Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Преди време, когато още не бях женен, се запознах с едно момиче, разменихме си телефоните и аз обещах да й се обадя.Обаче в последствие разбрах за нея,че ме е излъгала за едни неща и реших да не й се обаждам .От приятели разбрах, че много се е ядосала.Сега наскоро разбрах,че е колежка на една приятелка на жена ми.Притеснявам се, че това момиче, което отблъснах, да не би да иска да ми отмъсти затова че я отблъснах, и затова да излъже приятелката на жена ми,че примерно сме спали заедно и аз съм изневерил на жена си.Със жена ми се оженихме наскоро. Притеснявам се също ако жена ми се върже и повярва на някаква такава лъжа, да не би да поиска развод.Има ли някакъв начин да докажа на жена си ,че съм невинен и ,че онази лъже? С жена ми имаме и дете. Според вас може ли една семейна жена с дете да иска развод заради една клюка?Най-вече се чудя ако евентуално стане така ,мога ли да докажа на жена си, че съм невинен?

Редактирано от man_12
Линк към коментар
Share on other sites

Нищо не може да докажеш, а, и няма да се наложи.

Намери в нета приказката за нероден Петко и си направи изводите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Защо според Вас няма да се наложи, аз си мисля,че ако стане така както се притеснявам, жена ми ще иска доказателства,че съм невинен?

Редактирано от man_12
Линк към коментар
Share on other sites

Във филма "Аз не си вярвам!" си... Този филм ти прожектира на менталния екран защитни, според подсъзнанието ти, негативности. Така работи то - пази по неговия си начин. Ясно е, че искаш всичко да е наред с жена ти. В същото време обаче си неуверен. И подсъзнанието ти ражда тези сценарии... Реалността: другото момиче вероятно отдавна е забравило и ѝ е минало и въобще не и се занимава с теб. В 0.00001% шанса да и се злонаврежда, ако ти си вярваш, можеш просто спокойно да се усмихнеш на жена си. Защото освен в главата ти, никъде другаде не се случва нищо лошо. Тоест, въобще не става дума за реална ситуация, а това което всъщност споделяш, е че си тревожен и неуверен - поне по отношение на споделяното. Стани уверен! Първо, възстанови връзката с обективната реалност - виж, че силно преувеличаваш и негативно черногледстваш. Вложи една добронамерена логика с малко оптимизъм. После, знаейки, че това е само един фалшив филм в теб, шегувай се с него. Седни удобно и си го пусни...ментално. Осъзнай, че това е твоят филм и нищо повече. можеш да си играеш както искаш с него. Има техники (филмова техника - прочети). Виж това, от което те е страх - как жена ти научава, как ти ѝ казваш истината, но тя я отхвърля, как се разделяте, оставаш сам и нещастен, как някакси всичко се проваля. За малко спри на пауза. осъзнай, че това е само филм, при това един добър, защитен и всъщност весел филм, несвързан с нищо реално. Пак го пусни и преувеличи още повече (прочети за парадоксално намерение): виж се пълен пропадналяк, пустиняк, брадясал, мръсен, пияница, ровещ по кофите пройдоха, скитник... Отново се отдръпни като спокоен зрител, осъзнай, че това е само филм, весел филм. Отпусни се. Тогава отново влез в този филм, в ролята н апровален и се помоли: "Господи, моля те нека се науча да премахвам защитния перфекционизъм на гордостта ми и се смирявам в това усещане за провал и неудача. Прегръщайки го, Боже, да се доверя на Теб, на съдбата си и да почувствам как твоята Любов залива променя това чувство в спокойна самоувереност, част от потока на любовта Ти! Благодаря ти! Амин" . Почувствай, че когато не бягаш от страха си, а знаейки ирационалността му, го приемаш спокойно и смирено, той се стапя и преобразува до смелост. Пълна с доверие смелост. 

Линк към коментар
Share on other sites

Някои приятели искат да ме успокоят и ми казват,че жена ми няма да поиска развод, докато не се убеди, че наистина съм й изневерил.Казват ми , че семейство се разваля от истини, а не от лъжи , и че нито една семейна жена няма да си зареже така семейството.

Редактирано от man_12
Линк към коментар
Share on other sites

Извинявай, сам ли си говориш или си говорим? Разговорът включва диалог с вникване на гледната точка на другата страна. Писахме ти по-горе, а не личи да отговаряш на нас,а сякаш на себе си, а казаното от нас отива в ... 

Линк към коментар
Share on other sites

Орлин, аз със сигурност се вслушах в съвета ти и извъртях своят филм. Пуснах си го поне 10 пъти във всичките му от лоши по-лоши варианти. Удивих се на себе си, колко развинтена фантазия мога да имам, след което се огледах в реалността и се усминах. Тъй, че думите ти стигнаха поне до мен, за което искрено ти благодаря. 

Линк към коментар
Share on other sites

Мъж, разбирам какво питаш. А ти разбираш ли какво ти казваме или поне пробваш ли? 

Реалността е, че не си спал с тази жена. При положение, че това е реалността и си вярваш, всичко е наред. Защото всеки може да каже за всеки всичко. Примерно някой може да каже за теб, че си милиардер. Или, че си преспал с ученичката на 16 еди си коя си. Или че си направил скорошния атентат срещу папата. Или че си отговорен за нападението на кулите близнаци в щатите от началото на века. Както и че в теб лежи причината за глобалното затопляне и смъртта на белите мечки. Всъщност, дали ти не си лидерът на алкайда под прикритие? 

Има едно весело нещо, на което му се вика връзка с реалността, осъществявана през здрав разум и логика. Това е основата на последващите етапи работа по себедоверяване и себезаявяване, харизма и самоувереност в психотерапията. База е! Ако нямаш такава база, дори и не особено твърда, но все пак налична, това би означавало, че не се вписваш в понятието невроза, а в друго... Затова те питам: съзнаваш ли, че проблемът е в страхливата ти неувереност? Да, залива те страха и тези мисли, да. Има начини да се работи с тях. Но стартът е със зъби и нокти да се добереш до чисто логическата увереност, че преживяваш ирационален, вътрешен страх, който е безпочвен по отношение на актуалната реалност. Не, няма шанс жена ти да повярва и на най-големия лъжец, когато ти си вярваш. Въпросът е обаче не дали ще повярва на някого, тъй като ситуацията е единствено в ума ти - плод е на страхливостта ти. Един добър старт в осъзнаването е да застанеш пред огледалото и да си кажеш: "Признавам си, че съм страхлив! Осъзнавам страховете си и правя разликата между тях и реалността!". Знаеш ли какво казва Юнг, един велик психиатър от миналия век? "Всяко нещо, което не виждаме в себе си, виждаме в света наоколо си!". Това е принципът на проекцията. Виждаш това, от което те е страх като реално, тъй като не виждаш, че е просто ниска самооценка (комплексирани програми) в теб. Това обаче са само програми в теб: "Излъган; несправедливо наранен; отхвърлен и низвергнат..." . Невиждайки тези и други програми в себе си, ги виждаш в живота си, което обаче няма общо с реалността. Това осъзнаване е старт в каквато и да било по-нататъшна работа. Покажи малко интелект и съзнателност - хайде, опитай се! 

 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...