Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Имат ли животните самосъзнание?


Виктор
 Share

Recommended Posts

Реших, че поставянето на темата за другите живи същества на "нашата" планета Земя ще освежи портала.

Твърде много се занимаваме с човешките си проблеми и забравяме за тях.

В тази тема може да си зададеме следните въпроси:

1. Имат ли самосъзнание другите живи същества?

2. Имат ли чувства другите живи същества?

3. Примери с наши домашни любимци.

4. Еволюира ли съзнанието в самосъзнание?

5. Възможно ли е човека да се прероди в друг вид живо същество?

Тези въпроси възникнаха в мен, след като гледах редица предавания в Animal Planet, Netional Geographic и Discovery Channell, а в тях аз открих, че не сме сами във Вселената.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! Животните мисля, че имат обща душа , имат чувства и инстинкти. За съзнанието и самосъзнанието - не знам.За прераждането на човека в разни животни и зеленчуци съм чувал само разни анекдоти. :harhar:

:v: Здрави + Радостни

Link to comment
Share on other sites

Ами нямат - имат съзнание само. Според езотеричната наука човек не се преражда в животно, защото това противоречи на еволюцията.

Link to comment
Share on other sites

Борхес беше казал в едно свое мото към "Безсмъртният": "Само животните са безсмъртни, защото не знаят нищо за смъртта".

Казват, че душата, еволюирайки, може да се прероди от животно в човек, но не и обратното.

И аз съм чела, че съзнанието при животните е колективно, но от примерите, които имам, някак си това твърдение не се връзва. Че то всяко отделно зверче си има собствен характер, поведение, предпочитания, инстинкт за самосъхранение и възпроизвеждане. Аз възприемам отделното животно като индивид. Когато умря моят Джоджо, много търсех из нета за това, дали имат душа и дали се прераждат. 2-3 пъти го сънувах как ми говори, с думи, досущ като мъдър човек. Съновидението може просто да е било желана форма на моето собствено подсъзнание, не знам. Но факт е, че година след него намерих животинче, което външно прилича на него. После се оказа, че и като характер си приличат. Само дето не може да мяка, има едно такова тънко гласче, а е вече голям котарак. Не споменах как умря Джоджо - идваше към мен, когато на улицата го пресрещна куче. Когато го взех, котарачо отваряше уста, но не можеше и звук да издаде. И затова все си мисля, че...да де, сещате се какво :)

Link to comment
Share on other sites

Според Рудолф Щайнер,животните в еволюцията са една стъпка след нас,а ангелите-една пред нас.

Ами ако ангелите имат към нас същото пренебрежително и жестоко отношение,каквото имат по-голямата част от хората към животните,то... :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Интересно за ангелите: ами кой знае дали нямат такова отношение! Сигурно и те като хората не са по калъп лети, но са различни...

Link to comment
Share on other sites

Еее, браво. Ако ангелите имаха такова отношение към нас, нямаше да се пред нас в еволюцията, но това е по ясно от ясното. Обаче много комплексно се използва понятието Ангел, струва ми се...

Животните нямат колективно съзнание, а колективна душа. Който може да прекара тънката граница, да я прекара. Освен това не е невъзможно инволюционно развитие на човек в животно, но би било резултат на съвсем краен и сбълкан низ от опитности...

Link to comment
Share on other sites

Наистина използвах понятието ангел досто комплексно.По-подробно ще напиша мнението си за тях в съответната тема.

Според Венцислав,ако ангелите имаха такова отношение към нас,нямаше да са пред нас в еволюцията.Защо тогава ние сме преди животтните? :)

Относно това дали имат животните самосъзнание-според теософията имат индивидуално астрално тяло(тяло на желанията),но менталното(умственото) им тяло е общо.Същите понятия за видовете тела употребява и Учителят в беседата си "Братът на най-малките", държана на 1 януари 1917г. в София.В тази беседа не се говори за животни,но има много други интересни неща,които не са предмет на тази тема.

Между другото знае ли някой дали Учителят е засегнал подобен въпрос в беседите си? Аз не съм забелязала да говори за еволюцията на животните.За тях споменава само под формата на притчи.Но не съм чела всичките му беседи.

Link to comment
Share on other sites

Гледах филм, но не мога да уточня точно в коя от гореспоменатите от мен телевизии, в който учените доказват, че едно шимпанзе осъзнава себе си. Чрез различни практически опити и т.н.

Освен това, има абстрактно мислене, както и може да разговаря с хората чрез азбука от картинки.

Подобен филм има и за делфини.

Без майтап! :harhar:

Животните имат език. Във всеки вид помежду си разговарят със свои си звуци и мимики.

Проблема е, че между отделните видове няма комуникация. Може би свързващото звено между тях (на ниво общуване) трябва да заеме човекът.

Ако Хомо Сапиенс не успее да осъществи контакт с животните от Земята то как ли ще се справи с извънземен разум?

Има една книга с лекции от Учителя , в която коментира животни, растения и минерали, казва се "Живата природа".

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Имах преди години една женска котка с окраска ,като на тигър.Бях я спасил от глад,когато беше още малко коте.Отнесох я да живее на Панчерево.Една пролет се окоти.Криеше си малките много грижливо.Една сутрин ме събуди драскането си по вратата.Отворих и какво да видя беше донесла едно мъничко котенце.Наведох се да го погаля ,а тя изчезна .След малко ми донесе едно по едно още 4.Остави ме да си играя с тях .Дадох им мляко.Оставих ги на мира ,а тя започна по същият начин да си ги прибира в тайното леговище.

Какво мислите за постъпката й.?Къде е колективната душа ,защо другите котки не ме запознават сдецата си.?Дали мислеше тя?

С уважение :

К Петров

Link to comment
Share on other sites

Не знам за съзнание и подсъзнание, но малките животни, както малките хора се забавляват нон-стоп с целия този свят. Аз ги уважавам повече от най-големите мъдреци. Те знаят истината - питайте ги тях, учете се от тях как да живеете.

Link to comment
Share on other sites

Привет,

кои са висши и кои са низши? Тука зоологията добре си е свършила работата и доголяма степен нейната класация важи и когато ние гледаме на животните с един по-разширен и духовен кръгозор.

Аз лично имам опит с доста животни - риби, птици, земноводни, влечуги, бозайници. От маалък сум си гледал вкъщи (за ужас на майка ми). Разбира се, отдавна не гледам животни (е двете кучета останаха при майка ми преди няколко години;) ).

Амо нисше и висше не ти допада може да използвам п-малко и по-напреднали.

С кучетата например, като по-напреднали се изграждат отношения напълно различни с отнопеният с жаби и костенурки.

Обаче същината на тези отношения, макар и различни - при мен е еднаква - любов към животните - независимо "нисши" или "висши"!

Костадине, мисля че напълнио уместно ми зададе този въпрос и ти благодаря за това.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти Ради!

Желая ти успешен ден

Ще раскажа още един случай.

Моят син също се занимава с живинки. Няма разлика. Общо взето с увеличаване на годинките вниманието му към тях намалява. Нормално е!

Та :Гледаше в един аквариум едни тритони. В аквариума имаше поникнали стръкове "езерна палма". До аквариума на тритоните се намираха и други акв. с рибки. Тритоните се "изхитряха" и по стеблата на палмата ходеха на лов за риба. През зимата един от тях, за зла участ паднал на пода, а там няма вода. Под аквариумите и сега вече "легна"да спи една почтенна костенурка /сухоземна/. Какво бе очудването ми когато костенурката дойде посред зима и започна да ме хапе по маншета на панталона /в смисъл просто ме дърпаше/. Зачудех се на страното и събуждане, но тя уверено се упъти към ъгъла на стаята и спря. Там видях тритона. Прибрах го в аквариума при другите му събратя. Костенурката /с име дон Себастиан или за по накратко попрекръстен Дончо/ се прибра отново в леговището си. Явно бе, че между тритона и костенурката /заспала /се е установил контакт. Това знам за тези животинки.

Моето мнение е, че разумът е навсякъде. Нашата човешка гордост, пренебрежителност и нашата настройка в доста тесен диапазон на електро- магнитния спектър е пречка за улавяне и разбиране на сигналите. Даже кучетата ни разбират, какво им казваме, но ние тях почти никога. Твореца на вселената не е бил стиснат към нито едно свое творение. Всичките ги е надарил с божествената си енергия.

Наблюдавал съм и други прояви на мисъл и разумност при други животинки - даже при змий.

С уважение:

К Петров

Link to comment
Share on other sites

Бих искал да добавя още нещо в полза на разумността у животните.

Те също като хората използват оръдия на труда.

Маймуните чупят орехи и кокосови орехи с камък, също с клечки вадят термити от дупките им.

Птици хващат с клюновете си меки клони, с които също вадят от прогнили дървета червеи за храна.

Гарван хваща с клюн камък, след което удря с него яйце за да счупи черупката му.

Повечето животни си строят и жилища.

Има една разумност при тях, за разлика от човека, никога не взимат повече от колкото им е необходимо. Не убиват без нужда или пък за удоволствие.

Според мен всичко това те го вършат напълно съзнателно без да изключва себе си от този свой труд.

Някои, го обясняват с инстинкти. Но какво е инстинкт? Не е ли той продукт на опит от съзнателна дейност?

По Аnimal Planet даваха филм, в койт лъвица се грижеше за малко антилопче. Против своите инстинкти тя го пазеше от лъвове и други хищници. Това продължи около една седмица, през което време тя не ходи на лов, но въпреки глада продължи да пази това с което се храни!

След като съвсем беше изтощтена от глад един лъв уби антилопчето. От тази загуба си личеше, че лъвицата страда като за своя рожба.

В края на предаването водещата съобщи, че същата лъвица е осиновила последователно още две други невръсни антилопчета.

Къде тук е инстинкта на хищника?

А може би тази лъвица е преродена антилопа!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Коста, благодаря ти за интересния пример!

Преди 20 - на години и аз гледах костенурки и тритони и случката много ме впечатли.

Всъщност съм напълно съгласен с тебе и Виктор, и даже бих препоръчал ронимо да посети темата за да види, че в природата има разум.

А на всички бих препоръчал една книга по темата "Срещи с малките братя" от Борис Николов. Тя описва реални и изключителни случки с животни и растения и съм сигурен, че ще допадне на всеки обичащ животните!

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Ради и Костадин, благодаря Ви за интересните споделени истории.

Ради спомена за интересните разкази на Борис Николов. Една от неговите истории може да бъде намерена в библиотеката на Портала. Една среща с една лисица и нейните малки ... и комуникация на човека с животните на Всемирния Език (както го нарече Коста по по-научен начин - широк диапазон на електро-магнитния спектър).

Линк към тази необикновенна случка: Мирът

В някои дебели книги животните ги наричат "нашите по-малки братя". Звучи ми някак си мило и в същото време много точно.

Виктор, наистина някои животни проявяват висока степен на разумност. И аз съм гледал един филм по Discovery, където бяха научили делфини да комуникират със писмени знаци - смятат, отговарят на въпроси. Задават им въпрос и делфините отговарят избирайки даден знак / символ (написан на едно табло под водата). Удивително е колко са умни и добронамерени са тези създания.

Link to comment
Share on other sites

приwет на всички,особенно на ради!

ради-бях ти задал един въпрос:разумното ли е природно или природното разумно т.е.

хорският ''разум'' ли е разум или природният?

едва след 2000 години успяхме да декодираме своят генетичен потенциал...до кога ще отричаме даденоста...кога ще разберем смисъла,играта,творбата???

за нас отричането е нещастийе-отричаме себе си.живееме но не съществуваме-духове сме,тялото го оставихме вав пещерата,ето това е разликата между нас и животните.

природното-''разум'',акъл,вграден във генната банка...този ''разум''се предава не от духовното-придобитото-а още от началото чрез сащесвенното-първичното...

когато разберем че трябва да взимаме толкова колкото ни се полага !!!

тогава ще станем сащесвенни-щастливи...

а как ще разберем колко ни е полагаемото...

питайте ''животните ''около вас

дайте примери за разум-акъл,ум...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Ронимо, според мен рискуваме да се объркаме в терминологията и всеки от нас да влага различен смисъл в еднаквите думи.

Но ще опитам да ти отговоря.

Всички знаем, че далеч не сме толкова разумни колкото ни се иска или колкото би следвало да бъде. Пътя на човешкият ум е сливане с Божествения ум (или както ронимо го наричка природа - поправи ме ако греша).

Под природа аз не разбирам само видимиата част, която погледната откъснато е само сбор от инстинкти и механика.

Но тази природа е само част, проява на една Разумна Природа, която е съвкупност от всички разумни и мислещи същества. И тя реагира на нашето съзнание и мисъл!

Примерите в тази тема мисля, че точно това целят да покажат.

Така погледнато Разума е в Природата, в Бога и ако човек иска да стане истинско Разумно същество той трябва да започен да мисли като Разумните Същества.

Да се стремиш да мислиш, като Христос например - това е разуност.

Но да мислиш, като български политик например - ронимо прав си, няма никакъв разум.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Нека уточним, че различните животни са в различна степен на развитие. Нервната система на бозайниците и птиците е много по-добре развита от тази на черупчестите мекотели примерно. Развитието на самосъзнанието на живите същества зависи не само от генните заложби, но и от живота след раждането, излюпването или каквото там се случва, за да започнат самостоятелен живот в средата. Условията, предизвикателствата на средата за развитие имат огромно значение.

Иначе съм убедена, че ако са живели при подходящи условия, включващи обучение с любов, някои животни могат да имат добре развито самосъзнание, могат да мислят и то логично, притежават т.нар. хуманни качества /способни са на саможертва примерно/, притежават по-добра сетивност от хората, притежават интуиция, с тях може да се контактува и телепатично, могат да се разменят мисли и чувства. Освен това животните притежават индивидуалност, характер. Ако някои животни имаха достатъчно развити крайници с фина моторика като ръцете, както и членоразделна реч, биха засрамили със способностите си доста хора. Все пак е възможно да се "разговаря" с тях, понеже някои разбират почти всяка дума на стопаните си /с изключение на такива като "политика" например/, а внимателния стопанин познава поведението и звуците, които показва животното, също какво означават те. Чест е изразът: "Разбираме се само с поглед!" Искам пак да подчертая, че и в природата на животните се среща това явление на любов и саможертвеност, каквото обикновено се приписва на хората. При хората има повече зверове и от най-кръвожадните животни, по-безсъзнателни, по-безсъвестни...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

:angel:

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup1: Привет!

Борхес беше казал в едно свое мото към "Безсмъртният": "Само животните са безсмъртни, защото не знаят нищо за смъртта".

Голяма неистина е това което е казал в това изречение - само животните били безсмъртни!!!! :o:o:o

Коя е причината да цитираме сбъркани и подвеждащи неща ? :hmmmmm::whistling:

Любов+Светлина+Мир+Радост :thumbsup2::feel happy::angel:

Link to comment
Share on other sites

Вгледай се в цитата, Телемах. Знаенето е свързано със /само/съзнанието - със знание

Link to comment
Share on other sites

Животните също се страхуват. Не се страхуват малките животни, както малките хора, които в небесното царство са най-големи. Те са безсмъртни.

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

Голяма форумска активност :dancing yes: направо да се радваш ли да страдаш ли ( както сме се разобщували...мнения и теми безчеТ - кое по напреТ :harhar:

За животните в беседите на Учителя имаме писани теми , ще постна мнения и материали.

Безграничната ни обичта към животните и реалността за техния свят като че ли ги преплитаме , единичните примери са много интересни , но са си единични и не са доказателствени ! Експерименти безброй са правени и ще се правят с по малките ни приятели животните и има един единствен постоянен резултат/извод - относно способността на животните да ПОМНЯТ - забравят почти мигновено всичко от ОБУЧЕНИЕТО си когато попаднат отново в собствената си среда ... В кое от всичките съзнания протича този процес , как мислите? Самосъзнание животните нямат и е невъзможно да имат.

А това за смъртта и безсмъртието им го приемам като шега или като провокация! :hmmmmm:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...