Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Даряване на кръв


mary_48

Recommended Posts

Здравейте приятели,

Много ми се иска да попитам какво мислите за даряването на кръв. Наскоро дарих кръв. Споделих с приятел. Той реагира бурно против този акт. Неговото мнение бе, че нямаме право да даваме от това, което не е наше. От друга стана, пак според него, кръвта носи важна информция и карма и не може да получаваш чужда кръв - това било груба намеса в живота и съдбата ти. А и който бил загубил от кръвта си, значи е имало защо и не е нужно да му бъде давана. Аз разбирам позицията му, но не съм съвсем на неговото мнение. Смятам, че който е загубил кръв и е получил кръв, значи е имало защо да я получи :) А и не сме ли всички едно цяло? Нали всички сме братя? После като се замислих установих, че не съм чувала за някой светец или учител да е дарявал кръв. Или пък по-ярък и буквален пример от този на Христос няма... Знаете ли какво казва Учителя по този въпрос? Какво мислите вие? :3d_131:

Линк към коментар
Share on other sites

Като човек, който е дарявал и на когото са дарявали кръв :):

В периода, когато ходех и дарявах кръв не се говореше много за карма, че кръвта е носител на информация (енергия) и т.н. та съм давала за да помогна. Аз съм сравнително рядка кръвна група и е имало случаи когато са се обаждали по телефона, че за пострадал или бременна е необходима помощ. Мисълта ми е била, че щом е опряло до мен, значи някой има нужда и не съм мислила: дали или не?. Някой ден ще си имаме (то вече се прави нещо по въпроса) и други начини да се компенсират нуждите от кръв, засега е този. И днес пак бих отишла и пак бих дала, независимо, че съм наясно донякъде с това какво получаваш, освен течност с някакъв състав. Защо бих дала? Ами смятам, че така е редно и си поемам настоящите (източването на сравнително голямо количество кръв най-елементрано казано) и бъдещите последствия. Мисля, че всеки трябва да вземе решение по съвест.

Какво съм получавала? Имам познат, който след обилно кръвопреливане се окосми, напълня, доста видими промени настъпиха. При мен също се получиха накои "странични ефекти" - промених тотално начина си на хранене, колкото и парадоксално да звучи :). За "странните" усещания няма смисъл да се говори - който не го е преживял ще каже: глупости, който го е преживял знае за какво иде реч. По стечение на обстоятелствата говорих с жена с трансплантирано сърце, отплесвам малко темата, ама айде. Доста неща беше получила в наследство. И странни виждания, и хепатит, който 15 години преди трансплантацията е бил излекуван (говоря за донора)...

За духовната страна на въпроса. Когато преди две години пуснах тук в Портала молба да ми се помогне с кръводаряване (предстоеше ми тежка операция) получих доста помощ - предлагаха ми хора, които бяха откликнали на зов за помощ, някои дори не знаеха, че тяхната кръв е несъвместима с моята. Но дори този жест ми беше от огромна помощ - това е като едно потупване по рамота: успех! В последствие се оказа, че има и много духовни и напреднали хора, които са с моята кръвна група, в много добро здравословно състояние (много важен момент и за двете страни) но които, може би знаейки повече от другите, са решили да не се намесват. Това е тяхно право. Пак опираме до кармата, в крайна сметка.

Дали ще свърши кръвопреливането работа? Да, ако Бог е пожелал така. Ние можем с този жест само да го помолим.

Линк към коментар
Share on other sites

Дали ще свърши кръвопреливането работа? Да, ако Бог е пожелал така. Ние можем с този жест само да го помолим.

По-добре от Ася не мога да го кажа.

Знам какво е да си от другата страна - да витаеш в небитието, да няма измъкване, а някъде в съзнанието ти да мига мисълта, че малкото ти дете те чака в къщи.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Тези размисли са като-дали лекарите да лекуват и учителите да учат?...

Всеки, на своето място прави каквото може, пък Бог решава дали и как е добре...

Благодарна съм на всички лекари, които истински помагат, както и на всички хора, които го правят. Да помогнеш да се спаси човешки живот е прекрасно. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, braman,

За кръвопреливане или даряване на органи не съм срещала да се говори в беседите или книгите. В беседите Учителя й придава различни значения, в зависимост от това за какво говори.

Ето някои негови мисли от Книга за здравето:

"Кръвта е един проводник на човешкия живот. С нейното увеличаване и с нейното намаляване се увеличава или намалява животът. Кръвта има две съставни части: едната - течна плазма, и другата - от телца - червени и бели телца, и някои други. Кръвта разнася тия телца по тялото. Кръвта носи на организма кислород, който е потребен за живота. Взема от тялото въглероден двуокис, който се е образувал - той е отрова и чрез венозната кръв го изважда навън. Постоянно става това изчистване. Когато нашата мисъл е нечиста, увеличава се въглеродният двуокис. Когато нашата чиста мисъл се увеличава, увеличава се кислородът, намалява се въглеродът. Когато нашето сърце е чисто, увеличава се кислородът, намалява се въглеродът. Ако са прави постъпките, пак се увеличава кислородът, намалява се въглеродът. Правите постъпки увеличават кислорода в тялото. Правите чувства увеличават кислорода в сърцето и правите мисли увеличават кислорода в човешката мисъл. Ако вие разрушавате плазмата на вашата кръв, във вашето сърце с чувствата, ако вие разрушавате плазмата на вашата кръв във вашето тяло с постъпките, питам, кой може да ви помогне? Вие ще започнете да се задушавате."

В тази беседа има вложено едно значение в думата кръв, тук - друго. Много е интересна беседата Иде в света.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз лично не съм дарявала кръв до сега,но ако се наложи ще го направя.

Посредством акта на даряване ние даряваме до голяма степен и мисълта си тази кръв да е полезна за някого,благославяме я.

Мисля си в колко излишно действие ще се превърне,когато стане практика навреме към изпадналия в трудност и в тежко здравословно състояние същите тези или повече хора се обединят в една искрена групова молитва.

Това няма ли да е "най-изчистеното кръвопреливане" на света.Всички можем да станем такива "дарители".

Можем да го организираме дори днес и сега. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Светците не са давали кръв, защото медицината не е била на това ниво, което е сега.

Да се дари кръв :3d_022: е хуманна постъпка :3d_044: , мерило за извисяване на човека :3d_041: и душата. :3d_022:

За съжаление представите на хиндуистите за кармата доста са се поотдалечили от оригиналните ведически знания, където доминира доброта, взаймопомощ и алтруизъм.

И така се е родила една пасивност ("Ами бил е лош и има лоша карма, не е моя работа..."), вместо да се събуди душата в човека и да се помогне при възможност.

....Тази тенденция за отделеност и типа мислене "да се бързаме, има време - и в следващия живот" е довела до това, което е Индия днес.......

(казвам тези думи с огромно уважение към ведическата култура и Индия, но и с болка до къде са я докарали (30% бездомници)......)

Линк към коментар
Share on other sites

беседата Иде в света.

"Единственият, който има вето, то е Бог. Сегашните хора, които воюват, се опознават. В една война става опознаване. Всичките народи, които воюват, смесват кръвта си. Като се смеси кръвта, се примиряват. Ако не е така, няма с какво да се оправдае. Аз разглеждам нещата от Божествено гледище. Христос като умре, какво изгуби? Неговата кръв, която изтече, колкото падна на земята, тя влезе и се смеси с човешката кръв. В тази кръв по закона на имунитета, нали някои хора, които имат слаба кръв, внася се чиста кръв. От кръвта на Христа се направи една инжекция на човечеството. Без тази кръв човечеството не можеше да издържи. Следователно трябваше да се вземе от кръвта на Христа. Неговата кръв влезе в човешкия организъм, в цялото човечество влезе. Във всички почти е проникнала. Та казвам: За бъдеще всеки, който вярва, той ще предаде тази кръв. В кръвта се крие словото. "

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...