Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Медиите за Учителя и Учението


Guest Ивета

Recommended Posts

В днешния брой на вестник "Труд" има обширна статия-интервю с Андрей Грива. Купете си и прочетете, ако имате желание :)

Доста атрактивно заглавие на публикацията на журналиста Максим Караджов, става дума за гроба на Петър Дънов.

Статията може да бъде видяна: ТУК

П.С. В събота, в обедните новини по БНТ имаше голям видео материал за 145 години от раждането на Петър Дънов. Направи ми впечатление поведението на авторите на материала и на интервюиращите журналисти: те говореха с любов за този човек, дори с преклонение, оставяйки впечатлението, че той е един от най-великите българи и това не беше поза, а искреното послание на материала. Имаше кадри от Рила, от Изгрев, както и представяне на части от танца Паневритмия ... Беше красиво :)

Линк към коментар
Share on other sites

В списание Осем за този месец има обширна статия и фотоси за Учението по случай 145 години от рождението на Учителя. Материалът е подготвен от Мария Бончева и е 12 страници.

2009.07%20-%20spisanie_osem.jpg

Статията може да бъде видяна тук: Лист 1 | Лист 2 | Лист 3 | Лист 4 | Лист 5 | Лист 6

Линк към коментар
Share on other sites

В брой 62 на списание "Усури" има обширна статия и интервю с Андрей Грива и снимки от Рила (на една от тях се виждам в профил, вижда се и Васил :) по време на обяд на тревата на 19 август 2007 г.). Той все още може да бъде закупен с поръчка в големите книжарници.

145669z.jpg

Ето го текста: Лист 1 | Лист 2 | Лист 3

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, благодаря за информацията. Успях да видя материала в архива на БНТ.

Ако други имат желание, могат да го сторят на този линк: ТУК

Лъха топлина и копнеж от репортажа. По земята ни, духа на Учителя и войнството на Всемирното Бяло Братство сплотяват редиците си и това се чувства, а сега може и да се види по лицата на много хора, даже през луминофора на телевизионния екран.

"Напред да ходим смело

в чертозите безмълвни

на тайното познание

с любов и сила пълни"

Мир, Любов и Светлина.

Дамян.

Линк към коментар
Share on other sites

Радостно е - достатъчно много хора се интересуват вече от Учителя, за да бъдат съществена цифра като електорат.

А знае се, че докосването на всеки до Учителя, колкото и бегло да е, има само положителен резултат.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Днес, докато пътувах, малко преди 10 часа, по Дарик радио, съобщиха, че за пръв път репортер на медията - Драго Симеонов, ще се качи в хеликоптер и ще снима от 2200 метра надморска височина седемте рилски езера и най-вече Паневритмията. Репортерът беше много развълнуван от това; доколкото разбрах за пръв път изобщо някой се качва в хеликоптер, за да снима това голямо събитие в Рила ... Освен това, репортерът и водещият дискутираха и смисъла на Паневритмията като танц-сливане с божественото :)

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 month later...

в. Стандарт

Мисли на Учителя

Магическа сила се крие в Любовта - тя е ключ, с който всичко затворено се отваря. Ако обичаш един човек и той става добър, значи го обичаш истински.

Истината е сладка, а не горчива. Тя освобождава човека от огорченията и заблужденията.

Щом мъдростта изгрее в човешката душа, всяко нещо в ума на човека отива на своето място. Тогава всички идеи стават ясни и идват в пълна хармония. Светлината е дреха на мъдростта.

Справедливостта е вътрешен закон, който съществува в самия човек. Да бъдеш справедлив, това значи да знаеш как да постъпиш при всяка твоя мисъл, при всяко твое чувство, при всяко твое действие.

Добрите мисли и добрите чувства са водата на живота - живата вода.

и из спомените на Ина Дойнова.

Ученичка на Айседора Дънкан посреща изгрева

Една от ученичките на Айседора Дънкан, Ярмела Менцлова, била сред най-ревностните ученички на Петър Дънов. Красивата чехкиня била омъжена за българин и живеела в България. Тя учела малчуганите на паневритмичните стъпки край Рилските езера. Стройната й фигура изникваше на хоризонта, а дългите й руси коси я правеха да прилича на добра фея, спомня си Ина Дойнова. Чаровната изпълнителка на Тоска разказа и друга незабравима случка от най-ранното си детство. Била около 3-годишна, когато опитала за първи път череши. По това време заедно с родителите си и сестра си Жени тя живеела в квартал "Изгрев", където много последователи на Дънов обитавали малки постройки. Спомням си, че бях много недоволна от факта, че сладките червени плодчета имат твърди костилки и започнах ядосано да плюя костилките на земята", разказва Ина. Майка й я хванала за ръката и казала: "Хайде, да отидем при Учителя, за да видиш как се ядат череши". "Когато влезнахме в Горницата, която се намираше над Музикалния салон, Учителя с великолепната си благородна осанка хапваше череши, като слагаше внимателно костилките в една чиния", връща се към паметната среща гласовитата дама. Мъдрецът поканил двете неочаквани гостенки да седнат и ги почерпил с череши. "Спомням си, че започнах да слагам внимателно костилките в чинията, точно както правеше Учителя", разказва с вълнение музикантката. От него тя е запомнила и думите: "Който пее, ще оправи живота си."

През 2008 г. японският учен Масару Емото дойде на Рила. Остана дълбоко впечатлен от Паневритмията и изяви желание да учи нейните стъпки.

същия брой

orig_322360_bg.jpg

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Статия "Танцът на Дънов - световна ценност", в-к Стандарт

Уникалният български танц Паневритмия, създаден от бащата на Бялото братство Петър Дънов, е на крачка да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО с културни и природни паметници от световно значение. Номинацията на Танца на живота или както други го наричат Танца на единението бе направена от стотиците почитатели на духовното учение на именития българин. Очаква се кандидатурата на бъде подкрепена от различни министри на културата в целия свят. Авторитетът на сънародничката ни Ирина Бокова като Генерален директор на ЮНЕСКО, също ще помогне повече хора да вникнат по-дълбоко във философията на Паневритмията. В момента българските светини, които са в списъка на ЮНЕСКО, са Националният парк "Пирин", Мадарският конник, античният град Несебър, Казанлъшката гробница, Свещарската гробница, Боянската църква, Ивановската скална църква, Рилският манастир, Резерватът "Сребърна".

Идеите на именития българин Петър Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно, имат поддръжници в много страни, обяснява оперната певица Ина Дойнова. Тя допълва, че Паневритмията е част от системата му за физическо, духовно и божествено усъвършенстване на човека. Този уникален танц събира в себе си движението, музиката и поезията, изтъква Ина Дойнова, която свири и на пиано. Тя е изнесла много концерти с музиката и песните на Учителя в различни страни - САЩ, Великобритания, Русия, Полша, Швейцария. Паневритмията ще освободи съвременните хора от егоцентризма им и ще ги накара да мислят и да действат като едно семейство, казва чаровната брюнетка и припомня, че редица велики умове са се прекланяли пред Петър Дънов. Сред тях е създателят на Теорията на относителността Алберт Айнщайн, който е казал: "Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България." Великият руски хуманист и писател Лев Толстой тръгна на преклонна възраст за България, за да се срещне с мировия учител от варненското село Николаевка. Известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му.

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Току що, по bTv имаше представяне на личността на Петър Дънов, по повод днешния му рожден ден. Предаването е Нека говорят, водещ - Росен Петров, и то в запазената марка, рубриката - Слава. Наистина уникално представяне и то от погледа на неизкушен човек, какъвто е Росен Петров. Говори за учението му и затова, че е толкова уникално, че е станало част от припознаването в света от най-различни религии и най-различни хора; че за доборотата и за приемането на другия до нас няма расови или други граници, защото единственият мост, по който душата може и трябва да мине е единствено Любовта ...

П.С. Между хвалебствията и помпозните фрази се губят всички онези, за които Дънов е пристан на духовност. За мен това е ценното в ситуацията, а за Росен Петров - браво, щото не пропуска нито един велик българин, какъвто несъмнено е и Петър Дънов.

Линк към коментар
Share on other sites

59.gif Благодаря на Надето за бързото известяване! Благодаря на Мона за горното мнение!

Преди месец само една функционерка притеснена и нервна ми каза, че може да пострада, че е допуснала демонстрация на 3 упражнения от Паневритмията на преглед на клубове за здравословен живот...

Днес Росен Петров говори за Учителя по БТВ в едно от най-авторитетните предавания... Говори съвсем искрено, с разбиране и уважение...

Поздравления!

Нека говорят... с Росен Петров - 11.07.2010

От мин. 40 до мин. 48 тече рубриката "операция Слава", посветена на рождения ден на Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво беше предаването за П.Дънов ,но много кратко .Пак е добре ,защото може да се добие малко по ясна представа за него и за това какъв човек сме имали ,и какво той ни е завещал .Трябва поне няколко предавания да се направят или поредица от серийни филми за да се добие повече яснота .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Вяра и общество - 30 октомври 2010

Духовни учения влизат през задната врата в детски градини и училища

Едно много сериозно и тревожно предаване.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами най-доброто нещо е в частни училища, където има повече свобода, хората да са осъзнати и да направят първите стъпки в правилната посока-да се изучава и популяризира Паневритмията.

Жалко е, че има хора със съзнание от края на 19 и началото на 20 век.:feel happy:

Но въпреки тях движението и стремежа на Духа няма да спрат.:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Вяра и общество - 30 октомври 2010

Духовни учения влизат през задната врата в детски градини и училища

Едно много сериозно и тревожно предаване.

:unsure: ...и мен ме смути.Понеже съм новак,бихте ли ми обяснили всъщност какво представлява така наречения "олтар",под който децата минавали.Също така ми подейства и бюлетина с проклятията и вещиците...:hmmmmm:За капак изгубените родителски бележки?!

Дълбоко уважавам Петър Дънов,макар и от скоро,словото му стопява всяка тъмнина в мен,но този материал ми подейства зле.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Една страхотна статия в в. "Новинар" по повод акцията на Църквата срещу Ванга и Учителя

Време е църквата да скъса с репресивните служби на тоталитаризма

Редактирано от Светлата
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Едно много приятно , а за мен и много интересно предаване за паневритмията , от днес.

http://www.bbt.tv/#video_11857

http://www.bbt.tv/#video_11856

http://www.bbt.tv/#video_11855

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...