е да се направят няколко "чифта" отпечатъци, които да бъдат използвани в различните подетапи на това изследване -например един чифт се използва за определяне на квадрантите на дланта и отношенията на пръстите и техните фаланги (със зодиакалните знаци), друг чихт за определяне на хълмовете и линиите, трети за т.нар. биография на лицето и неговото бъдещо развитие (тук влиза личностното проявяване в различните типова житейски отношения- семейство, като родители и като свое собствено, обучение, емоционалност, професия и пр.), отделен чифт за патологията на индивида- от чисто емоционално-ментални патологични прояви (тук е необходима доста добра подготовка по психология и психопатология на личността), до различни заболявания по органи и системи - минали, настоящи и бъдещи - причини за възникването им, степен на проява, профилактика и лечение на тези заболявания (тук познанията по медицина са задължителни, като не само съвременната медицина имам предвид, а и алтернативната, тъй като изучаването на дланта е обект както на съвременната медицина, така и на някои форми на алтернативната - в източните медицински практики се използва дланта за разчитане на анатомията на цялото тяло и проследяване на различни патологични процеси, както при диагностиката, така и в хода на лечението). Описанието на находките се прави също на няколко етапа - първоначално се осъществява натрупване на факти и предположения, сравнения м/у находките на двете длани, което е задължително във всеки един етап от изследването, създаване на хипотези, изграждане на връзки, доказване и в крайна сметка - поднасяне в максимално достъпен за лицето стил под формата на писмен документ. Добре е на всички отпечатъци да се направят маркировки - с цифри, букви или комбинирано, като при описание на съответната находка се посочва точно за какво става въпрос в отпечатъка.

За да практикувате хиромантия, хирология, дерматоглифика и т.н. в насока човешка длан, не е необходимо да се притежава определена специална дарба- това е наука, която има собствен обект, собствени методи и всичко необходимо за изграждане на понятието наука или най-малко отделна дисциплина в голямата наука за изучаване на човека на всичките му нива на развитие и съществуване. Ако сте достатъчно трудолюбиви и ученолюбиви, не е проблем да изучите. Важно е да подберете качествена литература, тъй като има доста книги с неверна информация, непълна информация или с неточно интерпретиране на фактите, а също има и качествени книги, но засягащи отделен раздел от тази наука (хиромантията се отнася до изучаване на общата форма на дланта и структурата на кожата, дерматоглификата набляга върху линиите, хирологията изучава форма на фалангите, хълмовете и т.н.). Ще си позволя да ви дам няколко заглавия, които влизат в категорията "качествени":"Диагностика заболеваний по кожнам рисункам ладони. Практическая дерматоглифика." Автор Д.Н. Стояновски, известен учен и заслужил лекар на Украйна, кандидат на медицинските науки, специалист по европейска (съвременна) и народна медицина. В основата на книгата са представени дългогодишните изследвания на автора върху хиляди длани на здрави и болни хора, техните истории на заболяване (основния документ, в който се вписват данните на болния- име, възраст, пол, паспортните данни, анамнезата, сегашното състояние на болния, необходимите изследвания, диагностично диференциране на заболяването, лечебната тактика, вкл. и оперативно или друго освен лекарственото, окончателна диагноза, декурзус или протичане на заболяването, проследяване на състоянието и резултатът от лечението, включва още и окончателна диагноза, която в доста случаи е направена от патологоанатом чрез микроскопско изследване на патологична тъканна или органна находка, в случаите на смърт- цялостно патологоанатомично изследване- аутопсия,

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

и още много информация за болния и заболяването му, като за всеки тип стационар/клиника исторята на заболяване си има специфика). Тук е описано тълкуването на всички линии, на всеки знак на дланта на болния, което означава диагноза на прекарано в миналото или развиващо се, но неизявено клинически заболяване. Освен това всяко изследване е илюстрирано.

Книгата е на руски, 2001г., "Издательство АСТ"-ISBN 5-17-011849-X и "Издательство "Сталкер" ISBN 966-596-667-7

Препоръчвам тази книга за онези, които са стъпили на основите в хиромантията и разширяват своите познания.

Оценка в * (макс.******): ******

Втората книга, която предлагам е структурирана в глави, проследяващи различните етапи от изследването на дланта, разпределянето и влиянието на четирите елемента върху дланите, влияние на планетите и зодиите и тяхното разположение върху дланите, всичко това разгледано през призмата на херметичното учение и херметичната трактовка на информацията, получена от изследването на човешката длан. Заглавие "Ръката говори", автор- Дилън Уорън-Дейвис, първо издание на български от 2001, издателство "Астрала" ISBN 954-962-101-Х. Подходяща е както за начинаещи, така и за изграждане на практически умения стъпка по стъпка в направата на отпечатък от длан, и връзка между находките с елементите, планетите и зодиите, със съответната символика от научна и окултна гледна точка.

оценка:******

Третата книга, която предлагам е със заглавие "Хиромантия"- автор: Катрин Д`Амекур, превод от френски, първо издание на български, ISBN 954-9513-31-9, издава "Мириам Паблишинг" 1998г. И това е книга със сериозно съдържание, като в първата част е дадено подробно описание стъпка по стъпка на наблюдението на ръката на живо, а във втората част се предлага тълкуване на събраната информация. Подходяща е както за начинаещи, така и за тези, които предпочитат да градят своите анализи без да правят отпечатъци на дланите. Богато илюстрирана.

оценка:*****

Четвъртата книга носи заглавие "Хиромантия за здраве и самопознание" и е от български автор- Цветомир Борисов, издава Хомо Футурус, 2002г., e-mail:

futurus@yahoo.com

Предимствата на тази книга са в това, че доста добре са описани основните типове личност, във връзка с доминиращия хълм от човешката длан( описанието на марсовия, юпитеровия и т.н. тип личност е направено доста сполучливо и е увлекателно поднесено откъм стил на написване), описват се основните типове длан и общ вид на ръката според доминиращия елемент с най-честите черти от характера, прави се връзка между цветовете и тяхната интерпретация като част от информацията, която дланта ни предлага, по-кратичко е описанието на линиите на дланта, полезна връзка се прави с рефлексологията и рефлексотерапията- разположение на различните органи и системи на човека върху дланта и пръстите. Малък формат, събра се в джоб (например в джоба на медицинската ми престилка), удобна за носене навсякъде. Препоръчвам да се започне с тази книга, ако решите да научите нещо за хиромантията не само като знание, но и да се "пробвате" на практика.

оценка:****

Предлагам и пета книга, която е малко старичка като издание (от 1991, издава ДФ "Робинзон АТИ", заглавие "Тайните на вашите длани"- автор:Миля Регулус, югославска авторка. Книгата е добра, има малки неточности, които обаче не са фатални и няма да объркат знанията ви до момента. В изданието има доста грешки от друг тип- може би при превода или при печата, но те се "хващат" лесно. Препоръчва се за начинаещи и за онези, които наблягат на изследването на дланите на живо.

оценка:***/****, може би ***1/2

И така, както писах по-горе, не е необходимо да имате специална дарба, за да правите анилизи и прогнози по данните, събрани от човешката длан, но ако все пак дарба не ви липсва (а това се разбира като навлезете малко в "материала"), хиромантията може да бъде за вас едно доста увлекателно занимание. След време ще откриете връзките с други науки, например с френологията и физиогномията, източната концепция за диагностика на различните типове личности (те имат пет елемента, разпределени в пентаграм), ще направите връзка между системата на чакрите и тяхната "топография" на дланите - нови подходи в чакротерапията ..., Големите Аркани от картите Таро и тяхното разположение върху дланите - какво е тяхното влияние, как тези архетипни енергии протичат през вас, а и не само през вас...

Ще установите, че хиромантията има връзка (при това голяма) с ежедневието на човека, данните върху дланите се променят за добро или зло от вашите действия/бездействия в настоящия ви живот, ще разкриете по-пълно смисъла на връзките с хората, които сте си изградили, ще знаете защо с едни хора общувате по-пълноценно, а с други общуването е затруднено...при това ще разберете нещата много бързо- "обученото око" сканира моментално, а едно ръкостискане е достатъчно, за да знаете с какъв човек си имате работа...

...За практикуващите медитация и използващите мудри за тази цел, хиромантията ще им донесе доста знания за смисъла на мудрата (знаете, че мудрите представляват своего рода "шорткът" или кратък път към...), улеснявайки медитацията или спомагайки за точно попадение в целта; за тези, които се занимават с лечение от всякакво естество, хиромантията ще бъде полезна, за да могат да "видят" дали биха могли да помогнат в конкретния случай, други биха въздействали върху дланта, допълвайки лечебния си метод, или биха проследили ефекта от лечението върху дланта.

Ала най-ценното, което хиромантията дава е разширяване на познанията за самите нас, тя спомага за правилен избор на професия, за откриване на различни заложби, негативната информация от дланта по отношение на бъдещето е също полезна с оглез да бъде избегнато или сведено до минимум проявление на нещо отрицателно и т.н. За родителите ще бъде интересно да разберат характера на своите деца, за техните положителни и/или отрицателни качества, данните от хиромантията бифха улеснили избора на професия и/или на училище, или изобщо насоката в която детето би могло да се развива, следвайки хармонично житейската си пътека, за да реализира пълноценно своите качества в съдбата, която в крайна сметка е резултат от неговите постъпки на физическо, емоционално и ментално ниво.

За съжаление, лично аз нямам нищо, свързано с хиромантията в електронен вид, което да ви предложа тук, но бих отговорил на зададени от вас въпроси в тази връзка, като бих се въздържал от интерпретация, свързана с частични данни. Правило е да се прави цялостен анализ, и макар да се описват данните от нечии длани, точната интерпретация е възможна, ако съответната информация от дланите се покрива с информацията от лицето (например ако на линията на сърцето - юпитерова линия има информация за хипертония или сърдечно заболяване - задължително се търси "потвърждение" на тази информация върху лицето, чак тогава се дава заключение относно този здравословен проблем; в някои случаи има находка на ръката, но няма потвърждение на лицето - не сугестирайте излишно човека, разтълкувайте му причините, които ще доведат след време до заболяване на физическо ниво, като без да му съобщавате последиците (например сърдечен инфаркт и т.н.), наблегнете на реалните причини, поради които би могъл и да се развие някой ден този инфаркт. Липсата на данни върху лицето по този проблем означава, че човека е в ранните степени на заболяването, които са на емоционално и/или ментално ниво и се представят в реалността като някои негативни качества на личността, или пък са положителни качества, но насочени в грешна посока.

Така или иначе, ако се увлечете в по хиромантията, добре е да си събирате и свои данни, да изградите и вие своя собствена система на "оценка" на данните, а също да разширите наличните си знания в интерпретирането на определени знаци, находки и пр. Направете си един дневник например и си записвайте в него, или към съответната книга, на съответното място залепвайте с тиксо лисчета с вашите допълнения.

Написаното от мен до тук сигурно не представлява новост за вас, но поне се опитах да споделя мнението си по тази тема, и освен него да се опитам да насоча тези, които имат желание да изучават хиромантия към някои източници, които от практиката, която имам, са доказали своята тежест; също така се опитах до колкото можах да направя връзка между хиромантията и някои други науки или практики, с оглед на това, да насоча вниманието на тези, които ги практикуват върху връзката като израз на цялостния подход в духовното усъвършенстване, себепознанието и лечението.

Надявам се да съм бил поне малко полезен с нещо (след толкова писане), което бихте използвали за ваше лично благо, благото на ближния или да допълните знанията си с частица от големия Пъзел на Универсалното знание, което Бог ни е дал, и което ние хората сме разпръснали из целия свят, в различни култури, различни религии и т.н.

Желая на всички вас всичко добро през този слънчев и приятно хладен(вече) ден. :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Искам кратичко да допълня по тази тема,че съм се убедила в значителната практическа полза от правенето на мудри /даоски лечебни жестове/.Те помагат при различни здравословни проблеми,при напрежение,стрес и др.

Препоръчам на всички кнгата ,която е на почит в семейството ми:

"Даоски лечебни жестове" на Емма Гоникман :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Здравейте! Темата за науката "Хиромантия" е много интересна и се радвам,че попаднах на място,където може да се научат нови неща.Прегледах мненията дотук и реших да ви попитам нещо.Имам по рождение една бенка на дясната ръка,мислия,че е на венериния хълм,ако не се лъжа(този,който е в основата на палеца).Бенката е с размер на средномалка слънчогледова семка.Някои запознат ли е какво може да означава това?Опитах се сам да намеря отговор,но до момента не съм успял.Ако има човек,който знае нещо по въпроса,много ще съм му благодарен,ако го сподели с мен.Благодаря Ви!

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте отново,

Май няма много голяморазвитие тази тема. За мудрите съм напълно съгласен с Веронез, същата авторка е написала и книжка "Даоистки целителни звуци", която също е преведена на български, и все още се открива из книжните щандове. Съчетаването на мудри, звуци, и цветове като визуализация например могат да бъдат достатъчно лечебно средство за различни видове заболявания, тук въпросът стои обаче доста по-дълбоко от традиционната диагностика на определено заболяване. Взимам напълно случаен пример с язвената болест на стомаха. Това заболяване е комплексно, като лекар съм чел какви ли не теории за етиологията и патогенезата на това заболяване....и лечението е трудно и заболяването протича хронично, и променя човека, казват за някойь, че бил язвителен, така е, за това има обаче далече по-обща и привидно несвързана с точното заболяване причина. Ако погледнем въпроса от гледна точка на хиромантията, язвената болест може точно да се диагностицира по т.нар. линия на здравето, или линия на Уран, отразяваща храносмилателния тракт като цяло. В подножието на меркуриевия хълм най-често завършва тази линия, но може и да не стига до там, може и да е разпокъсана, да е представена като резки и т.н. Именно в тази си най-горна част е представен стомахът, и белезите за язвена болест, и повишена киселинност са тънки напречни чертички върху урановата линия, под нивото на линията на Юпитер в областта на хълма на Меркурий, към отрицателния Марсов хълм...

Причините какви са за това заболяване. Най-често, язвената болест се причинява от неумението да се изразходва енергията, отделена при гняв, липсата на адекватно физическо и психологическо отреагиране на тази стесова ситуация....а най-честата причина за нереагиране е срамът, да, демонът на третата чакра е срамът. Като цяло, индивидът с доминираща трета чакра се определя от психолозите като мазохистичен тип. Често сте чували за явлението психовампиризъм, да, човек може да стане жертва на психовампиризма, но доста често, сам човек може да прояви волно или неволно спрямо себе си същото...т.е. автовампиризъм.

Засегната е волята, т.е. по някаква причина волята на индивида на реагира нито на време, нито на място, за да осигури сигурност, защита и самосъхранение...това ще ми отнеме доста време да обяснявам, какви и с колко разклонения връзки се образуват, които всъщност представляват маски...които човек си слага и сам заблуждава себе си. Киселината е символ на мъжкия елемент, и отразява натрупано и неизразходено количество енергия.

Е, как могат да помогват мудрите в случая? Доста е сложно да опиша кои мудри в какви комбинации и в какви звукови съчетания да се използват, но целтя е следната, да се освободи пренапрежението в третата чакра, енергията там да се реализира, а това, което не може да се изразходи поради различни обстоятелсдтва, да се заземи....сиреч тук работата е предимно и основно с хармонизиране на първите три чакри, и преразпределение на енергията на това ниво от гледна точка на физическото и емоционалното състояние, по-дълбокото осъзнаване, социализиране и осмисляне на лечебния процес, протича обаче и в по-горните чакри. Тук, съчетанието на физически упражнения за отваряне и изчерпване на третата чакра, без деформиране на потока, възприемането на цветовете на спокойствието като жълто, и виолетово, и стимулирането на увереността, апетита и заземяването чрез червеното плюс удоволствието от храненето като процес - чрез оранжевото, водят до редуциране на оплакванията, осъзнаване на причцините, и тяхното отстраняване изцяло...и последствия от язвата няма. Имал съм 4-5 язви и на дванадесетопръстника и на стомаха, и на гастроскопии съм ходил, и сума ти времве лекарства употребявах, традиционната комбинация от т.нар. Н2 блокер, координакс, и в случай на доказване на един микроорганизъм, наречен със едно странно име което няма да споменавам, се добавя и тройна комбинация от антибиотик, химиотерапевтик, към останалите медикаменти...и за какво...за един сезон, после пак. Нямам язвя от 5 години, при това, фиброгастроскопията провеждах при един и същи мой колега, който се удиви на това, че дори и помен няма от язвите, нито белег...нито стеснение....а съм имал и пилорна стеноза, особено около завършването и държавните изпити, после по време на един конкурс по урология......с повръщане и невъзможност да хапнеш нищо. Който е преживял такова нещо, знае какво е, но макар и да съм лекар, при това хирург, в смисъл, предполага се, че не мисля много и не вярвам на лекарства и прочие освен на ...ножа, и там нещата са трагични, работих обща хирургия няколко години преди да започна да работя по специалността в която съм се насочил сега, и долу горе по памет се сещам за около 60-80 модела на стомашни операции, във връзка с язвената болести нейните усложнения...което ще рече, че и от хирургична гледна точка, тази болест е проблем. Не ми остана нищо друго освен алтернативата да търся и да прилагам нещо друготук вече отавям всеки да си помисли и да опита, съжалявам че не бих могъл да ви отделя повече време за товда. Първоначално се запознах с меридианите и точките за акупресура и с тях си открих комбинация - е, аз съм лекар и си разсъждавам и си обосновавам поведението спрямо себе си- и чрез нея редуцирах над 80% от оплакванията си, по-късно се запознах и с мудрите, и с цветовете и звуците, имах вече създаден навик да отделям време и да се отнасям сериозно към тези нетипични за европееца занимания...и към днешна дата стомаха е едно от най-здравите ми места; но да ви призная, в процеса на това лечение и осмисляне на доста неща, достигнах до идеята за вегитарианството, която постепенно реализирах в живота си.

Ето, споделих ви един мой успешен опит, а акупресурата има отношение и към ръцете, с тях се борави, и те могат да бъдат "настроени" да въздействат "отнемащо" или "зареждащо", наред с похвата върху самите точки- близки или далечни в съответните меридиани, в които става балансиране на потока на енергията. С мудрите какво да ви кажа, на компютърен език те са доста сходни на понятието "шорткът" към нещо...което вече се отнася до много по-фини нива на реалността и сетивно-ментално осъзнаване на неща в нас, които най-често определяме като духовно развитие, себепознание, достигане до определена степен на Божествено съзнание и прочие....зависи от намерението на този, който се захваща с това-това мога да ви кажа. Съжалявам, че не мога да отделям повече време и да опиша що за енергии излизат от пръстите на ръцете и как например може да видите аурата си на ръцете, и да се научите да и давате определен заряд, цвят, насока, намерение, които чрез жест-мудра или чрез целенасочено волево въздействие върху одушевен или неодушевен предмет може да доведе до определени резултати...

Желая на всички вас приятен ден, и се надявам тази тема да стане интересна...може ли да се намерят отнякъде схеми или снимки на мудрите? Някой може ли да снима с дигитален фотоапарат от книга или някой, който прави определени мудри...може да ги поства, да опише какво целят, да свържем цветовете подходящи за тях, да определим върху кои енергийни центрове въздейства определена мудра...и така до чисто физическо ниво, като например как да си облекчим главоболието...просто взаимно допълване на знанията. Тук може да възникнат и спорни моменти, знаете, все още изследването на влиянието на тези неща и връзките с цветове и звуци си става субективно, не чрез някаква апаратура-.и това го има, разминаване в различни школи, но това не е проблем, опита и резултатите са тези, които биха могли да потвърдят или отхвърлят определено предположение..

Това е от мен.

НАМАСТЕ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте, приятели! Добро здраве + Добри партньори (повече от кръстчетата и чертичките!)+ Добри постижения в езотеричните науки!

Георги, направо ме развесели..

Наде те циганите лъжат....

един път смаях една циганка като и гледах на ръка около 5 мин....

а това за кръстчетата ....ако са две значи ли че ще живея с две жени?

Да заместим лъжат = дават относително неточна информация...., и нали казват, че циганите/ромите са първия народ , изгонен от Бога...нещо силно започнали да злоупотребяват с даденото им от Небето , някои дарби са се позапазили..., втория - са евреите, за третия - дано да не са прави....А за кръстчетата - и двамата сте прави хе хе , но за това друг път !

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте!

Търсих теми за хиромантията и попаднах на вашия форум и реших да се регистрирам, защото има и други интересни теми в сайта.

Искам да ви питам нещо:

Имам бебе почти на 3 месеца и едва снощи му погледнах линията на живота на лявата ръка и видях, че е много къса. Преди това не съм гледала, защото не съм искала. На дясната му ръчичка линията на живота е доста дълга. Много се разтроих и все още не мога да се успокоя. Преди много години си бях купила книгата "Хиромантия" и я бях изчела, като си гледах на мен, но това беше, когато бях на 17-18 години и сега вече почти всичко съм забравила, защото не практикувам, а и книгата е някъде по таваните и не мога да я открия.

Ще ви бъда благодарна да ме ориентирате с тълкуването на линията на живота на малкото ми детенце.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте Доби,

Не се притеснявайте за това което сте видели....лявата ръка отразява онези неща, които са наследство от миналите животи, също така и онези неща, които са свързани с потенциални възможности; дясната длан показва онези неща, които ще се реализират, т.е. тези, които ще бъдат приведени в действие в живота, тук разминаването между лявата и дясната длан е нещо обичайно; ще Ви дам пример със самия себе си- при мен е обратното, на дясната ми длан има прекъсване с удвояване на линията на живота, но то не ме притеснява ни най малко, защото е необходима цяла констелация от знаци и белези, които да потвърдят истинността на определена характеристика в някой участък от която и да е линия. Ако останалите линии не показват никакви "лоши" неща, просто притеснението е излишно..

И още нещо- линиите се променят, те не са нещо дефинитивно, човек сам "кове" съдбата си и тук е уместо да си припомним един стих от писанието, в което се казва, че Бог ще бележи на дланите делата на живота на всеки човек....лично аз от 5 години съм запознат с хирологията (хиромантия, дерматоглифика и т.н.), и от тогава имам поне три отпечатъка на дланите си, направени през период от около 1 година или малко повече, в които отпечатъци има доста разлики....ппросто не вярвах в това твърдение и трябваше да го докажа за себе си, а за това е нужно търпение, и още нещо- в каква насока ще има промяна зависи от това, как е преминал живота ни, защото от това, какви сме ние в определен момент от живота си, например днес, зависи какви тенденции се очертават за самите нас в бъдеще време...

Запомнете едно единствено нещо- избор, това е нещо, което ние притежаваме и което може би е най-голямата ни сила, и в същото време най-голямата ни слабост....изборът трябва да е съзнателен, а от тук следва, че колкото повече разширяваме съзнанието си, толкова повече възможности имаме при избора, няма да се отклонявам с това, че е нужна и воля, и желание, само искам да Ви успокоя, макар и съвсем дистанционно, и наистина да разберете, че е съвсем неуместно да се притеснявате, защото, без да се прлашите от това, но родителите съ свързани с доста силна невидима нишка с децата си, и съвсем директно им предават своите мисли и желания....поради което децата един ден започват да приличат не само физически на някой от родителите си или от родата си, но и да развиват същите качества като тях....което, повярвайте ми, в мнозинството от случаите не е полезно, всички добродетели известни на човечеството са на "склад" у самия човек и съвсем не е нужно да бъдат "придобити" от друг....що се отнася до отрицателните качества, при раждането детето носи единствено и само своето кармично наследсво, а също така в мнозинството от случаите, през живота си и особено чрез т.нар. възпитание, детето приема една доста сериозна кармична тежест и от тези, които го възпитават....

Желая Ви всичко добро, и без притеснения от тук нататък, страхът в повечето случаи е резултат единствено на две неща- 1. Липса на информация (а ето че се опитах накратко да дам такава...); и 2. Отказ от приемане на информация (понеже съм лекар, примера в това отношение е онзи, в който водят дете на преглед, а то се къса от рев и си знае едно:"Ще бо-о-о-о-л-и-и-и-и...", и дори да му обясня, че всичко е неболезнено и няма защо да плаче, то не приема казаното от мен и продължава със своята версия по въпроса:"Ще бо-о-о-о...."

Link to comment
Share on other sites

Христос Воскресе!

Кристиан1, благодаря за мнението и Бог да те благослови! Амин

ЛЮБОВ+СВЕТЛИНА+МИР+РАДОСТ

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Воистина Воскресе!

Аз също Ви благодаря!

Макар и да писах по-горе достатъчно, ще Ви припомня какво казва Учителя за тези неща- ако един "лош" знак се появи на ръката например, трябва да го открием и по лицето, и в общата конструкция на тялото, за да се уверим в неговата "действеност" и "реализация" на физическо или психическо ниво. Ако нямаме такова "тройно" потвърждение...нещата каквито и да са, са поправими...

Много бих желал да мога да поствам някои отпечатъци, които съм правил през годините, за да бъда по-убедителен в излагането на мнения по този въпрос, и май вече почти имам всичко необходимо за това, имам подходящ цифров апарат, и доста "нагледен" материал, но това, което нямам е разрешение за излагане на отпечатъците от лицата, на които принадлежат....а, ако те не искат, не бих могъл да бъда неконфиденциален...

...Все пак, да изложиш отпечатъци на някой, е многократно повече от трите му имена, датата на раждане...и ЕГНТ-то...а това, както предполагам знаете, може да доведе до сериозна манипулация от злонамерени хора...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Guest Кристиян

Здравейте,

Линията на ума е свързана с етера като елемент, не се захранва с енергия от нито един хълм на дланта...сякаш се образува самостоятелно, и сякаш отдава и приема енергия на/от всички хълмове на дланта...

От всички линии на дланта, линията на Меркурий (линия на ума) вероятно е най-непостоянната линия, което отразява уникалността на умствения товар и комуникативните възможностти на всеки един от нас.

Ключови думи за линията на Меркурий:

-здрав разум, умствени способностти, мислене (като процес на възприемане, преработка и предаване на мислите), идеи, разбиране (слух- ясно чуване, това е пасивния аспект на тази линия, както и спокойствието, яснотата, "изкристализиране" на мисълта, памет; и активния аспект на тази линия е- изявяване на мислите чрез говор, чрез писане, чрез ръцете, които са естествено продължение на ума (Блез Паскал май имаше подобна мисъл...), и могат да реализират мислите, било чрез създаването на определен предмет- например картина или ушиване на панталон...или писане...начини много...; интелект; интереси; решения; планове; субективност/обективност, реч и езици, нервна система (като обект на влияние).

Има твърде много вариации както в произхода и образуването на тази линия, така и в нейния ход, дължина, свързаност с някой от елементите (например линия на ума с водна ширина и дълбочина показва предимно богато въображение, ярка впечатлителност...та чак до афективност, поради твърде голямата си обвързаност с емоциите- водната характеристика на тази линия предразполага към психичен разпад на личността; земният характер на линията си има свои особености, въздушния и огнения- също)

Вероятно не Ви липсва тази линия, защото все пак сте влезли в нет-а, задалисте въпроса си смислено, кратко и точно...едва ли човек с липсваща линия на ума би могъл да стори това...

Най-добре е да си направите отпечатъци на дланите, след което да ги изследвате внимателно, като следвате стъпка по стъпка хода на изследване, натрупване на информацията и преработката й, анализа, необходимите връзки и тълкуването в контекста на Цялото, на Цялостната личност. Ако нямате тези умения, или ако нямате натрупани знания, добре е да потърсите някой, който би направил такъв анализ.

Твърде възможно е просто линията на ума при Вас да е в някоя от многобройните вариации, или например да има обща част с някоя от другите линии- например линия на Сатурн и т.н.

Интересно е да се спомене за т.нар. маймунска линия- среща се рядко, около 1 на 1000-1500. Маймунската линия представлява сливане между линията на сърцето (линия на Юпитер) и линията на ума (линия на Меркурий)- наличието на тази линия характеризира човек, ангажиран емоционално с всяка своя мисъл, а всичко, което засяга чувствата му, обсебва изцяло мислите му. С този емоционален интензитет подобен човек е склонен да преувеличава до крайност всяка трудност в живота. Маймунската линия определя импулсивност в реакциите на своя притежател, а още говори и за липса на търпение; трудна социализация, твърде объркани човешки взаимоотношения...

Естествено има и доста варианти на тази линия, която може да бъде пълна, или непълна, линиите на Меркурий и Юпитер воже да се сливат частично в някой участък, който придобива характиристика на маймунската линия...

Пълна, непрекъсната маймунска линия се среща при генетичното заболяване тризомия на 21 хромозома, известно като синдром на Даун- дори влиза в констелацията от клинични симптоми, оформящо синдрома.

Това мога да кажа на кратко за линията на Меркурий и линията, която се определя като маймунска.

И накрая, в почти всички случаи има огромни разлики между линията на ума (Меркурий) на лявата и дясната ръка. Това има логическо и научно обяснение, свързано със сложността на процесите, които протичат и оформят т.нар. интелект; има и своето метафизично или окултно обяснение, но това е твърде голяма и обемна за излагане материя, и едва ли формата "постинг" във виртуалните форуми би била най-добрата, за да бъде изложена ясно, смислено и лесно смилаемо... :thumbsup1::feel happy::thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте , от няколко седмици съм много притеснена за дъщеря си . Линията на живота на лявата и дясната й ръка е сравнително къса . На дясната ръка стига до средата на дланта като е дълбока и добре оформена . След това се раклонява на две , като раклоненията са къси и почти не се забелязват . Едното сочи към Марсовия хълм , а другото към Венериния хълм. Под разклонението на Венериния хълм след дълго прекъсване линията продължава , но не е много дълбока и ясно изразена . Какаво значи това ? Моля ви отговорети ми . Предварително благодаря .

Съжалявам сгреших . Едното разклонение е насочено по-скоро към Лунния хълм.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...