Сингам I Шишман Асен

Световна история

7 мнения в тази тема

Тема за всякакви факти и теории, свързани с историите на други държави.

Една интересна статия, на която попаднах днес: "Най-големият масов убиец в историята на света" (https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/naj-golemiiat-masov-ubiec-v-istoriiata-na-sveta-6072462). Става дума за китайския вожд Мао Дзедун. Освен ненаситен сексуално, диктаторът е бил и много кръвожаден. Не знаех, че загиналите по време на властта му са повече от тези, които са убили Хитлер и Сталин.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чехословашкият студент Ян Палах се самозапалил в знак на протест срещу съветското нашествие целящо да поддържа съветския тип социализъм в централноевропейската държава. За съжаление и България е изпратила войска (позорно петно в историята ни, както е позорно и изпращането на войска в Ирак през 2003 г.).

"През август 1968 г. войски на СССР, НРБ, ГДР, ПНР, УНР нахлуват в Чехословакия, за да смажат либерализиращите реформи на правителството на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет. Група от чешки студенти, включително и Палах, правят самоубийствен акт, възнамерявайки да се жертват в протест на нашествието. Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

„Не беше толкова против Съветската окупация, а против деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“

Погребението на Палах довежда до масови протести срещу окупацията и месец по-късно (25 февруари 1969 г.) друг студент – Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван през април същата година от Евжен Плоцек в Ихлава." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Ян_Палах).

В чест на Палах, Валери Нисимов Петров написва стихотворението си "Самоизгаряне": http://barko4.com/bg/Стихове/Самоизгаряне_от_Валери_Петров.html.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Унгарската революция от 1956 г.https://www.24chasa.bg/novini/article/5843142. Борба на унгарския народ за независимост и по - добър живот. В нея участие вземат над 200 000 унгарци (включително жени и деца).

П.П.: Не знам защо, но когато копирам текст от сайта на "24 часа" и буквите излизат разбъркано...Може би е нарочно направено така.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

До преди около 2 г. не знаех за "Bitwa Warszawska", разговорно наричана „Чудото на Висла“ ("Британския дипломат Едгар д'Абернон нарежда битката за Варшава от 1920 г. на 18 място в своя преглед на военните сблъсъци, оказали най-голямо влияние върху световната история"): https://bg.wikipedia.org/wiki/Битка_при_Варшава_(1920).

А до преди малко не знаех, че тя е била част от Полско-съветската война (февруари 1919 – март 1921): https://bg.wikipedia.org/wiki/Полско-съветска_война.

Полша побеждава, но 19 г. по - късно рухва под напора на двата тоталитарни колоса.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Божидар Димитров: 6 мита за Втората световна война

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940.
2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).
3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.
4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.
5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.
6. Загубите на СССР.

Целият материал: https://offnews.bg/nashite-avtori/bozhidar-dimitrov-6-mita-za-vtorata-svetovna-vojna-383115.html.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещо, което може да изненада мнозина от онези, които ще да го прочетат. :) 

Вървял е той от дом на дом,
по чужди врати често чукал.
Под старо дъбово крило
той таз проста песен слушал.
В мелодията и в звука,
тъй е била все чиста тя,
Че имало е истина една - 
божествената ни мечта.
Сърце, превърнато на камък,
пробуждало се от тъмата.
Блуждаещ над тъмнината пламък
издигал се е над гората.
Но хората, отрекли Бог,
във тъмнината те живели,
отрова сложили му те
и в чашата му я налели.
И казали: "Бъди проклет!"
Изпий до дъно тази чаша!...
И песента ти не е наша,
и истината ти не е за нас!"

Това по - горе е стихотворение на Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин, от времето, когато е бил юноша. Преди да стане революционер е учил в семинария.
Всичко тече, всичко се променя. :D:) 

Текстът е взет от книгата "Окултният Сталин" на Антон Первушин.

Снимката също може да ви шашне.

Снимка на Манас Атмановски.

Редактирано от Сингам I Шишман Асен

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!


Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.


Влизане Сега