Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Самий чака ЕГН


Recommended Posts

11-годишното момче няма ЕГН. И няма изгледи скоро да има, при положение че са сезирани различни институции, които могат да се произнесат по казуса на детето...

Самий е роден преди 12 години ... изоставен в деня на раждането си. ... изпратен в един от домовете за изоставени деца в София. Там живее до третата си година. Тогава някой, предполага се лекар, му поставя диагнозата хидроцефалия, която директно го изпраща в дома за деца с умствена изостаналост в село Медвен. Днес, години след това, вече е ясно, че Самий няма хидроцефалия, защото се вижда, че не е умствено изостанало дете. Тогава обаче някой е преценил, че е по-добре той да бъде настанен в дом за умствено изостанали деца. Това решава цялата съдба на момчето.

Той е видимо по-будно и живо дете от останалите, намиращи се в институцията. Заради това често е искан за осиновяване, включително и в чужбина. Липсата на ЕГН обаче утежнява процедурата по осиновяване до степен, в която тя става напълно невъзможна.

Източник: в-к Стандарт от 24.09. 2010

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-09-24&article=341306

Редно е всички граждани най-после да се намесим и да спрем такива административни безумия!

Надявам се на всички вас, които четете тук - да изкажете своята позиция с мнение, а тези, чиито професионални умения позволяват, да направят нещо на дело.

Пожелавам много светлина, спокоен и радостен живот на всички вас, на всички нас, които сме имали и имаме родители, дом, училище и образование, приятели, влюбвания, цели в живота,

или просто хубава и разнообразна храна, възможност да опознаем страната си и света, да имаме мечти и толкова многото пожелани дреболии -

един свят, непознат за това момче, което е съвсем като всички нас.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Не знам какво да кажа? Просто съм втрещена... И всички думи ми се губят...

Редактирано от Impulsa
Линк към коментар
Share on other sites

Ами това си е чиста незаинтересованост.

След като детето има рождена дата, месец, и година , място на раждане, и акт за раждане с номер ( по който всъщност се определя ЕГН-то) трябва да се прегледат регистрите в болницата от съответния период и да се попълни ЕГН-то. Ако то е просто пропуснато като вписване в акта , значи съществува в регистрите на болницата, ако и там пък е пропуснато да се впише, което вече ми звучи малко нереално има поредност от предното и следващо роденото дете и трябва да се види там.

Ако не се лъжа на съпруга ми беше объркано ЕГН- то доста години и го възстановяваха по подобен начин.

Също така, преди 12 год схемата с получаването на акта за раждане (поне в Бургас) беше такава , че не се вземаше от болницата, а няколко дни по- късно от общинска служба, така че ако все пак го няма в регистрите на болницата, трябва да го има в общинските регистри, защото се плаща сума за живородено дете от общината, а тя се отпуска по ЕГН. Нещо такова беше.

Но това е просто немърливо отношение и според мен нищо не е задействано.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина интересни бюрократични проблеми има в България.:thumbsup2:Днес слушах за формалността да имаме ЕГН, твърде парадоксално наистина да ни номерирват.Невъзможно е да съществуваме без ЕГН, като се замисля, че ще има електронен регистър за Здравно осигурени, за социално- осигурени и т. н. Горките счетоводители да ни отмятат по три имена, не им завиждам:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление случаят със Самий не е изключение.

А колко хора със сгрешени ЕГН има!

Вярвам,че скоро всичко ще се оправи!:thumbsup2:

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Вижте, идеята е какво можем да направим.

Реално.

Тук и сега.

Това е едно дете, напълно беззащитно, без близки и приятели, няма кой да се поинтересува и загрижи за него.

Има ли измежду четящите хора с юридическо образование?

Аз не съм съвсем сигурна, но мисля, че акта за раждане се издава от болницата, където е родено детето, а после ЕГН-то се издава от общината и то примерно единия родител носи акта за раждане и си взема от общината удостоверение за раждане, издадено въз основа на този акт и в това удостоверение вече има ЕГН. В случая явно неговия акт за раждане не е стигнал до общината. Ако съм права, кажете какъв е реда, какво следва да се направи. Евентуално е нужно да се отиде в болницата, където е родено и съответната община в София. Проблем е, че който и от нас да отиде на какво основание ще поиска и най-вероятно няма да му дадат този акт за раждане. Евентуално можем да потърсим съдействие от медията и журналиста, който е писал за Самий.

Дайте да помислим и да предприемем реални действия.

Линк към коментар
Share on other sites

Нямам познати с такова образование, аз пък съвсем съм зле там. Но ако с нещо друго мога да помогна-да му купим нещо, да го посетим. Незнам точно, но с радост ще помогна.

Ако се знае от какво друго има нужда детето, пишете.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами тези деца имат нужда от любов и нужда , че са нужни някому.....можем да направим много ако искаме, но не е само той.....хиляди са

за съжаление шесторки и осморки само лапат огромни хонорари и нищо не правят....

Отдел закрила на детето към съответната дирекция за социално подпомагане може да свърши тази работа , ако разбира се знаят за случая. Социалните работници са оторизирани да събират информация от всички институци и смятам, че това ще го свършат без проблем. Журналиста си е направил добре материалчето да се вайкаме...ах,ох и т.н. Мисля, че няма повод за тревога, има хора работещи по тези въпроси с любов. Аз самата го правих години наред :thumbsup: Децата са много, проблемите са много , на един колега се падат по много случаи, като винаги има един по-спешен. Нещо като спешното в Пирогов:whistling: Сигурна съм че се работи по случая.

Ако ние искаме да зарадваме Сами с нещо можем винаги да го направим :sorcerer: друхи, храна, играчки, нещо което обича и т.н.

Има обаче едно но, и то е че не есамо Сами в дома...... Когато правим дарения е добре да го знаем, тоест ако се направи посещение ще е нужно да разберем колко са децата и да вземем на всики по едно нещо или ако сме с по отворини сърца по две, три и т.н.

Редактирано от Eshavt
Линк към коментар
Share on other sites

Сигурна ли си, че от Агенция за закрила на детето вече работят по въпроса?

Бихме могли да ги сезираме за това дете.

Вярно, че има много деца, но не всички са с този проблем - той дори на училище не може да ходи, няма как да го осиновят, а какво ще стане с него след 6 години, като стане пълнолетен?!?

Както казваш децата имат нужда от любов и усещане, че са нужни ... Мисля, че играчки и лакомства са отбиване на номера. А то е такова лъчезарно дете (не зная видяхте ли фотографията) - можем да помислим за приемно семейство или направо осиновяване.

Чудно ми е, толкова хора искат дете, а има толкова много в домовете ...

Аз си имам две, но направо ми се иска да си го взема и него :) .

Eshavt, след като си работила в тази сфера, би ли обяснила каква е процедурата и какво е нужно, за да се поиска осиновяване.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...