Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За сънищата принципно


Recommended Posts

Здравейте,

Много отдавна съм екпериментирала с моите сънища по следният начин:
- бавно, контролирано заспиване;

- стигах до базата данни със сънища и си избирах сън. То е на принципа на асоциативното мислене. Появяват се откъси (картини), спомняш си сънища, които в будно състояние си забравил, прелистваш и посочваш - искам да сънувам нещо подобно на 'ето това'.

Отдавна не го правя вече. Сънищата ми са все така живи и интересни, като истинско приключение. Почти не ги контролирам. Забавлявам се.

Въпросите ми към психолозите са:

- добре ли е човек да експериментира така със себе си и подсъзнанието (сънищата)?

- добре ли е човек да си контролира сънищата?

Любопитна ми е гледната точка на професионалистите.

Предварително благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Сам съзнаваш, че мелят страхове, задоволяват желания. По-важното, осъзнаването може да бъде част от медитативния път. Тоест, работата с РЕМ сънищата е едно трансово нлп - когато е съзнателно, може да препрограмира, да залага нови модели. Но има по-високо ниво - навлизането осъзнато в съня без сънища. Това вече е самадхи.

Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря за отговорите. За мен способността да сънуваме е благословия. Наблюдавала съм животни (котки и кучета). Те също сънуват. Но те според мен в РЕМ фаза сънуват баналните неща от техния ден: гонене, хранене и т.н. Сякаш единствено ние хората имаме тази пълна свобода на съня.

В сънищата си реагирам и действам така както бих реагирала и действала в живия живот и спрямо моя морал.

Орлин, аз не виждам смисъл да се препрограмирам. Мога от време на време да използвам сънищата за решаване на някакви логически казуси, които примерно ме затрудняват през деня, но така си жертвам дълбочината на съня.

Относно ' Но има по-високо ниво - навлизането осъзнато в съня без сънища. ' Тук за базата данни от сънища ли говориш или за осъзнатото сънуване или за нещо друго (акаша например, защото пътят до дам е доста сходен)?

Линк към коментар
Share on other sites

Главната част от естествената функция на съня, е прработката, смилането на опита. В тази връзка, съзнателното навлизане, може да се намеси във вече присъстващата функция, като я амплифицира в посока, в коятп има нужда, като преработка на страхове или отказ от зависимости. Ако няма и човекът е напълно и изцял обезсрашен (хм...), ок. Та, препрограмиране, сигурен съм, че в никакъв случай не схващаш термина като повече от общ пренос от комп сфеата в човешкия процес, но като съзнателната, целенасочена работа по намиране на Себе си и през РЕМ съня. 

Акаша, база данни сънища - нищо такова, много повече. Акаша е част от отражението, самадхи е източникът. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 3 минути, Орлин Баев каза:

Главната част от естествената функция на съня, е прработката, смилането на опита. В тази връзка, съзнателното навлизане, може да се намеси във вече присъстващата функция, като я амплифицира в посока, в коятп има нужда, като преработка на страхове или отказ от зависимости.

Да, точно. Аз поради тази причина спрях с тези експерименти. Това, за което се сетих, е да не би да преча на естествените процеси за пречистване на подсъзнанието от разни шлаки, натрупани по време на будно състояние. Ти много по-точно го обясни. Благодаря ти!

Самадхи - четох в гугъл, но все още ми е трудно да схвана концепцията, която стои зад термина.

НЛП - имам и там да чета, че съм 'боса' по въпроса.

Друг въпрос: До колко трябва да се обръща внимание на сънищата? Всяка вечер сънувам различно приключение. Ако е по-описателно, например да пътувам из разни градове и да разглеждам - наслаждавам се на изживяното. Но ако е по-приключенско, с други хора и разни ситуации - до колко трябва да се анализират тези неща? И колко от времето ми в будно състояние трябва да губя, за да анализирам ситуациите от съответния сън вечерта (или сънища, защото се е случвало до 3 различни сънища за една вечер, но когато бях бременна и сънят ми беше по-лек).

Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, User123 каза:

И колко от времето ми в будно състояние трябва да губя, за да анализирам ситуациите от съответния сън вечерта

Здравей,

нищо не "трябва", особено ако има усещане за губене на време. Ако спомнянето и анализирането (кой ли пък може да го направи ефективно...) носи някакво позитивно преживяване за теб - прави го до насищане. Иначе - подминавай и присъствай будно тука в това, което наричаме реалност - реалността като противовес на нощния сън. Защото реалността е нещо много по-голямо и мащабно и от будното ни състояние и от съня ни взети заедно, вдигнати на куб по втора, че и отгоре на степен гугъл + 2 безкрайности :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря, Георги! Факт, точно така е както ти казваш/пишеш.

И да, понякога се натоварвам да анализирам нещата.

Първо (обикновено), в процеса на събуждане имам навика да 'превъртам' в съзнанието си последния сън 'набързо', с цел да мога да си спомня по-добре всички детайли - то е като бързо превъртане на лентата с най-ключовите моменти или сцени/картини/емоции.

Второ, започвам да се чудя от къде пък фантазията ми е родила всичко с такива подробности - то е като живия живот, но просто е насън. Всеки път си се чудя на себе си - факт.

Трето, започвам да анализирам разните му ситуации - Защо пък точно това е решило моето съзнание/подсъзнание да предложи на моето внимание?

Горе-долу при мен нещата са директни, няма символика, горе-долу лесно намирам 'връзката' между сънуваното и някакви мисли/желания, които са прехвърчали през мозъка ми през деня.

И може би трябва малко да спра да анализирам.

BTW: Прочетох статии на Орлин Баев, публикувани в сайта на БАХХ. Респект, г-н Баев!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...