Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Красотата и парите


Красотата около нас:  

7 гласа

  1. 1. За да постигна необходимата ми естетика в ежедневието, давам от доходите си:

    • 0%
      0
    • 10%
      3
    • 25%
      0
    • повече
      3
    • Търся други начини, а именно...
      1


Recommended Posts

Отдавна животът ме кара да мисля по тази тема.

Заобикалящата ни красота изначално не е зависима от парите: Звезди, облаци, птици, вода във всичките й проявления, слънце,...

После обаче човек решава да я отреже на парче и да я внесе само в своята си "пещера": цвете / животно от далечни земи, картина от именит художник, оградена ивица от плажа...

Марковата мода - друг аспект - малко от скъпите марки са символ на качество. Повечето продават самочувствие с привкус на (относителна) естетичност.

Трябва ли красотата да се купува и колко струва тя?

Какво да стане с вечния ни стремеж към съвършенство? Егоистичен ли е той, ако дадем парите си за красив предмет вместо за благотворителност?

Как вие ежедневно и във вашите реални житейски граници решавате тези въпроси?

Линк към коментар
Share on other sites

Човек винаги трябва да се стреми към красивото. Но когато говорим за красота, тя не трябва да е за сметка на другите. Когато красотата се превърне в лукс и разкош границата вече е премината. Най-малкото се забравя, че едно нещо е красиво без значение дали го притежаваме или не. Купувайки един предмет трябва да си зададем въпроса: защо ни е нужен той? Можем да си купим определено произведение на изкуството или негова репродукция - в това няма нищо лошо - но трябва да знаем защо. Какви чувства и мисли провокира у нас, как влияе върху нас самите? Освен вътре в себе си е необходимо да поддържаме хармония и в средата в която живеем. Това включва и облеклото което носим, и обзавеждането на дома ни, но ние в никакъв случай не трябва да ставаме зависими от своите притежания. Ние ги купуваме с определена цел, за да ни помогнат да живеем по определен начин и чрез това да се развием така, както бихме искали. Например, едва ли може да се очаква, че човек живеещ сам в четири- или пет-стаен апартамент ще бъде предразположен да развие скромността в себе си. Външната хармония е полезна единствено при положение, че ни помага да поддържаме вътрешната такава. Външната красота е безсмислена, ако не предизвиква у нас красиви чувства и мисли, ако не ни прави малко по-добри.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Хм, странен въпрос за мен :hmmmmm: - тези две неща не са пряко зависими: красотата е качество, състояние, а парите са средство. Също така не всичко красиво непременно е и скъпо и далеч не всичко скъпо е красиво - има и много скъп кич, а за съжаление естетиката не при всички хора е вродено качество, нито пък й се обръща особено внимание при възпитанието и образованието на младите хора.

И странни проценти - защо толкова малки? Аз отговорих повече, защото не знам колко точно давам от доходите си, но определено са повече от зададените стойности, защото всичко, което купувам, дори храната, предпочитам не само да е полезна, здравословна, но и красива, а може би просто доходите ми са малки :P ?; същевременно бих искала да отговоря и "търся други начини", защото една част от красотата около себе си създавам сама или със съдействието на семейството ми, приятели, роднини ...

Красотата около нас е важна. Хармонията около нас, резонира в нас, помага ни и ние да бъдем по-хармонични; и обратно хаосът и безпорядъкът - грозната обстановка, облекло и т.н. не са в унисон с духовното ни израстване. Някои биха казали: "Какво са например мръсните чинии в мивката или разхвърляната стая с неподходящи и недобре аранжирани мебели, от значение ли са торбестите и в неподхождащи си цветове блузи и панталони, в сравнение с висшето, към което се стремя?" Според мен, не може да кажеш, аз съм толкова устремен към духовността, че нищо материално около мен не е важно.

Всичко е взаимносвързано, взаимнопроникнато и аз смятам, че не бива да се делят нещата на духовни и материални!

Външната красота (дали природна - залез, облаци, звезди, гора ... или създадена от човека - сграда, дреха, картина ...) винаги е смислена, както и всяка красота/хармония. Няма как една външна красота да не предизвиква в нас добри мисли, чувства, настроения; дори и те да са съпроводени със собственически такива, то пак е по-добре от една заобикаляща ни грозота и дисхармония. Може би една полезна връзка тук би била темата за Фън шуй.

Създадената от човека красота се купува, разбира се, и тя струва толкова, колкото е вложено в нея. А обикновено е вложено много - не само красиви и качествени материали, но и много енергия и то под формата на любов, вдъхновение, хармонични мисли и т.н., затова много често (но не винаги) красотата струва скъпо, обаче си заслужава.

На въпроса красота или благотворителност, аз бих отговорила - и двете!

И сега реални житейски примери:

- предпочитам да имам малко, но красиви дрехи (не е задължително да са маркови, но предпочитам естествените материи и добрите кройки, както и модели, в които да се чувствам удобно, добре, а не непременно последния писък на модата), отколкото много, недотам красиви; не бих си купила нещо, ако не ми харесва, само защото е евтино и за да "демонстрирам" голям гардероб.

- случвало се е роднини да подарят на децата ми по някакъв повод красива рокличка, която не им става и мои познати са ми предлагали да ме "уредят" да я продам в някой магазин за детски дрехи, тъй като на практика си е още с етикета. Аз предпочитам такава дрешка, заедно с още няколко други, обличани по 1-2 максимум 3 пъти от моите деца, да ги подаря в Дома за сираци. Някои практични хора ме упрекват - там децата нямат топли зимни дрехи и обувки, а ти си седнала да подаряваш роклички. Добре, аз мога да дам пари и за зимни обувки, но защо няколкото момиченца, които например тръгват в първи клас, да нямат красива рокличка за този случай?!

Линк към коментар
Share on other sites

Споделям казаното от Диана и Станимир.Докато четях мненията,в съзнанието ми изплува спомен от недалечното минало и реших да задам следния въпрос - а случвало ли ви се е да влезнете в някаква блестяща от красота и подреденост сграда и да се почувствате подтиснат?

Тук е моментът и да разкажа за това чувство на подтиснатост,което изпитвам всеки път,когато влизам в апартамента на съседката ми,например.Обзаведен от специалист,сниман даже в списание "Наш дом",този апартамент е всичко друго,но не и дом.В него има даже две картини със специално за тях насочено осветление,които собственичката на апартамента въобще няма идея какво символизират.Има и миялна машина,която тя не използва,но е сложила,защото така е "модерно".Когато се запознахме преди години и аз подреждах книгите си,за които мястото вечно не ми стига,тя ми "сподели" тайната на "изчистването от ненужните вещи" - всичките си книги сложила в избата,а тя редовно се наводняваше,и аз изтръпнах,макар и да не знам за какви и колко книги става дума. Случвало се е,когато имаха на гости тяхно близко дете,да канят дъщеря ми,да си поиграят.След първия път дъщеря ми се върна и каза - "аз повече у тях няма да ходя!Тя(собственичката)постоянно ни се кара и не ни дава да пипаме нищо,за да не "разтурваме".)От тогава децата играеха само в къщи.Тази жена се занимава с продажба на дрехи и определено има вкус към красивото,но до такава степен е запленена от финансовите си възможности и реализирането им само в купуване на скъпи,макар и в много случаи ненужни вещи,че този вкус и стремеж към красивото по-скоро нарушават вътрешните и баланс и хармония,така както аз ги разбирам,естествено.

При всички положения,когато става въпрос за красота и пари мисля,че най-важно е да не "прекрачваме границата",което би довело до нарушаване на усещането ни за цялост,уюта,душевното и морално спокойствие,равновесието."Всичко прекалено е вредно."Но си мисля,че човек стига до тези изводи едва след като натрупа известен опит,изпита известно "неудовлетворение"от обикновеното задоволяване на сетивата и почувства необходимост от друга "храна" - тази,която засища душата.

Линк към коментар
Share on other sites

Красотата е състояние на духа, възприемащ и опоетизиращ сам себе си и всичко сродно, което го заобикаля.

Светът е пълен с бедни хора, себеизразяващи се красиво.

България е пълна с малоумни парвенюта (полът е без значение, моля), гримирани с пари.

Когато култът към красивото е поставен на пиедестал, парите престават да означават нещо - без значение дали ги има или не.

И поради сбърканото отношение към тях, твърдя - парите са най-идиотското нещо на света.

Твърдението, че "парите не миришат" е отживяло своето време - напротив, миришат не, а чак смърдят, и още как - по цял ден ги пипам.

Ама не са по-вмирисани от хората, които ги създават, всеки по своему.

Парите са просто средство, не и цел - истинското действие е отвътре и това няма нищо общо с парите - визирам цялата изтънчена сложност на съвременната финансова система, а тя не е проста. Ама, никак даже.

П.П. Сякаш Ван Гог е бил богат...

Важни са не парите - важни са хората. А те са доста по-разнообразни и от парите, и от системата, която ги издига в култ

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

Моника, мисля, че всичко зависи от човека.

Аз пък имам позната, която също продава дрехи - маркови и при това хубаво подбрани. На всеки 3-4 месеца това, което не е продадено го товари на колата и го носи в някой от детските домове край София. Говорили сме си - сумата не е малка. А тя казва: това са само пари, винаги може да се изкарат; така тези деца няколко дена ще се чувстват красиви и щастливи, това е по-важно.

Дъщеричката й е истинска ураган, но няма никакви забрани. Ако й се рисуват цветенца по огледалото - прави се, то огледалото е за това - да се почисти и др. такива. Домът й е голям, кара модерна кола, въобще живее доста добре. Вярно е, че работи страшно много, но това не й пречи да е един много добър, много земен човек.

Линк към коментар
Share on other sites

Естествено,безспорно е че зависи от човека,Ася!Нали и Анджелина Джоли и Брат Пит отделят невероятни средства за благотворителност,освен че осиновяват и се грижат за бездомни деца,Мадона пък,освен за благотворителни дейности,отделя средства и време и за духовно развитие(изучава Кабала),Мел Гибсън - също...Но моят пример беше насочен точно към онази "парвенющина",която много добре е обобщил аорхама в поста си от вчера. :thumbsup2: Това е масовото явление,според мен,а примерът с твоята позната за съжаление е изключение,не че не могат да се срещнат такива хора.Но да не се отклоняваме от темата,все пак.

Определено не мисля,че красотата е приоритет само на хората без или с малко пари и все пак "подхлъзването" за другите става неусетно...

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...