Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Дори

Защо все едно и също в любовния живот?

Recommended Posts

Здравейте,писала съм и друг път по повод любовния ми живот,опитвала съм да спазвам нещата,на моменти съм намирала някакъв временен покой,но ето сега отново всичко се разклати.Почнах да излизам с едно момче,той е по-малък от мен,аз съм 5 години по голяма от него,имам и дете.В началото всичко беше много хубаво,това е ясно и вече не знам какво правя ,за кой пореден път резултата се повтори,взе да се отдръпва и един ден ми каза,че не може да е с мен заради много фактори и от там нататък вечер сме се виждали,понякога даже здравей не ми казва,все едно иска да се скрие от мен,а понякога като ме види веднага идва при мен и се държи все едно сме заедно.Преди 2 дни същото бяхме заедно радва ми се много,говори колко съм му скъпа,колко съм му мила,как всеки път се зарича,че не иска да е с мен но като ме види нещо му става,че не трябва да се забърква с мен.Че знае,че постъпва гадно като после с месец например не ми пише или обажда,но не знаел защо го прави,всичко му било безразлично.Но хем му е безразлично но казва,че иска да съм само с него,била съм негова приятелка и т..н.Не разбирам защо това го прави,след като съм му безразлична,защо идва при мен,защо ревнува..Знам какво ще кажете дръж се достойно и се махни от там,така съзнателно и аз го разбирам това,обаче чувствата ми са толкова силни, че толкова се измъчвам,че дори и да знам,че повече няма да ми се обади аз пак съм готова да омекна и пак да съм с него.Как може да виждам,че няма бъдеще и да не мога да си тръгна и така да се мъча и да продължавам вече месеци наред само тоя човек да искам.Защо нямам силата да кажа ок безразлично ти е чао тогава,а аз само се чудя какво да направя ,за да бъде както в началото.Искам да разбера неговото поведение,искам да знам с какво все отблъсквам тея,с които искам да съм,какво да сторя за да не страдам толкова,как да бъда по-силна и да мога да продължа напред без нон-стоп само за него да мисля.Излизам само за да го видя,ако не го видя все едно ми е провалена вечерта,като обсебена съм,нищо друго не ме вълнува,това знам,че не е нормално..

Благодаря!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

С това, че им позволяваш да се държат по унизителен начин с тях.С това си поведение ти предизвикваш буквално отвращение.В нас има нещо останало от животните и то ни кара да се настройваме не само отрицателно към по-слабите от нас, но буквално да издевателстваме над тях.

С две думи, избирайки да играеш ролята на мишка, вкарваш партньора си в ролята на котка.Не знам, виждала ли си как котка си играе с мишка, но точно това правят те със теб.И докато избираш тази роля, така ще е.

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Никой не би отишъл на кино, ако в трейлъра предварително е показано изцяло за какво се разказва филмът и какъв ще е краят му. Много си предвидима с това, че когато той пожелае си на разположение. Трябва да имаш повече самочувствие и да излъчваш такова. Когато показваш, че си самодостатъчна и ако не е той, ще избереш някой друг мъж да дариш с внимание, бъди сигурна, че обектът на желанията ти, ще е заинтригуван да спечели вниманието ти отново. Но друг е въпросът как да го задържиш.... По-добре работи отвътре навън - работи върху повишаване на самочувствието си, открий и развий свои заложби и привлекателни черти от характера си и едва тогава ще видиш и промяна в типажа мъже, които имат интерес към теб. Когато имаш по-висока оценка за себе си, ще можеш да казваш "не" на мъже, които се държат неуважително към теб.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да,разбирам,но все пак аз не го търся,нито му пиша.Когато се засечем по нощни заведения,единия път даже здравей не ми казва,а следващ път както преди 2 дни идва директно при мен все едно сме заедно,дори не го карам аз да идва да остава,той сам го прави,радва ми се супер много,проявява ревност дори ако някой има около мен и после минават часове например,отиваме някъде(не правим секс),прегръща ме целува,прави някакви планове да се видим и после все едно става друг,изчезва до следващия път,седмици,месец и т.н.Винаги той прави първата крачка,как би било редно да реагирам тогава,за да не предизвиквам отвращение както казахте,да му кажа махай се,изчезвай,тогава ли ще почне да ме уважава.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Той е сигурен,че те има,.както котката в клипа е сигурна,че мишката е нейна.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 25.01.2016 г. at 9:38, Дори каза:

Искам да разбера неговото поведение,искам да знам с какво все отблъсквам тея,с които искам да съм,какво да сторя за да не страдам толкова,как да бъда по-силна и да мога да продължа напред без нон-стоп само за него да мисля.Излизам само за да го видя,ако не го видя все едно ми е провалена вечерта,като обсебена съм,нищо друго не ме вълнува,това знам,че не е нормално..

Голямата грешка идва от подчертаното по - горе. Фокусирайки се в НЕГОВОТО поведение, което абсолютно няма как да разбереш. Ти забравяш за своето. Обръщането е простичко - не ТОЙ какво иска от теб /това те води в залитане в ненужни фантазии, които са само в твоята глава/, а какво ТИ искаш за себе си /това е доста по - точно и ясно/ Ако веднага в главата ти идва отговор "Искам него" значи изобщо не си помислила за себе си, а отново влизаш във фантазия. Ние не можем да имаме и притежаваме никой. Т.е. на подсъзнателно ниво ти не искаш НЕГО, ти искаш нещо ЗА СЕБЕ СИ. Когато разбереш какво е то и видиш, че то няма нищо общо с никой друг, ще видиш как и твоето поведение ще се промени.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Добре ,нека сменя въпроса,с кое ги отблъсквам толкова,хиляди пъти съм се чудила,мислила къде бъркам.Не мисля,че е с това,че се държа като мишка,защото аз нито звъня,нито провокирам срещи,нито му се моля..

Защо ми е тоя мъж ли?-защото изпитвам чувства към него,може да са илюзорни както по горе се каза,но това усещам към него

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всъщност, мишката от клипчето се опитва да избяга.Тя не звъни и търси котката.Но, просто излъчва слабост и това провокира котката, да я гони си играе с нея.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Как да се боря с тея слабости,за да не прогонвам всеки мъж или момче,към когото почна да изпитвам нещо,защото през последните 2 години това е всеки път с всекиго,толкова ми писна от тея несподелени любови,че не виждам изход вече

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В началото на двайсетте си години имаше едно момче, с което много исках да бъдем в сериозни отношения. Вместо това, когато се видехме, винаги се държахме като двойка, всеки път си мислех, че започваме истинска връзка, но той всеки път след кратък период изчезваше. И винаги се появяваше, сякаш нищо не сме прекъсвали, знаейки, че ще съм на разположение. А аз още повече го исках.... В последствие разбрах, че той си носи неговите си товари, които нямат нищо общо с мен. Когато той се изправи пред страховете си (от обвързване) и разкри слабостите си пред себе си и мен, той осъзна, че иска отношенията ни да прераснат в сериозна връзка. Но сега той беше слаб, достъпен и очакващ, даже и изискващ, всеки жест на любов от мен. Отношенията ни, нормално според мен, не успяха да се развият. Но аз в тях имах възможност да разбера какво е да си и в двете роли - на котката и мишката, и да осъзная къде не искам да попадам вече. 

Ако имаш самочувствие и себеуважение, не само няма да му звъниш, но и няма да търсиш умишлено да се виждате уж случайно, няма да позволяваш той да те третира като приятелката му за една вечер. Приеми го просто, че не си подхождате и че има вероятност той да си има своите емоционални товари. Вместо да се чудиш върху неговото поведение, по-добре се фокусирай и си напиши дори, с мъж с какъв тип поведение, си представяш да прекараш живота си. Тогава мъжете, които не пасват на твоите желания и представи (като този сега, нали?) ти няма да даряваш с внимание и енергия да мислиш за тях.  

Причината да ти посочваме, че си избрала ролята на мишка е, че докато ти не го приемеш и осъзнаеш, всеки един съвет е безмислен и неефективен, дори и да е готова формула, защото ти винаги ще го прилагаш от тази си позиция. И след време пак ще пишеш нова тема, но за някой нов младеж. Разбери, че двама души, с нормално развити чувство за себеуважение и самочувствие, когато се харесват и пасват, няма да мислят кой на кого и по колко пъти звъни. Работи върху себе си, не върху другите.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съгласна,явно самоуважението ми куца доста,ако можех някак да го подобря,опитах се с доста методи,литература,утвърждения,писане на качества,но щом пак ми се случва ,явно няма ефект.Само искам да кажа,че в началото той(както и останалите)  изцяло отговаряше на типа поведение което аз желая от една връзка,там е проблема,не че попадам на лоши момчета(ако бяха такива отначало нямаше да им обърна никакво внимание), а аз някак си в последствие нещо им правя и те стават такива.Като казвам в началото говоря за месец,два,много внимателно отношение,уважение,нежност и изведнъж се отдръпват,все са объркани не знаят какво искат,хем ме искат хем не,излизат други жени,това е повече от 2 години.И естествено ,аз вече съм запознала да имам чувства и ми е доста трудно да махна с лека ръка и си се мъча с месеци наред.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В момента имам същия проблем ,дори имам чувството ,че говорим за един и същ човек.Той се запозна с мен , постоянно ме търсеше  и след известно задълбочаване на отношенията , изчезна .Казва че е объркан , не можел нищо да ми даде ,все такива оправдания от общ характер.Първо искаше да сме заедно ,после взе да казва ,че ме харесва като сестра и че съм му най- близкия човек .Не разбирам какво става , не мисля че грешката е само в самооценката ми.Имам достатъчно самочувствие ,харесвам се , но и аз попадам на хора , привидно активни , които после се размиват във времето и пространството.Слабост ли е ако обърнеш внимание на някой ,който казва ,че желае да те опознае, не мисля .И без това всички казват че трябва да съм по - мека с хората ,да не съм така рязка ,а когато се "размекна" и си призная  всичко се разпада.Получавам внимание , но не от този, когото аз искам.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

,,Казва че е объркан , не можел нищо да ми даде ,все такива оправдания от общ характер.Първо искаше да сме заедно ,после взе да казва ,че ме харесва като сестра и че съм му най- близкия човек . ,,

Коя жена, която се уважава ще отдели и  минута, да мисли повече за такъв ,,мъж,,.

Коя?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Явно не се уважаваме,след като не сме успели да приключим веднага след първото объркване,надявали сме се,че ще е както в началото,то това ни е въпроса как да се научим да се уважаваме,за да почнат  и нас да ни уважават и не само първите месеци.И доста е трудно да се спре да мисли за даден мъж,след като вече има чувства

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Момичета, а има ли вероятност вие да не търсите мъжете си в подходящата среда. Защото познавах мъж, който също така сваляше звезди и говореше същите залъгалки, че си най-специалният човек, и след време, когато нещата влязат в нормалните форми на връзка, губеше интерес и минаваше към следващото предизвикателство по същата "процедура". Цялата им мъжка компания имаше такова поведение. 

Може би си струва да опитате да опознаете мъжа малко по-дълго време в приятелската фаза. Така вие ще сте му по-интересна със своята недостъпност и ще имате възможност да видите колко е истински интересът му, а и дали си подхождате като цяло. Огледайте се сред приятелките си, няма как всяка с всеки един мъж, който тя харесва, да влиза в задълбочена връзка-с едни се получава, с други не. Всеки има право да избира партньора си и това, от което се нуждае в определения момент.

Аз бих ви посъветвала да наблегнете върху повишаване на самочувствието не само с формули и утвърждение, а върху реални практични дейности, като това да се самоосъвършенствата в дадена сфера, в която проявявате заложби. Да се интересувате от много и разнообразни неща-така ще бъдете един приятен събеседник и ще разширите кръга от хора и в частност мъже, сред които е по-вероятно да срещнете такъв, който знае какво иска и знае как да се отнася уважително към жените.

И не винаги е любов това, когато обсебващо искаме някой, с който не можем да бъдем, а просто един импулс и невъзможност да приемем факта, че сме отхвърлени. Но това пак е свързано с нивото на самочувствие у човек. Такъв с високо, не се притеснява да бъде сам, докато срещне подходящия партньор.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз нямам проблем с това да съм недостъпна , дори прекалявам , месеци мога да излизам с някой и да не стигнем до края .А иначе  отдавна съм сама , прекратих една дълга ,многогодишна връзка ,но не мога постоянно да седя така ,минаха вече повече от 2 години .По-скоро от изброеното по- горе си давам сметка ,че не общувам достатъчно и трябва да разширя кръга от хора.Незнам моята самооценка каква е ,обаче и това което виждам в мъжете ежедневно никак не е оптимистично. Едни суетни и вечно изискващи внимание млади момчета ,които трябва едва ли не ние да ухажваме ,щото видиш ли " ти голяма принцеса стана '' , не дават нищо ,а искат всичко - трябва да сме красиви , да ходим на работа , да готвим добре , по възможност да взимаме  по- голяма  заплата , за да не се лишава той , със сигурност не всички са такива , но това виждам всеки ден .И съм сигурна ,че зад целия този панаир на суетата стоят  едни безпомощни същества ,които трудно биха сътворили нещо по - смислено от прическата си сутрин .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 8 часа, Alexa каза:

Аз нямам проблем с това да съм недостъпна , дори прекалявам , месеци мога да излизам с някой и да не стигнем до края .А иначе  отдавна съм сама , прекратих една дълга ,многогодишна връзка ,но не мога постоянно да седя така ,минаха вече повече от 2 години .По-скороНезнам моята самооценка каква е ,обаче и това което виждам в мъжете ежедневно никак не е оптимистично. Едни суетни и вечно изискващи внимание млади момчета ,които трябва едва ли не ние да ухажваме ,щото видиш ли " ти голяма принцеса стана '' , не дават нищо ,а искат всичко - трябва да сме красиви , да ходим на работа , да готвим добре , по възможност да взимаме  по- голяма  заплата , за да не се лишава той , със сигурност не всички са такива , но това виждам всеки ден .И съм сигурна ,че зад целия този панаир на суетата стоят  едни безпомощни същества ,които трудно биха сътворили нещо по - смислено от прическата си сутрин .

Чудесно! 

Тук, където живея сайтовете за запознанства са много разпространени, нещо като вариант номер едно за търсене на партньор. Един от популярните сайтове се казва "още много риби". В морето наистина е пълно с риби...всякакви. Просто явно трябва да проявиш интерес и към друг тип пасаж. Сигурна съм, че има много жени, които виждат по различен начин мъжете, защото похапват всеки ден сьомга вместо цаца, образно казано :) Но както моите родители казваха: хубаво искаш, но преди това виж какво ти даваш :)

Успех!

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да ,ще се гмурна да разледам пасажите , със сигурност трябва и да дадеш от себе си , с времето осъзнавам ,че светът и хората нищо не ми  дължат и че не съм дошла тук ,подписвайки някакъв договор за вечно щастие , обичта е доброволна и няма място за пазарлъци .Просто е дошло времето да си поочукам малко егоцентричния характер .Благодаря за смислените отговори :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Алекса и Дори,

проблемите във взаимоотношенията ви с хората само в интимната сфера ли се проявяват? Например - приятелствата, родителските отношения, колегиалните отношения - те ОК ли са?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

При мен са основно в интимната ,лесно създавам контакти ,хората ме харесват ,безпроблемно обединявам хората в работна обстановка ,но в личната сфера никак не се справям ,усещам страхотна тежест ,когато дойде време да задълбоча някакви отношения.И винаги съм в някаква въртележка , харесва ме един ,аз харесвам друг,той пък трета .Странна работа.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 29.01.2016 г. at 10:25, Дори каза:

Явно не се уважаваме,след като не сме успели да приключим веднага след първото объркване,надявали сме се,че ще е както в началото,то това ни е въпроса как да се научим да се уважаваме,за да почнат  и нас да ни уважават и не само първите месеци.И доста е трудно да се спре да мисли за даден мъж,след като вече има чувства

Ако го няма заложено като модел на възпитание, и ако не се започне съзнателна работа по изграждане на увереност, самочувствие и себеуважение ситуациите в живота ще се въртят все по един и същи начин с неудовлетворителен край. Като добавим все по - обърканите разбирания за партньорството, емоционалните липси, които носи всеки един и нуждата му да ги удовлетвори, положението става все по - объркано. Добавям и липсата на социална рамка и подкрепа, която винаги е присъствала в живота на обществата. Сега имаме свободата да пробваме всичко и то да е прието и оправдано.

В този свят без граници, човек трябва да е много наясно със собствените си лични граници, за да се чувства уверен и силен. Когато няма отговор ан въпроси като Кой съм аз, в какво съм добър, какъв смисъл влагам в нещата които правя, какво искам за себе си и какво съм готов да дам? Мога ли да изразя емоциите си, да бъда автентичен когато е необходимо, да кажа НЕ, когато не ми харесва, да направя компромис, без това да коства принципите ми? Това са все въпроси, отговорите на които показват до колко съм се отграничил от средата, до колко съм изградил личността си, до колко съм наясно, какво искам и какво мога да предложа и има ли баланс между двете. 

Препоръчвам книгата "Трите въпроса: Кой съм? На къде отивам? С кого?" и "Да се обичаме с отворени очи" на Хорхе Букай

 

Редактирано от Диляна Колева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Но аз нямам никакъв проблем със себезаявяването , правя само каквото ми е интересно и каквото искам ,  рядко се съобразявам с някой друг .Думата "не " е сред най - често използваните в моя речник , никога не се притеснявам да противореча ,когато не  желая нещо .Навън е пълно с хора , които се правят на ментори , задават ни социални модели и роли ,в които те самите не вярват и аз винаги съм намирала начин да заявя несъгласието си пред всички .Знам коя съм ,знам си и слабите места , не се срамувам от тях ,аз съм човек и се уча всеки ден, готова съм всеки един миг да започна отначало всичко  . Мисля че тайната на истинските отношения е да покажеш уязвимостта си и ближният ти да не се възползва от това , независимо дали говорим за приятел ,мъж ,колега . Излиза че най- нормалното нещо в природата - създаването на една връзка , днес се превръща в най - сложната мисия , която е достъпна само за някакъв малък процент от "съвършени " хора , Трябва ли всички да тръгнем на психотерапия ,за да станем "достойни " за обичане , смели ,самоуверени , малки роботи , които се справят със всичко и винаги са наясно със себе си ? И ако сме такива защо са ни въобще връзки и хора , нали можем всичко и сме "корави" , заявяваме се и вече дори не усещаме самотата ,защото сме си самодостатъчни .

P. S. А баба и дядо се обичаха , без да са чували никога нищо за себезаявяване , психотерапия и лайф коуч .Имаха "по - прости " методи , когато единият  имаше работа , другия просто отиваше да му помогне .Когато единият се разболееше , другият стоеше и се грижеше за него , колкото му беше по силите.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Поста ми беше към Дори. 

Открих разликите между заявяване и настояване, между приемане и примиряване, между компромис и самоунижение. Препоръчвам тази психотерапия, тя струва много скъпо - живота ни. Тези знания и умения не могат да бъдат предадени в една лайф коуч сесия, нито в един месец терапия. Работата на терапевта е да насочва и да зададе някои разлики в понятията и възприятията, така е много по- качествено преживяването. Но всеки трябва да мине през собствения си терапевтичен житейски цикъл.

Проблемът на днешните връзки е, че са консуматорски ориентирани. Всеки иска нещо, дори искането да разбере как да угоди на другия, пак е искане с цел получаване на своето. Когато не се получи това което се е искало / често напълно несъзнателно/ настъпва бърза раздяла или бягство. Това е все по-лесно в днешно време, затова е и предпочитан вариант. 

Това разбира се, е само една от многобройните гледни точки. Давам насока само за едно от многобройните направления в темата Партньорство.

За добрите партньорства няма готова рецепта, но имам един съвет, ако не сте готови да пиете сладко мартини със солена маргарита, люта текила и горчив лайм, доброто партньорство ще остане мираж. :) С най - добри пожелания за успех!

 

Редактирано от Диляна Колева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×