Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Прозорец на Джохари


Guest Мона

Recommended Posts

Прозорецът на Джохари показва колко добре разбирате себе си и помага да разберем как се отнасят към нас хората. В целият свят тази концепция е позната и приета като един от начините за подобряване на отношения и взаимното разбиране между хората. Автори на концепцията са Джозефом Лафт и Гарри Ингам, тя е създадена през 1955 година.

"Прозорецът" е символично изображение на личността на човека. Той е разделен на четири квадрантa:

Johari-window-bg.png

През погледа на Таро, това звучи малко по-различно:

1. Идентичност - Арена

2. Напълно непознат - Непозната област

3. Сянката - Фасада (Трикстер, Персона)

4. Сляпото петно - Сляпото петно (онова, което другите рабират за нас, но не и ние самите)

Тази схема е уникален начин за самоанализ и най-вече за социална пригодимост. Защо?

Прозорецът на Джохари показва процесът, по който протича саморазбирането. То започва със знанието за себе си, получено от другите и от собствения опит, при необходимост от непрекъсната обратна връзка и саморазкриването, до достигане на знание и за неосъзнатото. Т.е. личността знае изключително малко за т.нар. си "зазидана част" или "сляпо петно". Идеята е да се осъзнаят силните и слабите страни на личността, а също да се осъзнае и приеме собственото тяло. Отговорността означава преценка на собственото поведение, а принципът "тук и сега" означава акцентиране върху актуалните преживявания.

Тази схема ни показва максимално добре до каква степен нашата самооценка се разминава оценката на другите: как умеем да общуваме, до каква степен сме лицемери или се самозаблуждаваме. В ръцете на опитен специалист по Таро, тази подредба е перфектен начин за профилиране на личността.

Картите се редят по схемата, която е по-горе: 1 - Арена, 2 - Непознат, 3 - Сянка и 4 - Сляпото петно (онова, което не знаем за себе си, но другите виждат).

Но, освен да си гледаме по тази система, нека се и замислим. Неслучайно много психолози използват картите Таро като психотерапия :-)

Един от първите големи таролози, който използва тази методика е Hajo Banzhaf (http://www.tarot.de/)

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

...:)...Ок...,аз ще пиша...В началото,предполагам както и при повечето съм пробвала няколко подредби...Една от тях е тази...записала съм и датата....29.10 миналата година...Резултата е следният:1.2меч   2.Слънцето   3.Жрец   4.Асо Пентакли... Имам няколко въпроса тук...като начало колко често се реди имайки предвид,че от тогава са минали 10-на месеца,ако наредя сега това показателно ли ще е за някакъв вид промяна или просто това си е личностна характеристика...като заложби с плюсове и минуси...както е при един хороскоп например...с отделните планети в отделните домове...И изобщо нека моите карти да са показно за това как се процедира...Тук е видно,че има 4 обособени 2-ки...

   1.Познато за другите-2 меч Асо Пентакли

   2.Непознато за другите-Слънце и Жрец

   3.Познато за мен-2меч Жрец

   4.Непознато за мен-Асо Пентакли Слънце

   Интересно ми е тук има ли значение дали се падат преходни или непреходни карти...и може ли да се извади като заключение дали нещо подлежи на промяна и търпи някакво развитие...това моментна снимка ли е...или си е принадлежане към определен типаж...

Линк към коментар
Share on other sites

...Не,не ми се повтарят...просто мислех,че се разглеждат по 2-ки...вертикално и хоризонтално...,но явно съм в грешка...Всеки прозорец сам за себе си ли е...не се ли разглежда като комбинация със съседните... :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Нямаме никакви двойки, има 4 карти само, които се редят по този начин. Въпрос на интерпретация е да съчетаеш картите и да извлечеш поуки за себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

...А,да...сега го зацепих... :3d_146: ...Та в това разминаване /за себе си/ с другите...всъщност взима ли се противоположното значение на картата...в моят случай...познатото за мен-Жреца...да е непознато за другите...означимо ли е с неговата противоположност в тази позиция?...И може ли да се приеме като съвет...да го разкрия?!

Редактирано от Ceca
Линк към коментар
Share on other sites

Повече от това, което е описано в условието, няма какво да добавя. Както се вижда, се ползват понятия от психоанализата, които се явяват части от личността ни. Познати и непознати за нас. В това подреждане няма съвети, има самоанализ чрез езика на Таро.

Линк към коментар
Share on other sites

...1.2 меч...да,тук се познах...в повечето случаи следвам и търся логика във всичко...съмнявам се във вътрешния си глас...както знаем 2 меч е противоположността на Жрицата,доста често се съмнявам дори в очевидни неща...двоумя се,неуверена съм и не рядко това ми изиграва лоша шега..,.../не знам дали има някаква връзка със зодията ми Везни:)/...Може би точно това двоумене е заложено в мен,...,но определено работя по въпроса... :)...

...2.Слънце...тук като непозната област Слънцето...нямам идея как да го анализирам...като нещо,което ми е чуждо може би...далеч от егоизма...и от светлината на прожекторите...поне това ми хрумва като идея

...3.Жрец като лице,което другите не познават в мен...подхождам винаги с доверие към нещата и хората...странно обаче е как това ми положение контрастира с 2-ка меч?!...Държа на морала...понякога повече от нужното...,но и тук се опитвам да работя по въпроса...,защото определено не е  моя полза...

...4.Асо Пентакли...тук май хората ме виждат като преуспял човек...,на когото всичко му е наред...странното е,че се оказва,че е на место,което другите съзнават и виждат,а аз не... :hmmmmm:

...Не писах много по позициите,защото исках да видя дали това е начина на разбор на тази подредба...Иначе има още доста да се пише по значенията,но искам да видя дали това е посоката...?!...Ще съм благодарна на допълнения,пояснения и поправки... :)...

Редактирано от Ceca
Линк към коментар
Share on other sites

Дотук добре, но това е само 1% от задачата. Остава анализ и интерпретация от гледна точка на зададените психологически параметри, а именно:

1. Идентичност - Арена
2. Напълно непознат - Непозната област
3. Сянката - Фасада (Трикстер, Персона)
4. Сляпото петно - Сляпото петно (онова, което другите рабират за нас, но не и ние самите)

 

Представи си, че си психолог, който профилира пациент по тези карти и има този вид тест. Съвременната психология работи с подобни тестове. Умението да анализираме себе си, без да налагаме заучените модели е нещо изключително трудно, също толкова трудно, колкото и да се тълкуват и интерпретират карти Таро.

Но не пречи да се опитва и човек да придобива нови интелектуални познания.

Линк към коментар
Share on other sites

...Гледайки позиция 2.Слънцето...тук е упоменато като напълно непозната област...,но в описанието на Хайо Банцхаф е упоменато като неосъзнати  процеси,които оказват влияние на личността ...Това Слънце би ли могло да се разглежда като влияние на Бащата върху личностното изграждане...?...

Линк към коментар
Share on other sites

...Гледайки позиция 2.Слънцето...тук е упоменато като напълно непозната област...,но в описанието на Хайо Банцхаф е упоменато като неосъзнати  процеси,които оказват влияние на личността ...Това Слънце би ли могло да се разглежда като влияние на Бащата върху личностното изграждане...?...

 

Продължавай, ама надълбоко.

Отпусни се, ще разбереш много неща за себе си, ще видиш. Просто разрови, но гледайки се отстрани.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето го и моят прозорец. Х.Банцхав пише, че  трудно се разбира от пръв поглед. Затова е целесъобразно  картите да са някъде на видно място.   Затова реших да сложа картинки.  Има книга с тълкуванията  на Х. Банцхав на всяка карта, за всяка позиция в "Сляпото петно".   Тъй като съм начинаеща се придържам  към наговите значения. 

1.Позиция  Жрец- хората ме виждат като честен и благороден човек , на който може да се има доверие. Често пъти колежки и приятелки ми искат съвет как да постъпят в дадена ситуация.

2. Позиция 3 жезли- близките ми виждат в  мен това което съм постиглала и може да постигна повече, но аз не го виждам- ниска самооценка.

3.Кралица Мечове- аз наистина се определям като такава , може би така съм възпитана. Без много проява на емоции.

4. 9 жезли - преживени неприятности и болезнени моменти в миналото ме карат да се изолирам, да се барикадирам от външния свят .  

 

Когато позиция 3 и 4 се различават много една от друга, наистина човек трябва да се замисли. 

Истината е, че от неприятните моменти са минали 5 години, а явно не съм намерила начин да премахна барикадата.

 

 

JLXDcLmV9dpUC2Er-lm1i.png

Редактирано от Jullyanna
Линк към коментар
Share on other sites

Първо започнете с това, какво у психоанализата се нарича Сянка, добра стъпка ще е. После какво е Трикстер, за това е говорено много. Както и Персона. И разликата между тях.

За да се изяснят ясно позициите.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

И аз реших да направя тази подредба. Мисля, че ще ми е от голяма ползва в момента. Ще съм много благодарна на Лиула, ако се включи с коментар, а и на всеки, който пожелае :)

Ще напиша и коментар за картите, но не съм нито психотерапевт, нито таролог, а и подредбата е лично за мен, може би ще съм грешна в тълкуването, но ще опитам.

 

1. Идентичност - Арена - Колесницата
2. Напълно непознат - Непозната област - Смъртта
3. Сянката - Фасада (Трикстер, Персона) - Кралица жезли
4. Сляпото петно - Сляпото петно (онова, което другите рабират за нас, но не и ние самите) - 6 пентакли

 

С начална карта Колесницата си мисля, че за момента аз не съм се изявила. Има воля и желание, но може би все още чакам, мислейки, че времето още не е дошло... Да, но идва Смъртта, която дава срещата с неизбежното, страхът, тревожното. Или сама трябва да се взема в ръце или обстоятелствата ще ме променят на сила. Моят "спаринг партньор" - Кралица жезли, показва може би, че аз трудно се адаптирам към новото, към промените, че имам скрита агресия в себе си и съм готова на всичко да постигна целта. 6 пентакли - в очите на хората вероятно изглеждам, като човек, който постоянно търси и иска помощ и на който винаги се появява някой, който му помага, но като че ли аз не го оценявам  :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Първо започнете с това, какво у психоанализата се нарича Сянка, добра стъпка ще е. После какво е Трикстер, за това е говорено много. Както и Персона. И разликата между тях.

За да се изяснят ясно позициите.

Линк към коментар
Share on other sites

Сянката - това е нашият опонент вътре в нас, който изобличава нашите слаби страни и изостря уменията ни. Тя е неразделна част от нашата същност. Тя е един вид учителят, с помощта, на който разкриваме истинското си лице. Отказвайки си да я опознаем и бягайки от нея нейната сила става по-голяма и разрушителна. Това е и една причина например добри хора в момент на гняв да проявяват жестокост. Няма човек на света без своя сянка. Затова и може би хората не сме нито прекалено добри винаги, нито по-лоши, от които и да е. Чрез сянката ни се разкрива поле за работа и само от нас зависи дали ще успеем да се справим, опознавайки я и да се превърнем в личностите, които искаме да бъдем най-много.

 

Трикстер (хитрецът) архетип в аналитичната психология олицетворява психологическите качества въплътени в образа на културен герой, който е умен и забавен, но повече или по-малко лишен от морални задръжки и в разрез с общоприетите норми често прибягва до хитрости и измами за да постигне своите цели.

В съвременната литература този архетип е съхранен като културен герой, без задължително да му се приписват свръхестествени или божествени качества. Неговото присъствие е достатъчно осезателно и в кинотоизобразителното изкуство, дори в сънищата.

 

Персоната - нашият образ пред обществото. Терминът е свързан с “човек” и “личност”, и произлиза от латинската дума за маска. Така че персоната е маската, която си слагате преди да се покажете пред външния свят. Въпреки, че произлиза като архетип, от момента, в който осъзнаем наличието й, тя се превръща в част от нас, различна от колективното несъзнавано. В най-доброто си проявление, персоната е просто “доброто впечатление”, което искаме да създадем докато изпълняваме ролите, поставени ни от обществото. Но разбира се, тя може да бъде и “лошото впечатление”, което използваме, за да манипулираме мнението и поведението на другите. А в най-негативния вариант, може да подведем дори и самите себе си, че това е нашата истинска същност. Понякога вярваме, че наистина сме това, за което се представяме.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам, че много са изкушени да разберат повече неща за себе си чрез тази подредба, но темата изисква както сериозни и задълбочени познания по Таро, така и по психология.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам, че много са изкушени да разберат повече неща за себе си чрез тази подредба, но темата изисква както сериозни и задълбочени познания по Таро, така и по психология.

Така е. Но за всичко трябва практика и свързаното с нея четене и ровене, иначе няма как да се получи. Т.е. това че няма съответните дълбоки познания за момента, никак не е в противоречие със заниманията. Постоянство му е цаката и никакво отказване :)

Линк към коментар
Share on other sites

 

Разбирам, че много са изкушени да разберат повече неща за себе си чрез тази подредба, но темата изисква както сериозни и задълбочени познания по Таро, така и по психология.

Така е. Но за всичко трябва практика и свързаното с нея четене и ровене, иначе няма как да се получи. Т.е. това че няма съответните дълбоки познания за момента, никак не е в противоречие със заниманията. Постоянство му е цаката и никакво отказване :)

 

 

Ще се радвам, ако и тази упоритост бъде подкрепена и с точна прогностика, другото за мен никак не е важно.

Линк към коментар
Share on other sites

 

 

Разбирам, че много са изкушени да разберат повече неща за себе си чрез тази подредба, но темата изисква както сериозни и задълбочени познания по Таро, така и по психология.

Така е. Но за всичко трябва практика и свързаното с нея четене и ровене, иначе няма как да се получи. Т.е. това че няма съответните дълбоки познания за момента, никак не е в противоречие със заниманията. Постоянство му е цаката и никакво отказване :)

 

 

Ще се радвам, ако и тази упоритост бъде подкрепена и с точна прогностика, другото за мен никак не е важно.

 

Всички ще се радваме най-много на това :)

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...