Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Адаптогени


Recommended Posts

Адаптогените са главно растения и препарати от тях с меко стимулиращо действие, на практика нямат нежелани странични ефекти или отрицателни последици. Стимулиращият им ефект не се понижава при продължителна употреба, т. е. към тях няма привикване. Наричат се адаптогени, тъй като помагат на организма да се приспособява (адаптира) по-добре към екстремални условия на живот и работа - при голямо психическо и физическо натоварване, голяма надморска височина, прекалено ниски температури или големи горещини, при стресови ситуации.

Главен представител на тази група е легендарният жен-шен. Други растения с подобен ефект са Елеутерокок/Сибирски жен-шен/, Родиола/Златен корен/, Китайски лимонник/Шизандра/, Шлемник, Леузея и т.н.

Лично аз от една година използвам елеутерокок и за мен това е една изключителна билка! Успешно замества антидепресантите и ти дава много сила и виталност! Подобрява качеството на живота!

Eleutherococcus senticosus, наричан още сибирски женшен или дяволски храст, е мощна тонизираща адаптогенна билка с впечатляващ спектър от благоприятни за здравето ефекти, които не само не отстъпват, но дори надминават тези на истинския женшен, на който е далечен роднина. Негова родина е далекоизточната тайга (в югоизточната част на Русия и северната на Китай, Корея и Япония).

Изследванията показаха, че той повишава устойчивостта срещу стреса и затова понастоящем широко се използва като тонизиращо средство в периоди на стрес и напрежение. Смята се, че при редовна употреба възстановява силата и енергичността, подобрява паметта и удължава живота. Коренът му притежава адаптогенни, противовъзпалителни, тонизиращи, понижаващи кръвната захар (антидиабетични) и съдоразширяващи ефекти.

Макар и по-малко популярен от женшена, елеутерококът се използва в традиционната медицина от 2000 години, както свидетелстват китайски източници. В Китай се е прилагал за предотвратяване на респираторни инфекции, настинки и грип, а в Сибир - за повишаване на виталността и намаляване на инфекциите.

В близкото минало свойството на елеутерокока да увеличава издръжливостта подтикна олимпийските спортисти в Съветския съюз да го приемат, за да подобряват постиженията си. Изследователи, плувци, моряци и миньори също го вземаха, за да се защитят от болести, свързани със стреса. А след аварията в Чернобил на много украински и руски граждани бил раздаден елеутерокок, за да противодейства на ефектите от радиацията.

Тонизиращият ефект на растението не е само физически, а може чувствително да повишава и интелектуалните способности. Той съдържа множество хетерозиди и стимулира централната нервна система и ендокринните жлези. Освен това благоприятства адаптирането на организма към различните условия, в които би могъл да се намира. Поради тази причина руските космонавти го употребяват, за да улеснят приспособяването си към условията в космоса. Той подпомага адаптацията и към неблагоприятните ефекти на околната среда, като например при работа в тежки климатични условия, свързани с преохлаждане или прегряване на организма.

От съставките на елеутерокока най-голямо внимание привлякоха така наречените елеутерозиди. Открити са седем основни подвида, от които най-изследвани са В и Е. Билката съдържа и комплексни полизахариди. Тези съединения играят решаваща роля за имунните функции на елеутерокока.

Сибирският женшен е доказал, че засилва остротата на ума и физическата издръжливост без последващия спад, характерен за продуктите с кофеин. При това трябва да се отбележи, че стимулиращият му ефект не се придружава с възбуда и безсъние - напротив, той прави съня по-дълбок и пълноценен, така че човек се наспива за по-кратко време.

http://www.nowfoods....00-kapsuli.html

Родиола(Златен корен) расте в сибирските планини на надморска височина около 3000 метра, а сродните й видове пускат корени по най-високите върхове в света. В праисторически документи на народите от Източна и Средна Азия често се споменава една свята билка, на която се приписват изключителни лечебни качества. Според легендите хората, които пият чай от родиола живеят над 100 години. По време на династията Jing (1644-1911) войниците редовно пиели от растението за повишаване на имунитета и като елексир за зареждане на тялото с енергия.В Китай лечителите са използвали корен от родиола за профилактика на инфаркт и за пречистване на кръвта. Монголските лекари я предписвали на пациенти с рак и туберкулоза. В руската природна медицина от векове успешно се използва родиола за профилактика и лечение на настинки, за укрепване на сърцето и като средство против инфаркт.

Билката има богат витаминен и минерален състав, много фитохимични вещества, между които най-значими са фенилпропаноидите, проантоцианидите, флавоноидите и др. Най-важните активни съставки на родиола са rozavin, rozann, rozin, rodiolin, salidrozid и неговият агликол p-tirozil. Rozavin, rozarin и rozin са специфични само за Rhodiola rosea.

Rhodiola rosea е адаптоген с неоценима стойност, който чрез активните си вещества усилва съпротивителната способност на организма срещу стресовите влияния вьрху тялото и душевния мир на човека.

- Познатите влияния на Rhodiola rosea са:

Rhodiola rosea е особено уравновесено антистресово средство за имунна защита, което подобрява или възстановява съпротивителната способност на организма срещу болестите. Подпомага имунната толерантност, прави разлика между себе си и несебе си, създава постоянно буден имунен надзор (имунитет срещу тумори).

• Създава баланс, хомеостазис на организма. Благодарение на това имунната система и равнището на хормоните стават уравновесени.

• Повишава нивото на серотонин и допамин у индивидите, намиращи сe под въздействието на стрес, същевре менно намалява равнището на потенциално вредните съставки, като глюкохормоните в надбъбречната жлеза (кортизол и глюкокортикоид), и ги под държа на необходимо за здравето ниво.

• Чрез ендоген-опиоидите снижа ва вредното влияние на стреса върху сърцето, предпазва го, нормализира неправилното сърцебиене (аритмията) премахва локалното безкрьвие и има болкоуспокояващо действие.

• Има противотуморно действие чрез усилване на устойчивостта на организма срещу отрови.

• Повишава сексуалната енергия. Може да има действено влияние : при лечението на сексуални смущения при индивидите от двата пола.

• При диабетно болните стимулира отделянето на инсулин, респективно усилва чувствител-ността към инсулина, като по този начин снижава нивото на кръвната захар.

• Веществата розавин и салидрозид увеличават нивото на серотонин в мозъка и така намаляват или премахват депресията.

• Предпазва черния дроб от отровни вещества.

• Има силно антиоксидантно действие.

• Оказва влияние при опазването на организма от вредното влияние, причинено от свободни-те радикали и мутагените, и помага за регенерира нето на щетите, нанесени на ДНК.

• Повишава дееспособността и из дръжливостта на спортистите, подпо мага анаболизма (увеличава масата на разтегателните мускули), дава възможност за ефективното използване на запасите при обмяната на веществата.

• Подобрява общото самочувствие и интелектуалната свежест. Подобрява паметта и интелектуалната дейност като цяло.

<br style=""> <br style="">

Редактирано от Тесаракт
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

В народната медицина адаптогените се използват от хиляди години. Още в античността те били известни като "разаяна", или "есенция на живота". Географското им разпространение в Русия е във високопланинските райони на Приморска област, около река Амур, край Охотско море, Курилските острови, Алтай, Урал. Срещат се и в труднодостъпните райони на скандинавските страни. В България могат да се намерят във високите части на Рила. Познанието за тях е било достъпно само за императорите и висшето духовенство. В по-ново време екстрактът от адаптогените се е използвал, за да забави процеса на стареене на държавните и партийните лидери от епохата на развития социализъм.

Често билките са използвани и при спортистите. Левзеята (еленов корен) и сератулата (лунният сърпец) действат като естествени анаболи, които не вредят на организма и не се хващат при допинг тестовете. Това е използвано от руските и китайските треньори, които в рамките на позволеното стимулирали своите спортисти. След разсекретяването на изследванията за адаптогените през 1988-а стана ясно, че с тяхна помощ Съветският съюз установил хегемония на олимпийските игри, защото масово били използвани при натрупване на мускулна маса.

Изследванията са показали, че повечето растения от групата на адаптогените преживяват векове. Освен това в тях са намерени биологичноактивни вещества като едистерон, който превръщат личинката в какавида, а какавидата във възрастно, нещо, за което биолозите казват, че представлява чудо на природата.

http://more.info.bg/...209&issueID=410

Редактирано от Тесаракт
Линк към коментар
Share on other sites

~ ензимите - играят ключова роля и е важно, че с времето намалява ензимния "капацитет" на тялото; в "Тайната на живота" д-р Джеймс Съмнър, нобелов лауреат и професор по биохимия посочва, че чувството на "остаряване" се дължи на пониженото ниво на ензими в тялото... За да се поддържа ензимното равнище е необходима жива /сурова/ храна, състояща се от плодове и зеленчуци.... Когато се консумират повече блюда пресни плодове, семена /ядки/ и кълнове чувстваме тялото си по-леко и по-енергично, увеличава се необходимостта и възможността! от физическо движение ~ което пък ни носи повече радост :)

И след това предисловие ~ произвеждат се ензими /храносмилателни/ изцяло на растителна основа; те са и за препоръчване като адаптоген/и /когато се консумира напр. готвена храна, за подобряване общото състояние и др./; трябва да се спомене, че в аптечната мрежа се продават ензими, произведени и съдържащи активно вещество свински панкреатин /с активност от липаза, амилаза и протеази/, което като вариант е по-добре да бъде отклонявано...

Редактирано от Milena
Линк към коментар
Share on other sites

Тесаракт каза:

."... След разсекретяването на изследванията за адаптогените през 1988-а стана ясно, че с тяхна помощ Съветският съюз установил хегемония на олимпийските игри, защото масово били използвани при натрупване на мускулна маса."

Така е, всичко, посочено за тези чудни растения, е така, но мисля, че не всичко е разсекретено.

Всъщност, освен терапевтично приложение, родиолата напр. има и специализирано такова, което все още се пази в тайна.  Един от опитите: При изследвания с командоси е било установено следното: Те е трябвало да работят тежка физическа работа без никаква почивка. Тези силни и тренирани мтже са издържали  средно 36 часа и са падали от умора накрая. Тогава са им давали ударна доза, и те, без да почиват, са извършвали още 1, 5 пъти тази работа, която преди това ги е довела да пълно изтощение. После заспивали за 3-4 денонощия, докато се въстановят.

За мнозина това звучи невероятно, но е факт. Становището на официалната медицина / военна/ е : "...по неизяснен начин за съвременната медицина това растение отключва скрити енергийни запаси на организма..."

Но това, което мисля, че е най-интересното свойство на златния корен, е следното:

Това е единственото растение с доказан антихипнотичен и антисугестивен ефект

Наистина не могат да ви повлияят, и усещате дали ви казват истината.Подобно действие може би има и при елеутерокока

Има споразумение между част от хората, които се занимават с изследванията, да не се публикуват всички резултати- една от целите е да не се унищожат оскъдните природни популации, поради все още силния интерес.на среди, които не се интерисуват от лечебни качества

При всички случаи, според мен, ако човек реши да го ползва, трябва да се стреми да бъде вътрешно чист и да се отнася с уважение към растението и към природата.-и тогава наистина има забележителен ефект.

Но, ако решат да го ползват хора с користолюбиви и непочтени цели, мисля, че след време действието на растението ще се обърне срещу тях - неслучайно то расте само по високите и чисти места и все още е с неразкрити свойства.

" Възможностите се проявават, когато условията са налице"- така че как ще повлияе златния корен , зависи от това какви условия му предоставяме в нас самите.

  

Редактирано от бял оман
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Дойде сезонът на жен-шена!:)

ЖЕН-ШЕН

Според мен жен-шенът е перфектен адаптоген и аз го използвам от октомври до април по предписаната схема.

Предпочитам китайските ампули които съдържат жен-шен,пчелно млечице и шизандра.Шизандрата укрепва белодробния меридиан и е незаменима при респираторни проблеми.

Трябва да се знае,че същинския жен-шен е противопоказен при:

- хипертония;

- хипоглекимия;

- епилепсия;

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...